Home » Blog » Hondenhok » Houten hondenmand maken met een bouwtekening!

Houten hondenmand maken met een bouwtekening!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Trotse hondenbezitters willen graag op een goede manier met hun hond omgaan en deze alles geven wat ze kunnen geven. Dat betekent ook dat je een fijne plek wil creëren waar jouw hond zich ’s avonds lekker kan plaatsen om uit te rusten van een lange wandeltocht. Een goede, en vooral mooie, hondenmand kost al snel redelijk wat geld. Maar zelf een houten hondenmand maken, heb je daar al eens over nagedacht? Waarschijnlijk wel, want je bent op het juiste idee gekomen om deze site te bezoeken. In dit artikel vertel ik jou namelijk hoe jij je eigen houten hondenmand kunt maken om zo je hond een heerlijk eigen plekje te geven, en dat in een houten honden mand die jij helemaal zelf gemaakt hebt.

Een houten hondenmand maken hoeft niet veel geld te kosten én hoeft niet lang te duren. Zolang jij de houten hondenmand bouwtekening goed volgt, kan jij zelf een prachtige houten hondenmand maken. Je kunt verder in dit artikel lezen op welke manier jij ervoor kunt zorgen dat de houten hondenmand veilig is, en ook buiten gebruikt kan worden. Ook kan je meer lezen over manieren om jouw houten hondenmand nog mooier te maken. Meer weten? Lees dan snel verder!

hondenmand zelf maken
hondenmand zelf maken

Kopen hoeft niet meer, maak het zelf!

Een belangrijk voordeel van een hondenmand zelf maken is natuurlijk dat je de kosten lekker laag kunt houden. De hondenmanden die je kunt kopen zijn veelal niet van hout, maar dat is nu juist waar wij naar opzoek zijn. Voor een hondenmand zelf maken kan je onder andere besparen door;

 • Goedkoper of tweedehands hout te gebruiken dat je mogelijk kunt vinden via kennissen of Marktplaats;
 • Je hoeft natuurlijk geen mand te kopen, dus daar zit altijd al een behoorlijk prijsverschil tussen!
 • Nog een extra mand te maken en die te verkopen via Marktplaats
 • Een hondenmand zelf te maken en die cadeau te geven!

Vooral op de materialen kan je besparen als je zelf een hondenmand wilt maken. Je kan vaak namelijk ook materialen vinden in je eigen voorraad als je even goed zoekt die goed te gebruiken zijn. Op de bouwtekening is een lijst met aanbevolen materialen te vinden, waar je, indien je dat zou willen, van af zou kunnen wijken. Voor de beginnende klussers raad ik aan de lijst te volgen, maar voor ervaren klussers hoeft dit geen probleem te zijn.

Verder kan je de kosten ook laag houden door de mand altijd schoon te houden. Als je dan een andere mand koopt, kan je de hondenmand die jij zelf hebt gemaakt altijd nog doorverkopen!

Hoe groot moet een hondenmand zijn?

De afmetingen van je hondenmand bepaal je aan de hand van het soort hond waar je voor kiest. Welk ras is jouw hond? Het is verstandig om voor jouw hondenras na te gaan hoe groot deze honden worden. Verder is het slim om voor een pub een kleinere hondenmand te kiezen. Wanneer je hond groter wordt maak je een grotere hondenmand. Dit doe je omdat een pub erg voor geborgenheid is.

Kijk hier voor de afmetingen van jouw hondenras.

Hoe kies je de juiste hondenmand maat?

Dit doe je door je hond op te meten. Dus je meet de lengte van je hond op. Daarbij tel je nog 20 centimeter op en zo weer je de lengte van je hondenmand. Voor de breedte meet je de schofthoogte op dus de hoogte van de vloer tot bovenkant rug. Hierbij tel je 10 centimeter op en zo weet je de gewenste minimale breedte van je hondenbed.

Een houten hondenmand maken doe je niet zomaar

Natuurlijk kun je een houten hondenmand maken binnen een uurtje; even wat planken op elkaar zetten, paar schroeven en klaar ben je. Toch? Nee! Je moet wel een houten hondenmand maken waar je hond ook echt iets aan heeft. Ook wil je waarschijnlijk dat je houten hondenmand er nog een beetje mooi uitziet ook. En daar komt de waarde van een goede houten hondenmand bouwtekening bij kijken, want de houten hondenmand bouwtekening helpt je bij het creëren van de hondenmand die jij voor ogen hebt.

