Luxe krabpaal maken

Iedere kat heeft een luxe krabpaal nodig. Dit is helemaal het geval als de kat een binnenkat betreft en die niet of nauwelijks buitenkomt. Een kat krabt en dit is een natuurlijk instinct. Normaal gesproken zal een kat in de vrije natuur hier een boom voor gebruiken.

Als je thuis geen krabpaal hebt, dan zijn jouw meubels en het behang aan de beurt. Dit wil je uiteraard niet en daarom met je een krabpaal aanschaffen of misschien zelf maken. Maar de ene krabpaal is de andere niet. Je wilt een krabpaal er luxueus uit laten zien, zodat het beter bij jouw interieur past? Wat zijn luxe krabpalen en waar moeten ze aan voldoen?

boomstam krabpaal

Wat zijn luxe krabpalen?

Het is best lastig om een goede definitie van een luxe krabpaal te geven. Je moet daarbij eerst de vraag stellen: ´wat is luxe´? Hierover bestaan verschillende meningen. Wat voor de één als luxe wordt gezien, is dit voor de ander juist helemaal niet. Luxe staat voor letterlijk voor overdadig, weelde en mondain.

Dit zijn zomaar even wat kernwoorden die je vindt als je het woordenboek erbij pakt. Zo kun je al een beetje een beeld vormen hoe luxe krabpalen eruit moeten zien.

Voor sommigen betekent dit dat het best wat over de top mag zijn, voor anderen houdt luxe juist stijlvol in, waarbij dure materialen worden gebruikt. Waar iedereen het wel over eens is bij luxe krabpalen, is dat de krabpalen uit kwaliteitsvolle materialen bestaan.

Waarom kies je voor een luxe krabpaal?

Kiezen voor een luxueus uitgevoerde krabpaal doe je in eerste instantie voor jezelf. Bij een dergelijke krabpaal speelt het design een erg belangrijke rol. Aangezien je graag aankijkt tegen een mooie krabpaal en niet het doorsnee model die je in iedere dierenwinkel koopt, is een luxe krabpaal maken een optie.

Normaliter zal het de kat een zorg zijn of je nu wel of niet kiest voor een krabpaal in luxe uitvoering. Toch kan de kat ervan profiteren. Luxe houdt dus ook overdadig in. Dit houdt in, dat je krabpaal bijvoorbeeld extra groot maakt met een plank of mandje om in te liggen of zelfs een compleet huisje. Zo zijn luxe krabpalen geschikt voor zowel de kat als de eigenaren.

Hoe zien luxe krabpalen eruit?

Ga je naar de reguliere dierenwinkel, dan zie je daar keurig alle krabpalen op een rijtje staan. Het lijkt alsof ze veel keuze hebben, maar kijk je goed, dan zijn alle krabpalen een beetje van hetzelfde.

Je kent het wel, een vierkant plank met hierop een iets wat gammele paal waar sisal touw omheen is gewikkeld. Niet echt bijzonder dus en weinig luxe aan. Het design van luxe krabpalen mag uitbundiger, groter en overdadiger. Wat moet jij je hierbij voorstellen?

Klimboom

Een vorm van een luxe krabpaal, is een klimboom. Een klimboom geeft al aan dat dit een vrij groot uitgevallen krabpaal is en waar de kat volop in kan klimmen. Dit kan letterlijk gaan om een boom, denk aan een boomstam krabpaal.

Je moet dan wel kiezen voor een boomstam met diverse zijtakken, zodat je daadwerkelijk vele mogelijkheden hebt om hier plakjes of mandjes in te bouwen voor de kat. Je kunt ook een klimboom maken van houten palen die je aan elkaar monteert of van pvc buizen.

In het laatste geval kun je heel gemakkelijk allerlei vormen aan de klimboom maken. Een klimboom moet groot zijn, zodat er ook daadwerkelijk wat te klimmen is.

klimboom

Krabton

De krabton is een vorm van een luxe krabpaal, maar dan niet zo uitgebreid als een klimboom. De krabton wordt zo genoemd, omdat het hier soms letterlijk gaat om een ton dat als een katten huisje dient.

Een kattenton is een heerlijk slaapholletje voor de kat, mede doordat deze aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde is bekleed met lekkere zachte stof. Uiteraard maak je aan de buitenkant van de krabton ook ruimte met een stevige of touw, zodat de kat kan krabben. Een krabton mag dan wel compact zijn, het valt zeker onder de luxe krabpalen.

Compleet krabmeubel

Een krabmeubel lijkt betreffende de compleetheid op een klimboom, maar de basis is dan geen boom of paal, maar een stellage waar bijvoorbeeld een katten huisje van gemaakt is. In dit huisje kan de kat slapen, maar ook erop.

Vervolgens wordt de stellage uitgebreid met een vertakking naar een ander huisje, een ligplank of ene hangmat en dit zo diverse malen en naar alle kanten, zodat je een grote stellage in huis hebt staan. Als luxe voor jouw overdadig is, dan moet je zeker een zeer uitgebreide krabmeubel maken of kopen.

