Krabpaal XXL maken

Met een XXL krabpaal heeft een kat alle ruimte om te spelen of lekker stabiel te luieren. Katten zijn onvoorspelbaar, het ene moment liggen ze rustig te slapen en het andere moment zijn ze op zoek naar avontuur. 

Zeker voor een grotere en zwaardere kat is het fijn als een krabpaal XXL genoeg ruimte biedt en stevig in elkaar zit. En om dit te garanderen, kun je er een maken die aan alle eisen voldoet. Een plek voor je kat die zowel stabiel als vertrouwd is.

Wat is een krabpaal XXL?


Niet elke dierenwinkel zal een XXL krabpaal hebben. Deze zijn immers, zoals de naam al suggereert, groter dan de gemiddelde krabpaal. Bij een kleinere versie loop je de kans dat deze al snel kapot gaat en daarom niet voldoende stabiliteit biedt voor een grotere kat. 

Natuurlijk is een krabpaal XXL ook zeer geschikt als een groot speeldomein voor een kleinere kat. Als de kat graag klimt, is het leuk om deze een stabiele omgeving te geven waarin dat kan. Bovendien zijn er allerlei plateaus, kussens en speeltjes aan toe te voegen om een ideale plek te creëren voor je kat.

designkrabpaal

Wanneer kies je voor een krabpaal XXL?


Zoals eerder genoemd is een XXL krabpaal een veilige, stabiele omgeving voor wat grotere katten. Zelfs wanneer je meerdere katten hebt, is er met een grote krabpaal genoeg ruimte om deze te delen. Zo heeft iedere kat een eigen plekje en hoef je je geen zorgen te maken dat deze zomaar omvalt of kapot gaat.

Daarnaast kun je de krabpaal helemaal zelf bouwen en op jouw smaak aanpassen. Of misschien beter gezegd, inrichten op de smaak van je kat. Jij weet wat je kat nodig heeft en graag mee speelt, al kun je dit natuurlijk nooit zeker weten. Voordat je het weet is de kat meer geïnteresseerd in de doos waar een speeltje inkwam dan het speeltje zelf.

Voordelen krabpaal XXL voor een kat


Twijfel je nog of een krabpaal daadwerkelijk goed is voor een kat? Dan kunnen de volgende voordelen je misschien overtuigen. In de natuur gebruiken katachtigen veelal bomen om aan te krabben. Dit doen ze om hun nagels te onderhouden. Omdat dit voor een huiskat niet altijd mogelijk is, en zeker niet binnenshuis, is een krabpaal een ideale omgeving om dit te doen.

Daarnaast is er nog iets dat katten van nature graag doen, namelijk hun territorium afbakenen. Dit geldt ook voor een territorium in het huis. Met een XXL krabpaal geef je ze hier alle ruimte voor. Onder hun voetzolen zit een speciaal kliertje dat geurstoffen afscheidt en een plekje markeert. Daarom is het fijn wanneer ze een plekje hebben om te krabben dat tegelijk helemaal van hunzelf is. Je wilt immers voorkomen dat ze met hun nagels het dure meubilair gaan toe-eigenen. 

Tot slot creëer je met een XXL krabpaal een eigen plekje voor de kat. Een plekje waar ze zich veilig voelen en stress kunnen verminderen. Een zalige omgeving om te spelen, krabben en even heerlijk de oogjes te sluiten. Zeker voor zwaardere katten is dit een goede manier om binnenshuis fit te blijven.

Welke soorten XXL krabpaal zijn er allemaal?


Een XXL krabpaal is al wat groter dan een standaard versie en dus zal het materiaal stevig genoeg moeten zijn om voldoende stabiliteit te bieden. De krabpaal moet immers wel tegen een stootje kunnen en niet onverwachts omvallen of breken. 

Een materiaal als kunststof, dat licht in gewicht is, zal dus niet ideaal zijn. Dit kun je uiteraard wel toevoegen aan de krabpaal XXL, maar is geen goede basis. Uiteraard zijn er genoeg materialen om een grote krabpaal mee te versieren en het een zo aangenaam mogelijk plekje te maken. 