De materialen die jij voor de bouw van je houten hondenmand nodig hebt zijn betrekkelijk goedkoop en goed verkrijgbaar. Ten eerste moet je bij een houten hondenmand maken bepalen welke houtsoort je wil gebruiken. Als ik je een tip zou mogen geven; kies voor steigerhout. Deze fantastische houtsoort is relatief goedkoop verkrijgbaar en zorgt voor een prachtig resultaat. Ook is deze flexibele houtsoort prettig in het gebruik en goed te onderhouden door bijvoorbeeld beits.

Een ander voordeel van een houten hondenmand maken van steigerhout, is dat je de houten hondenmand buiten kunt plaatsen. Steigerhout is namelijk ook in andere weersomstandigheden een betrouwbare houtsoort, mits jij het hout blijft onderhouden. In dit artikel over houtsoorten kan jij precies lezen wat jij moet doen om je steigerhout te onderhouden.

Je houten hondenmand veilig maken voor je hond

Je wilt natuurlijk dat je hond geen last ondervindt van de houten hondenmand, en daar ben jij zelf verantwoordelijk voor. Vrijwel iedere houtsoort kent splinters, en splinters zijn door goed (en regelmatig) schuren te voorkomen. Als jij een veilige houten hondenmand wil maken, is het belangrijk dat jij de hondenmand goed schuurt, en dus iedere steigerhouten plank intensief nakijkt op mogelijke splinters.

Houten hondenmand maken
Houten hondenmand maken

Bouwtekening voor een hondenmand

Wil jij een hondenmand zelf maken? Dan kan je met de bouwtekening aan de slag. De bouwtekening waar ik het over heb is er voor diverse maten te vinden en natuurlijk allemaal in Freds Bouwtekeningenpakket.

In het pakket van Fred zitten duizenden bouwtekeningen, inclusief de tekeningen voor een hondenmand. Alle bouwtekeningen kunnen gebruikt worden voor doe-het-zelf projecten, waarvan sommige nog leuker dan andere. Tuinhuis bouwen? Of kleiner beginnen met een stoel? Dat is onder andere mogelijk met dit bouwtekeningenpakket!

Laat je verbazen door het enorme aantal tekeningen dat in dit pakket zit. Meer weten? Dan kan je hier verder lezen over het bouwtekeningenpakket.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Een hondenmand of een hondenbed?

Hoewel er voor ons niet heel veel verschil is tussen een hondenmand en een hondenbed, kan het kleine verschil tussen beide types wel bepalend zijn voor een hond. Een hondenmand bestaat uit een hard omhulsel, met hierin een zacht kussen voor de hond. Een hondenbed daarentegen heeft geen apart omhulsel en bestaat volledig uit een zacht kussen. Wel kan een hondenbed zo gevormd zijn dat het bed een zachte stoffen rand heeft. Een hond kan een voorkeur hebben voor of een hondenmand of een hondenbed.

Ligt je hond tijdens het rusten of slapen vaak tegen jou aan of tegen een muur, dan zal hij of zij meestal de voorkeur hebben voor een hondenmand. De hond kan dan tegen de harde wand aanliggen, maar ligt op het kussen toch nog zacht. De rand geeft de hond een bepaalde vorm van geborgenheid en veiligheid. Ligt je hond regelmatig overal verspreid door de kamer, dan is een hondenbed wat handiger.

Een hondenbed is licht en kan ook tijdelijk op iedere plek in de woonkamer neergelegd worden. Als je hond behoefte heeft om lekker te luieren, dan zal hij al snel het hondenbed kiezen om comfortabel op te liggen. Een hondenbed is bij uitstek geschikt voor grotere honden. Niet altijd kun je een grote hondenmand voor grotere honden vinden. Op een hondenbed past iedere hond en zal de rand nooit in de weg zitten.

Orthopedische hondenmanden

Veel honden en vooral honden op leeftijd hebben last van de spieren, de gewrichten, de heupen en artrose. Voor deze honden is het noodzakelijk dat je een comfortabel hondenmand koopt of maakt. Hierbij is het design van ondergeschikt belang. Je moet vooral letten op het materiaal en de kwaliteit van de kussen in de hondenmand. Je moet een hondenkussen kopen met het zogenaamde memory foam.

