Zo maak je alle benodigdheden voor dieren!


Dieren en mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden op allerlei manieren. Hoe mensen met dieren omgaan, is vaak streekgebonden. In Nederland en Europa hebben wij bepaalde opvattingen over hoe wij met dieren moeten omgaan. Dit kan een groot verschil zijn met de opvattingen over dieren in andere werelddelen. In Nederland kun je stellen dat het doorgaans met de dierenrechten wel goed zit. Als jij dieren houdt, dan heb je hier bepaalde benodigdheden voor nodig. Dit kun je zelf maken, maar ook kopen.

Het zelf maken van de benodigdheden heeft als voordeel dat het precies zo wordt zoals jij het wilt hebben én het is een stuk goedkoper dan kopen. Gebruik mijn stap-voor-stap bouwtekeningen om jouw overkapping tot een succes te maken.

Dieren houden in Nederland


In Nederland kun je op diverse manieren dieren houden. Volgens onderzoek, heeft bijna 48% van de Nederlandse huishoudens één of meerdere huisdieren. Dit komt neer op ongeveer 27 miljoen huisdieren. Daarnaast zijn er nog dieren die je bijvoorbeeld tegenkomt op de boerderij of kinderboerderij.

Wel even ter verduidelijking: met boerderijdieren worden gezelschapsdieren bedoeld en geen dieren die bedrijfsmatig worden gebruik, zoals slachtvee, zoals runderen en varkens of melkvee. Dit is een aparte tak die andere en professionele voorzieningen nodig hebben.

In Nederland zijn alle voorzieningen aanwezig om dieren te houden. Schaf jij een huisdier aan, dan moet je over veel dingen nadenken. Afhankelijk van welk type huisdier, moet je een hok, huisje of een kooi aanschaffen, je moet goede voedselvoorzieningen hebben, zoals en waterbak en voederbak en je moet de ruimte dusdanig inrichten, dat deze geschikt is voor jouw huisdier(en).

Vrijwel alle voorzieningen zijn wel te koop bij een goede dierenwinkel. Ben je handig handig? Dan staat je niets in de weg om de nodig voorzieningen zelf en naar eigen inzicht zelf te maken.

Voor welke huis- en gezelschapsdieren heb je benodigdheden nodig?


Er zijn ontzettend veel dieren die je als huisdier in huis kunt nemen of die fungeren op bijvoorbeeld een kinderboerderij of een zorgboerderij als gezelschapsdier. Katten en honden zijn de meest geliefde huisdieren. Beide soorten huisdieren nemen ruim de helft van het totaal aantal huisdieren in Nederland in.

Daarna komen de wat kleinere huisdieren, zoals konijnen, cavia´s en hamsters. Ook deze huisdiertjes blijven razend populair. Vervolgens kun je denken aan de wat minder gebruikelijke huisdieren, zoals een fret of een rat.

Dit zijn dan allemaal huisdieren met in meerder of in mindere mate een bepaalt knuffelgehalte. Ze zijn zacht en je kunt ze strelen. Er zijn ook nog huisdieren waarbij dit minder kan, denk aan vissen. Aquaria zijn erg populair in Nederland. Ook worden er reptielen gehouden in een terrarium. Huisdieren voor buiten kun je eventueel in de tuin houden, maar zijn vaak te vinden op een kinderboerderij, zoals kippen, geiten, varkentjes en schapen. Iets grotere dieren kom je ook wel eens tegen op een kinderboerderij, zoals ezels en paarden.

Welke soort voorzieningen moet je hebben voor huisdieren?

In de regel zijn huisdieren erg gemakkelijk en heb je niet altijd heel veel nodig. Wel is het belangrijk dat wat zij nodig hebben, van goede kwaliteit is. Welke je voorzieningen je moet treffen, is natuurlijk ook geheel afhankelijk van het soort dier. Een onderkomen is belangrijk.

Honden en katten hebben thuis uiteraard al een goed onderkomen, maar je maakt het extra comfortabel met een honden- of kattenmand. Hamsters, cavia´s hebben een eigen cavia kooi en hamsterkooi nodig. Een rat kun je ook niet los laten lopen, dus ook een rattenkooi is nodig.

