Radiatorombouw maken? Zo maak het zelf lekker warm in je huis!

Praktische doe-het-zelvers steken graag de handen uit de mouwen om hun radiatorombouw zelf te maken. Het voordeel van een radiatorombouw zelf maken is dat het zo kan maken als je zelf wil. Bovendien is het goedkoper en kan het een leuke bezigheid zijn. 

Gebruik mijn stap-voor-stap bouwtekeningen om jouw radiatorombouw tot een succes te maken.

radiatorombouw

Radiator ombouw maken: de voorbereiding

Natuurlijk kan je niet halsoverkop beginnen aan je project. Je moet een paar voorbereidingen treffen. 

Zo moet je eerst nagaan of je een vergunning nodig hebt voor de … die je wilt bouwen. Zijn er misschien regels in jouw gemeente over de hoogte van je … of andere regels waar je rekening mee moet houden?

De plek waar je de … wilt bouwen, is ook van belang. Is er genoeg ruimte? Is de grond stevig genoeg? Zorg dat je genoeg ruimte hebt om te om je … te bouwen. 

Is de ruimte die in je gedachte had toch kleiner dan dat je berekent had. Geen probleem je hebt de keuze uit verschillende … van verschillende afmetingen. 

Materialen voor de radiatorombouw

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is: wat heb ik nodig. Ten eerste je bouwtekening en gereedschap zoals een accuboormachine, een handzaag, boortjes, een potlood en een waterpas.. Denk eraan dat je op een vlakke vloer gaat werken en niet op bijvoorbeeld je veranda.

Je kan de radiatorombouw maken van:

Start snel met jouw project

Ga snel aan de slag met één van onze bouwtekeningen en dan kan je je radiatorombouw zelf maken!

Als laatste tip wil je meegeven om de tijd te nemen. Haast is nooit goed, geduld is een schone zaak. En vergeet de afwerking niet, bijvoorbeeld je radiator verven.

7 Redenen om te kiezen voor Fred’s Bouwtekeningen

 • Meer dan 30.000 tevreden doe-het-zelvers gingen je voor.
 • Binnen 5 minuten aan de slag met je project.
 • Keuze uit een ruim aanbod aan radiatorombouw bouwtekeningen.
 • Direct toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen, compleet met handleiding en materialen lijst.
 • Levenslang toegang tot het bouwtekeningen pakket.
 • Goedkoper dan een project via een aannemer of tekenbureau.
 • Ben je niet tevreden met de kwaliteit of inhoud, dan kan je je geld terug vragen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Goed op dreef? Probeer deze projecten eens!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Radiatorombouw zelf maken om je saaie verwarming te verbergen? Inderdaad, een radiatorombouw kan jij zelf maken en dient behalve als radiatorombouw ook nog als een plek waar jij leuke spullen op kunt zetten. Een radiatorombouw is vooral in oude luxueuze huizen iets wat we veel zien. Echter zien we in moderne huizen dat alle radiatoren vrij zijn gelaten en het gebruik van een ombouw voor een radiator verleden tijd is. Vroeger boden sommige installateurs van radiatoren aan dit erbij te bouwen. Tegenwoordig hoeven we hier helaas niet op te rekenen, waardoor we zelf een radiatorombouw moeten maken.

Een radiatorombouw laten maken kost veel geld en is ook niet nodig. Want jij kan zelf ook aan de slag met het opfraaien van je radiator. Een ombouw voor de radiator maken is namelijk een goed te doen project dat jij zelf kunt uitvoeren. Een radiatorombouw bouwen gaat middels een bouwtekening, op deze bouwtekening is alle informatie te vinden die nodig is om een prachtige ombouw te maken.

Wat heb ik nodig voor een radiatorombouw

Voor het maken van een radiatorombouw heb je logischerwijs diverse materialen nodig. Ten eerste dien je in het bezit te komen van de radiatorombouw bouwtekening. Hier staat beschreven in welke hoeveelheden welke materialen nodig zijn en ook in welke afmetingen.

Je kunt de radiatorombouw van verschillende houtsoorten maken, maar een persoonlijke favoriet is het gebruik van de houtsoort vuren. Dit geeft de ombouw een mooi uiterlijk en kan eenvoudig geverfd worden. Ook zijn de kosten van vuren laag waardoor je een goed betaalbare ombouw kan maken.

Behalve de veel gebruikte gereedschappen zoals een accutol en een zaag heb je verder houtlijn en RVS-schroeven nodig. Middels vloeibaarhout kan je vervolgens de schroefgaten opvullen, maar daar lees je meer over in de radiatorombouw bouwtekening.

Is een radiatorombouw maken lastig?

Nee, het maken van een radiatorombouw is niet lastig en is voor iedereen te doen. Echter vind ik het wel belangrijk je te wijzen op het belang van zorgvuldig werken. Dit kan namelijk fouten voorkomen en je niet alleen tijd maar ook geld besparen. Hoe zonde is het als je meerdere keren een fout maakt waardoor er weer nieuwe planken nodig zijn. Je bent een stuk goedkoper uit wanneer jij zorgvuldig de bouwtekening volgt en je aan de stappen houdt zoals op de tekening weergegeven.

