Krabpaal voor buiten

Een krabpaal voor buiten is een vertrouwde plek voor katten wanneer ze buitenshuis zijn. Katten gaan graag op ontdekking uit en met een natuurlijke nieuwsgierigheid ervaren ze de wereld om hun heen. Op zoek naar stimulatie en avontuur gaan ze hun katachtige aard achterna – en iedereen met een kat weet dat je ze dan alle ruimte moet geven.

Maar waar katten vooral goed in zijn is luieren op een vertrouwd plekje. Een krabpaal voor buiten biedt een veilige plek voor je kat wanneer deze even lekker in de buitenlucht wilt zijn. In deze tekst vind je de ideale manier om dit voor je kat te regelen.

kattenenhout

Wat is een krabpaal voor buiten?

Krabpalen voor buiten zijn constructies bedoeld voor katten die speciaal zijn ontworpen om buiten te kunnen staan. Daarnaast geven ze katten een veilige plek in de buitenlucht. Zo weet je dat ze altijd een plekje hebben, ook als je ze niet direct in de gaten kan houden.

Een kat klimt graag; of het nu over meubels of daken is. Daarnaast gebruiken ze hun klauwen om aan dingen te krabben; dit zit nu eenmaal in hun natuur. Vaak zijn meubels zoals banken hier de dupe van. Een buiten krabpaal geeft je kat de mogelijkheid alle kattenstreken uit te halen zonder er last van te hebben.

Waarom een krabpaal voor buiten?

Een buiten krabpaal is dus een veilige plek voor katten die graag buiten zijn. Dit biedt de optie om te spelen, klimmen, krabben, slapen en te relaxen. Het mooie hieraan is dat de kat alle vrijheid heeft van een omgeving buitenshuis, met de betrouwbaarheid van een huiselijk plekje.

Daarnaast is er veel keuze om een perfecte buiten krabpaal voor je katten te vinden. Of er eventueel zelf één te maken. Dit geeft je de vrijheid zelf een ontwerp te kiezen dat niet alleen bij je kat past, maar ook nog eens bij de stijl van de tuin.

Katten krabben nu eenmaal graag en dit heeft verschillende redenen. Misschien wel de belangrijkste hiervan is dat ze hiermee hun nagels onderhouden. En hoewel ze dit onder andere bij bomen doen, is het fijn wanneer ze een vaste plek hebben om te krabben. Een buiten krabpaal biedt ze de mogelijkheid dit te doen.

Buiten krabpaal katten – de juiste kwaliteit

Vooral wanneer je een krabpaal buiten neerzet moet je op een aantal dingen letten. Natuurlijk is het weer een factor: de krabpaal moet bestendig zijn tegen invloeden als wind en regen. Voor een krabpaal buiten onder een overkapping, kan je wat flexibeler zijn.

Goedkope materialen zullen dus het risico hebben minder stabiel te zijn en sneller kapot te gaan. Wanneer de materialen van hoge kwaliteit zijn, kan het langer meegaan en veiliger zijn voor de kat. Ook al kost het in eerste instantie meer, dit zal op den duur voordeliger uitpakken; goedkoop is nu eenmaal vaak een duurkoop.

Krabpalen voor buiten – waar moet je op letten?

Zoals al eerder genoemd zal het materiaal voor krabpalen voor buiten van groot belang zijn. Een plek om te krabben promoot gezonde nagels en weerhoudt je kat ervan om dit te doen op plekken die minder gunstig zijn. Krasjes op meubilair is nu eenmaal niet aangenaam.

Daarnaast is het fijn wanneer je kat een plek heeft om even te spelen of juist te luieren. Het is mogelijk de buiten krabpaal voor katten uit te rusten met extra speeltjes of een zacht ondergrond om op te slapen. De plaats waar het komt te staan is belangrijk. Ga dus goed na of het gekozen ontwerp past en bestand is tegen externe factoren zoals het weer.

Het materiaal

Ongeacht waar je woont, is het belangrijk dat de buiten krabpaal katten goed opvangt en bestendig is tegen het klimaat. Materiaal als kunststof zal minder stabiel zijn dan een goed kwaliteit hout. Ook moet je oppassen met stoffen en spaanplaten: deze kunnen al snel vies worden in de buitenlucht en ongewenst vochtig worden.