Dit is een speciale schuimsoort dat zich vormt naar de contouren van je hond. Je hond zal tijdens het liggen veel minder last van de spieren en gewrichten hebben dan wanneer je hem op een harde vloer laat liggen. De pijnlijke drukpunten worden dan vermeden en je hond zal je hier zeker dankbaar voor zijn.

Orthopedische hondenmanden kun je hier kopen.

Hondenmand voor fiets

Niet alle honden, maar er zijn honden die het gezellig vinden om met hun baasje of vrouwtje erop uit te trekken met de fiets. Hiervoor heb je een hondenmand voor de fiets nodig. Niet iedere hond kan overigens op de fiets in een hondenmand. Grotere honden zullen hier niet inpassen. Als je toch met een grote hond op de fiets stapt, kun je hem beter naast je laten lopen en niet al te hard fietsen. Kleinere honden passen wel in een hondenmand voor de fiets. Er zijn talloze soorten fietshondenmanden. De keuze is dan vooral ook afhankelijk van je eigen smaak.

Wil je een rieten mand, een kunststof mand of een mand van waterdichte stof? Kwaliteit kan ook een rol spelen. Riet is natuurlijk wat gevoeliger dan een stevige kunststof mand. Verder heb je de keuze in fietshondenmanden die je aan het stuur monteert of hondenmanden op de bagagedrager. Is je hond niet echt een stilzitter en ben je bang dat je hond er onderweg uitspringt? Koop dan een dichte hondenmand waar je hond nooit uit kan springen. Voor een rieten mand zijn er speciale kooien te koop die je aan de bovenzijde van de mand kunt bevestigen. Je hond heeft nog steeds voldoende zicht en bewegingsruimte, maar zal er niet uit kunnen springen.

Een hondenmand voor op je fiets kopen kan hier

Hoe groot moet hondenmand zijn?

Er zijn talloze soorten hondenmanden te koop. Een stoere hondenmand, een hippe hondenmand of een design hondenmand. Het is vooral de smaak van het baasje dat doorslaggevend is voor de keuze van een bepaalde hondenmand design.

Maar de vraag ‘welke maat hondenmand heb ik nodig?’ is toch echt afhankelijk van de afmeting van je hond. De meeste fabrikanten leveren hun hondenmanden in maten als S, M, L en XL, maar zulke maten zeggen niet altijd iets over de afmeting van een hondenmand. Dit zijn enkel standaard maatvoeringen, maar is niet persoonlijk op je hond afgestemd.

Soms geeft de leverancier een bepaald gewicht op van de hond en wordt er vanuit gegaan dat bij het gewicht een bepaalde afmeting hoort. Dit is een nog meer onbetrouwbare methode om de maat van een hondenmand te bepalen.

De vraag welke maat hondenmand heb ik nodig kun je het beste beantwoorden door je hond op te meten. Meet hiervoor je hond op van de snuit tot de staart. Je weet dan in ieder geval hoe groot de binnenmaat van de hondenmand moet zijn.

Er zijn honden die languit slapen en honden die zich opkrullen. Ook hier moet je op letten voor de binnenmaat van de hondenmand. Let ook op de buitenmaat van de hondenmand. Zo weet je of de mand ook past op de plek waar je hem voor in gedachten hebt. Ga je een hondenmand in de winkel kopen en wil je de juiste maat mand voor je hond?

Neem dan een rolmaat mee naar de winkel. Je kunt er namelijk niet op vertrouwen dat de maat in centimeters genoemd wordt. Vaak blijft het bij de standaard maateenheid S, M, L, enz. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de juiste maat hondenmand voor je hond koopt.

Hondenmanden voor bepaalde hondenrassen

Op zich zijn hondenmanden altijd universeel en dus door alle soorten hondenrassen te gebruiken. Maar er zijn nu eenmaal bepaalde populaire hondenrassen die in Nederland zeer veel voorkomen. Denk daarbij aan de labrador, de teckel of de chihuahua. Hoe groot moet een hondenmand zijn voor deze rassen en waar moet je verder nog op letten?

