Moderne krabpaal maken

Wanneer jij voor jouw kat een krabpaal aanschaft, dan heb je nu niet bijster veel keuze uit hippe, trendy en moderne krabpalen. Het vinden van een hippe krabpaal is eerder een uitzondering dan regel.

Wil jij geen genoegen nemen met een dergelijke saaie of lelijke krabpaal, dan moet jezelf een moderne krabpaal maken. Je kunt de krabpaal zo hip en modern maken als jij wilt. Bovendien heb je alle vrijheid in het ontwerp van de krabpaal modern.

Wat is een moderne krabpaal?

Het is misschien lastig om aan te geven wat nu exact een moderne krabpaal is. Ook de krabpalen die je bij de dierenwinkel koopt en je niet altijd even mooi vindt, kunnen een krabpaal modern zijn. Uiteindelijk gaat het altijd nog om persoonlijke smaak. Wat de één juist als hypermodern vindt, daar heeft een ander juist een heel andere mening over.

Toch kun je enigszins een definitie of in ieder geval enkele steekwoorden geven van wat er met ´modern´ bedoeld wordt en waar een krabpaal modern aan moet voldoen. Modern staat gelijk aan hedendaags, nieuwerwets en tot de nieuwere tijd behorend. Het gaat dus om een vormgeving die past bij de huidige tijd. Een dergelijke moderne krabpaal wordt vaak ook als een hippe krabpaal bestempeld.

klimboom

Wat houdt nu een moderne krabpaal in de praktijk in?

In theorie misschien goed aangeven wat er nu met krabpaal modern wordt bedoeld, maar hoe werk je dit uit in de praktijk? Als het om modern en dus hedendaags gaat, dan is het bijna altijd strak en minimalistisch. Dit is best wel lastig, want een krabpaal bestaat doorgaans uit ronde vormen. Daarom gaat het ook niet alleen om het uiterlijk.

Modern en hip gaat niet alleen om het design van de krabpaal, het betreft ook het gebruik van bepaalde materiaalsoorten. Goedkope materialen zoals die in de krabpalen uit China zijn verwerkt en die je bij de dierenwinkel kunt kopen, is not done voor een moderne krabpaal.

Er moet gebruik gemaakt worden van sterke materialen van hoge kwaliteit. Dit laatste is misschien nog wel belangrijker dan het design. Een sterke en robuuste krabpaal is namelijk in het belang van de kat. De kat zal niet snel gaan krabben aan een krabpaal die wankel staat.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een hippe krabpaal?

Of je nu zelf een hippe krabpaal maakt of koopt, je kunt de voordelen en nadelen vergelijken met een reguliere krabpaal die niet als modern wordt gezien. Misschien vind jij een dierenwinkel krabpaal ook helemaal niet erg en dan zou het natuurlijk jammer zijn om extra veel geld uit te geven aan een krabpaal modern.

Voordelen hippe krabpaal

• De krabpaal ziet er hip en modern uit, dus meestal strak en minimalistisch en past hierdoor goed bij een modern interieur.
• Niet alleen het design is mooi om te zien. Voor een krabpaal modern moeten kwaliteitsmaterialen gebruikt worden. Zo heeft jouw kat een sterke en robuuste krabpaal.

Nadelen hippe krabpaal

• Een dergelijke krabpaal kopen is doorgaans erg prijzig. Voor het zelf maken heb je kosten meer in de hand, maar moet je ook soms dure materialen aanschaffen.
• De krabpaal kan dusdanig modern zijn aangekleed, dat deze niet echt matcht met jouw interieur.

muurkrabpaal

De vormgeving van een krabpaal modern

Over een moderne vormgeving kun je heel veel schrijven. Je komt er nooit echt uit, want meningen en smaken verschillen enorm. Laten we er vanuit gaan dat modern ook anders is dan de klassieke krabpaal, dan moet je dus voor een heel ander design kiezen. De traditionele paal om aan te krabben moet je dan achterwege laten, of in ieder geval niet de basis laten zijn.

Omdat de paal zo is ingeburgerd als krabpaal of klimboom, moet je even ´out of the box´ denken. Je zult dan inderdaad tot de conclusie komen, dat er inderdaad andere methodes zijn om de kat te laten krabben. Zo is er ook de krabplank, voor katten die niet verticaal krabben. Er zijn dan ineens vele meer mogelijkheden te bedenken.

Een krabplank kun je een heel strakke en modern design geven. Je kunt ook een soort van modern ligbed voor de kat ontwerpen, met de mogelijkheid om te krabben. Maakt een kat van hout in 3D waar de kat op kan liggen en bekleed deze met krabstof.

Maak hypermodern vormgegeven huis voor de kat en bekleed deze geheel of gedeeltelijk met een stof om te krabben. Mogelijkheden genoeg dus, om het traditionele design van de paal achter je te laten en te kiezen voor iets heel anders. Als je geen inspiratie hebt, dan helpt Google je hier graag bij.