Een waterafstotend materiaal is dus ideaal voor een buiten krabpaal voor katten. Iets als hout zou dus een uitstekende keuze zijn om een stabiele en duurzame krabpaal te maken. Het is ook een veelzijdig materiaal waarmee veel mogelijk is; zo maak je keuze uit een ontwerp dat aan al je eisen voldoet.

Duurzaamheid en bescherming

Krabpalen voor buiten moeten dus wel tegen een stootje kunnen. Zeker met speelse katten en het weer moet de basis stevig zijn, zodat het goed op de plaats blijft staan. Bovendien wil je dat het een veilige plek wordt waar je kat kan spelen of juist even de oogjes kan sluiten. Als het stormt, is het daarom belangrijk dat het een bescherming biedt tegen wind en regen.

Als je van plan bent de krabpaal voor buiten te verplaatsen, of tijdens extreem weer binnen te zetten, is het handig als deze makkelijk te verplaatsen of uit elkaar te halen is. Houd ook hier rekening mee wanneer je een ontwerp kiest.

Wat zijn de voor- en nadelen van een krabpaal voor buiten?

Een buitenkrabpaal voor katten is een goede manier om je kat een eigen plekje in de buitenlucht te geven. Maar voordat je aan de slag gaat zijn er aantal dingen waar je op moet letten. Wees goed op de hoogte wat er allemaal bij komt kijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarom volgen hier een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen buiten krabpaal katten

– Een buiten krabpaal geeft een veilig plekje aan de kat om te krabben, spelen en slapen in de buitenlucht.

– Je kunt flexibel zijn in het ontwerp en er een kiezen die perfect aansluit bij je wensen, en de behoeften van je kat.

– Je bent vrij om de grootte te bepalen en een ontwerp te kiezen dat perfect in en bij je tuin past.

Nadelen buiten krabpaal katten

– Krabpalen voor buiten moeten tegen meer bestand zijn dan wanneer ze binnen staan. Let daarom goed op stabiel materiaal dat bestendig is tegen het klimaat.

– Het maken van een krabpaal en het zoeken naar goede materialen kan tijd en moeite kosten. Weet daarom goed waar je aan begint. 

Wat is het verschil tussen kopen en zelf maken?

Wanneer je een krabpaal voor buiten koopt ben je natuurlijk sneller klaar dan wanneer je er één zelf maakt. De keuze is echter vrij beperkt en vaak kunnen de prijzen hoog oplopen. Wanneer je een tekening koopt voor een ontwerp ben je vrijer in het bepalen wat je wilt. Zo heb je meer opties om de perfecte krabpaal voor je kat te creëren.

Daarnaast is het een leuk doe-het-zelf project om je vaardigheden te tonen of aan te scherpen. Jij kent je kat het best, dus weet je ook precies wat deze nodig heeft in een krabpaal voor buiten. Natuurlijk is het nooit mogelijk 100% te weten wat een kat wil, daarvoor zijn ze te eigenaardig, maar met dit klusje maak je het zorgen voor je kat persoonlijk en creatief.

Krabpaal

Wat kost een krabpaal voor buiten?

De prijs voor complete krabpalen voor buiten kunnen van 100 tot ongeveer 250 euro oplopen, afhankelijk van het materiaal en de grootte. Als je het ontwerp zelf kiest en maakt, kan dit rond dezelfde prijs uitkomen. Het hangt af van het materiaal dat je gebruikt en de extra’s die je er eventueel in verwerkt. De gemiddelde uitgaven zullen rond de 150 euro + liggen.

Natuurlijk kun je met slim inkopen voordeliger uitkomen. Het belangrijkste is dat het een leuk doe-het-zelf project is en je iets moois aan je kat kan geven. Ook heb je de vrijheid zelf een ontwerp te kiezen dat ideaal is voor jou en je kat.

Ga aan de slag

Hopelijk heb je nu een goed idee wat krabpalen voor buiten zijn en waarom het belangrijk is voor je kat. Een veilige plek creëren om in de buitenlucht te krabben, spelen en slapen is een manier om goed voor je kat te zorgen. Kies een ontwerp dat aansluit op wat je wilt en ga aan de slag. Dan kunnen jij en je kat binnenkort genieten van de ideale krabpaal voor buiten.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…