Een materiaal als hout biedt een goede, stevige basis voor een XXL krabpaal. Pas op dat je deze niet schildert, aangezien de chemicaliën in verf slecht kunnen zijn voor de kat. Ook kunnen de katten aan het hout krabben, dus zorg ervoor dat je ze een apart krabplekje geeft.

klimboom

Materiaal en meten


Een houten krabpaal, zeker met een stevige basis, biedt een goede stabiliteit voor een XXL krabpaal. Uiteraard kan het groot worden in de lengte, maar ook in de breedte. Ga van tevoren goed na hoeveel ruimte je hebt en meet zorgvuldig om te garanderen dat alles past.

Als je in de lengte gaat bouwen zal je stevige palen nodig hebben die niet zomaar onder gewicht bezwijken. Een krabpaal XXL zal niet zomaar te verplaatsen zijn, dus is het belangrijk zeker te staan van de plaats waar het komt te staan.

Een materiaal om in de krabpaal te gebruiken is sisal touw. Dit is zeer geschikt de nagels van een kat te onderhouden. Daarnaast heb je andere stoffen die deze functie kunnen innemen. Om een slaapplekje te creëren is een zachte stof als pluche goed te doen. Dit kun je overigens zelf bepalen en afstemmen op wat je kat het fijnst vindt.

Een stevige basis


Het is belangrijk nogmaals te benadrukken dat de basis van de krabpaal XXL stevig genoeg moet zijn voor een spelende kat. Wanneer je aan de hand van een bouwtekening er zelf een maakt, is dit dus een punt van aandacht. Zolang de basis stevig staat, heb je de mogelijkheid zelf materiaal, speeltjes en slaapplekken, zoals hangmatten, toe te voegen. Voor een grotere kat is het helemaal fijn als de XXL krabpaal een veilige haven is om te spelen en te slapen.

Voordelen XXL krabpaal


– De krabpalen zijn geschikt voor een groter, zwaardere kat
– Meer ruimte om te slapen en te spelen, zelfs als er meerdere katten zijn
– Voeg zelf dingen aan het ontwerp toe om extra goed voor je kat te zorgen
– Biedt voldoende stabiliteit en gaat minder snel kapot
– Een stressvrij plekje voor de kat om te krabben, spelen en slapen

Nadelen XXL krabpaal


– Meer materiaal nodig om te bouwen en dus ook duurder dan een standaard krabpaal
– Minder makkelijk te verplaatsen
– Het is een grote klus, weet daarom waar je aan begint en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is 

Het verschil tussen kopen en zelf maken


Een krabpaal XXL is logischerwijs groter dan een standaardversie en zal dus ook meer kosten. De kosten voor een XXL krabpaal in de winkel kan lopen van circa €150 tot €2.000, afhankelijk van hoe groot je het wilt hebben. Dit is niet alleen duur, vaak is er ook niet heel veel aanbod. Bovendien kunnen de verzendkosten al snel hoog oplopen.

Zelf maken is stukken goedkoper, maar hiervoor moet je wel de nodige inspanning leveren. Overigens is het wel een prachtig project om aan te werken en je vaardigheden even scherp te krijgen als de klauwen van je kat. Bovendien kun je je eigen flair geven aan het design en dingen toevoegen waar je kat blij van wordt. 

De kosten van zelf maken


Het zelf maken van een krabpaal XXL kost natuurlijk niet alleen tijd, maar ook materiaal. En omdat het een stevige constructie moet worden, is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Als je hier al ervaring mee hebt, weet je waar je aan begint en heb je misschien al het juiste materiaal liggen.

Als je een nieuwe doe-het-zelver bent, is het een leuk project om aan te werken; zeker als het samen met een ander doet. Materiaal als hout (ga wel na of het hout veilig is voor katten, zoals eik en walnoot) en sisal touw moeten van goede kwaliteit zijn en kan daarom wat duurder zijn dan bijvoorbeeld kunststof. Met €150 kom je al een heel eind, maar waarschijnlijk zal dit oplopen vanwege de grootte van de krabpaal. Het is geheel mogelijk van tevoren een lijstje te maken en binnen een budget te werken. Maak een katten paradijs

Het maken van een krabpaal XXL is een grote klus, zelfs als je al ervaring hebt. Uiteraard is het ontzettend leuk om zelf controle te hebben over de krabpaal en bevredigend wanneer deze af is. Zo creëer je niet alleen een leuk project om aan te werken, maar ook de ideale XXL krabpaal voor je kat. Zo kun je aan de slag wanneer je wilt en begin je met het bouwen van een waar paradijs voor je kat.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…