Krabpaal design

Natuurlijk ga jij ook een krabpaal aanschaffen, bij het in huis nemen van een kat. Je zult al snel spijt krijgen als je geen krabpaal design in de woonkamer zet. De meubels worden dan het slachtoffer van katten nageltjes en jij zit dan met beschadigde meubels. Niet dat je hiervoor de kat de schuld kunt geven, maar jezelf.

Een kat krabt nu eenmaal en als er geen krabpaal voorhanden is, dan wordt het de meubels op het behang. Maar je vindt een krabpaal niet zo mooi staan in jouw woonkamer? Je hebt zeker een punt. Bepaalde soorten krabpalen zijn niet om aan te zien en een regelrechte ramp voor het interieur. Kies daarom voor design krabpalen.

designkrabpaal

Wat is een design krabpaal?

Je koopt een krabpaal in eerste instantie als een functioneel object. De functie is het belangrijkste, namelijk dat de kat zijn/haar nageltjes kan krabben. Maar met zeer veel soorten krabpalen die je bij de doorsnee dierenwinkel koopt, wordt de uitstraling van jouw interieur negatief beïnvloed. Kies daarom voor een specifiek krabpaal design.

Design dat past bij jou interieur, zodat de krabpaal opgaat in het interieur en misschien zelfs een blikvanger wordt. Design krabpalen kun je helemaal zelf maken of kopen. Alleen koop je een krabpaal design niet bij de reguliere dierenhandel. Hiervoor zijn speciale dierenzaken die exclusieve dierenbenodigdheden verkopen.

Waarom is iets design?

Als het om een design krabpaal gaat, dan kunnen de meningen uiteenlopen. Het is soms ook lastig om de definitie van design uit te leggen. Als het over design gaat, dan heeft men het al snel over mooie dingen, dingen die opvallend zijn, strak en modern. Een belangrijk beschrijving van design, is dat design een bepaalde waarde toevoegt, maar ook een betekenis of kwaliteit aan een vorm, kleur, textuur of een dimensie.

Wat betreffende een design krabpaal mag je er dus vanuit gaan, dat de krabpaal waarde toevoegt op het gebied van vooral vorm, kleur, kwaliteit en het gebruik van materialen. In de praktijk houdt een krabpaal design in dat jij zelf van de krabpaal kunt genieten vanwege de vorm en uitstraling. De kat geniet ook van de krabpaal, maar dan vanwege de hoge kwaliteit.

Wanneer kies je voor design krabpalen?

Je kiest voor een krabpaal design, als jij hoge eisen stelt aan het interieur. Wanneer je een echt design interieur hebt, dan houdt dit vaak ook een duur en kostbaar interieur in. Het spreekt helemaal vanzelf, dat als je in dit interieur een krabpaal met een middelmatig design plaatst, dit jouw design interieur helemaal naar beneden haalt.

Geef je helemaal niet zo om design en heb jij ook geen design interieur? Dan zal het niet uitmaken welk soort krabpaal je plaatst. Uiteraard zul je wel een bepaalde voorkeur hebben, maar dierenwinkels bieden voor jou dan voldoende aanbod. Ook zelf een krabpaal maken met tweedehands vloerbedekking bijvoorbeeld, kan dan. Dit is onwenselijk voor een design interieur.

Dit houdt wel in, dat jij niet bij de regulier dierenzaak kunt langsgaan voor een krabpaal. Je zult hiervoor naar een speciale dealer moeten die exclusieve krabpalen verkoopt.

Voordelen en nadelen van design krabpalen

Moet je nu wel of niet kiezen voor een krabpaal design? Soms is het misschien beter om het niet te doen en voor een regulier model te gaan. Som de voordelen en nadelen op, dan krijg je goed inzicht of je wel of niet voor design moet kiezen.

Voordelen krabpaal design

• Design krabpalen zijn meestal prachtige krabpalen om te zien, ook als je geen design interieur hebt. Ze staan luxe en stijlvol.
• Doorgaans zijn design krabpalen gemaakt van de beste materialen. Hoogwaardige materialen maken de krabpaal duurzamer en sterker.
• Met een design krabpaal heb je meestal ook een unieke krabpaal. Of je deze nu zelf maakt of bij een speciaalzaak koopt, je ziet ze niet snel bij een ander.

Nadelen krabpaal design

• Een dergelijke krabpaal kun je nooit kopen bij de reguliere dierenzaken. Er zijn speciale dierenzaken met exclusieve spullen en vaak wel online te vinden.
• Je moet er natuurlijk wel van uitgaan dat een krabpaal met een mooi design ook duurder is dan een reguliere krabpaal.
• Hoe duur en exclusief jij jouw krabpaal ook maakt of koopt, voor de kat zelf zal het geen moer uitmaken, het gaat om jouw persoonlijke smaak.

Uit welke materialen bestaat een design krabpaal?

