Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Waarom jij voor geïmpregneerd tuinhout moet kiezen

Waarom jij voor geïmpregneerd tuinhout moet kiezen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten tuinhout; geïmpregneerd tuinhout en hardhout. Omdat hout aangetast kan worden door micro-organismen, insecten en schimmels is het belangrijk dat de voordelen van andere houtsoorten overwogen worden. Een voorbeeld hiervan is geïmpregneerd tuinhout. Geïmpregneerd tuinhout is namelijk een stuk goedkoper dan hardhout. Er zijn ontzettend veel voordelen verbonden aan het gebruiken van geïmpregneerd tuinhout. Veel van deze voordelen zijn echter voor veel mensen onbekend, waardoor het nog niet zo’n heel populaire soort tuinhout is.

In dit artikel ga ik jou hoogstpersoonlijk vertellen wat deze voordelen nu precies zijn, en wat jij allemaal met geïmpregneerd tuinhout kunt maken. Want als jij besluit je tuinmeubels en schutting te maken met geïmpregneerd tuinhout, kan ik je nu al vertellen dat jij jaarlijks vele honderden euro’s gaat besparen. Ook is het werken met geïmpregneerd tuinhout erg makkelijk omdat het een flexibele houtsoort is. Je bent waarschijnlijk verbaasd als je hoort wat je allemaal wel niet met geïmpregneerd tuinhout kunt maken. Benieuwd? Lees dan snel verder en ik vertel je wat je allemaal met geïmpregneerd tuinhout kunt maken!

Wat kan ik met geïmpregneerd hout maken?

Geïmpregneerd tuinhout is een verzamelnaam voor tuinhout zoals tuindeuren, tuinhuis dakjes, schuttingplanken, tuinpalen, tuinplanken en vele andere tuin gerelateerde planken. Met geïmpregneerd tuinhout is eigenlijk ieder tuinmeubel tegen een schappelijke prijs te maken. Een belangrijk voordeel van geïmpregneerd tuinhout is dat het veel goedkoper dan het ouderwetse hardhout is en vele jaren langer meegaat. Geïmpregneerd tuinhout kan namelijk zeker 10 jaar meegaan waardoor je altijd wel je geld uit je investering kan halen.

Met geïmpregneerd tuinhout kan je de mooiste tuinmeubels maken. Zo kan jij je eigen loungeset maken van geïmpregneerd tuinhout. Het is bij het maken van een loungeset voor je tuin wel belangrijk dat je let op de stevigheid van de set. Bij geïmpregneerd tuin hout kan het namelijk nog wel eens voorkomen dat de kwaliteit minder kan zijn. Door goed op de kwaliteit te controleren voordat je tot aanschaf overgaat, kan je dergelijke situaties voorkomen. Een ander interessante constructie die jij met hout kunt maken is een tuinhuisje. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan jij met geïmpregneerd tuinhout eenvoudig een tuinhuisje maken. Dit is totaal niet lastig als jij maar de bouwtekening van het tuinhuisje goed volgt. Door deze stapsgewijs op te volgen, kan jij je tuinhuisje realiseren.

Afwerken

Wil je de duurzaamheid van je hout verlengen is het slim om een beschermende laag aan te brengen op je hout. Dit kan verf zijn of tuinbeits.

Tuinbeits

De voorkeur gaat uit naar tuinbeits. De reden hiervan is dat tuinbeits in je hout trekt en je hout van binnenuit beschermt. Nog een voordeel van tuinbeits is dat het vocht van buitenaf tegenhoud en vocht uit het hout zelf wel naar buiten weg laat. Hierdoor blijft alles ademend.

Verf

Hout beschermen met verf kan uiteraard ook wel maar het nadeel van verf is dat het alles luchtdicht wordt afgesloten. De verf trekt niet in het hout maar blijft er op liggen. Het vocht dat in het hout zelf zit zal daardoor niet weg kunnen. De kans op houtrot is hierdoor groter dan bij tuinbeits.

Bouwtekeningen voor tuinmeubels met geïmpregneerd tuinhout

In het bouwtekeningenpakket van Fred kan jij honderden verschillende tuinconstructies en meubels vinden die jij met dit tuinhout kunt maken. Zo kan je behalve je tuinhuis ook je eigen tuintafel of deur maken. Kortom, wat je ook verzint, bijna alles is te maken met het bouwtekeningenpakket van Fred!

Behalve deze bouwtekeningen, kan je ook nog bijna tienduizend bouwtekeningen vinden waarmee je tal van andere constructies kunt maken. Het maken van een bank, bureau of tv-meubel is goed mogelijk door middel van dit hout! Alle bouwtekeningen in dit bouwtekeningenpakket zijn zeer overzichtelijk opgebouwd zodat jij precies weet wat je moet doen. Met geïmpregneerd tuinhout tuinmeubels maken is nog nooit zo makkelijk geweest als met het bouwtekeningenpakket van Fred!

Ben je benieuwd welke bouwtekeningen er allemaal in dit pakket te vinden zijn, of wat jij precies moet doen om dit pakket te bemachtigen? Klik dan nu hier en ontdek!

geïmpregneerd tuinhout

Waar kun je geïmpregneerd tuinhout kopen?

Het is verstandig om altijd eerst goed te zoeken. Er zijn veel mogelijkheden om hout te kopen. Je wil er niet teveel voor betalen maar je wil wel de juiste kwaliteit. Het is daarom slim om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Deze bedrijven kun je vinden via internet. Al kun je ook naar een houthandel bij jouw in de buurt gaan. De kwaliteit bij een houthandel is over het algemeen best goed.

Het is ook mogelijk om via een bouwmarkt hout te bestellen. Het nadeel van een bouwmarkt is dat het hout helaas niet altijd de beste kwaliteit is. Check altijd even of balken en planken recht zijn.

Een goede en goedkope leverancier van tuinhout vind je hier

Aan de slag

Wanneer je eenmaal je hout binnen hebt kun je aan de gang met je project. Het is slim om tijdens het klussen met het volgende rekening houden.

  1. Laad je accu’s op.
  2. Leg het benodigde gereedschap klaar.
  3. Volg de tekening stap voor stap.
  4. Let op je veiligheid en gebruik daarom altijd veiligheidsmiddelen zoals gehoorbescherming en oog bescherming. Maak eventueel ook gebruik van handschoenen en veiligheidsschoenen.
  5. Werk zo nauwkeurig mogelijk hierdoor krijg je het mooiste en beste resultaat.
  6. Zaag alles op maat volgens de tekening.
  7. Hou de werkplaats schoon zodat je niet struikelt over losliggende gereedschappen en kabels.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

5 reacties

  1. Beste, wat een leuke blog! ik had echter wel een vraagje: Ik ben namelijk op zoek naar goedkoop tuinhout maar ik ben bang dat mijn klein kinderen allemaal splinters oplopen wanneer zij in de tuin spelen. Hoe ervaar jij dit? mvg

  2. Ik heb ook geïmpregneerd hout gekocht voor mijn project om een tafel te maken. Ik wil deze buiten neerzetten en moet dus tegen regen en vuil kunnen. Wellicht kan ik deze nog extra behandelen wanneer die af is. Ook denk ik erover na om de tafel te schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.