Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Zelf je steigerhout verven

Zelf je steigerhout verven

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil jij een mooi meubel maken van steigerhout en wil jij eerst je steigerhout verven? Of wil je gewoon het steigerhout verven van een meubel dat jij al hebt? Dan kan ik je vertellen dat jij je steigerhout kunt verven op basis van de informatie uit dit artikel! Want steigerhout verven helpt jou om een meubel te creëren dat er uniek en prachtig uitziet. Wat ook leuk is, is dat het verven van steigerhout helemaal niet veel geld kost en door iedereen te doen is. Je hoeft geen schilder te zijn om steigerhout te verven. Want met een goede kwast kom je al behoorlijk ver met het verven van steigerhout!

Steigerhout verven kan middels veel verschillende verftechnieken. Vandaag vertel ik je hoe jij middels verschillende verftechnieken je steigerhout kunt verven en wat je absoluut niet moet vergeten bij het verven van steigerhout. Zo kan je zelf een mooi steigerhout meubel maken dat er ook uniek uitziet. Wil je meer weten over steigerhout verven? Lees dan snel verder om de belangrijkste verftechnieken te leren. Van het maken van een vintage meubel tot een white wash steigerhout mix. Je leest het bij Freds Bouwtekeningen!

Werken met steigerhout verfwashes

In dit artikel bespreken we zes verschillende verftechnieken waarmee jij je steigerhout kunt verven. De twee populairste verftechnieken komen als eerst aan bod. Want white washes en het vergrijzen van steigerhout zijn op dit moment de twee verftechnieken om steigerhout te verven die echt populair zijn. Het voordeel van white wash is dat je het eenvoudig en goedkoop zelf kunt maken. White wash geeft het steigerhout een verbleekte look waardoor je meubel een stuk lichter uiterlijk krijgt.

Het maken van een verfwash om te white washen of te vergrijzen is erg eenvoudig. Voor beide verftechnieken kan je gebruik maken van krijtverf die je vervolgens weer mixt met water. Je lokale bouwmarkt kan je meer vertellen over welke soort krijtwash het beste bij jouw plannen passen om steigerhout te verven. Want zoals je weet is er behoorlijk wat keuze op het gebied van verf. Wil je een wat donkere white wash creëren, dan zijn er weer andere soorten krijtverf die jij kunt gebruiken om dit te realiseren. Zo kan jij je steigerhout verven in de stijl zoals jij dat graag zou willen.

Steigerhout verven met een grey wash?  Liever een white wash? Klik dan hier om meer te lezen over de white wash op steigerhout.

Craqueleren of patineren

Een andere veel gebruikte verftechniek om steigerhout te verven is patineren. Patineren geeft het steigerhout een gebruikt uiterlijk wat resulteert in een meubel met een vintage uiterlijk. Vooral in koffiebarretjes en vintage kledingzaken zie je meubels met gepatineerde verftechnieken steeds vaker voorkomen. Patineren komt vooral voor bij witte oppervlaktes, maar ook gekleurde oppervlaktes kunnen gebuikt worden om op te schilderen. Wat je ook kiest, patineren geeft het steigerhout een uniek en ruw uiterlijk waardoor je steigerhout verven middels patineren een uitstekende optie is.

Craqueleren is het aanbrengen van een verflaag met een gebarsten uiterlijk. De vernislaag geeft uiteindelijk het hout een oude uitstraling waardoor je nieuwe meubels kunt omvormen tot een meubel dat er oud uitziet maar nieuw is. Gebarsten vernis is samen met craqueleermedium een zijweg die jij kan kiezen om je steigerhout te verven. De bijzondere effecten die jij middels deze verftechniek kan aanbrengen zorgt voor een uitstraling waar je u tegen zegt.

Deppen of toch door schuren?

Een relatief eenvoudige verftechniek is het door schuren van de verflaag. Het voordeel van deze verftechniek is dat jij na het verven van het steigerhout alleen nog maar hoeft door te schuren. Wanneer je dit met de hand doet, wat ik je kan aanraden want dan kan je beter het eindresultaat beïnvloeden, kan door schuren best zwaar zijn. Maar het resultaat mag er vaak zijn, waardoor het door schuren van de verflaag een goed alternatief is om je steigerhout te verven.

Het deppen van hout is tevens een alternatief voor het steigerhout verven middels een verfwash zoals grey of white wash. Met een oud shirt kan jij de verf zo deppen dat het een uiterlijk zoals jij dat zelf graag ziet.

Waar moet ik verder nog op letten bij steigerhout verven?

De keuze voor een verftechniek bij het verven van je steigerhout is misschien niet altijd even eenvoudig. Maar wat je ook kiest, je kan de volgende keer altijd voor een andere verftechniek kiezen die je misschien toch wat meer ligt. Er zijn wel wat belangrijke aspecten die jij bij het steigerhout verven niet moet vergeten.

