Wil jij een mooi meubel maken van steigerhout en wil jij eerst je steigerhout verven? Of wil je gewoon het steigerhout verven van een meubel dat jij al hebt? Dan kan ik je vertellen dat jij je steigerhout kunt verven op basis van de informatie uit dit artikel! Want steigerhout verven helpt jou om een meubel te creëren dat er uniek en prachtig uitziet. Wat ook leuk is, is dat het verven van steigerhout helemaal niet veel geld kost en door iedereen te doen is. Je hoeft geen schilder te zijn om steigerhout te verven. Want met een goede kwast kom je al behoorlijk ver met het verven van steigerhout!

Steigerhout verven kan middels veel verschillende verftechnieken. Vandaag vertel ik je hoe jij middels verschillende verftechnieken je steigerhout kunt verven en wat je absoluut niet moet vergeten bij het verven van steigerhout. Zo kan je zelf een mooi steigerhout meubel maken dat er ook uniek uitziet. Wil je meer weten over steigerhout verven? Lees dan snel verder om de belangrijkste verftechnieken te leren. Van het maken van een vintage meubel tot een white wash steigerhout mix. Je leest het bij Freds Bouwtekeningen!

Werken met steigerhout verfwashes

In dit artikel bespreken we zes verschillende verftechnieken waarmee jij je steigerhout kunt verven. De twee populairste verftechnieken komen als eerst aan bod. Want white washes en het vergrijzen van steigerhout zijn op dit moment de twee verftechnieken om steigerhout te verven die echt populair zijn. Het voordeel van white wash is dat je het eenvoudig en goedkoop zelf kunt maken. White wash geeft het steigerhout een verbleekte look waardoor je meubel een stuk lichter uiterlijk krijgt.

Het maken van een verfwash om te white washen of te vergrijzen is erg eenvoudig. Voor beide verftechnieken kan je gebruik maken van krijtverf die je vervolgens weer mixt met water. Je lokale bouwmarkt kan je meer vertellen over welke soort krijtwash het beste bij jouw plannen passen om steigerhout te verven. Want zoals je weet is er behoorlijk wat keuze op het gebied van verf. Wil je een wat donkere white wash creëren, dan zijn er weer andere soorten krijtverf die jij kunt gebruiken om dit te realiseren. Zo kan jij je steigerhout verven in de stijl zoals jij dat graag zou willen.

Steigerhout verven met een grey wash?  Liever een white wash? Klik dan hier om meer te lezen over de white wash op steigerhout.

Craqueleren of patineren

Een andere veel gebruikte verftechniek om steigerhout te verven is patineren. Patineren geeft het steigerhout een gebruikt uiterlijk wat resulteert in een meubel met een vintage uiterlijk. Vooral in koffiebarretjes en vintage kledingzaken zie je meubels met gepatineerde verftechnieken steeds vaker voorkomen. Patineren komt vooral voor bij witte oppervlaktes, maar ook gekleurde oppervlaktes kunnen gebuikt worden om op te schilderen. Wat je ook kiest, patineren geeft het steigerhout een uniek en ruw uiterlijk waardoor je steigerhout verven middels patineren een uitstekende optie is.

Craqueleren is het aanbrengen van een verflaag met een gebarsten uiterlijk. De vernislaag geeft uiteindelijk het hout een oude uitstraling waardoor je nieuwe meubels kunt omvormen tot een meubel dat er oud uitziet maar nieuw is. Gebarsten vernis is samen met craqueleermedium een zijweg die jij kan kiezen om je steigerhout te verven. De bijzondere effecten die jij middels deze verftechniek kan aanbrengen zorgt voor een uitstraling waar je u tegen zegt.

Deppen of toch doorschuren?

Een relatief eenvoudige verftechniek is het doorschuren van de verflaag. Het voordeel van deze verftechniek is dat jij na het verven van het steigerhout alleen nog maar hoeft door te schuren. Wanneer je dit met de hand doet, wat ik je kan aanraden want dan kan je beter het eindresultaat beïnvloeden, kan doorschuren best zwaar zijn. Maar het resultaat mag er vaak zijn, waardoor het doorschuren van de verflaag een goed alternatief is om je steigerhout te verven.

Het deppen van hout is tevens een alternatief voor het steigerhout verven middels een verfwash zoals grey of white wash. Met een oud shirt kan jij de verf zo deppen dat het een uiterlijk zoals jij dat zelf graag ziet.

Waar moet ik verder nog op letten bij steigerhout verven?

De keuze voor een verftechniek bij het verven van je steigerhout is misschien niet altijd even eenvoudig. Maar wat je ook kiest, je kan de volgende keer altijd voor een andere verftechniek kiezen die je misschien toch wat meer ligt. Er zijn wel wat belangrijke aspecten die jij bij het steigerhout verven niet moet vergeten.

Ten eerste is het belangrijk dat je beseft dat er verschillen zijn tussen het verven van de diverse soorten steigerhout. Ruw en gebruikt steigerhout is een stuk lastiger te verven dan gebruikt steigerhout. Vooral omdat de naden van gebruikt steigerhout soms erg diep kunnen zijn en onbereikbaar, is het verven van gebruikt steigerhout een stuk lastiger dan nieuw steigerhout.

Nieuw steigerhout is daarentegen misschien wat minder leuk om te verven wanneer jij een vintage steigerhout meubel wil creëren in tegenstelling tot oud steigerhout. Het ruwe uiterlijk van gebruikt steigerhout geeft namelijk al binnen enkele seconde het gebruikte uiterlijk van een meubel weer, iets wat veel doe-het-zelvers proberen te realiseren.

Voordat je het steigerhout gaat verven is het belangrijk dat je eerst de grondverf aanbrengt. Grondverf zorgt er namelijk voor dat het steigerhout langer goed blijft, vooral wanneer jij van plan bent het steigerhout buiten te gebruiken.

Steigerhout verven

Steigerhout verven

Steigerhout verven alleen doen zoals omschreven in bovenstaand artikel