Voordelen en nadelen van luxe krabpalen

Luxe krabpalen zijn doorgaans wat uitgebreider en nemen dus ook meer ruimte in. Het design en de aankleding van een luxe krabpaal past dan wel beter bij jouw interieur, je met er wel ruimte voor hebben. Zet daarom de voordelen en nadelen van een luxe krabpaal op een rijtje, zodat je goed kunt bepalen of een dergelijk exemplaar ook iets voor jou is.

Voordelen luxe krabpaal

• Als jij van overdaad en weelde houdt in het interieur, dan past een luxe krabpaal ook zeker bij jou. De krabpaal zal dan goed met het interieur matchen.
• Een luxe krabpaal is er niet alleen voor het design. Omdat de krabpaal meestal groter is, zijn luxe krabpalen ook leuk voor de katten zelf.
• Niet alleen het design is belangrijk bij luxe krabpalen. Ook het gebruik van goede materialen, zodat je altijd een stevige en robuuste krabpaal hebt.

Nadelen luxe krabpaal

• Mede door het meestal wat grotere formaat van een krabpaal in luxe design, kan deze te groot uitvallen voor jouw interieur.
• Als jij niet zo van overdadig en weelderig houdt, dan kun je beter kiezen voor een doorsnee krabpaal.
• Een luxe krabpaal is meest duurder om te maken en zeker om te kopen door het gebruik van duurdere materialen meer meer materialen.

Welke materialen gebruik je voor luxe krabpalen?

Heb je het idee om zelf een luxe krabpaal te maken, dan moet je ook zorgvuldig je materiaal kiezen. Bij een luxe krabpaal horen ook wat luxere en betere materialen. De basis is doorgaans hout. Dit houdt niet altijd in dat je ook voor heel duur hout moet kiezen.

Luxe krabpaal van hout

Als je zelf een luxe krabpaal wilt maken, dan is hout vrijwel altijd vanzelfsprekend. Hout is sterk materiaal en zeer stabiel. In principe kun je met hout alle designs maken, van een simpele en eenvoudige krabpaal tot een volledig kattenmeubel van grote proporties. Welke houtsoort je moet kiezen is niet heel erg belangrijk, tenzij je een krabpaal ontwerpt waar het uiterlijk van hout centraal staat.

In de meeste gevallen zul je een houten krabpaal bedekken met stof en is het hout niet zichtbaar. Van houten planken kun je een mooi kattenhuis bouwen of een ligplank en houten palen kun je gebruiken om de klassieke paal te maken, eventueel met vertakkingen.

Boomstammen

Luxe krabpaal van kunststof

Omdat luxe ook een robuust en stevig materiaalgebruik inhoudt, leent kunststof zich hier niet altijd voor. Toch kun je bijvoorbeeld met PVC buizen, mooie constructies maken. En groot ook, omdat je zoveel PVC buizen met elkaar kunt verbinden als jij wilt. Je moet er alleen wel voor zorgen, dat het geen instabiele constructie wordt, omdat kunststof nu eenmaal zeer licht in gewicht is.

Je zou de buizen kunnen vullen met cement, voor een zeer stevig fundatie. Uiteraard moet je de gehele constructie bekleden. Zonder stof is er maar weinig luxe aan een krabpaal van PVC buizen. Ook de kat vind het materiaal niet prettig, dus een dikke en goede stoffering is noodzakelijk.

Niet zelf maken maar kopen

Ben jij niet zo handig en zie je het niet zitten om zelf een krabpaal te maken? Luxe krabpalen hebben meestal een wat uitgebreider ontwerp, het kost meer tijd en een meer ingewikkelde constructie. Je moet dus wel weten waar je aan begint. Als je het zelf maken niet aandurft, dan kun je ook nog een luxe krabpaal kopen.

Alleen luxe krabpalen kun je niet altijd bij de dierenwinkel kopen. Je zult dan op zoek moeten naar de wat meer gespecialiseerde dierenzaken. Deze zaken vind je meestal online en bieden een goede keuze van luxe krabpalen. Voordeel is ook nog eens dat je krabpaal dan thuis wordt geleverd.

Een flink nadeel, is dat luxe krabpalen kopen een prijzige aangelegenheid is. Je bent vaak tientallen tot honderden euro´s duurder uit dan een regulier krabpaal.

Hoeveel kost een luxe krabpaal?

Omdat luxe krabpalen meestal uitbundiger en groter zijn en er luxere materialen voor worden gebruikt, moet je ook rekening houden met een hogere aanschafprijs. Het zelf maken van een luxe krabpaal zal altijd goedkoper zijn, maar reken toch wel op gemiddeld zo’n € 200,-.

Dit is ook wel lastig aan te geven, want iedereen maakt een krabpaal volgens eigen smaak en grootte. Een luxe krabpaal kopen is vaak nog prijziger. Je bent gemiddeld meer kwijt dan € 250,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…