Katten benodigdheden

Hoewel katten solitaire dieren zijn, houdt dit niet in dat het geen sociale dieren zijn. Integendeel zelfs. Katten kunnen goed samenleven met soortgenoten en ook bij mensen thuis kunnen zij zeer sociaal zijn. Alleen tonen zij geen sociaal gedrag zoals bijvoorbeeld een hond. Een kant bepaalt zelf wanneer het sociaal wil zijn.

Een kat kan dan ook uren op je schoot liggen spinnen en druk zijn als je met hem speelt. Ook een kat is onderdeel van het gezin en daarom wil je zo goed mogelijk voor hem/haar zorgen. Daarom heb je diverse katten benodigdheden nodig.

Heb je een binnenkat of een buitenkat?

Het maakt wel degelijk uit of je een kat heb die alleen binnen is of een kat die ook naar buiten gaat. Voor een buitenkat zul je minder benodigdheden nodig hebben, zoals een kattenbak waar de kat zijn behoefte op doet. Een buitenkat doet dit meestal buiten. Een binnenkat daarentegen heeft zeker een kattenbak nodig.

kattenhok bouwen

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je een buitenkat of een binnenkat neemt. Dit is vooral ook van de kat af, wat deze gewend is. Voor zowel binnen- als buitenkatten zijn de nodige voor- en nadelen te noemen. Een buitenkat zal veel meer risico lopen op ziektes.

Met een binnenkat loop je het risico met een gestreste kat te zitten, omdat hij/zij beperkt wordt in het volgen van het natuurlijke instinct. Uiteindelijk bepaalt de kat. Sommige katten vinden het heerlijk om alleen binnen te zijn, terwijl andere katten er graag buiten op uitgaan.

Wat zijn de belangrijkste katten benodigdheden die je nodig hebt?


Een kat kan redelijk snel tevreden zijn. Vaak zijn het de baasjes die allerlei eisen hebben. Vooral als je voor de eerste keer een nieuwe kat neemt, dan is het spannend om allerlei nieuwe dingen te kopen voor de kat. Wat heb je allemaal nodig voor een kat?

Een goede huisvesting

Nog voordat je gaat beginnen met leuke dingetjes uitzoeken voor jouw kat, moet jij jezelf er eerst goed van vergewissen, dat jouw huisvesting geschikt is. Dit klinkt misschien vreemd, als jij een huis of appartement hebt, dan kan een kat hier toch wel leven? Dat is ongetwijfeld zo, maar dit hangt voor een groot gedeelte ook af of je een binnen- of buitenkat aanschaft.

Kattenhok maken
Kattenhok

Heb jij een kat die graag naar buiten wil, dan is het niet verstandig een dergelijke kat te nemen als je in een krappe studio woont zonder balkon. Beter is het dan om te kiezen voor een kat die graag binnen zit. Ook al heb je een groot huis, als je langs een drukke snelweg woont, dan is dit een risico voor buitenkatten. Houd dus altijd de veiligheid van jouw kat(ten) in het oog als jij jouw huisvesting bekijkt.

Voerbak kat en een waterbak

Het allerbelangrijkste is dat een kat kan eten en drinken wanneer hij wil. Daarom heb je een voerbak kat en een waterbak nodig. Wat veel mensen doen, is de voerbak en waterbak naast elkaar zetten. Voor een kat is dit helemaal niet natuurlijk. In de natuur zoekt een kat water op een andere plek dan voedsel.

Voerbak groot

Het beste is daarom twee plekken te creëren, voor de voerbak kat en de waterbak. Uiteraard wel uit de buurt van de kattenbak. Een kat vindt het niet prettig om de eten en te drinken bij een plek waar hij ook zijn behoefte doet.

Kattenbak

Vooral met een binnenkat is een kattenbak noodzakelijk. In een kattenbak doet de kat zijn behoeftes, zodat je niet overal plasjes van de kat in huis terugvindt. Zet een kattenbak op een vaste enigszins verborgen plek neer, weg van zijn water- en voerbak kat en kattenmand. Een kattenbak is in vele formaten en modellen verkrijgbaar.

Zo zijn er speciale hoekmodellen, met een overkapping en zonder, met een een openstaande rand of met of zonder een filter. Op zich zal een kat snel kunnen wennen aan een kattenbak, je moet even aanzien of hij prettiger vindt met een overkapping of juist zonder. Het belangrijkste blijft dat je regelmatig de kattenbakvulling leeg schept en vervangt.

Kattenmand

Een kattenmand is erg belangrijk voor een kat. Een kat heeft graag een eigen vaste plek. Hoewel een kat ook wel eens op de harde vloer of tafel voor je gaat liggen, dit houdt in alleen maar in dat hij aandacht wil. Een kattenmand moet altijd zacht en warm zijn. Volg je de kat in zijn natuurlijk instincten, dan kies je voor een dichte kattenmand, dus een soort van huisje.

