Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Houtworm, wat doe je er tegen?

Houtworm, wat doe je er tegen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Help! Je hebt last van houtworm, maar weet je dat eigenlijk wel zeker? Veel mensen denken namelijk last te hebben van houtworm maar komen er later achter dat dit aan iets totaal anders ligt. In dit artikel vertel ik je wat je er tegen kunt doen en hoe je het kunt herkennen. Ook vertel ik je meer over het bestrijden van houtworm zodat je er zelf voor kunt zorgen dat je in de toekomst geen last meer krijgt van dit vervelende insect. Het is namelijk erg belangrijk dat je op tijd korte metten maakt met het probleem dat houtworm heet.

Benieuwd wat ik allemaal over de houtworm te vertellen heb en hoe jij het kunt behandelen? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij hier voor altijd vanaf kunt zijn!

Hoe kan ik een houtworm herkennen?

Waar veel mensen al last mee hebben is het herkennen van de houtworm. Dit komt omdat het een vrij onopvallend insect is die te vergelijken is met veel andere insecten. Ook zijn er nog eens behoorlijk wat verschillende soorten houtwormen waar jij te maken mee kunt krijgen. Om de belangrijkste houtwormen te herkennen, vertel ik je over de twee meest voorkomende houtwormen.

De gewone houtwormkever

De houtworm zoals we die kennen komt meestal voor in de vorm van de ‘gewone’ houtwormkever. Deze houtworm is goed te behandelen maar is wel op een andere manier verantwoordelijk voor de gaatjes in het hout dan jij waarschijnlijk denkt. De gewone houtwormkever is namelijk niet de veroorzaker van het aangetaste hout, maar dat is de houtworm larve. Deze larve zorgt er binnen korte tijd voor dat je hout er een stuk minder uit ziet. Doordat na enkele jaren deze larve zich ontpoppen ontstaan deze gaatjes. Op het moment dat deze gaatjes zichtbaar zijn is er eigenlijk al niets meer tegen de houtworm te doen.

De larve van deze houtworm is te herkennen aan haar vaalwitte uiterlijk en kan maar liefst 7 millimeter lang worden. Als je deze gewone houtwormkever larve uit het hout zou halen, zou het zichzelf omvormen tot een komma.

De grote houtwormkever

De grote houtwormkever is te herkennen aan zijn witte eitjes die maar net met het blote oog zichtbaar zijn. Het is vrij lastig, maar als het je lukt om ze te herkennen moet je ze voorzichtig doden, anders kunnen de eitjes nog verspreid worden. De donkerbruine buitenkant van deze grote houtwormkever zorgt ervoor dat deze houtworm te herkennen is. Heb je last van deze soort houtworm? Onderneem dan direct actie want deze houtworm kan van alle houtwormen het meeste schade aanrichten.

Houtworm behandelen

Zelf houtworm bestrijden of behandelen is mogelijk, maar dit kan je toch beter laten doen door een professional. Het is namelijk een nijdig soort insect waar hard tegen opgetreden moet worden. Houtworm behandelen kan daarom ook door een ongediertebestrijdingsbedrijf gedaan worden. Als je dit laat doen, weet je tenminste wel zeker dat de houtworm weg gaat. Deze bedrijven geven bij het behandelen van houtworm namelijk vrijwel altijd een garantie dat de houtworm weg gaat en weg blijft. Een behandel methode is met hoge druk het hout behandelen met houtworm bestrijdingsmiddel.

Toch liever zelf behandelen?

Je kunt het ook zelf behandelen. Wanneer het nog in een beginnende fase zit. Het is wel belangrijk om de juiste bestrijdingsmiddelen te nemen. Dit kun je via verschillende manieren bemachtigen.

  1. Bouwmarkt
  2. Speciaalzaak
  3. Via internet

Bouwmarkt

In een bouwmarkt is de kennis van dit soort producten niet heel goed. Jezelf laten informeren in een bouwmarkt is geen slim idee. Zeker niet elke bouwmarkt heeft de juiste bestrijdingsmiddelen.

Speciaalzaak

Je kunt naar een speciaalzaak daar is de kennis van de juiste bestrijdingsmiddelen hoog. Zij kunnen je heel goed informeren. Je weet dan zeker dat je een middel koopt dat ook goed werkt. Het nadeel is dat je enorm veel betaald.

Via internet

Je kunt het ook via internet kopen. Natuurlijk moet je wel goed opletten wat je koopt. Het voordeel is dat je via internet heel goed prijzen kunt vergelijken. Al weet je niet zeker of een bedrijf ook echt betrouwbaar is wat levering en garantie betreft.

Nu hebben wij hier een goede winkel voor gevonden kijk hier

Houtworm nog actief of niet actie?

Hoe kun je zien of de houtworm nog actief aanwezig is? In een oude houtenbalk kan het zijn dat je veel kleine gaatjes ziet wat er op wijst dat hij er in zit of in heeft gezeten. Het kan zijn dat je pas een schuur hebt gekocht waar je dit tegenkomt. Dan is het wel heel belangrijk om te weten of het nog actief aanwezig is. Wanneer hij nog actief is zie je onder de balk verse fijne zaagsel liggen. Klop je bijvoorbeeld op de balk dan komt er wat gruis uit. Op dat moment is bestrijding dus nog steeds noodzakelijk.

Zou je er dan niets aan doen dan weet je zeker dat je hout verzwakt. Uiteindelijk kan een constructie het helemaal begeven. Dus je ziet dat het wel belangrijk is om het serieus te nemen. Wil je bijvoorbeeld een partij gebruikt hout kopen is het verstandig om er eerst goed naar te kijken. Beter een keer extra checken dan slecht hout kopen. Want dan is goedkoop duur koop.

Hoe kan je houtworm voorkomen?

Houtworm voorkomen is gelukkig vrij goed te doen, door met zorg met het hout om te gaan. Als je bijvoorbeeld een meubel hebt die op een vochtige plek staat, is het slim om regelmatig te controleren op openstaande plekken in het hout. Als je hier voldoende op let kan je er zelf voor zorgen dat hier geen houtworm tussen kan komen. Houtworm bestrijden en voorkomen is goed te doen, zolang je hier maar voldoende tijd in wil stoppen.

Zelf meubelen maken of andere doe het zelf klussen?

Ben je opzoek naar bouwtekeningen van meubelen of andere doe het zelf klussen? Wil je bijvoorbeeld eens schuur maken of een overkapping? Overal hebben we mooie stap voor stap opgebouwde bouwtekeningen voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Houtworm
Voorkom houtworm

Voorkomen is beter dan het te bestrijden. Een goede bestrijding laat je doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips laat even een reactie achter onder dit bericht.

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.