Krabpaal voor aan de muur maken

Heb jij een kat of heb je het plan opgevat om een kat in huis te nemen? Een muur krabpaal is dan onmisbaar. Niet alleen voor de kat, ook voor jou. Als jij je meubels en het behang wilt beschermen, dan moet je een krabpaal nemen. Omdat de kat zijn natuurlijke instinct volgt, zal hij altijd krabben, ook als je geen krabpaal hebt. Alleen dan wel aan je meubels en het behang.

Schaf dus maar beter wel een krabpaal aan of maak een krabpaal om schade te voorkomen. Het aanbod krabpalen is enorm. Je kunt bij iedere dierenwinkel vele soorten krabpalen kopen. Wat bij de meeste krabpalen et geval is, is dat het zelfstandig staande krabpalen zijn. Maar je kunt ook kiezen voor een muur krabpaal.

Wat is een muur krabpaal?

Het begrip muur krabpaal geeft zelf al aan wat het is, namelijk een krabpaal voor aan de muur. Voor een krabpaal is een krabpaal muur best wel bijzonder, want je ziet ze niet zo vaak. De meeste dierenwinkels hebben een losstaande krabpaal te koop, die je ergens met neerzetten. Het voordeel hiervan, is dat je de krabpaal op iedere gewenste plek kunt neerzetten en dat deze gemakkelijk te verplaatsen is.

muurkrabpaal

Anderzijds kan een dergelijke vrijstaande krabpaal veel ruimte innemen. Vooral als je kiest voor een groot model met een klimboom. In dit geval is een krabpaal aan de muur een handige oplossing. De krabpaal neemt dan enkel ruimte aan de wand in en niet op de vloer. Betreffende het design hoeft een wand krabpaal niet onder te doen voor een vrijstaande krabpaal en ook niet in functionaliteit voor de kat.

Waarom kies je voor een krabpaal muur?

De voornaamste reden om te kiezen voor een krabpaal aan de muur, is dat je maar klein behuisd bent en geen ruimte hebt voor een krabpaal. Je wilt toch je kat verwennen met een grote klimboom met krabpaal? Dan wordt dit soms erg lastig in een erg klein ruimte. Waar zet je je krabpaal neer? Nou niet dus, je zet je krabpaal niet op de grond, maar je monteert deze met een krabpaal muurbevestiging aan de wand.

Jij hebt dan toch een volwaardige krabpaal waar de kat kan krabben, maar het kost je geen ruimte. Je kunt natuurlijk ook voor een wand krabpaal kiezen, omdat je het esthetisch mooier vindt. Misschien dat een krabpaal aan de wand veel beter bij jouw interieur uitkomt dat wanneer deze zelfstandig op de vloer staat? Je kunt altijd voor een krabpaal voor aan de muur kiezen, als jij dit wilt.

Voordelen en nadelen van een muur krabpaal

Als je nog geen keuze hebt gemaakt voor een vrijstaande krabpaal of een wand krabpaal, zet dan de voordelen en nadelen naast elkaar van zowel een vrijstaande krabpaal als een krabpaal muur. Je zult dan vanzelf kunnen zien welke voor- en nadelen voor jou het zwaarste wegen.

Voordelen muur krabpaal

• Een krabpaal voor aan de muur neemt geen enkele ruimte in beslag. Dit is erg handig als ruimte kostbaar is en je de ruimte die een krabpaal inneemt eigenlijk niet kunt missen.
• Een wand krabpaal maakt de dagelijkse schoonmaak veel eenvoudiger. Door de krabpaal aan de muur hangt, kun je er onderdoor met de stofzuiger.
• Voor de kat maakt het niet uit of hij gebruikmaakt van een vrijstaande krabpaal of een muur krabpaal.
• Afhankelijk van jouw interieurinrichting, kan een krabpaal aan de muur veel beter staan dan een vrijstaande krabpaal.

Nadelen muur krabpaal

• Je kunt een wand krabpaal niet zo gemakkelijk meer verplaatsen. Had je een andere plek in gedachten? Dan moet je de krabpaal muurbevestiging helemaal losmaken.
• Kies wel voor een goede krabpaal muurbevestiging, anders laat de krabpaal los of gaat deze wiebelen. Dit vindt een kat niet zo fijn.
• Een krabpaal voor aan de wand is niet zo veel te koop bij de reguliere dierenwinkel. Je moet dus echt zelf op zoek of een exemplaar zelf maken.
• Doordat de kat telkens tegen de wand aankomt, kan deze vuil worden. Regelmatig de wand schoonmaken is dan noodzakelijk.

Welke soort muur krabpalen?

Als het om het design gaat, dan zijn er talloze soorten krabpalen voor aan de muur. Maar toch kun je grofweg een onderscheid maken tussen een muur krabpaal en een krabplank. Een muur krabpaal is altijd aan de muur bevestigd, maar dit hoeft met een krabplank niet altijd zo te zijn. Tevens is het belangrijkste verschil, dat een muur krabpaal meestal een 3D-model is en een krabpaal een 2D-model.

