Home » Blog » Radiatorombouw » Verwarming ombouw maken doe jij zelf!

Verwarming ombouw maken doe jij zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Verwarming ombouw voor je eigen huis maken om die lelijke radiator te verbergen? Dat klinkt als een uitstekend plan, want een verwarming ombouw zorgt ervoor dat je eindelijk weer richting je verwarming durft te kijken. Het is geen geheim dat we tegenwoordig veel kale radiatoren zien, want een verwarming of kachel ombouw is een luxe geworden. Iets wat we vroeger vaak zagen, lijkt compleet uitgestorven te zijn. En vooral daarom is het slim om een ombouw te maken om jouw huis op te laten vallen tussen al die andere saaie huizen. En jij kan zelf je verwarming ombouw maken, waar ik je verderop in dit artikel meer over vertel.

Waarom is een verwarming ombouw slim

Om je een goed beeld te geven waarom jij een verwarming ombouw moet maken is het verstandig om de volgende opsomming tot je te nemen. Want wanneer jij een verwarming ombouw maakt, kan je genieten van de volgende voordelen;

 • Je huis krijgt een warmer en prettiger uiterlijk, je kijkt namelijk niet tegen een kale radiator aan;
 • Je kunt met een verwarming ombouw je huis nog verder stylen, doordat je de verwarming ombouw kunt verven naar eigen wens;
 • Het is mogelijk om decoraties toe te voegen en spullen op de verwarming ombouw te zetten;
 • Je radiator hoeft niet geverfd te worden en zal minder snel last van slijtage krijgen;
 • De waarde van je huis stijgt omdat een verwarming ombouw wordt gezien als toegevoegde waarde.

De bovenstaande voordelen geven voldoende reden om een verwarming ombouw te maken. Al is het alleen al omdat jij tegen een lage prijs je huis extra waarde kan geven.

Stappenplan om een ombouw te maken voor je verwarming

Hoe begin je met het bouwen van de ombouw voor je verwarming? Waar moet je echt op letten?

 1. Bepaal de afmetingen van de verwarming ombouw
 2. Houtsoort bepalen
 3. Ombouw in elkaar zetten
 4. Afwerking

Stap 1: Bepaal de afmetingen van de verwarming ombouw

Meet je radiator goed op zodat je zeker weet dat de ombouw voldoende groot is. Je kunt er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de ombouw een geheel wordt met de vensterbank.

Hou ook voldoende ruimte tussen de radiator en de ombouw. Je moet voorkomen dat de radiator te dicht op het hout komt. Hierdoor zou het hout te warm kunnen worden en daardoor krom kunnen trekken. De warmte kan dan niet voldoende weg. Zorg er dus voor dat er minimaal 5 centimeter tussen de radiator en de ombouw is. Hierdoor kan er voldoende luchtcirculatie ontstaan. De luchtcirculatie is nodig om de warmte af te voeren naar bijvoorbeeld de kamer zelf en de koude lucht aan te voeren. Deze koude lucht kan dan weer opgewarmd worden.

Stap 2: Houtsoort bepalen

Bij het bepalen van je houtsoort is het handig om te kijken wat het beste bij de rest van je interieur past. Heb je een landelijke stijl dan kies je snel voor de wat ruwere houtsoorten zoals steigerhout, vuren of douglas. Is alles echter heel straks afgewerkt dan zul je sneller voor een MDF afwerking kiezen. Voorkom kromtrekken zorg dat alles voldoende sterk is.

Stap 3: Ombouw in elkaar zetten

Na de keuze qua houtsoort en afmetingen is het tijd om de ombouw te maken. Maak gebruik van een van onze bouwtekeningen uit ons pakket dan kun je alles stap voor stap volgen. Mocht je het alles zelf willen verzinnen kan dat ook uiteraard.

Vergeet de onderstaande punten dan niet:

Denk er aan dat je er rekening houdt met opening voor de radiatorkraan zodat je hem ieder geval makkelijk open of dicht kan zetten. Vergeet ook niet om voldoende ruimte te houden rond de afvoer en aanvoerleidingen van de radiator.

Stap 4: Afwerking

De afwerking van je ombouw is heel bepalend hoe het staat in je huis. Sommige kiezen er voor om hun ombouw niet te schilderen. Omdat dit beter past bij hun interieur. Dit is dan ook gelijk een belangrijk punt waar je echt op moet letten zodat het een toegevoegde waarde heeft voor je kamer.