Hondenhok maken

Voedsel is erg belangrijk voor huisdieren, dus je moet ook goede voedselvoorzieningen hebben, zoals voerbakken en drinkbakken. Naast faciliteiten voor onderkomen en voedsel, hebben bepaalde huisdieren andere accessoires nodig. Honden hebben voldoende aan een speeltje, maar katten hebben behoefte om hun nagels scherp te houden.

Een krabpaal is dan noodzakelijk. Huiskatten kunnen hun behoefte niet buiten doen en hiervoor heb je een kattenbak nodig. Ook voor andere dieren geldt, dat zij vooral behoefte hebben aan speeltjes, die je zoals in een hamsterkooi of cavia kooi kunt integreren.

Het onderkomen van huisdieren

Ieder huisdier heeft behoefte een eigen soort onderkomen. Voor honden is een hondenmand vaak al voldoende, maar sommige honden hebben veel behoefte aan een eigen plekje. Een hondenbench is mogelijk, maar dit is meer een hok met tralies en oog minder vriendelijk. Je kunt ook een leuke hondenhok maken, die tegelijkertijd in het interieur past. Hetzelfde voor katten. Naast een kattenmand, trekken zij zich ook vaak terug op een eigen plekje, dus een kattenhuisje is een optie.

Sommige huisdieren hebben altijd een goed onderkomen nodig, anders raak je ze kwijt. Een cavia kooi, rattenkooi, hamsterkooi en een konijnenren zijn hier voorbeelden van. Deze kooien zijn in allerlei formaten te koop. Een hamster-, cavia- en rattenkooi zul je meestal in de winkel aanschaffen.

Voor andere dieren kun je zelf gemakkelijk een onderkomen maken. Wil je misschien een konijnenhok maken, dan kan dit relatief eenvoudig met hout en gaas. Wel moet je weten of je een konijnenhok binnen of buiten maakt, want buiten heeft het hok meer te verduren.

Voor buitendieren geldt sowieso dat je een goed onderkomen maakt, want dieren zijn buiten kwetsbaarder en ze lopen eerder weg. Als jij kippen in de tuin hebt, dan is een kippenren noodzakelijk. Kippen kunnen uiteraard vrij rondlopen in de tuin, maar je moet de tuin dan wel goed afschermen. Een kippenhok maken is beter.

Kippenhok bouwen
Kippenhok bouwen

Voedselvoorzieningen

Dieren hebben voedsel en water nodig. Huisdieren zijn geen wilde dieren meer die zelf hun voedsel in de natuur zoeken. Jij bent hier verantwoordelijk voor. Hiervoor is het belangrijk dat je het voedsel en water op de juiste manier serveert, zodat de dieren hier goed bij kunnen.

Kippen hebben ook een kippenhok nodig om zich terug te trekken en op stok te gaan. Houd je grote dieren, zoals paarden of ezels? Dan is een goede afrastering nodig en eventueel een stal of een hok om te schuilen tegen de regen.

Voor honden en katten geldt dat er meer dan voldoende voer- en drinkbakken te koop zijn in allerlei materialen. Sommige kleinere dieren hoeven niet altijd een voederbak te hebben, maar een drinkbak is altijd nodig.

De behoefte bij boerderijdieren aan een voer- en drinkbak is per beest verschillende. Kippenvoer strooi je meestal uit over de grond, terwijl je voor een paard of koe het beste wel een voederbak hebt. Dit zijn dan ook direct grote voerbakken, want paarden en koeien eten erg veel. Dit zijn ook ideale voerbakken om zelf te maken van bijvoorbeeld hout.

Van welke materialen kunnen voorzieningen voor dieren zijn?

Onderkomens, voedselvoorzieningen en overige accessoires, kunnen uit verschillende soorten materialen bestaan. Vaak hangt dit nauw samen met het feit of je iets zelf gemaakt hebt of in de winkel hebt. Soms zijn bepaalde voorzieningen handiger om te maken dan te kopen, maar uiteraard hangt dit ook af van hoe handig jij bent.

Houten voorzieningen

Als het gaat om voorzieningen van hout, dan gaat het vooral om onderkomens, dus hokken en huisjes voor dieren. Een hondenhok, een kippenren of een konijnenren, zijn vaak van hout en in combinatie met een gaas hekwerk. De houten onderkomens kun je kopen bij een dierenwinkel, maar leuks is het om ze zelf te bouwen.