Katten zijn namelijk nachtdieren, het is voor de kat erg prettig als hij een dicht en donker plekje heeft. Uiteraard kun je naast een overdekte kattenmand, kiezen voor andere ligplekken, zoals een open kattenmand in de hoek of een ligplek op een katten krabpaal. Een krabpaal en een dichte kattenmand combineren kan ook, door aan de buitenzijde een krabplank te monteren.

Katten krabpaal

Een krabpaal is absoluut nodig en als je al ervaring met katten hebt, dan weet je ook waarom. Het is een natuurlijk instinct van een kat om te krabben. Als jij thuis geen krabpaal of krabplank hebt, dan zijn jouw meubels en behang het slachtoffer van de kattennagels. Een kat moet krabben, omdat hierdoor zijn oude nagels worden verwijderd en er een nieuwe scherpe nagel zichtbaar wordt.

Tevens bakent een kat hiermee zijn territorium af. Een kat kan op verschillende manieren krabben. Meestal verticaal, waardoor je een hoge katten krabpaal nodig hebt. Er zijn ook katten die horizontaal krabben. Een krabplank is dan handig die je op de grond legt. Een krapplank kun je overigens ook aan de muur monteren voor verticaal krabben.

Kattenspeeltjes

Er zijn echte luie katten die de hele dag lekker slapen, maar ook actieve katten die het geweldig vinden om te spelen. Uiteraard heb jij niet altijd tijd om met jouw kat te spelen, daarom zijn kattenspeeltjes nodig, zodat de kat zonder jouw hulp kan spelen. Soms zijn bepaalde speeltjes verbonden met bijvoorbeeld een krabpaal en je kunt een legio speeltjes in de dierenwinkel kopen.

Katten benodigdheden zelf maken of kopen?

Als je handig bent, dan wil je misschien bepaalde katten benodigdheden zelf maken? Dit kan natuurlijk niet met alle benodigdheden, maar bij de producten waar dit wel kan, ben je beduidend goedkoper uit door het zelf te maken. Welke benodigdheden kun je zelf gemakkelijk maken?

Het meest voor de hand liggend om zelf te maken voor de kat, is de krabpaal. Koop je een katten krabpaal van een beetje formaat, dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Terwijl het zelf maken erg goedkoop is en niet al te moeilijk. Zelfs met restmaterialen, zoals vloerbedekking, hout en PVC buizen, kun jij zelf een katten krabpaal maken. Gebruik je touw, zoals bij professionele krabpalen te zien is, kies dan altijd voor sisal touw.

De basis vorm of hout of PVC buizen. In het laatste geval kun je vrij gemakkelijk een grote stellage maken en het PVC bedek je met sisal touw en vloerbedekking. Hout hoef je niet altijd van vloerbedekking te voorzien, want katten krabben graag aan hout. Dit geldt ook voor een krabplank die je mag bekleden, maar dit hoeft niet.

Een ander product voor de kat die je zelf eventueel kunt maken is een kattenbak. Althans, de bovenzijde van de kattenbak. Het beste koop je een kunststof kattenbak die als basis gebruik. Van hout maak je dan als het ware een huisje met een goede ingang voor de kat en hierin plaats je de kunststof bak.

De reden dat je toch een kunststof bak moet kopen en je deze niet van hout moet maken is simpel: hout kun je niet goed schoonmaken en kattenurine trekt hierin. Een kunststof maak spoel je gemakkelijk af.

Een drink- en voerbak kat moet je ook kopen. Een houten voederbak kan misschien nog voor droogvoer, maar niet voor natvoer en als waterbak is een houten bak ongeschikt. Drink- en voerbakken zijn ook niet duur en zijn te koop in vele verschillende soorten materialen. Ook fonteintjes vinden katten helemaal geweldig. Wil je toch zelf iets maken, dan kun je een ombouw voor de voer- en drinkbank ontwerpen.

Eigenlijk is het vooral de krabpaal, een krabplank een huisje voor de kattenbak die je zelf goed kunt maken. Voor overige onderdelen bezoek je het beste een dierenwinkel.

Hoeveel ben je kwijt aan katten benodigdheden?

Hoeveel alle katten benodigdheden je kost, is heel verschillend. Dit hangt helemaal af van jouw eigen smaak en wensen. Voor een krabpaal is het inderdaad zo, dat het zelf maken goedkoper kan uitpakken dan een dure krabpaal te kopen. Een drink- en voerbak kat kan eenvoudig zijn, maar er zijn ook luxe modellen die veel kosten.

Ook een kattenmand kun je zelf maken, maar er zijn talloze verschillende soorten te koop. Sommige kattenmanden zijn spotgoedkoop, terwijl er ook erg dure kattenmanden zijn. De kosten voor katten benodigdheden zijn dus echt afhankelijk van wat jij ervoor over hebt. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als jij wilt.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…