Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Kan ik zelf houtrot herstellen?

Kan ik zelf houtrot herstellen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Houtrot, het is verschrikkelijk irritant en vaak zorgt het er nog voor dat jij je meubels bij het grofvuil kunt gooien ook. Gelukkig is er wel redelijk wat tegen te doen en is het voorkomen van houtrot vaak makkelijker dan het herstellen. Ik heb zelf al honderden keren te maken gehad met houtrot en weet hoe lastig het is om houtrot te herstellen. Daarom licht ik je in dit artikel toe hoe ik met het houtrot herstellen omga en vooral hoe ik houtrot voorkom. Want de kosten van houtrot herstellen zijn vaak vele malen hoger dan de kosten van houtrot voorkomen.

Leer verderop in dit artikel precies welke stappen jij moet zetten om houtrot te herstellen en hoe je hier in de toekomst geen last meer van gaat krijgen. Want door houtrot te vermijden, gaan je meubels tientallen jaren langer mee waardoor je veel meer waarde uit je meubels kunt halen. Benieuwd hoe jij houtrot kunt herstellen en voorkomen? Lees dan nu verder en ik vertel je hoe je dit allemaal kunt doen!

Herkennen

Alles begint met het herkennen van houtrot. Dus hoe weet je nu of het hout nog goed is of mogelijk toch rot is? Je kunt dit herkennen aan de volgende eigenschappen:

  1. Gebobbelde verft
  2. De klank dus wanneer je er op klopt zal het dof klinken ten opzichte van goed hout.
  3. Loskomende verf ontstaan door vocht.
  4. Zacht hout
  5. Bruin-zwarte kleur
  6. Vochtverzadiging
  7. Vervorming in de verf.
  8. Inklinken en deuken in de verf.
  9. Uiteenvallen van de aangetaste delen.

Bekijk ook het onderstaande filmpje maar eens:

Hoe kan ik houtrot herstellen?

Om houtrot te herstellen, moet je natuurlijk wel precies weten waar het houtrot zich nu eigenlijk bevind. Doordat er soms wat verf of beits over de houtrot heen kan zitten, moet je op plekken waar je vermoedt dat er houtrot te vinden is, wat hout wegschrappen. Je ziet dan als het goed is al snel houtrot verschijnen. Door de uitzetting van het hout is houtrot namelijk wel snel te herkennen, maar de exacte locatie is soms wat lastiger te vinden. Controleer of je oneffenheden in de dekkingslaag van het hout vind. Kijk ook goed of er openstaande verbindingen zijn die van negatieve invloed op het hout zijn. Heb je al het houtrot gevonden? Dan kunnen we verdergaan met het herstellen van je houtrot.

Want nu is het belangrijk dat we al aangetaste hout verwijderen. Haal al het hout rondom het houtrot weg in een wijdte van ongeveer 10 centimeter. Zo weet je zeker dat je al het slechte hout te pakken hebt en je niet binnen korte tijd weer last van houtrot krijgt.  Het is bij het verwijderen van het aangetaste hout niet erg als je hoogstens 1 centimeter diep in het niet-aangetaste hout komt. Dit is alleen maar handig omdat je dan makkelijker nieuw hout op de plek van het verwijderde hout kan plaatsen.

Het verwijderen van de dieper plekken kun je het beste doen met behulp van een scherpe beitel. Hiermee kun je snel veel verwijderen zonder veel moeite.

Zie ook onderstaande filmpje

Dit moet je nooit doen zie onderstaande filmpje

Houtrotvuller

Ten slotte moet je natuurlijk nog wel het hout herstellen door het zorgvuldig te repareren. Het ligt echter wel aan de ernst van het houtrot welke optie je kiest om het hout te herstellen. Je zou ervoor kunnen kiezen om het hout te herstellen door houtrotvuller te gebruiken. Met houtrotvuller kan je aantasting ter grootte van een vuist uitstekend maskeren. Heb je met een iets wat ernstigere vorm van houtrot te maken? Dan is het slimmer om de complete houtdelen te vervangen. Houtrot herstellen is dan niet meer goed mogelijk door uitsluitend houtrotvuller te gebruiken.

Meubels maken met Freds Bouwtekeningen

Klaar met het herstellen van al het houtrot? Mooi! Dan kan je nu beginnen met het maken van je eigen meubels. Veel klussers zijn jou al voorgegaan om zo jaarlijks duizenden euro’s te besparen. Het maken van een meubel bespaart je al snel 70 procent op de aankoop van een meubel voor de catalogusprijs. Maar hoe maar je eigenlijk meubels? Dan doe je met mijn bouwtekeningen! Het bouwen van meubels is namelijk een fluitje van een cent wanneer jij in het bezit bent van mijn bouwtekeningenpakket waar duizenden bouwtekeningen in te vinden zijn waarmee jij van alles kunt maken. Je eigen steigerhouten loungeset? Of je eigen prieel bouwen? Niets is te gek met mijn bouwtekeningenpakket!

Benieuwd waar je dit pakket kunt vinden? Of welke bouwtekeningen hier nog meer in te vinden zijn? Klik dan nu hier en ik vertel het je!

Houtrot herstellen
Houtrot herstellen

Houtrot herstellen kun je makkelijk zelf doen, maar het is beter om houtrot te voorkomen dan houtrot herstellen.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.