De afmetingen die op de bouwtekening te vinden zijn zorgen ervoor dat je van te voren al alle planken in de juiste maten kan zagen. Hierdoor weet je zeker dat alles past en je dus niet met uitstekende planken te maken krijgt. Je radiatorombouw is op deze manier veel eerder af en zal er mooier uitzien dan wanneer jij zonder bouwtekening dit project had geprobeerd uit te voeren.

Na afloop van de bouw van je radiator ombouw is het leuk om de ombouw te verven. Vaak kiezen mensen bij een radiatorombouw voor de kleur wit, echter zijn andere kleuren ook een keer leuk om te doen. Probeer wat meer te experimenteren en een kleur te vinden die bij jouw inrichting past!

Kopen of zelf maken ombouw voor je radiator?

Beide opties hebben hen voor en nadelen.

Voordelen van kopen

 1. Geen tijd kwijt
 2. Geen bouwtekening nodig
 3. Gereedschappen heb je ook niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Erg duur
 2. Beperkte afmetingen
 3. Lage kwaliteit

Waar goedkoop kopen?

Kies je toch liever voor kopen dan zelf maken. Let er dan op dat je dit bij een bedrijf doet dat goede voorwaarden heeft wat levering betreft en een goed retourbeleid. Via Google kun je deze wel vinden.

Voordelen zelf maken

 1. Hoge kwaliteit
 2. Onbeperkt wat afmetingen betreft
 3. Veel voldoening
 4. Benodigde gereedschappen heb je al in huis

Nadelen zelf maken

 1. Kost een beetje tijd
 2. Bouwtekening nodig. (dit bezwaar is niet heel groot want we hebben daar een mooie oplossing voor dit lees je verderop.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Verwarming ombouw
Verwarming ombouw zelf maken

De eerste stappen

Het is een doe-het-zelf project dat in eerste instantie wat minder vaak voorkwam. Maar naar mate de jaren vorderen kopen steeds meer mensen een huis zonder een ombouw verwarming. Dit zorgt ervoor dat we met de dag vaker tegen een lelijke radiator moeten aankijken.

Ik ben van plan daar verandering in te brengen met de ombouw verwarming bouwtekening. Met deze bouwtekening is het voor iedereen mogelijk om te beginnen met een ombouw verwarming maken. Dit bespaart je niet alleen geld, maar zorgt er ook voor dat je die lelijke (witte) radiator eindelijk kan verbergen. Ook maak je er een plekje bij om een mooie vaas op te zetten. Ook kan je er een foto venster van maken door verschillende fotolijstjes op de ombouw verwarming te plaatsen. Zat mogelijkheden dus! Lees snel het stappenplan dan kan het niet misgaan.

Het eerste stappenplan

Volg dit onderstaande filmpje voor alle stappen.

Tweede stappenplan zelf maken van een radiator ombouw

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen ombouw verwarming

De voorbereidingen bestaan uit:

 1. Inmeten
 2. Bouwtekening
 3. Materialen bestellen
 4. Gereedschappen

Stap 1.1: Inmeten

Een belangrijke voorbereiding van het bouwen van een ombouw is het inmeten van de radiator. Let er op dat je voldoende ruimte hebt voor, boven en naast de ombouw. Dit moet minimaal 5 centimeter zijn. De reden hiervan is dat je moet voorkomen dat het hout krom zou trekken wanneer het te warm wordt.

Daarnaast is het ook goed dat de warmte weg kan. Zou je het te dicht op de verwarming zetten dan kan er geen goede lucht circulatie plaats vinden. Hierdoor wordt de radiator dan niet goed benut en zal de ruimte niet goed verwarmd worden.

Stap 1.2: Bouwtekening

Om een goede start te maken voor het maken van je ombouw is een bouwtekening onmisbaar. Wat verderop in dit artikel laat ik zien waar je deze kunt vinden.

Stap 1.3: Materialen bestellen

Aan de hand van de gekozen bouwtekening kun je nu de materialen bestellen. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Zo weet je zeker dat je alles kunt bestellen. Op deze materialen lijst vind je per item precies terug wat je nodig hebt.

Stuur deze lijst door naar het bedrijf waar je de materialen gaat bestellen.

Stap 1.4: Gereedschappen

Zoek de benodigde gereedschappen bij elkaar. Het is namelijk handig om te weten wat je nodig hebt. Wat heb je nodig?

 1. Accuboormachine
 2. Afkortzaag of handzaag
 3. Blokhaak
 4. Boortjes
 5. Cirkelzaag
 6. Rolmaat
 7. Potlood
 8. Waterpas

Heb je niet alles zelf in huis geen probleem je hebt vast wel een familielid of kennis dit dit wel heeft.

