Eén van de grootste ergernissen van klussers is houtrot. Houtrot behandelen is daarom ook een veelgevraagd onderwerp op onze website en daarom vertellen wij jou in dit artikel hoe jij houtrot kunt behandelen. Want houtrot behandelen is vrij eenvoudig te doen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeven er ook geen dure spullen gekocht te worden. Om een duidelijk beeld van de houtrot behandeling te geven hebben wij vier overzichtelijke stappen opgesteld die jij moet volgen om van houtrot af te komen. Dus wil jij weten hoe je houtrot kan behandelen én verwijderen? Lees dan nu verder en leer zelf houtrot behandelen!

Houtrot behandelen – stap voor stap

Wanneer je het onderstaande stappenplan volgt behandel je houtrot optimaal.

 1. Controleer het hout op houtrot
 2. Verwijder al het aangetaste hout
 3. Repareer het hout
 4. Verwijder alle grove delen, schuur en schilder het hout

Houtrot behandelen – stap 1 : Controleer het hout op houtrot

De eerste tekenen van houtrot zijn meestal plekken met verkleurd hout. Deze rotting is echter niet altijd goed zichtbaar door de aanwezige verf of beits. Houtrot zit ook vaak verborgen onder een dikke laag verf, waardoor je lang gebruik van een plank kan maken totdat de plank het uiteindelijk begeeft. Let daarom dus goed op;

 • Klemmende deuren en kozijnen door de uitzetting van overmatig vochtig hout
 • Zachtere plekken verspreidt over het hout die met een hamer of schroevendraaier ingedrukt kunnen worden. Ook klinkt het hout hol als er op geklopt wordt.
 • Verschillende oneffenheden in de dekkende laag van het hout
 • Een zwartbruine verkleuring op de deklaag van het hout
 • Openstaande verbindingen, scheuren en beglazingskit wat maar niet wilt hechten

Houtrot behandelen – Stap 2 : Verwijder al het aangetaste hout

Bij houtrot behandelen komt natuurlijk het verwijderen van het aangetaste hout als volgende stap. Je moet de volgende twee stappen nemen;

 • Teken een cirkel met een diameter van 15 centimeter rondom het verkleurde hout, en maak dit stuk hout kaal
 • Verwijder vervolgens het aangetaste deel. Doe dit tot circa een centimeter in het niet aangetaste hout

Houtrot behandelen – stap 3 : Repareer het hout

Afhankelijk van de ernst en hoeveelheid van de houtrot, heb je twee verschillende opties, namelijk; Het gebruik van houtrot vulling. Deze houtrotvuller kun je hier kopen

Wanneer de aantasting de omvang heeft van een vuist, volstaat het gebruik van een twee componentenreparatiemiddel zoals epoxyhars. Dit is ook te combineren met primer (houtverduurzaming). Verschillende houtdelen vervangen

Als de aantasting groter dan de omvang van een vuist is, raden wij je aan om de houtdelen te vervangen. Voor deze klus is het eigenlijk het handigst om een vakman gespecialiseerd in de vervanging van houtdelen in te schakelen.

Houtrot behandelen – stap 4 : Verwijder alle grove delen, schuur en schilder het hout

Wanneer de gerepareerde plek uitgehard is, kan de aangetaste plek gerepareerd worden. De bewerking hiervan is vrij eenvoudig. De grove delen kunnen verwijderd worden met een simpele beitel. Vervolgens kan de plamuur aangebracht worden, wat de plank weer effent. Als je de plamuur netjes aanbrengt, kan dit erg veel werk schelen.

Als je dit gedaan hebt kun je daarna het gehele oppervlak schuren totdat er een naadloze overgang tussen het gezonde hout en de reparatie kit komt. Vervolgens kun je eindelijk starten met het schilderen van het hout!

Meer weten over wat je allemaal met hout kunt doen?

Dan is het bouwtekeningenpakket van Fred het overwegen waard, omdat je met dit pakket duizenden meubels en andere constructies kunt maken. Wil je het ‘nieuwe’ hout gebruiken om een mooie steigerhouten stoel te maken of om misschien je eigen tuinhuisje te bouwen? Dan kun je het bouwtekeningen pakket van Fred hiervoor gebruiken! Alle bouwtekeningen van Fred zijn overzichtelijk en begrijpelijk opgesteld zodat elke klusser ermee overweg kan. Je hebt de keuze uit meer dan tienduizend verschillende bouwtekeningen waarmee je vrijwel alles kunt maken voor je huis en tuin.

Meer weten over dit pakket? Klik dan hier!

Houtrot behandelen

Houtrot behandelen

Houtrot behandelen kun je gemakkelijk doen door het volgen van de bovenstaande 4 stappen

Hoe ga jij aan de slag om je houtrot aan te pakken? Laat het hieronder weten. Heb je vragen stel ze gerust.