Vierkante krabpaal maken


Ben je op zoek naar een vierkante krabpaal en wil je deze graag zelf maken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Met een bouwtekening kun je helemaal zelf aan de slag om de ideale krabpaal, vierkant en stevig, voor je kat te maken.

Er zijn twee dingen die katten graag doen: zo hoog mogelijk klimmen en in vreemde plekken duiken om er uiteindelijk in slaap te vallen. Zo kun je een doos in de kamer zetten, en voordat je het weet, ligt er een kat in. Of hoor je ergens boven je een geluid en kijkt er vanaf de kast plots een kat op je neer. Om ze met hun katachtige natuur te helpen is een vierkante krabpaal ideaal.

Wat is een vierkante krabpaal?


Een krabpaal met een vierkant design kan in een aantal varianten komen, zolang het maar vierkant is. Dit is vaak in de vorm van een toren, met in het midden een gat dat binnen naar een veilig, zacht plekje leidt. Op de top is er meestal een plekje waar de kat op kan zitten om alles in de gaten te houden, als een koning of koningin op een troon. 

Zoals elke krabpaal, kan ook hier de nodige speeltjes en kussens worden toegevoegd. Zo kunnen er verschillende plateaus zijn voor meerdere katten, maar het grootste voordeel is het veilige plekje in de vierkante krabpaal zelf. Dit is een vertrouwde plek voor de kat waar die helemaal tot rust kan komen en lekker kan slapen.

Waarom kies je voor een vierkante krabpaal?


Een krabpaal met een vierkant design zal vooral gelden als een comfortabel plekje voor je kat; een om lekker in de ronde te kijken en uit te rusten. Vaak zal het met een zachter materiaal zijn afgewerkt en een plekje hebben om te krabben. Het is zelfs mogelijk een hele wand hiervoor te gebruiken, zodat ze alle ruimte hebben dit te doen.

Vooral voor een kleinere kat, die graag in plekjes duikt, kan dit een ideale plek zijn. Omdat de krabpaal vierkant is, zal deze een stabiele bodem hebben. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat het plots omvalt of in elkaar stort. Bovendien zijn ze vaak gemakkelijk te verplaatsen en eenvoudig schoon te houden. En omdat je het naar smaak kunt inrichten, zal het mooi in het interieur van je huis staan.

Wat zijn de voordelen voor mijn kat?


Wanneer een krabpaal vierkant is, biedt het meerdere ruime plekjes voor een kat. Het torenachtig ontwerp, vaak met een plateau bovenaan, heeft meerdere lagen om op te klimmen. Het is doorgaans ook voorzien van een plek om te krabben. Voor een kat is het van nature belangrijk om de nagels goed te onderhouden – dit doen ze door te krabben. En dan is het beter dat ze dit op een aangewezen plek doen dan op de nieuwe sofa.

Daarnaast is een vierkante krabpaal de ideale plek voor een kat om wat stress te verlichten. Dit doen ze door een eigen plekje te markeren waar ze veilig kunnen spelen en slapen. En met het bovenste plateau, is er ook een plekje om alles in de gaten te houden. 

Welke soorten vierkante krabpalen zijn er?


De verschillen van een vierkante krabpaal zitten in de vormgeving en het materiaal dat gebruikt wordt. Zo kunnen ze op torens lijken, opgestapelde kisten of meer open met plateaus. Vaak is er wel een plek voor de katten om naar binnen te kunnen en een wand of touw om op te krabben. Daarnaast is er veelal een plekje bovenop waar de kat op kan zitten.

Bovendien kunnen er extra plateaus en zitjes of hangmatten worden toegevoegd. Er zijn genoeg plekken om zachte kussens en speeltjes op te plaatsen. Een belangrijk aspect is dat de bodemplaat stevig is en ervoor zorgt dat alles stabiel staat. 