Hoe groot moet hondenmand zijn voor labrador?

De labrador is één van de liefste hondenrassen die er bestaan. Verder is de labrador een slimme hond en een echte hond die bij het doorsnee Nederlandse gezin past. Je hebt dus ook een hondenmand voor je labrador nodig. Maar welke hondenmand is voor de labrador geschikt? Een labrador is een hond met meestal middelmatige afmetingen.

Maar er zijn ook exemplaren die je gerust onder grote honden kunt scharen. Reuen zijn over het algemeen groter van formaat dan teefjes en gemiddeld weegt een volwassen labrador tussen de 25 en 35 kilogram. Omdat een labrador een echte lieve en leergierige gezinshond is wil je hem ook verwennen met een hondenmand voor de labrador, zodat hij zijn eigen plekje heeft.

Maar hoe groot hondenmand labrador? Vanwege de gemiddelde afmetingen en gewicht, zal je een hondenmaat voor je labrador moet uitkiezen met een afmeting van tussen de 80 en 100 centimeter. In de grootste manden heeft zelfs een grote labrador de mogelijkheid om lekker languit te liggen.

Hoe groot moet hondenmand voor de teckel zijn?

De teckel is betreffende zijn karakter niet één van de meeste gemakkelijke en meegaande honden. Maar met de juiste training kun je van de teckel wel een gezellige huishond maken. Teckels hebben in verhouding met hun lange lichaam maar hele korte pootjes. Hoewel een teckel klein is moet je de lengte niet onderschatten.

Teckels zijn er in diverse afmetingen. De grootste teckels zullen zo rond de 15 kilogram wegen, maar er zijn ook soorten die tussen de 3 en 10 kilogram wegen. Met een hondenmand voor de teckel van rond de 50 tot 60 centimeter zal je voor alle afmetingen teckels in de regel wel uitkomen.

Hoe groot moet hondenmand voor de chihuahua zijn?

De van oorsprong Mexicaanse chihuahua is de kleinste hondenras die er bestaat. De chihuahua wordt ook wel als een luxe hondje gezien en is heel gemakkelijk mee te nemen in een handtas. Een chihuahua heeft dan ook een luxe hondenmand nodig, want dit past bij het karakter van het hondje. Een hondenmand in groot formaat is voor een chihuahua niet nodig.

Een chihuahua weegt gemiddeld tussen de 1 en 3 kilogram en heeft een afmeting van tussen de 15 en 25 centimeter. De kleinste hondenmand die er te verkrijgen is, is normaliter voldoende voor de chihuahua. Uiteraard moet een hondenmand voor de chihuahua een design hondenmand zijn. Een leuke hondenmand voor de chihuahua is een hondenmand in roze en met zachte stoffen.

Welke hondenmand kiezen voor puppy?

De meeste honden die bij een gezin geplaatst worden zijn een puppy. Een puppy is altijd heel aantrekkelijk, vanwege het kleine en schattige uiterlijk. Bij het aanschaffen van een puppy heb je ook een puppy mand nodig. Een puppy mand is nodig, zodat de puppy zijn eigen plekje in zijn nieuwe woning kan creëren. Daarnaast heeft een puppy de nodige warmte nodig om zich lekker knus in op te rollen.

Voor welke hondenmand voor je puppy gekocht moet worden gelden eigenlijk alle standaard regels, zoals het formaat en gewicht van de puppy. Maar er is wel een verschil. Een puppy zit nog in de groei. Je kunt dus een dure puppy mand kopen, maar je weet al dat je op termijn toch weer een nieuwe hondenmand nodig hebt die groter moet zijn. Een uitzondering geldt voor een puppy van een ras is die niet verder groeit.

Welke hondenmand voor de puppy moet je dan kopen?  Dit moet altijd een lekkere zachte hondenmand zijn en omdat je vanwege de groei later toch een nieuwe mand moet kopen, kies je het beste voor een goedkope hondenmand. De kwaliteit zal misschien iets minder zijn, maar een puppy groeit in de regel hard.

Als het tijd wordt om een grotere hondenmand te kopen is de kwaliteit nog steeds goed. Voor de definitieve mand kun je dan kiezen voor een luxe hondenmand die iets duurder is. De kwaliteit is hier beter van, zodat je hond hier nog lang plezier van heeft.