Ten eerste is het belangrijk dat je beseft dat er verschillen zijn tussen het verven van de diverse soorten steigerhout. Ruw en gebruikt steigerhout is een stuk lastiger te verven dan gebruikt steigerhout. Vooral omdat de naden van gebruikt steigerhout soms erg diep kunnen zijn en onbereikbaar, is het verven van gebruikt steigerhout een stuk lastiger dan nieuw steigerhout.

Nieuw steigerhout is daarentegen misschien wat minder leuk om te verven wanneer jij een vintage steigerhout meubel wil creëren in tegenstelling tot oud steigerhout. Het ruwe uiterlijk van gebruikt steigerhout geeft namelijk al binnen enkele seconde het gebruikte uiterlijk van een meubel weer, iets wat veel doe-het-zelvers proberen te realiseren.

Voordat je het steigerhout gaat verven is het belangrijk dat je eerst de grondverf aanbrengt. Grondverf zorgt er namelijk voor dat het steigerhout langer goed blijft, vooral wanneer jij van plan bent het steigerhout buiten te gebruiken.

Steigerhout verven
Steigerhout verven

Zelf steigerhout verven of laten doen?

Dit is een vraag waar je over kunt twijfelen. Daarom hier de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van uitbesteden

  1. Makkelijk je hoeft nergens achteraan.
  2. Kwaliteit is over het algemeen goed.

Nadelen van uitbesteden

  1. Kosten zijn enorm hoog. Uren kosten veel geld.
  2. Je moet lang wachten voor je wordt geholpen. De meeste vakmannen hebben het echt druk.

Waar kun je het beste je verf kopen?

Je kun je verf bij een bouwmarkt kopen of bij een verfspeciaalzaak. Bij een bouwmarkt is de kennis echter niet echt heel diepgaand. De kosten zijn nog best hoog. Ga je naar een speciaalzaak dan weet je dat de kennis wel goed zit. Maar omdat ze vaak maar weinig omzet hebben zijn de prijzen die je betaald echt schrikbarend hoog. Dus kom je al heel snel op internet terecht. Hier heb je echter wel heel veel keuze. Wat is de beste keuze dat valt niet mee.

Toch wil je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  1. Hoge kwaliteit.
  2. Snelle levering.
  3. Goede garantie voorwaarden.
  4. Normale prijs betalen.

Oke maar waar voldoe je aan al deze voorwaarden? Daarom zijn we opzoek gegaan en hebben deze website voor je gevonden.

De voordelen van zelf doen.

  1. Makkelijk te doen met behulp van de juiste materialen.
  2. Heel goedkoop want je hoeft je niet scheel te betalen aan uurloon. Dat kan bij een schilder wel oplopen tot 75 euro per uur. Dit is goed om jezelf even te realiseren.

Enkele nadelen van zelf doen.

  1. Het kost je wat tijd om alles te schuren en te schilderen.
  2. Je moet zelf even achter verf aan.

Wat voor soort meubels kan ik zelf verven?

Het antwoord is eenvoudig je kunt alles zelf verven. Zolang je er maar voor zorgt dat je het hout eerst goed schuurt en vervolgens vet en stof vrij maakt. Stof en vetvrij maken kan onder andere met st marc. Dit schoonmaak middel werkt enorm goed.

  1. Dus begin met het schuren van je hout.
  2. Maak het hout stof en vetvrij.
  3. Breng de eerste grondlaag aan. Doe dit alvast in de gewenste kleur. Op kleur brengen van de grondverf kun je gewoon laten doen waar je de verf koopt.
  4. Laat deze grondlaag drogen.
  5. Schuur heel lichtjes deze grondlaag op.
  6. Maak alles weer vet en stofvrij.
  7. Breng een tweede grondlaag aan.
  8. Deze nieuwe grondlaag laat je goed drogen.
  9. Daarna schuur je deze nieuwe laag ook weer voorzichtig op.
  10. Nu weer alles stof en vetvrij maken.
  11. Het is nu tijd voor de eerste laklaag.
  12. Laat deze laklaag ook weer goed drogen.
  13. Schuur het alles dan weer voorzichtig op.
  14. Maak het hout opnieuw stof en vetvrij.
  15. Dan breng je uiteindelijk de laatste laklaag aan.

Nu heb je een bescherming voor je hout waar je jaren mee vooruit kunt.

Check elk jaar de verflaag en wanneer je merkt dat de verflaag niet meer voldoet dan maakt je het hout helemaal weer verf vrij. Dit kun je doen door de verf er af te branden en daarna het geheel compleet glad te schuren. Je volgt daarna weer alle genoemde stappen.

Zelf meubels maken?

Wil je uiteindelijk niet alleen je bestaande meubels verven maar ook nieuwe zelf gemaakte meubels gaan verven? Dan moet je natuurlijk eerst wel zelf weten wat je wilt gaan maken? Een mooie tafel bijvoorbeeld? Tekeningen kun je dan vinden in ons bouwtekeningenpakket. Hier vind je heel veel verschillende meubels van steigerhout, vuren, grenen, eiken, douglas enz. Voor ieder wat wils.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.