Ik heb het er al vaak over gehad op deze website, het maken van meubels met de mooiste houtsoorten. Als je regelmatig artikelen van mij leest weet je waarschijnlijk wel wat mijn favoriete houtsoort van alle houtsoorten voor meubels is. Dat is namelijk steigerhout, de houtsoort die op dit moment Nederland in haar greep heeft. Ik wijd in dit artikel uit over verschillende houtsoorten om meubels mee te maken, en dat zijn er behoorlijk wat kan ik je vertellen.

Ik zal het natuurlijk ook hebben over mijn persoonlijke favoriet en alle andere houtsoorten meubels. Niet ieder meubel is te maken met iedere houtsoort en ook niet iedere houtsoort is te gebruiken voor een tuinmeubel.

Daarom ontdek je ook precies wat je aan onderhoud moet doen om de houtsoorten van je meubels te onderhouden. Een mooi meubel blijft mooi wanneer je het hout regelmatig blijft onderhouden, en met welke materialen jij dat kunt doen vertel ik je ook in dit artikel.

Hoe kies ik de juiste meubels houtsoorten

Er is op het internet vrijwel geen artikel te vinden waar precies wordt verteld wanneer jij de keuze maakt voor een specifieke houtsoort om een meubel mee te maken. Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten voor meubels, maar wanneer maak je deze keuze nu eigenlijk?

Stap 1: Waar wil je het meubel plaatsen?

Indien je van plan bent om een tuinmeubel te plaatsen, vallen er al een aantal houtsoorten af die niet meer voor je meubels gebruikt kunnen worden. Dit is omdat de kwaliteit van het hout te snel afneemt wanneer het te maken krijgt met regen of sneeuw. Ook zal het onderhoud per houtsoort verschillen waardoor de kosten enigszins op kunnen lopen.

Stap 2: Wat is je budget?

Afhankelijk van je budget kan je de keuze voor verschillende houtsoorten om meubels mee te bouwen maken. Er zijn soms best grote prijsverschillen tussen de verschillende houtsoorten voor meubels te vinden, waardoor je een keuze moet maken tussen een wat goedkopere houtsoort of niet. Teak is bijvoorbeeld een duurdere houtsoort als eikenhout, echter ziet Teak er doorgaans ook mooier uit waardoor het de extra euro’s waard kan zijn. Bepaal daarom ook op basis van je budget welke houtsoorten bij jouw nieuwe meubels zouden passen.

Stap 3: Past deze houtsoort bij mijn huidige interieur?

Een belangrijke fout die veel beginnende doe-het-zelvers maken is de keuze voor een houtsoort die totaal niet past in hun huidige interieur. Met zoveel meubels houtsoorten op de markt de verkeerde houtsoort kiezen, het lijkt bijna een doodzonde.

Echter is het goed overwegen van de verschillende houtsoorten voldoende om te ontdekken welke houtsoort er bij jouw huidige meubels past. Ga na of de houtsoort, indien jij een meubel voor binnen maakt, bij je behang, vloer en andere meubels past. Probeer voor een houtsoort te kiezen die mooi kan overvloeien in je huidige interieur of de huidige kleuren mooi kan accentueren.

Uit welke houtsoorten kan ik voor mijn meubels kiezen?

Je hebt keuze genoeg wanneer het op houtsoorten voor het maken van meubels aankomt. Zoals ik je al vertelde is niet iedere houtsoort even bruikbaar voor iedere omgeving. In de onderstaande tabel kan je precies lezen welke houtsoorten je kunt gebruiken voor welke omgevingen. Ook lees je hoe jij de verschillende houtsoorten behoort te behandelen zodat je de levensduur van de meubels houtsoorten kan verlengen.

No.
Houtsoorten meubels
Mogelijk om meubel buiten te plaatsen? Onderhouden middels
1Grenen Mogelijk Aflakken a.d.v grondverf/beits
2Steigerhout Mogelijk Aflakken a.d.v grondverf/beits
3Multiplex Buitenshuis Mogelijk Aflakken a.d.v grondverf/beits
4Multiplex Binnenshuis Mogelijk Aflakken a.d.v grondverf/beits
5Vuren Mogelijk Aflakken a.d.v grondverf/beits
6Meranti Mogelijk Olie of beits
7Berkenhout Mogelijk Olie of beits
8Teak Mogelijk Olie of beits
9Merbau Mogelijk Olie of beits
10Eikenhout Mogelijk Olie of beits
11MDF Nee Niet van toepassing
12Spaanplaat Nee Niet van toepassing

Alle bovenstaande houtsoorten zijn te verkrijgen bij de verschillende bouwmarkten in ons land. Indien je nog meer geld wil besparen is het mogelijk om de houtsoorten via websites als Marktplaats en Speurders aan te schaffen. Deze websites geven jou de mogelijkheid om tegen een scherpe prijs enorme ladingen hout te bemachtigen. Controleer altijd wel of het hout van goede kwaliteit is, het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat de bovenste planken van de stapel de enige goede planken zijn en in de overige planken houtrot zit.

Nu je deze houtsoorten weet en de mogelijkheden kun je met goede bouwtekeningen je meubels gaan maken klik hier.

Houtsoorten meubels

Houtsoorten meubels

Van verschillende houtsoorten meubels maken is keuzes maken de beste keuze maak je aan de hand van de bovenstaande tabel