Hondenmand op pootjes

In de regel heeft een hondenmand geen pootjes. Maar er zijn wel hondenmanden te koop waaronder pootjes bevestigd zijn. Een hondenmand op pootjes is bij uitstek een hondenmand in luxe uitvoering. De baasjes zullen de hondenmand meestal kiezen vanwege het design. De pootjes geven de hondenmand dan net iets meer een luxere uitstraling.

Ook wanneer een hondenmand pootjes heeft kun je deze in diverse afmetingen en modellen kopen. Je moet er alleen wel rekening mee houden, dat de hond een klein opstapje moet maken. Dit kan voor sommige honden lastig zijn, vooral als ze al last hebben van de spieren en gewrichten. Weet er daarom zeker van dat je hond het opstapje kan maken, alvorens je overgaat tot het aanschaffen van een hondenmand op pootjes.

De kleur van de hondenmand

Voor honden zal het totaal niet uitmaken in welke kleur hondenmand ze liggen. Voor de baasjes daarentegen geldt de kleur na de juiste afmeting als één van de belangrijkste maatstaven om voor een bepaalde hondenmand te kiezen. De kleur zal namelijk bepalen of een hondenmand ook daadwerkelijk in het interieur past. Toch kan een kleur voor de hondenmand gekozen worden om praktische redenen.

Een leuke hondenmand in een lichte kleur zal namelijk veel eerder vies worden. Kies je dus bewust voor een lichte kleur, zorg er dan in ieder geval voor dat de hoes van de kussen afwasbaar is. De lichte kleur past dan mooi in je interieur en je kunt de hoes regelmatig in de wasmachine gooien.

Een hondenmand in het zwart zal veel tegenkomen. Op een zwarte hondenmand zal vuil veel minder opvallen. Vind je zwart toch iets te donker? Een hondenmand in het grijs is een goed alternatief dat tussen heel donker en licht inzit. Daarnaast kun je voor een hondenmand in het grijs ook kiezen uit diverse soorten grijstinten. Lichtgrijs zal je eerder moeten wassen dan heel donkergrijs.

De vorm van de hondenmand

Op zich zal een hond zich ook niet storen aan een bepaalde vorm van de hondenmand. Ook dit is vaak weer een persoonlijke keuze van het baasje. In een modern en strak interieur is vaak geen plek voor ronde en sierlijke vormen. Er zal dan niet snel gekozen worden voor een ronde hondenmand. Een vierkante of rechthoekige hondenmand zal hier beter passen.

In een klassieker ingericht interieur past dan weer beter een ronde hondenmand. Toch kan de vorm enigszins van belang zijn voor je hond. Dit heeft te maken met de lig houding van je hond. Krult je hond zich tijdens het slapen altijd op, dan zal hij beter in een ronde hondenmand passen. Er zijn ook honden die op hun rug liggen met de poten helemaal uitgestrekt. Als een hondenmand rond van vorm is, zullen de poten als snel over de mand hangen. In dit geval kies je beter voor een rechthoekige hondenmand. De lig houding hoeft natuurlijk niet altijd van toepassing te zijn, want veel honden nemen verschillende lig houdingen aan.

Dreambay hondenmanden

Dreambay is een fabrikant van hondenmanden die steeds meer bekendheid krijgt bij hondeneigenaren. Dit is niet verwonderlijk, want Dreambay hondenmanden staan voor kwalitatieve hondenmanden die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen. Opvallend is dat Dreambay weinig verschillende soorten modellen heeft uitgebracht.

Dreambay heeft gekozen voor één standaard rechthoekige vorm in diverse afmetingen. Dreambay wil bekendheid krijgen met de kwaliteit van hun hondenmanden en niet met hoeveelheid verschillende modellen. En kwaliteit levert Dreambay.

De manden bestaan uit zowel een bodem als de rand ineen. Hiervoor wordt een stevige maar zachte vulling gebruikt. De kwaliteit komt vooral naar voren in de hoes. Dit is een afritsbare hoes die gemakkelijk te wassen is. Komt je hond kliedernat binnen en gaat in zijn mand liggen? Het vocht heeft geen invloed op de kwaliteit van de mand, want de hoes is water- en vuilafstotend. De hoes is zelfs zo sterk, dat scherpe nagels van de hond de hoes niet beschadigen. Een dreambay hondenmand kan vanwege de sterke kwaliteit daarom ook buiten worden gebruikt.

