Krabpaal wit maken

Hoewel een krabpaal voor een kat niet altijd even gewaardeerd wordt in een interieur, is deze absoluut nodig als jij een kat hebt. Als je geen krabpaal neemt voor jouw kat, dan zijn je meubels al snel stuk gekrabd. Dit wil je uiteraard niet, dus je moet wel een krabpaal aanschaffen.

Maar welk soort krabpaal ga je kiezen en vooral ook, welke krabpaal past het beste in jouw interieur. Het zal een kat niet zozeer uitmaken hoe de krabpaal eruit ziet, als deze maar voldoende mogelijkheden biedt om te krabben. Voor jou daarentegen is het uiterlijk erg belangrijk. Een witte krabpaal bijvoorbeeld, is geschikt voor een modern en minimalistisch interieur.

kat.wit

Waarom kiezen voor een krabpaal wit?

Een krabpaal die volledig in het wit is, zie je niet zo heel vaak. Ook als je de dierenwinkel bezoekt voor een krabpaal, dan kom je voldoende grijze krabpalen tegen, maar wit nauwelijks. Hier kan een reden voor zijn. Wit is namelijk een besmettelijke kleur.

Je kunt je voorstellen dat als je kat buiten door de modder heeft lopen struinen en vervolgens binnen aan de krabpaal gaat krabben, dat het wit in een mum van tijd bruin wordt. Een krabpaal in het wit vinden veel mensen misschien wel mooi, maar kiezen hier toch niet voor.

Anderzijds staat de kleur wit ook voor reinheid en maagdelijkheid. Een witte krabpaal zal schitterend staan in een modern en wit aangekleed interieur. Heb je een huiskat die niet buiten komt?

Dan is de kans al veel minder dat de het wit op korte termijn vuil wordt. Het is dan zeker te overwegen om voor een witte krabpaal te kiezen. Je zult wel altijd rekening moeten houden met het feit dat wit snel vuil wordt. Je zult de krabpaal daarom regelmatig schoon moeten maken.

Welke voordelen/nadelen zijn er aan een krabpaal wit?

De keuze voor een krabpaal in het wit is niet altijd even gemakkelijk. Misschien dat je soms toch beter voor een donkere kleur kunt kiezen. Je doet er daarom goed aan om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt.

Voordelen krabpaal wit

• Wit is een basiskleur in veel interieurstijlen. Of je nu een klassieke interieurstijl hebt of een hypermoderne, een krabpaal in het wit staat overal en altijd mooi.
• Een krabpaal in het wit kom je niet zo vaak tegen. Met een dergelijke krabpaal heb je daarom niet alleen een mooie, maar ook een unieke krabpaal.
• Een krabpaal in het wit is goed te combineren met andere kleuren. Dit kunnen andere kleuren in de krabpaal zelf zijn of andere kattenaccessoires.

Nadelen krabpaal wit

• Bekleed je een krabpaal met witte stof, dan zal vuiligheid eerder te zien zijn, dan op andere kleuren. Dit is vooral het geval met een buitenkat die wel eens onder de modder thuiskomt.
• Doordat je wit gebruikt voor de krabpaal, moet je er rekening mee houden dat je meer tijd kwijt bent aan het schoonmaken dan een krabpaal in een andere kleur.
• Een krabpaal wit is niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen. Soms kan het zelfs zijn dat de krabpaal duurder is dan een andere kleur.

Zelf een witte krabpaal maken?

Het is goed mogelijk om een krabpaal wit zelf te maken. Wel is dit afhankelijk van het type krabpaal, de grootte en hoe luxe je de krabpaal uitvoert. Iemand die geen tot weinig ervaring heeft met klussen, kan een simpele krabpaal toch zelf maken. Ook als je geen ervaring hebt en je wilt toch een zeer grote krabpaal met vele klimmogelijkheden maken, dan is dit mogelijk.

Hoe een krabpaal wit er komt uit te zien, is geheel aan jou. Uiteraard wil je een krabpaal in het wit, dus de kleur is duidelijk. Het design daarentegen, kun je helemaal zelf bepalen. Dat is het grote voordeel als je zelf een krabpaal maakt.

Krabpaal

Een witte krabpaal kopen in de winkel

Ga je naar de doorsnee dierenwinkel, dan zal het je opvallen dat witte krabpalen maar weinig te koop zijn. Doorgaans overheerst de kleur grijs. Grijs is ook een kleur waar je minder aan ziet als dit vuil is. Dit weten producenten ook en daarom zijn de meest krabpalen met een grijze stof bekleed.

Uiteraard zijn er ook wel andere kleuren krabpalen te koop en er zijn ook producenten die wel witte krabpalen maken. Je moet er alleen wel meer naar zoeken. Het beste zoek je online op een witte krabpaal. Je krijgt dan een hele reeks mooie witte krabpalen op je scherm. Een voordeel van online kopen, is dat je er niet de deur voor uit hoeft. Je zoekt thuis op je gemak jouw favoriete krabpaal wit uit en deze wordt dan bij je thuis afgeleverd.