Materialen


Voor een krabpaal die vierkant is, zijn er veel materialen die je kunt gebruiken. Het ligt er compleet aan voor welk ontwerp je kiest; dit kan klein en compact, maar ook groot en breed zijn. De basis kan hout zijn, eik of walnoot, of een ander materiaal dat dezelfde stabiliteit biedt. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van spaanplaten. Belangrijk van een vierkante krabpaal is dat het een grote bodemplaat heeft met een stevige stand. 

Wanneer een krabpaal vierkant is, is deze handig te bewerken met diverse materialen. Zo kun je in het schuilhuisje zachte kussen leggen en de gaten bedekken met een donzig materiaal als fleece. Ook een zachte afdekking als pluche kan worden aangebracht op de plateaus om een comfortabel plekje te creëren voor je kat.

Materiaal dat je kunt gebruiken voor het krabben van de kat is sisal. Dit is een duurzaam, robuust materiaal dat 100% natuurlijk is. Daarom is het zeer geschikt voor katten. Je kunt een sisal krabwand maken of een sisal touw aan een plateau vastmaken. Zo creëer je een veilige plek waar je kat even lekker kan krabben.

kattenentouw

Voordelen krabpaal vierkant


– Een robuust ontwerp met veel stabiliteit
– Een zacht schuilplekje waar je kat tot rust kunt komen
– Mogelijk meerdere plateaus en krabwanden te plaatsen
– Uitkijkplateau voor de kat
– Compact en doorgaans gemakkelijk te verplaatsen
– Past goed binnenshuis

Nadelen krabpaal vierkant


– Niet heel veel ruimte om te spelen
– Verschillende materialen nodig 

Wat is het verschil tussen zelf maken en kopen?


Wanneer een krabpaal vierkant is, heb je er geen last van een complex ontwerp. Het maken hiervan is goed te doen, zelfs voor mensen met weinig ervaring. Een groot voordeel van een bouwtekening is bovendien dat je zelf extra flair kan toevoegen. Zo maak je een krabpaal die helemaal bij je gekozen stijl en kat past.

Als je er een in de winkel koopt ben je gebonden aan het assortiment dat ze in voorraad hebben. Dit past niet altijd bij wat je precies voor ogen hebt. Bovendien is het niet altijd mogelijk om een grotere krabpaal te verzenden en kunnen de verzendkosten al snel hoog oplopen.

Wat is het verschil in de kosten?


De kosten van een krabpaal met een vierkant design zijn afhankelijk van factoren als de grootte en het materiaal. Het is mogelijk om voor kwaliteit te gaan, maar dat zal dan ook meer kosten. De gemiddelde prijzen voor een vierkante krabpaal in een winkel is tussen de 150 en 400 euro. 

Wanneer je een bouwtekening gebruikt om dit zelf te maken, zullen de kosten al wat minder zijn. Natuurlijk is het nog altijd afhankelijk van de grootte en het materiaal, maar dit heb je zelf in de hand. Het is overigens altijd een aanrader om goed materiaal te gebruiken. Zorg ervoor dat het materiaal goed is voor katten en een zekere mate van veiligheid biedt. 

De prijzen hiervoor zullen rond de 150 euro liggen, met de mogelijkheid om extra dingen toe te voegen. Dit is goed te combineren met een budget door van tevoren een overzicht te maken. Houd er wel rekening mee dat de basis stevig hoort te zijn en er meerdere materialen bij komen kijken.Maak een vertrouwde plek voor je kat

Wanneer een krabpaal vierkant is, vormt het een vertrouwde plek voor je kat. Dit biedt een zacht schuilplekje voor je kat met genoeg plek om lekker te krabben. Ook zit er wat variatie in het ontwerp: dit kan een soort toren zijn, of een constructie met plateaus. Een leuk detail is dat er bovenop plaats is voor een uitkijk plekje voor je kat. Zo begin je aan een leuk project en maak je een prachtige vierkante krabpaal voor je kat.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…