Dreambay hondenmanden kun je hier kopen.

Gaaf voor in huis: de industriële hondenmand

Heb je een industrieel interieur, dan past hier natuurlijk niet een zachte en schattige hondenmand in. Dit doet afbreuk aan je industriële inrichting. Maar daar is een alternatief voor met een hondenmand voor een industrieel interieur. Overigens is deze industriële hondenmand zo’n stoere hondenmand, dat iedereen deze ongeacht welk interieur in huis wil hebben staan.

Maar wat is een industriële hondenmand? Een industriële hondenmand is een olievat hondenmand. Er wordt gebruik gemaakt van oude olievaten die gerecycled worden. Bij de meest voorkomende olievat hondenmanden wordt een olievat van 200 liter gebruikt die over de lengte doormidden wordt gezaagd.

De binnen- en buitenzijde wordt grondig gereinigd en van een mooi kleurtje voorzien. Over de lengte van het halve olievat worden pootjes gemonteerd zodat de hondenmand olievat stevig op de grond staat en de hond een goede instap heeft. De binnen- en buitenzijde van het olievat worden van een mooie kleur voorzien van een harde verfsoort. Omdat het olievat doormidden is gezaagd heeft de hondenmand olievat nog wel scherpe randen. De randen worden glad geschaafd en en voorzien van een rubberen rand. Zo is de olievat hondenmand ook veilig voor de hond te gebruiken.

Een hondenmand in industrieel design is handgemaakt, volledig uniek en zal echt een blikvanger in de woonkamer zijn. Met een mooie en goede kussen ligt je hond er zeer comfortabel in. De afmetingen van een 200 liter olievat maakt het mogelijk dat honden van vrijwel alle afmetingen van deze mooie hondenmand gebruik kunnen maken.

Olievat hondenmand zelf maken
Olievat hondenmand zelf maken

Soorten industriële hondenmanden

De olievat hondenmand van een halve olievat is verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde leveranciers. Meestal zijn dit fabrikanten die zich ook bezig houden met andere industriële producten. Zij leveren een olievat hondenmand in diverse kleuren en wil je het echt industrieel houden, dan dit ook in een mooie roestkleur.

Tevens zijn er ook andere varianten van deze hondenmanden te koop. Zo zijn er ook modellen waar het olievat niet gehalveerd is. In de zijkant van het olievat is een gat gemaakt, zodat de hondenmand veranderd in een soort van industrieel hondenhok. Je hond zit dan overdekt. Heb je een kleine hond die geen behoefte heeft aan een grotere hondenmand?

Ga dan voor een kleiner model. Hierbij is het olievat niet over de lengte gehalveerd maar over de breedte. De bodem van het olievat fungeert dan ook als bodem voor deze kleine hondenmand. Dit is een leuke hondenmand in een rond formaat voor kleine honden en toch is de hondenmand industrieel vormgegeven. Ook bij deze kleine hondenmand olievat is de afwerking goed en is de rand veilig en mooi afgewerkt met een rubberen rand. Een olievat hondenmand is ontzettend stoer en past in ieder interieur thuis.

Olievat hondenmand staand
Olievat hondenmand staand

Zelf een hondenmand maken

Er zijn vele soorten hondenmanden te koop, waarvan een olievat hondenmand toch één van de meeste stoere en meest in het oog springende hondenmand is. Maar je kunt ook zelf een leuke hondenmand voor je hond maken. Of je nu een mooie hondenmand maakt voor een grote hond of een kleine hond, betreffende het werk zal er tussen een grote en kleine hondenmand weinig verschil zitten.

Het beste materiaal voor je een zelfgemaakte hondenmand is hout. Hout is gemakkelijk en snel te bewerken. Zelfs de meest onervaren personen zijn in staat om een simpele hondenmand van hout te maken. Waar je wel op moet letten bij een houten hondenmand, is dat sommige houtsoorten kunnen splinteren. Net zoals bij mensen kunnen honden zich verwonden aan splinters en dat wil je natuurlijk niet.

Het is daarom zeer belangrijk om het hout zeer grondig glad te schuren. Splinters maken geen kans en een glad geschuurde hondenmand is ook gemakkelijker te schilderen in de gewenste kleur.