Ga je de radiator ombouw schilderen let er dan op dat je verf gebruikt die goed tegen warmte kan. Het is verstandig om hier overleg over te hebben met je lokale schilder.

Met een bouwtekening een radiator ombouw maken

Heb je nog nooit eerder met een bouwtekening gewerkt? Dan hoef je niet bang te zijn, want het is helemaal niet lastig. Integendeel zelfs, want met een bouwtekening werken is stukken makkelijker dan zonder. Een bouwtekening geeft je namelijk informatie over de belangrijkste aspecten van de bouw van bijvoorbeeld een meubel.

Je leest ten eerste welke materialen er nodig zijn om een verwarming ombouw te maken. Denk hierbij aan de houtsoort, hoeveelheid hout en de benodigde afmetingen hiervan. Vervolgens lees je hoe jij de verwarming ombouw kunt maken en in welke volgorde jij dit moet doen. Dit stelt je weer in staat om op een gestructureerde en nette manier je verwarming ombouw te maken. Ook heb je van te voren de keuze uit verschillende bouwtekeningen waarmee je dus verschillende soorten ombouwen kunt maken.

Ben je klaar met het maken van je verwarming ombouw, dan is het tijd om de ombouw te verven. Je radiator was lelijk wit, dus misschien is het wel eens leuk om voor een totaal andere kleur te kiezen. Kijk goed naar de huidige inrichting van je woonkamer om te ontdekken welke kleur het best bij jouw nieuwe verwarming ombouw past.

En daarna kan je altijd nog voor andere kamers een ombouw voor de radiator maken, zoals een slaap- of kinderkamer. Klinkt als een uitstekend idee!

Waar kan ik de bouwtekening vinden?

De bouwtekening waarmee jij de verwarming ombouw kan maken, is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Ik ben alweer 25 jaar met plezier met het bouwen van meubels actief en dat doe ik middels de vele bouwtekeningen die in mijn pakket te vinden zijn. Voor ieder niveau zijn de bouwtekeningen te gebruiken, dus ook een verwarming ombouw is door iedereen te maken.

Je hebt zelf invloed op de uiteindelijke kosten van jouw project. Afhankelijk van de keuze voor het hout en andere materialen, kan je het project zo goedkoop (of duur) maken als je zelf wilt.

De verwarming ombouw bouwtekening downloaden of meer te weten komen over mijn bouwtekeningenpakket (met meer dan tienduizend bouwtekeningen)?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Verwarming ombouw
Verwarming ombouw

Met goede bouwtekeningen is een ombouw maken eenvoudig

Verdiep je daarom zo goed mogelijk in wat je echt zelf wil hebben.

Verwarming ombouw kopen of zelf maken?

Twijfel je er nog over om zelf te gaan maken of toch liever kopen? Hieronder de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis.
 2. Geen gereedschap of tekening nodig.
 3. Klustijd heb je nauwelijks nodig.

Nadelen van kopen

 1. Erg duur.
 2. Kwaliteit valt vaak tegen.
 3. Meestal net niet wat je echt zoekt.
 4. Beperkt aantal afmetingen.

Verwarming ombouw kopen?

Wil je toch liever kopen dan maken? Het is slim om dan te kijken waar je dit het beste kan doen. Er zijn heel wat bedrijven die dit aanbieden maar wat is nu werkelijk goed? Waar moet je op letten? Je kunt naar een fysieke winkel gaan maar dan weet je zeker dat je veel te veel betaald. De kwaliteit varieert enorm dus let daar goed op.

Je kunt het beste en goedkoopste via internet kopen. Via internet kun je heel makkelijk prijzen vergelijken. Helaas zijn lang niet alle bedrijven even betrouwbaar kies daarom voor een betrouwbaar bedrijf met goede leverings en garantie voorwaarden. De beste webshop hiervoor kun hier hier vinden.

Laat je verrassen door het enorme aanbod.

Voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit want dit heb je helemaal zelf in de hand.
 2. Makkelijk te maken met de juiste bouwtekeningen.
 3. Goed koop.
 4. Elke gewenste afmeting.
 5. Gereedschappen heb je al in huis.

Nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat klustijd kwijt.
 2. Bouwtekeningen zijn onmisbaar maar zoals al eerder aangegeven hebben wij daar een mooie oplossing voor en is dit probleem ook verholpen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

wat ga jij doen? Zelf bouwen of kopen? Laat het in een reactie weten

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.