Home » Blog » Houtsoorten en Handelsmaten » Met welke houtsoorten kan je welke meubels maken?

Met welke houtsoorten kan je welke meubels maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf meubels maken, dat is waarschijnlijk de reden dat je op dit artikel bent uitgekomen. Maar een heel belangrijk onderdeel, namelijk het uitkiezen van de juiste houtsoorten, is iets waar veel mensen nog vaak over struikelen. Behalve dat je weet waar je rekening mee moet houden, is het ook van belang dat je weet voor welke omgeving welke houtsoort nodig is. Ook zijn er verschillen in de kosten van de respectievelijke houtsoorten.

In dit artikel vertel ik je precies welke houtsoort jij kunt gebruiken voor welk soort meubel. Klaar om meer te leren over welke houtsoorten jij moet gebruiken? Lees dan snel verder!

Meubels maken? Bepaal welke houtsoorten je nodig hebt!

Als je een nieuwe tafel of loungebank wilt maken, is het natuurlijk wel fijn als je een meubel maakt dat nog vele jaren mee gaat. Maar als jij de verkeerde houtsoort gebruikt, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je meubel minder lang in een mooie staat blijft. Daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je moet doen om een meubel te produceren waar je echt trots op kunt zijn.

Ten eerste is het van belang dat je bepaald in welke omstandigheden jouw nieuwe meubel terecht komt. Want er zijn bepaalde houtsoorten die niet goed bestand zijn tegen weersomstandigheden waarbij er condens kan ontstaan. Stel jezelf daarom de vraag of je meubel buiten in de regen mag staan of dat het op een droge plek in je huis staat.

In iedere situatie kunnen er namelijk verschillende houtsoorten van toepassing zijn, en dat is toch wel erg handig om te weten.

Overzichtstabel per houtsoort

In de onderstaande tabel zie je per houtsoort of je deze buiten kunt plaatsen. Wanneer je deze buiten kunt plaatsen moet je het dan nog behandelen? Waarmee behandel je het hout dan zodat het een lange levensduur heeft?

[table “” not found /]

Zoals je in de bovenstaande kolommen al kunt lezen zijn er behoorlijk wat verschillende houtsoorten waarmee je kunt werken. Al deze houtsoorten zijn bij jouw lokale bouwmarkt te verkrijgen, natuurlijk wel voor verschillende prijzen. Houtsoorten als spaanplaat en vuren zijn een stuk beter bewerkbaar dan houtsoorten als teak en berken.

Maar het resultaat zal ook anders zijn, aangezien teak een stuk sterker is dan spaanplaat. Steigerhout kan gezien worden als de middenweg van de houtsoorten, aangezien het niet de makkelijkst bewerkbare houtsoort is, maar ook absoluut niet de slechtste.

Als we daarom prijs en kwaliteit met elkaar gaan vergelijken kom je al snel steigerhout als één van de meest ideale houtsoorten tegen. Maar dit betekent niet dat je de andere houtsoorten niet moet gebruiken, want van iedere houtsoort kan je prachtige meubels maken.

Meubels voor binnen maken

Als je meubels voor in je woonkamer wilt maken, zijn er eigenlijk nauwelijks houtsoorten die je niet zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een tafel te maken. Afhankelijk van je budget, heb je dus de vrije keuze uit alle bovenstaande houtsoorten. Zo kan je kiezen om een koffietafel van eiken te maken maar is een bureau van steigerhout ook een slim idee.

Je kunt creatief met de verschillende houtsoorten omgaan en ze omvormen tot één mooi geheel, bijvoorbeeld een eettafel met eikenhouten poten en een teak tafelblad. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk wanneer jij besluit zelf meubels te maken.

Meubels voor buitengebruik maken

Niet iedere houtsoort is geschikt om meubels mee te maken voor buitenshuis gebruik. Stel je voor dat je een eettafel wilt maken om in de zomer aan te eten. Dan is één blik op de houtsoorten tabel voldoende om te achterhalen welke houtsoorten jij kunt gebruiken.

Houtsoorten als teak en steigerhout zijn uitstekend voor buiten gebruik, waar je bij steigerhout wel moet onthouden dat een accurate behandeling benodigd is.

Welke van deze houtsoorten je ook kiest, je kunt de mooiste meubels maken waar jij nog jaren van kunt genieten!

Nog bouwtekeningen nodig om je eigen meubels te maken? Klik dan nu hier en ontdek wat jij allemaal met de bouwtekeningen uit dit pakket kunt maken!

houtsoorten
Houtsoorten wat ga je gebruiken?

Maak zelf de juiste keuze van het houtsoort dat je wil gebruiken. Voor welk houtsoort kies jij voor je tuinmeubelen en wat voor je binnenmeubelen?

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Handig lijstje! Alleen mis ik nog wel wat criteria. Ik wil een bankje gaan maken voor aan mijn eettafel in de woonkamer. Deze bank komt dus niet in de buitenlucht te staan. Ik wil de bank gaan af lakken. Of ik het wenselijk vind dat de nerven, na het lakken, nog goed zichtbaar zijn, weet ik nog niet. De bank wil ik met een bovenfrees van rondingen gaan voorzien. Uiteraard wil ik absoluut voorkomen dat de bank kan gaan splinteren. Ook als iemand met een sprijkerbroek met buttons/rivets erover heen gaat schuiven moet de bank bestand zijn tegen kras en spintervorming. De bank zal gemaakt worden door meerdere planken aan elkaar te gaan verlijmen. Hoe weet ik of het hout wat ik ga kopen niet zal gaan krom trekken? Welke houtsoort is daar meer gevoeliger voor dan andere? Welke houtsoort is niet/minder geschikt om te lakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.