Hoe maak je een krabpaal wit?

Ongeacht welk model krabpaal je maakt, als je een witte krabpaal wilt, dan zul jij je misschien afvragen op welke manier je deze wit krijgt? Er is hier maar één middel voor en dat is witte stof. Tenzij je een basismateriaal gebruikt dat wit is, maar echt wit hout is niet gemakkelijk te verkrijgen en ook wit kunststof niet. Bovendien vinden katten een zachte stof heerlijk om op te liggen.

Maak je maar een kleine krabpaal, dan kun je er ook voor kiezen om deze geheel te omwikkelen met witte sisal touw. Maar aangezien de meesten kiezen voor een wat grotere krabpaal met een ligplaat en/of een slaapholletje voor de kat, is stof het beste alternatief.

Het is misschien heel gemakkelijk en snel, maar schilder een kale krabpaal nooit met verf wit. In veel verfsoorten zitten schadelijke stoffen en dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van je kat. Bovendien zal een verflaag al snel van het hout worden gekrabd.

Welke witte stof voor een krabpaal wit?

De witte stof voor een krabpaal moet aan bepaalde eisen voldoen. Het moet namelijk een zachte stof zijn én een zeer stevige stof. Een stof die hier aan voldoet, wordt in de volksmond ook wel eens ´Teddy stof´ genoemd. Officieel word de stof ´borg stof´ genoemd. Het is een mix van katoen, polyester en acryl. Een stof dus die bestaat uit zowel natuurlijke als synthetische materialen.

Hieruit komt een zeer zachte stof tevoorschijn, met een lange pluche. Dit is dé ideale stof om te gebruiken om een zelfgemaakte krabpaal. Als jij deze stof in het wit hebt, krijg jij een mooie witte krabpaal. De stof heeft de uitstraling van een zacht schapenvacht en bij sommige soorten is er ook echt schapenvacht gebruikt. De stof is niet stuk, maar glad en soepel. Hierdoor plooi je de stof gemakkelijk om de krabpaal heen.

Verdere eigenschappen zijn het vocht absorberende karakter van de stof en de stof is behoorlijk slijtvast. En niet geheel onbelangrijk: Teddy stof is relatief eenvoudig om te reinigen en dat is bij witte stof erg belangrijk. Kortom ideaal om te gebruiken voor een krabpaal wit, waarbij zowel jij als de kat tevreden zullen zijn.

Touwen.1

Welk soort touw gebruiken voor een witte krabpaal?

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een krabpaal, is de plek waar de kat zijn nageltjes kan krabben. Doorgaans wordt hier een stevig touw voor gebruikt, maar niet alle touw soorten zijn geschikt. Voor alle krabpalen geldt, dat sisal touw of manilla touw de beste touw soorten voor een krabpaal zijn. Je hebt namelijk een touw soort nodig, bestaande uit natuurlijke vezels.

Bij synthetische touw soorten kunnen vezels loskomen en in de kat terechtkomen. Het spreekt voor zich, dat dit slecht is voor de gezondheid van de kat. Sisal touw bestaat uit enkel natuurlijke materialen van het blad van de Agave plant. Hier wordt het sap uitgehaald, het blad gedroogd en de vezels worden tot garen gesponnen. Sisal touw is het meest gebruikte touw voor krabpalen en tevens ook het goedkoopste touw.

Sisal touw koop je op rollen en voor een eenvoudige krabpaal heb je aan één rol voldoende. Manilla touw is minder gebruikelijk om te gebruiken voor een krabpaal, maar het kan wel. Ook Manilla touw bestaat uit natuurlijke vezels, maar dit touw is aanzienlijk duurder dan sisal touw.

Hoeveel kost een witte krabpaal?

De kosten voor specifiek een witte krabpaal zijn niet aan te geven. De kosten van een krabpaal hangen namelijk niet af van de kleur, maar van de grootte, het design en de luxe aankleding. De kleur speelt doorgaans geen rol, tenzij je een krabpaal wit wilt kopen. Een krabpaal in een witte kleur kopen is wat lastiger en dan moet je hiervoor specifiek op zoek.

Omdat een witte krabpaal minder gebruikelijk is, moet je er vanuit gaan dat deze wat meer kost als je deze wilt kopen. Voor het zelf maken van een krabpaal wit maakt dit niet uit. Het hangt af van het materiaalgebruik en hoe groot je de krabpaal hebt gemaakt.

De aanschaf van witte stof om je krabpaal te bedekken is niet overdreven duur en als je voor de basismaterialen ook niet teveel hebt uitgeven, dan kost het zelf maken van een krabpaal wit je niet al te veel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende designs voor een krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal design

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…