Je mag er vanuit gaan, dat een exclusieve design krabpaal ook uit iets exclusievere materialen bestaat dan waarvan een reguliere dierenwinkel krabpaal uit bestaat. Deze krabpalen zijn ook wat robuuster en de kwaliteit ligt een stuk hoger. Welke materialen worden er vaak door een design krabpaal gebruikt?

kattenenhout

Hout als designmateriaal

Hout is een prachtig materiaal om design krabpalen mee te maken. Vooral als je zelf een krabpaal wilt maken, dan is hout de beste en vaak ook de enige keuze. Design houdt ook kwaliteit in. Met een houten krabpaal creëer je altijd kwaliteit. Hout is robuust en sterk en heeft bovendien een een mooie uitstraling. Dit hang uiteraard wel af van het type dat dat je kiest.

Voor design moet je toch voor een wat luxere houtsoort gaan, zoals eikenhout of notenhout. Dat is wel wat duurder, maar jij wilt toch design?

Je moet er goed over nadenken of je de houten krabpaal bekleed met een stof of niet. Het hoeft niet en dan blijf je de fraaie houtstructuur zien. Voor de kat maakt het ook niet uit, want die krabt ook in hout. Voor het krab gedeelte doe je er wel verstandig aan om sisal touw te gebruiken, zodat het hout niet beschadigt raakt door het krabben.

Voordelen van hout als designmateriaal

• Hout is een gemakkelijk materiaal om mee te werken en om dus zelf een krabpaal te maken.
• Bepaalde houtsoorten hebben een luxe uitstraling, ideaal dus al een krabpaal met design.

Nadelen van hout als designmateriaal

• Kies je voor goedkoop hout, dan kan het design minder goed overkomen dan je hoopte.
• Laat je de kat op het kale hout krabben, dan raakt dit beschadigt en wordt het design aangetast.

Een echte boomstam als designmateriaal

Echt design dat zeker zal aanspreken, is het gebruik van een echte boomstam als een krabpaal. Dit is natuurlijk ook een vorm van hout, maar dan niet in de vorm van een paal en planken. Ga je een boomstam als krabpaal maken of kopen, dan heb je een echte blikvanger in de woonkamer staan.

Voor het zelf maken van een dergelijke krabpaal, moet je wel op zoek naar een geschikte boomstam. Het beste is natuurlijk als jezelf een boom in de tuin hebt die om moet of dat je iemand kent die een boom kwijt wil. Anders kan het lastig zijn om aan een boomstam te komen. Het is ook belangrijk om de boomstam goed glad te schaven.

Zo valt er geen schors meer vanaf en zit er ook geen ongedierte meer in. Door een boom te kiezen met aftakkingen, kun je een grote krabpaal en klimboom voor je kat maken.

Voordelen van boomstam als designmateriaal

• Een echt opvallende krabpaal dat als design gezien mag worden en een blikvanger in de woonkamer is.
• Een boomstam is voor een kat een natuurlijk materiaal en dus ook een erg fijnte krabpaal of klimboom.

Nadelen van boomstam als designmateriaal

• Je moet de boomstam goed afwerken, anders blijft er eventueel ongedierte achter.
• Kies een mooie boomstam met uitstraling. Dit zal het fraaie design van de krabpaal versterken.

Overige te gebruiken materialen

Hout of een echte boomstam zijn de beste materialen om te gebruiken voor design krabpalen. Maar een dergelijke krabpaal moet eventueel ook afgekleed worden. Niet alleen voor het design, ook voor de kat. Een kat houdt van zachte materialen.

Voor het zelf maken van een goedkope krabpaal wordt wel eens voor gebruikte vloerbedekking gekozen, maar dit kan echt niet voor een design krabpaal. Teddy stof heeft een zachte en donzige structuur en is de beste aanwezen stof om over de houten palen of boomstam te plakken.

Natuurlijk hoeft niet alles bedekt te worden. Bepaalde gedeeltes van het hout kunnen open blijven, zodat je uitstraling van het hout behoudt.

Het krabgedeelte kan bestaan uit de kale houten ondergrond, maar is niet aan te raden. Je beschadigt hiermee de krabpaal en dit doet af van het design. Kies voor sisal touw. Dit is een natuurlijk touw, gemaakt van de vezels van de bladeren van de Agave. Dit hout kun je gemakkelijk om de paal wikkelen en plakken met houtlijm. Het is zeer duurzaam touw en de kat er gek om over te krabben en dat is het belangrijkste.

Hoeveel kost een krabpaal design?

Design krabpalen hebben niet iets meer dan een doorsnee krabpaal. Dit zie je terug in de prijs. Je kunt design krabpalen niet in iedere dierenwinkel kopen. Kijk je online, dan vind je meer dan voldoende gespecialiseerde dierenwinkels die een design krabpaal aanbieden. Ook als je de krabpaal zelf moet maken, dan moet je gebruikmaken van duurzame materialen die wat hoger geprijsd zijn. De prijzen voor een gemaakte of gekochte design krabpaal, beginnen vanaf € 250,-. Maar dit kan afhankelijk van het luxe design ook flink hoger uitpakken

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Meer informatie over benodigdheden voor katten?

Krabpaal cactus maken
Krabpaal aan de muur maken
Moderne krabpaal maken
Luxe krabpaal maken
Krabpaal grijs maken
Krabpaal wit maken
Krabpaal roze maken
Krabpaal zwart maken
Krabpaal voor buiten maken
Krabpaal XXL maken
Vierkante krabpaal maken
Kleine krabpaal maken
Grote stevige krabpaal maken

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…