De krabpaal muur

Met een krabpaal aan de muur wordt eenzelfde krabpaal bedoeld als een staande krabpaal. Een staand krabpaal bestaat uit een ronde paal, met hier omheen en touw gewikkeld. De kat vindt het heerlijk om tegen deze krabpaal te staan om de nageltjes te scherpen.

Hierbij kan de kat dus de gehele paal aan alle kanten gebruiken voor het krabben. Uiteraard moet je hier wel rekening mee houden bij een krabpaal muurbevestiging, dan je beugels gebruikt die iets naar voren komen.

De krabplank

Een krabplank wordt vaak gebruikt als je een kat hebt die niet verticaal, maar horizontaal de nagels wil krabben. De krabplank is dus letterlijk een plank met hierop een stevige stof of vloerbedekking. Deze plank kun je op de grond leggen voor de katten met een voorliefde voor horizontaal krabben. Maar je kunt er ook voor kiezen om een krabpaal aan de wand te monteren.

Deze 2D versie, heeft enkele voordelen op een originele wand krabpaal. Een muur krabpaal kan toch nog ruimte in beslag nemen, doordat deze iets van wand afhangt, zodat de kant overal bij kan. Dit is met een krabplank niet nodig. Je hebt dan te maken met een platte krabpaal aan de wand.

Hoe maak je een krabpaal voor aan de muur?

Er zijn vele methodes om om een krabpaal aan de muur te monteren. Kies je voor de klassieke staande verticale krabpaal aan de wand, dan heb je krabpaal muurbevestiging nodig dat de krabpaal iets van de wand houdt. De kat heeft dan de mogelijkheid om de paal aan alle kanten te krabben. Dit neemt ondanks dat de krabpaal niet op de grond staat, toch nog best wel wat ruimte in.

Je kunt de staande krabpaal natuurlijk ook een kwartslag draaien en dan aan de wand monteren. Wikkel bijvoorbeeld om enkele korte pvc buizen met een maximale lengte van 30 centimeter sisal touw en bevestig ze op een grondplaat. Monteer vervolgens de krabpalen met de grondplaat aan de muur. Doordat je meerdere krabpalen gebruikt, monteer je er telkens één hoger. Je maakt dan niet alleen diverse krabpalen, maar ook een klimtoestel voor je kat.

Ken je die hangmatten voor aan de wand of gemakkelijk gemonteerd aan een radiator? Je kunt ook zelf een dergelijke hangmat maken, maar dan meet houten zijwand. Deze zijwand bekleed je met een stevig stof of vloerbedekking. Je hebt nu naast een krabpaal ook een ontspannen ligplaats voor je kat gecreëerd.

Je kunt het nog eenvoudiger maken, door gewoon een plank tegen de muur te monteren. Hierboven breng je een stevige stof of behang aan voor de kat. Er zijn dus echt vele mogelijkheden om een wand krabpaal te maken. Laat gewoon je fantasie de vrije loop. Zo kun je desgewenst de hele wand voorzien van ligplanken, krabpalen en katten huisjes en er een waar katten paradijs van maken.

Een krabpaal muur in de winkel kopen

Ben jij zelf niet zo handig om zelf een krabpaal voor aan de muur te maken, dan kun je ook altijd nog een muur krabpaal kopen. Let hierbij wel op, dat je een krabpaal muur niet zomaar in iedere dierenwinkel tegenkomt. Je moet specifiek op zoek naar wand krabpaal. Gelukkig kun je tegenwoordig online erg veel speciaalzaken vinden.

Sommige van deze online dierenwinkels hebben zich gespecialiseerd in het het aanbieden van muur krabpalen. Je kunt dan online een bestellen en de krabpaal wordt nog bij je thuis geleverd ook. Meestal zit er een krabpaal muurbevestiging meegeleverd.

Uiteraard moet je dan nog wel aan de slag op de krabpaal aan de wand te monteren. Ligplanken en katten huisjes voor aan de wand zijn nog wel relatief vaak bij de doorsnee dierenwinkels verkrijgbaar. Hiermee kun je een krabpaal aan de wand mee afwisselen.

kattenentouw

Hoeveel kost een krabpaal voor aan de wand?

Of je nu zelf een krabpaal aan de wand maakt of dat je een dergelijke krabpaal in de winkel koopt, de prijzen verschillen niet zoveel van een vrijstaande krabpaal. Ook voor aan de wand geldt, dat je de krabpaal zo uitgebreid en luxe kan maken, net zoals dit met een vrijstaande krabpaal kan. Hoe groter en hoe luxer, des te duurder zal de muur krabpaal zijn.

Voor een kleine normaal formaat muur krabpaal betaal je gemiddelde tussen de € 25,- en € 50,-. Is de krabpaal muur groter, luxer en uitgebreider, dan kunnen de prijzen zomaar oplopen tot enkele honderden euro’s. Dit is hetzelfde als bij vrijstaande krabpalen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…