Roze krabpaal maken

Als je op zoek bent naar een krabpaal voor jouw kat(ten), dan heb je eindeloos veel keuze uit de vele verschillende modellen. Er zijn krabpalen groot en klein en sommige krabpalen zijn complete bouwwerken waar een kat rustig op een ligplank kan liggen of zich kan terugtrekken in een eigen holletje in de krabpaal. Zelfs roze krabpalen behoren tot de mogelijkheden.

Een krabpaal kan dus goed multifunctioneel zijn en ook dienen als een rust- en speelplek voor de kat. Een kat zelf zal al snel tevreden zijn met zijn krabpaal, als deze maar op de juiste plek staat en stabiel en sterk is. De katten eigenaren daarentegen, zijn veel kritischer. Katten eigenaren kunnen veel wensen hebben.

Waarom zou je kiezen voor een krabpaal roze?


Werp je een blik op de krabpalen die je bij de reguliere dierenwinkel kunt kopen, dan zul je maar weinig tot geen roze krabpalen tegenkomen. De meeste krabpalen hebben redelijk ingetogen en saaie kleuren, zoals grijs en beige. Wil je eens een keer een andere kleur, dan heb je bij het kopen van een krabpaal maar erg weinig keuze en al helemaal niet de uitgesproken kleuren, zoals een krabpaal roze.

Nu is het niet zo dat een roze krabpaal mateloos populair is. De kleur wordt meestal meer dan andere kleuren geassocieerd als een ´meisjeskleur´. Kinderkamers van meisjes zijn vaak veelvuldig in het roze en er zijn ook wel volwassen vrouwen die een sterke binding hebben met de kleur roze.

Als dit het geval is, dan wordt er in het interieur vaak ook bewust op de kleur roze gefocust. Juist in dit soort interieurs kan een krabpaal roze of een krabpaal paars staan. Voor andere interieur stijlen is een roze krabpaal niet echt geschikt, zoals een klassieke, landelijke, moderne of industriële interieur stijl.

De kleur roze

Kies je voor de kleur roze, dan kies je voor een bijzondere kleur, die maar zelden wordt gezien in een krabpaal. Roze is een kleur zit tussen wit en rood in. Neig je naar lichtroze, dan ga je meer richting wit en kies je voor het harde roze of oudroze, dan ga je richting rood. Een iets andere richting kan ook en kom je niet bij rood uit, maar bij paars.

Net zoals roze, is ook een krabpaal paars niet veel gezien. De kleur kan soms sterk met bepaalde gevoelswaarden worden geassocieerd. Denk bijvoorbeeld aan een baby met het geslacht meisje. Daarvoor wordt vrijwel altijd de roze kleur gebruikt, met de kleur blauw voor babyjongetjes. Veel speelgoed voor meisjes met de leeftijd 4 t/m 10 jaar, is vaak roze gekleurd.

Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt roze ook geassocieerd met homoseksualiteit. Dit is vooral ontstaan door de roze driehoek die door de nazi’s zijn bedacht om homoseksuelen af te zonderen. Inmiddels is de roze driehoek voor deze doelgroep uitgegroeid tot een geuzensymbool.

De voordelen en nadelen van een krabpaal roze

Omdat een krabpaal roze behoorlijke uitgesproken is betreffende de kleur, is het verstandig om een goed overzicht te hebben van de voordelen en nadelen. Zo weet je zeker of je nu wel of niet een goede keuze maakt met een roze kleur.

Voordelen krabpaal roze

• Als je roze een mooie kleur vindt, dan is het inderdaad mogelijk om je huis helemaal roze in te richten. Als je een kat hebt, dan is een roze krabpaal vanzelfsprekend.
• Mocht je partner roze niet zo leuk vinden, dan kun je een compromis bereiken door te kiezen voor zeer zacht roze. Dit is bijna wit.
• Met een krabpaal roze heb je in ieder geval de zekerheid, dat je krabpaal een zeer opvallende verschijning in het interieur is.

Nadelen krabpaal roze

• Omdat roze niet vaak gebruikt wordt voor een krabpaal, kan de krabpaal door sommigen ook gezien worden als ´kitch´ en niet te uitgesproken betreffende de kleur.
• Een roze krabpaal kopen in een dierenwinkel gaat erg lastig. Ze zijn nauwelijks te vinden. Je moet echt goed zoeken.
• Mede doordat een roze krabpaal zo zeldzaam is om te kopen, kunnen ze in aanschafprijs wat hoger zijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen om zelf een krabpaal in het roze te maken.

Welk soort roze krabpaal maken?

Kies je ervoor om zelf een krabpaal roze te maken, dan moet je bepalen hoe deze eruit komt te zien. In principe is de roze kleur niet afhankelijk van het model die jij kiest. Waar je verder ook rekening mee moet houden, is welk soort kattenras je hebt en het aantal katten.