Het materiaalgebruik van een krabpaal modern

Als het om materiaalgebruik gaat voor een moderne krabpaal, dan moet de basis een stevig materiaal zijn. Doorgaans heb je voor het zelf maken de keuze uit hout of kunststof. Kunststof is alleen mogelijk, als je hiervoor PVC buizen gebruikt. Aangezien een moderne krabpaal niet standaard meer uit de traditionele paal bestaat, valt kunststof al snel af.

Ook voldoet kunststof niet altijd aan het robuuste karakter van het materiaal, kunststof is juist zeer licht in gewicht. Hout is de beste optie. Van hout kun je in principe alles maken, ook als jij de krabpaal van een hypermodern uiterlijk wilt voorzien.

Wil je wel een moderne, maar ook bijzondere krabpaal? Dan kun je ook kiezen voor een boomstam als krabpaal. Een boomstam zie je niet altijd en daarom maakt dit een krabpaal heel bijzonder en een tikkeltje modern.

Houten krabpaal in moderne stijl

Het maakt eigenlijk niet uit welke stijl jij kiest voor een krabpaal, met hout is alles mogelijk. Hout is tevens sterk en robuust materiaal en ook dat beantwoordt aan de eisen van een moderne en hippe krabpaal. Hout kun je in principe zo laten, uiteraard wel glad gemaakt, om zo de houtstructuur te tonen. Dit hangt wel af van het soort hout.

Hoewel je een krabpaal zeer modern kunt maken met hout, zijn mooiste houtsoorten toch nog vrij klassiek te noemen, zoals eikenhout. Als je het hout niet bedekt, kan de kat aan het hout krabben. Dit kan de bedoeling zijn, maar anderzijds zal dit na verloop van tijd niet mooi zijn om te zien. Je hoeft dus niet altijd heel duur hout aan te schaffen, als je dit bedekt met stof.

De kat zal stof zelf ook heerlijk vinden, vooral als je op andere plekken wel voor krabplekken zorgt. Het is niet verstandig om hout voor een krabpaal te schilderen. Ten eerste zit er in verf chemische stoffen en dat is ongezond voor de kat. Daarnaast zal de verf snel van het hout afgekrabd zijn.

kattenenhout

Boomstam krabpaal in moderne stijl

Of een krabpaal in de vorm van een echte boomstam modern is, moet je zelf bepalen. In ieder geval is het momenteel wel een trend aan het worden en hiermee heb je dus eigenlijk wel een hippe krabpaal. Ook een moderne boomstam krabpaal kun je zelf goed maken, maar dan moet je wel aan een fatsoenlijke boom komen.

Dat is lastiger dan je denkt, tenzij jezelf een boom in de tuin hebt staan waarvan je af wilt. Een boomstam krabpaal geef je eigenlijk altijd een zeer modern en strak uiterlijk, door deze volledig glad te schuren. Dit is nodig, omdat een boomstam met bast ongedierte met zich meebrengt en het vuil wordt als de kat eraan gaat krabben.

Een mooie glad geschuurde boomstam is prettig voor zowel de kat als jijzelf en het ziet er hypermodern uit. Let er wel op dat je de boomstam goed op een grondplaat monteert, zodat deze stabiel blijft staan. Met een boomstam krabpaal behoud je de klassiek vorm van een krabpaal, maar wel op een bijzondere manier.

Welke stoffen om te bekleden gebruik je?

Voor het geheel of gedeeltelijk bekleden van een krabpaal, heb je stof nodig. Ja, als je een goedkope krabpaal wilt en het uiterlijk maakt niet zoveel uit, dan kun je gerust vloerbedekking gebruiken. Nee, als je een hippe en moderne krabpaal wilt, dan is vloerbedekking gewoonweg niet mooi en modern. De lekkerste stof voor een kat en ook mooi en modern om te zien, is een fluffy stof, ook wel eens teddy stof genoemd.

Het is zeer zacht materiaal dat enigszins lijkt op badstof, alleen wat langer is. Het is ook een sterke stof, zodat katten nageltjes niet direct de stof stukmaken. Als je hier jouw krabpaal in welk model ook wilt bekleden, dan kies je altijd goed.

Maak ook speciale krab plekken van sisal touw. Dit is natuurlijk en sterk touw en zeer geschikt om de nageltjes aan te krabben. Je kunt anders ook nog kiezen voor een soort van kokosmat stof voor het krabben. Dit hangt een beetje af van het model van de krabpaal.

Hoeveel kost een moderne krabpaal?

Zelf een krabpaal modern maken? Dan heb je wel goede materialen nodig en ben je wat duurder uit dan een reguliere krabpaal maken. Ga uit van een gemiddelde prijs van € 150,-. Dan heb je al een leuke en hippe krabpaal. Uiteraard kun je het nog duurder maken, zoveel als jij wilt. Wil je een hippe krabpaal kopen? Dan met je uit gaan van een verdubbeling van dit bedrag.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…