Hondenmand van pallet
Hondenmand van pallet

Zo kun je ook een eigen design bepalen. Als het gaat om voedselvoorzieningen, dan is hout niet altijd geschikt. Sowieso niet voor een water en ook niet altijd voor voedsel. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld een houten standaard te maken, waarin je een voedsel- en drinkbak in plaatst.

Kunststof voorzieningen

Zowel dierenonderkomens als voer- en drinkbanken kunnen ook van kunststof zijn. Het voordeel van kunststof, is dat het stevig en nagenoeg onverwoestbaar is tijdens het gebruik en het is verkrijgbaar in vele kleuren. Wel is het zo dat je kunststof benodigdheden moet kopen.

Zelf voorzieningen maken met kunststof is nagenoeg niet doen. Dierenwinkels zijn meestal voorzien van een groot assortiment van kunststof dierenproducten. Houd er wel rekening dat bijvoorbeeld een hondenhok van kunststof een stuk minder robuust is dan een houten hondenhok. Ook kunststof voedselbakken zijn lichter in gewicht en kunnen dus verschuiven.

Metalen voorzieningen

Als het om metalen voorzieningen voor dieren gaat, dan betreft dit voornamelijk hokken, kooien en benches. Metaal is een sterk materiaal en zal niet snel stuk gaan. Ook hier geldt weer dat je zelf weinig kunt met metaal, als het gaat om zelf voorzieningen te maken.

Naast hokken zijn er ook drink- en voerbakken van metaal te koop en bieden de meeste dierenwinkels een uiteenlopende keuze uit verschillende metalen dierenbenodigdheden. Let er wel op dat als je metalen benodigdheden voor buiten aanschaft, dit rvs is. Je wilt niet dat er roest ontstaat aan een kooi. Dit is ook slecht voor de gezondheid van het dier.

Zelf jouw dierenbenodigdheden maken of kopen?

Veel van de dierenvoorzieningen kun je zelf maken. Maar dit geldt niet voor alles en helemaal niet als je kiest voor kunststof of metaal. Het zal dan vaak een combinatie zijn van zelf gemaakte en gekochte dierenvoorzieningen. In principe is het zo dat alle benodigdheden van hout zelf te maken zijn als je enigszins handig bent. Met een goede bouwtekening kom je een heel eind, zelfs ook als je maar weinig doe-het-zelf ervaring hebt. Voorzieningen voor dieren zijn meestal geen enorme bouwwerken en daarom ideaal om ervaring op te doen.

7 Redenen om te kiezen voor Fred’s Bouwtekeningen

  • Meer dan 30.000 tevreden doe-het-zelvers gingen je voor.
  • Binnen 5 minuten aan de slag met je project.
  • Keuze uit een ruim aanbod aan overkapping bouwtekeningen.
  • Direct toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen, compleet met handleiding en materialen lijst.
  • Levenslang toegang tot het bouwtekeningen pakket.
  • Goedkoper dan een project via een aannemer of tekenbureau.
  • Ben je niet tevreden met de kwaliteit of inhoud, dan kan je je geld terug vragen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Goed op dreef? Probeer deze projecten eens!

De perfecte plek voor je dieren maken, check dan onderstaande pagina’s:

Begrippenlijst: op deze pagina vind je alles over dieren,
alle begrippen op een rij (met uitleg)

Katten

Katten krabpaal maken

Krabpaal materialen
Steigerhouten krabpaal maken
Houten krabpaal maken
Stoffen krabpaal maken
Natuurlijke krabpaal maken
Krabpaal boom maken
Krabpaal boomstammen maken
Krabpaal klimbomen maken
Krabpaal touw maken

Krabpaal design
Krabpaal cactus maken
Krabpaal aan de muur maken
Moderne krabpaal maken
Luxe krabpaal maken
Krabpaal grijs maken
Krabpaal wit maken
Krabpaal roze maken
Krabpaal zwart maken
Krabpaal voor buiten maken
Krabpaal XXL maken
Vierkante krabpaal maken
Kleine krabpaal maken
Grote stevige krabpaal maken

Krabpaal doe het zelf
Zelf krabpaal maken
Maine Coon krabpaal maken
Krabpaal zware katten maken
Krabpaal met huisje maken
Krabpaal 90cm maken
Goede krabpaal maken
Krabpaal zelf samenstellen
Krabpaal onderdelen
Krabpaal bouwtekening

Kattenmand maken

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…