Heb jij een Noorse boskat, dan betreft dit een kat met een behoorlijke afmeting en die heeft bij het krabben toch zeker wel een meter nodig. De huiskat kan afhankelijk van zijn lengte al aan de helft genoeg hebben. Heb je de wens van enkel een krabpaal of moet het ook een rust- en/of speelplek worden voor de kat?

Eenvoudige klassieke krabpaal

De klassieke krabpaal is letterlijk een paal op een vloerplaat. Afhankelijk van het ras van je kat, kies je hiervoor de hoogte van de paal. De gehele paal wordt meestal omwikkeld met sisal touw. Het is een eenvoudige krabpaal om te maken, je moet wel zorgen voor een stabiele ondergrond. De grootste uitdaging wordt misschien wel om roze sisal touw te vinden, zodat je toch een roze krabpaal krijgt. De vloerplaat bedek je met een zacht fluffy stof in het roze.

kattenentouw

Een krabmeubel/klimboom

Een krabmeubel is de meeste veelzijdige vorm van een krabpaal. Het is niet alleen een krabpaal, het is ook een groot meubel, waar de kat in kan klimmen, spelen en slapen. Een krabmeubel heeft vaak wel een paal, maar dan met vertakkingen. In deze vertakkingen worden ligplanken en kattenhuisjes gebouwd en eventueel leuke speeltjes.

Op diverse plekken omwikkel je de paal met sisal touw, zodat de kat op verschillend plekken kan krabben. Een krab meubel is echt een paradijs voor katten. Houd er wel rekening mee, dat als je deze roze maakt, het wel ineens heel veel roze is. Voor de kat geen enkel probleem, misschien wel voor jou of je partner.

Andere vormen van een krabpaal

Een krabpaal komt in zoveel verschillende vormen voor. Dit hoeft niet letterlijk een paal te zijn. Er zijn ook huisjes, planken en andere bouwwerken die voorzien zijn van sisal touw, zodat je een multifunctionele krabpaal én een rust- en/of speelmeubel creëert.

Eigenlijk is hier niet een specifieke model voor, je moet gewoon je fantasie laten gaan of doe eens een zoekopdracht op Google. Je vindt dan ongetwijfeld een bepaalde vorm van een krabpaal waar je nog nooit aan gedacht had.

Hoe maak je een krabpaal roze?

Welke vorm je ook kiest voor een krabpaal, je wilt een deze roze maken. Hoe doe je dit? Je kunt niet zomaar even met een roze verf aan de slag, want verf is vanwege de schadelijke stoffen niet gezond voor een kat. Bovendien krabt een kat de verf gemakkelijk van de krabpaal.

Het omwikkelen van de krabpaal zelf en de ligplanken en huisjes met stof is het beste alternatief. Gebruik hiervoor de zogenaamde ´borg stof´. In de volksmond wordt deze stof ´Teddy stof´ genoemd. Dit is een echte fluffy stof dat heerlijk zacht is en bovendien duurzaam. Voor een kat is dit ideale stof. Dit kan felroze zijn, oudroze of lichtroze, wat jij maar mooi vindt.

Voor een grote krabpaal dien je ook nog krabmogelijkheden te creëren. Dit kan door op verschillende punten sisal touw aan te brengen. Sisal touw is de meest gebruikte soort touw voor krabpalen.

Het is een natuurtouw, zonder schadelijke stoffen en waarop de kat veilig kan krabben. Je moet alleen wel deze touw soort in het roze zien te vinden. Dit kan een uitdaging zijn, maar roze sisal touw bestaat zeker wel. Heb je een eenvoudige krabpaal, dan kun je de stof achterwege laten en alleen sisal touw gebruiken.

Een roze krabpaal kopen

Een krabpaal in het roze kopen kan lastiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Er zijn maar weinig dierenwinkels die een roze krabpaal aanbieden. Wanneer je specifiek een krabpaal roze wilt aanschaffen, dan kun je het beste online zoeken.

Dit geldt overigens ook voor als je een krabpaal paars zoekt. Net zoals roze, is een krabpaal paars niet veel te vinden. Online heb je de meeste kans om een krabpaal paars te vinden.

Hoeveel kost een roze krabpaal?

Eigenlijk kun je niet zomaar even een prijs hangen een specifiek een roze krabpaal. Dit komt vooral omdat de kleur meestal niet leidend is. Misschien wel als je een krabpaal koopt, maar de hogere prijs zal dan minimaal zijn.

De prijs hangt vooral af van de grootte van de krabpaal, de gebruikte materialen en de luxe aankleding. Kortom, de prijs kan verschillen vanaf € 50,- voor een eenvoudige krabpaal in het roze tot enkele honderden euro’s voor een zeer luxe roze krabpaal.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…