Stappenplan hondenmand maken

De hondenmand in dit stappenplan is een heel simpele hondenmand voor middelgrote en kleine honden. Heb je een hele grote hond, dan kan dit stappenplan nog steeds zinvol zijn, je moet alleen de afmetingen aanpassen naar de grootte van je hond. De houten planken die hier gebruikt worden kunnen in principe van alle soorten hout zijn, maar wil je een stoer uiterlijk en goedkoop hout, ga dan voor steigerhout of pallethout. Met deze houtensoorten krijg je net als een olievat hondenmand een mooie industriële hondenmand, maar dan van hout.

Benodigdheden:

Uiteraard kun je het zo moeilijk maken als jezelf wilt, maar ook mensen met twee linkerhanden kunnen deze hondenmand zelf gemakkelijk maken. Het voordeel is dat je geen grote inkopen hoeft te doen. De gehele hondenmand kun je halen uit twee planken steigerhout van 250 centimeter en een doosje met schroeven. Eventueel kun je er nog twee latjes bijkopen die je kunt gebruiken om de bodemplanken met elkaar te verbinden. Deze latjes vormen dan tevens de pootjes van de hondenmand. Maar dit is geen vereiste. Het is ook mogelijk om alle planken met elkaar te verbinden zonder verbindingslatjes.

Stap 1: Hout kopen en op maat laten zagen.

Wanneer je twee planken steigerhout van 250 centimeter hebt gekocht, dan hebben ze in de breedte meestal een standaardafmeting van 19,5 centimeter. De dikte van de planken is 3 centimeter, meer dan voldoende voor een stevige en robuuste hondenmand. De twee planken moet je nu zagen in zes planken van 56 centimeter en twee planken van 84 centimeter.

De buitenmaat van de hondenmand is dus 84×56 centimeter. Mocht je geen zaag hebben of helemaal niet handig zijn in zagen, dan is er tegenwoordig in iedere bouwmarkt wel een zaagservice. Hier kun je de planken netjes op maat laten zagen. Dit maakt het maken van een hondenmand wel heel gemakkelijk.

Stap 2: Zelf zagen

De twee planken van 84 centimeter zijn de lange zijde van de hondenmand. Een plank voor de achterzijde en een plank voor de voorzijde. Het probleem met de voorzijde is, dat de hond over de rand moet klimmen om in zijn mandje te komen.

Hier komt dan het moeilijkste gedeelte, je moet een stuk uit de plank zagen, zodat er een mooie instap ontstaat. De hoogte van de instap kun je zelf bepalen. Je kunt hem op de helft van de plank zetten of op twee derde van de plank. Teken de instap van ongeveer 40 centimeter lang af in het midden van de plank. Teken vervolgens aan beide uiteinden van de 40 centimeter een cirkel. Zo krijg je een mooie afgeronde hoek. Zaag de instap nu uit de plank.

Stap 3: Verbinden

Nu je alle planken gereed hebt is het een kwestie van de planken aan elkaar te schroeven. Begin met de rand. Hiervoor heb je de twee lange zijdes van 84 centimeter nodig en twee planken van 56 centimeter. Verbind deze planken met schroeven aan elkaar en je hebt de rand gereed.

Stap 4: Bodem

Je hebt nu nog vier planken van 56 centimeter over. Deze planken vormen de bodem. Zet de rand die je zojuist in elkaar hebt geschroefd op zijn kop. Wat de onderzijde en bovenzijde is kun je zien aan de instap die je hebt gezaagd. Schroef de vier planken nu aan de rand. Wanneer je wilt kun je nu nog twee latjes aan de onderzijde monteren.

Deze latjes zorgen voor meer stevigheid aan de bodem en verhogen je hondenmand met één of enkele centimeters. Omdat de planken over de breedte zijn aanbracht, kun je het beste latjes van 84 centimeter over de lengte aan de onderzijde monteren. Uiteraard staat het je vrij om te kiezen voor andere soort pootjes.

Stap 5: Afwerking

Je mooie robuuste houten hondenmand is nu gereed, maar je kunt hem nog niet gebruiken. Hij moet veilig genoeg zijn voor je hond. Daarvoor ga je de hondenmand goed glad schuren. Pak iedere plek van de hondenmand en niet alleen de randen. Je legt op de bodem natuurlijk een kussen en die is snel kapot als je deze op ruw hout met splinters legt.

