Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Nieuw steigerhout oud maken, lees hier hoe jij dit kunt doen!

Nieuw steigerhout oud maken, lees hier hoe jij dit kunt doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Nieuw steigerhout oud maken, huh? Waarom zou jij iets wat nieuw is oud willen maken? Ik weet het wel, want ik weet hoe mooi oud steigerhout eruit ziet. Daarom vertel ik jou in dit artikel precies wat jij moet doen om nieuw steigerhout oud te maken. Het oud maken van steigerhout zorgt namelijk voor een prachtige nostalgisch effect, waardoor je steigerhouten meubels er een stuk rustieker uitzien.

Nieuw hout oud maken gaat door middel van vergrijzing, en dat doen we door het steigerhout te verven. Ik heb de afgelopen maanden tientallen mailtjes gekregen over hoe het oud maken van nieuw steigerhout precies in zijn werk gaat. Het is behoorlijk eenvoudig, maar jij moet natuurlijk wel weten wat voor soort verf jij nodig hebt en welke kleuren steigerhout de mooiste ‘old fashioned look’ geven. Benieuwd hoe je nieuwe steigerhouten meubelen oud maken kan? Lees dan snel verder en begin nu!

Nieuw steigerhout kopen of toch voor gebruikt steigerhout kiezen?

Een miscommunicatie met betrekking tot steigerhout waar veel klussers op stuk lopen is het verschil tussen gebruikt en oud steigerhout. Laat ik ten eerste duidelijk maken dat er behoorlijk wat verschil is tussen gebruikt en oud steigerhout. Ten eerste is gebruikt steigerhout minder geschikt om oud te maken. Dit komt doordat gebruikt hout vaak voorzien is van veel oneffenheden en dus lastig te bewerken is.

Nieuw steigerhout oud maken is veel makkelijker omdat je dan met een redelijk gladde plank van hoge kwaliteit werkt die je ook echt kunt vertrouwen. Oud steigerhout is natuurlijk handig, aangezien het goedkoper is en er al ‘oud’ uitziet. Het is een stuk authentieker al moet je dan niet op een puntje meer of minder zien. Nieuw hout dat is vergrijst ziet er een stuk strakker uit. Wat dat betreft is het voor iedereen verschillend wat je mooi vindt.

Nieuw steigerhout oud maken is daarom een stuk slimmer dan gebruikt of oud steigerhout. Nieuw steigerhout kopen kan bij vrijwel iedere grote bouwmarkt, maar de prijs ligt op dit moment wel iets hoger dan voorgaande jaren. Dit komt doordat het momenteel immens populair is, daarom kan je voor het maken van tuinmeubels doorgaans beter gebruikt steigerhout gebruiken.

Gebruikt steigerhout

Een andere reden waarom je voor nieuw hout kiest is omdat gebruikt steigerhout bijna niet meer te vinden is. Ga maar eens kijken op marktplaats of bij een willekeurige bouwplaats. Bedrijven weten dat ze veel geld kunnen vragen voor gebruikt hout. Slim natuurlijk om er dan ook op in te spelen maar jammer voor jouw als klusser. Natuurlijk kun je geluk hebben maar ik geef je niet veel kans.

Nieuw steigerhout oud maken door middel van vergrijzing

Je kunt nieuw hout oud maken door middel van twee verschillende technieken. Zelf ben ik een grote fan van de verfwashes Silt en Driftwood (beide krijtverf). Deze specifieke washes zijn om nieuw hout oud te maken zijn behalve online ook in veel bouwmarkten verkrijgbaar (vraag naar krijtverf). Ik raad je aan om te werken met ongeschuurd vurenhout, omdat het een stuk ruwer is en het daardoor na de vergrijzing er mooier uitziet. Nieuw hout oud maken kan niet alleen met de twee soorten verfwash, hier heb je namelijk ook nog enkele materialen nodig. Ten eerste is het van belang dat je gebruikt maakt van een staal- of messing borstel. Een brede platte kwast kan jij gebruiken om de verfwashes aan te brengen en wat oude doeken om de ondergrond te beschermen.

Hoe ga je te werk bij het oud maken van steigerhout

Een verfwash maken doe je door krijtverf 1 op 1 te verdunnen met water. Dat betekent dat er dus evenveel water als krijtverf in de mix moet. Voeg de krijtverf aan het water toe en strijk met een medium tot brede spalter het hout met de verfmix in. Vervolgens kan je dit uitvoegen met een doek neerwaarts naar de nerven van de plank. Laat vervolgens de verfmix in het hout drogen om het eerste resultaat te zien.

Voeg vervolgens de tweede verfmix aan de plank toe en doe dit tevens richting de nerf. Het maakt niet uit welke verfmix jij als eerst gebruikt om nieuw steigerhout oud te maken, maar ik raad je aan te beginnen met de meest donkere kleur. Probeer telkens wat vegen te geven en niet te veel in één keer aan te brengen, hierdoor heb je zelf in de hand hoe jouw ‘oude’ steigerhout eruit komt te zien.

Klaar om met mooie steigerhouten meubelen te maken? Begin dan nu!

Nieuw Steigerhout Oud Maken
Nieuw Steigerhout Oud Maken

Zelf aan de slag of laten doen?

Ga je zelf aan de slag of laat je het doen? Beiden hebben hun voor en nadelen.

Voordelen van uitbesteden

 1. Makkelijk je hoeft nergens achteraan.
 2. Geen klustijd kwijt.
 3. Mooi werk wanneer het door een professional gebeurd. Hiervoor kun je een schilder in de buurt kiezen of via internet iemand opzoeken.

Nadelen van uitbesteden

 1. Erg duur om een professional in te huren. Uurloon maakt het zo duur.
 2. Kan lang duren omdat veel schilders het erg druk hebben

De voordelen van zelf doen

 1. Heel goedkoop je hoeft alleen wat materialen te bestellen en dan kun je aan de slag.
 2. Gereedschappen heb je al in huis.
 3. Snel aan de slag.
 4. Beste kwaliteit wanneer je nauwkeurig werkt.
 5. Veel voldoening.

Enkele nadelen van zelf doen

 1. Je moet achter materialen aan.
 2. Het kost je wat tijd maar dan heb je ook wat.

Persoonlijk zou ik het altijd zelf doen. Het is niet moeilijk en je bespaard enorm veel geld.

Heb je aanvullingen of opmerkingen laat het hieronder even weten

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.