Stap 2: Bouwen

Druk daarom eerst de bouwtekening af. Aan de hand van de bouwtekening ga je nu aan de slag met het bouwen van de ombouw. Werk altijd op een vlakke vloer. Dan werk je het fijnste en dat geeft ook het beste resultaat. De tekeningen kun je stap voor stap volgen.

Begin met alles op maat te zagen. Leg tijdens het bouwen de bouwtekening altijd in de buurt zodat je snel kunt kijken wanneer je even twijfelt.

Stap 3: Afwerking

Nu je helemaal klaar bent met bouwen is het als laatste tijd om de ombouw netjes te schilderen. Schuur daarom het hout zo glad mogelijk met schuurpapier. Je kunt dit met de hand doen of met een schuurmachine. Maak je gebruik van een schuurmachine let er dan op dat je niet teveel drukt op een bepaald punt. Want dan krijg je putjes en dat zie je wanneer je hout is geschilderd.

Voor het schilderen kies je verf dat warmte bestendig is. Zo voorkom je dat de verf er af gaat bladderen. Je kunt de verf met een roller op het hout aanbrengen of met een kwast. Dit is afhankelijk van wat jij zelf het fijnste vindt. Kies in beide gevallen een roller of kwast die geschikt is voor de verf die je gebruikt.

De kleur die je kiest is afhankelijk van de kleuren van je meubelen. Heb je meubelen in een ral kleur 9010 dan kies je voor de ombouw dezelfde kleur of een bijpassende kleur. Natuurlijk is alles geheel afhankelijk van jouw smaak.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Check deze pagina voor meer informatie!

Met een bouwtekening een Radiator ombouw maken

Zoals ik je al vertelde gaan we met een bouwtekening een ombouw verwarming maken. Schrik niet, want een bouwtekening is niet ingewikkeld. Als je voor het eerst een bouwtekening gebruikt kan het even wennen zijn, maar bouwtekeningen zijn makkelijker in het gebruik dan dat jij waarschijnlijk denkt. Het voornaamste doel van de bouwtekening is om je te voorzien van alle informatie die jij mogelijk nodig zou kunnen hebben.

Zo ontvang je bij een bouwtekening voor een ombouw verwarming maken ten eerste informatie over de materialen die in jouw bezit dienen te komen. Want welke houtsoort heb je nodig en in welke afmetingen? Dit is op de bouwtekening te vinden. Ook de wijze waarop jij de ombouw verwarming gaat maken is nauwkeurig te vinden op de overzichtelijke bouwtekening.

Doordat je met een bouwtekening gaat werken kan je de kosten besparen die je anders aan een dure ombouw verwarming kwijt was geweest.

Je kunt overigens na het maken van de ombouw verwarming ook nog je ombouw verwarming in de kleur verven die het best bij jouw huidige inrichting past. Kijk goed naar je huidige meubels om de juiste kleur voor jouw nieuwe ombouw verwarming te vinden. Zo kan je zelf een prachtige ombouw verwarming maken!

Waar vind je deze bouwtekeningen

De bouwtekening om een ombouw verwarming maken te realiseren is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Meer dan tienduizend bouwtekeningen, allemaal om jou te helpen bij het realiseren van iedere bouwdroom. Van een ombouw verwarming maken tot je eigen bed van steigerhout. Voor in de tuin meubels maken? Dan kan je ook kiezen om je tuinmeubels te maken met mijn bouwtekeningen. Hier zijn ook alle bouwtekeningen van te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Dit zorgt ervoor dat je kunt besparen op de kosten die je anders kwijt zou zijn in een meubelzaak. En dat zou wel eens op kunnen lopen tot vele duizenden euro’s.

Dus wil jij direct beginnen met een ombouw verwarming maken en meer te weten komen over mijn bouwtekeningenpakket?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

De bouwtekening downloaden

De radiatorombouw bouwtekening is te downloaden in het bouwtekeningenpakket van Fred. Freds Bouwtekeningen is alweer enkele jaren toonaangevend op het gebied van doe-het-zelf klussen. De vele bouwtekeningen uit het pakket van Fred stellen jou in staat om je eigen bouwdromen te vervullen. Of dat nu een radiatorombouw of een bed is, het is allemaal mogelijk.

De projecten van Fred zijn namelijk met tienduizend bouwtekeningen voor alles te gebruiken. Zo kan je een salontafel maken maar ook een volledige schutting. Behoorlijk wat keuze dus met de bouwtekeningen van Fred!

Wil je de radiatorombouw bouwtekening downloaden? Lees dan hier alles over het bouwtekeningenpakket van Fred klik hier!

radiatorombouw
Met een mooie radiatorombouw verfraai je jou inrichting

Een radiatorombouw maken doe je met goede bouwtekeningen

Als je nog aanvulling hebt op dit artikel of vragen over dit artikel zet dit dan in de reactie.