Wanneer je de hondenmand glad hebt gemaakt,  maak je hem stofvrij en kun je deze gaan schilderen in een leuke kleur of lakken. Heb je steigerhout gebruikt? Het kan mooi zijn om het hout dan niet verder te behandelen. Zo behoud je het karakter van een hondenmand met industrieel design.

Een hondenkussen plaatsen

Je pas gemaakte hondenmand bestaat nu alleen nog uit hout en dat is niet aantrekkelijk voor je hond. Het is juist het hondenkussen waarom een hond ervoor kiest om in een hondenmand te gaan liggen. Als deze lekker zacht en warm is, dan wordt het al snel zijn vaste plekje. Hondenkussens voor in de hondenmand zijn bij alle (online) dierenzaken te koop. Voor jezelf wil je natuurlijk een hondenkussen in de kleur van de hondenmand en die bij jouw interieurstijl past. Maar je moet ook op je hond letten. De hond heeft behoefte aan een stevige maar toch zachte kussen.

De kussen mag weer niet dusdanig doorzakken dat je hond de bodem van de hondenmand voelt en niet zo hard zijn dat hij uiteindelijk toch voor een plekje op de grond kiest. Met een schuimkussen zit je meestal wel goed. De stof kun je zelf bepalen, zoals lekker zachte stof, waterafstotende stof of leder. Een hondenkussen op maat kan ook. Mocht je voor de afmetingen van jouw hondenmand geen geschikte hondenkussens vinden en je bent handig? Maak je eigen hondenkussen op maat. Zo bepaal jij de inhoud van de kussen en de gebruikte stof.

Hondenkussens kun je het beste hier kopen.

Zin om meer met hout aan de slag te gaan?

Zelf een hondenmand maken is een goede start voor het maken van meerdere meubelstukken. Misschien wil je wel meerdere hondenmanden maken, zodat je hond op meerdere plekken in huis een mand heeft? Of iemand is onder de indruk van jouw hondenmand en wil er ook één? Je zult zien dat werken met hout helemaal niet zo moeilijk is en het eindresultaat altijd de nodige voldoening geeft.

Maak bijvoorbeeld ook een leuke stoel of tafel in dezelfde stijl als je hondenmand. Als je zelf geen inspiratie hebt, dan zit je hier helemaal goed. Uit tienduizenden bouwtekeningen zoek je jouw favoriete ontwerp die je stap voor stap kunt namaken. Dit geldt voor allerlei soorten binnen- en buitenmeubels en bouwwerken, maar ook als je een tekening van een hondenmand in een andere stijl zoekt.

Een hondenmand kopen of maken?

Twijfel je nog of je zelf aan de slag wil gaan of toch liever wilt kopen? Hier dan de voor en nadelen op een rij gezet.

Voordelen van kopen.

 1. Makkelijk je hebt er geen werk aan.
 2. Snel in huis.
 3. Gereedschappen heb je niet nodig.
 4. Bouwtekening is ook niet nodig.

Nadelen van kopen.

 1. Best duur.
 2. Kwaliteit kan tegenvallen je hebt er geen invloed op.

Waar kun je het beste een hondenmand kopen?

Wanneer je een hondenmand wilt kopen doe het dan bij een bedrijf waar het ook betrouwbaar is. Het beste bedrijf hier voor kun je hier vinden. Je hebt hier goede voorwaarden wat levering en garanties betreft.

De voordelen van zelf maken.

 1. Beste kwaliteit.
 2. Goedkoop.
 3. Elke gewenste afmeting.
 4. Gereedschappen heb je al in huis.

Enkele nadelen van zelf maken.

 1. Je bent wat klustijd kwijt.
 2. Een bouwtekening is onmisbaar al hebben we daar een goede oplossing voor zoals  je hebt kunnen lezen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

5 reacties

 1. hallo

  voor mijn franse bulldog zou ik graag zelf een hondenmand maken van steigerhout, een tekening daarbij zou mooi zijn..

 2. Ik zou graag een tekening met afmetingen hebben voor het maken van een hondenmand van een olievat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.