Een stoffen krabpaal maken

Wanneer je voor jouw kat op zoek bent naar een stoffen krabpaal, dan kun je kiezen uit talloze verschillende soorten krabpalen. Betreffende het formaat zijn er veel modellen, maar ook betreffende het design heb je een enorme keuze.

Misschien dat je tevreden bent met een korte krabpaal of dat je juiste een groot exemplaar wilt met verbindingen naar een ligplanken of katten huisjes. Bij dergelijke krabpalen, zie dat deze vaak bekleed is met stof. Een stof voor krabpaal heb je ook nodig, als je zelf een krabpaal maakt.

Waarom heb je een krabpaal nodig voor jouw kat?

Wanneer je een kat hebt, dan is een krabpaal noodzakelijk. De kat zal van nature zijn nagels gaan krabben om oude nagels te verwijderen. De oude nagels zullen loslaten, waarna er nieuwe en scherpe nagels verschijnen.

kat.3

Verder krabben katten zich om een territorium af te bakenen. Door te krabben, worden de geur kliertjes onder de pootjes geactiveerd en wordt er een geur achtergelaten. Teven is krabben een manier om rustig te worden. Als een kat stress of spanning voelt, dan helpt krabben om spanning te verliezen.

De basis van een krabpaal stof

Een krabpaal volledig van stof kan natuurlijk niet. De kat moet een stabiele basis en harde ondergrond hebben om te krabben. Stof voor krabpaal is daarom een bijproduct. Het is zelfs mogelijk om een krabpaal te maken zonder stof.

Alleen dit zou een kale krabpaal worden en dan moet het basismateriaal wel van hout zijn. Hout is materiaal waar de kat in de vrije natuurlijk ook aan krabt, zoals bomen. Daarnaast is er nog PVC dat als basis gebruikt kan worden.

Hout

Als jij een stevige krabpaal stof wilt hebben, dan is hout hier het beste voor. Daarnaast is hout zeer geschikt als je zelf een krabpaal wilt maken. Hierbij kun je kiezen uit een boomstam als krabpaal of houten palen en planken.
Een boomstam krabpaal zal doorgaans kaal blijven of gedeeltelijk wordt er touw gebruikt. Een houten krabpaal wordt vaak bedekt met een stof voor krabpaal. Niet alleen voor de kat, ook voor het aanzicht is een bekleedde krabpaal mooier om te zien.

PVC

Veel krabpalen die je in de dierenwinkel kunt kopen, zijn gemaakt van PVC buizen. Dit is veel lichter materiaal, waardoor de kwaliteit vaak wat minder is dan hout.

Ook een PVC krabpaal kun je zelf gemakkelijk maken en meer nog dan met houten palen, is het gemakkelijker om er een groot bouwwerk van te maken met allerlei PVC steunpalen. Zoals je een boomstam krabpaal wel kaal kunt laten, is niet het geval met PVC buizen. Het is lelijk en niet prettig voor de kat. Je moet dus zeker stof voor krabpaal aanschaffen als je deze van PVC maakt.

Welke soorten stoffen gebruiken voor een krabpaal stof?

Wat je ook gebruikt als basis voor een krabpaal, je kunt gebruikmaken van diverse soorten stoffen. Als stof voor krabpaal kun je diverse soorten stoffen gebruiken. Katten vinden een zachte stof prettig, maar een stevig stof is ook nodig.
Je krijgt anders al snel last van slijtage en je wilt niet na enkele weken of maanden de stof weer vervangen. Er zijn enkele stoffen die je voor een zelfgemaakte krabpaal kunt gebruiken.

Teddy stof

In de volksmond wordt deze stof Teddy stof genoemd vanwege het zachte, warme en fluffy uiterlijk. De echte naam voor deze stof is borg stof. Teddy stof is een soort van imitatiebont en kan bestaan uit verschillende soorten stoffen. Hiervoor wordt tegenwoordig geen echt bont of andere natuurlijke stoffen meer gebruikt. Synthetisch bont is veel goedkoper en doet niet onder voor echt bont.

Vaak is Teddy stof een combinatie van polyester en acryl en dit wordt dan geverfd in de gewenste kleur. Omdat hier nogal wat chemische stoffen inzitten, kun je ook kiezen voor de natuurlijk Teddy stof. Dat is bijvoorbeeld een combinatie tussen synthetische stoffen en een schapenvacht.

Voor katten is Teddy stof een heerlijke zachte stof waar een kat zeker fantastisch zal vinden. Je kunt hiermee de verbindingsstukken bekleden, maar een kattenhuisje of ligplank of een grote krabpaal. Verrassend genoeg, is het ook een redelijke slijtvaste en vocht absorberende stof. Dat is natuurlijk ideaal om te gebruiken voor een krabplank.

Voordelen Teddy stof

• Een lekkere zachte stof voor zowel katten als mensen.
• Slijtvast en kan goed vocht absorberen.

Nadelen Teddy stof

• Het is wel een typische stof voor krabpaal, maar het is niet geschikt voor het krabben.
• Door de structuur is de stof wat gevoeliger voor vlekken.

Jute

Jute is een stevige stof en geheel natuurlijk. Jute is gemaakt van de schors van de Corchorus plant. Dit is een tropische plant. De vezels uit de barst worden verwerkt tot een jute stof en deze stof kan tot bijvoorbeeld een vloerbedekking, tassen of kleding worden verwerkt. Jute is extreem sterk.

Je kunt het materiaal dus gebruiken voor de algehele bekleding van de krabpaal, maar jute is ook geschikt om op te krabben. Wikkel hiervoor meerdere lagen jute om de krabpaal en lijm dit strak vast. Je hebt dan een stevig gedeelte waar de kat zijn nagels kan krabben en zonder dat je de stof op korte termijn moet vervangen.

Voordelen jute

• Jute is zeer sterk materiaal en kan daarom ook gebruikt worden om te krabben.
• Het is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal.

Jutestof

Nadelen jute

• Jute is geen zachte stof. De krabpaal krijgt hierdoor niet een fluffy uiterlijk.
• De stof kan niet goed tegen vocht. Hierdoor kan het schoonmaken lastig zijn.

Sisal

Voor een stof voor krabpaal is sisal welbekend. Niet zozeer als stof zijnde waarmee de krabpaal wordt bedekt, maar meer om het sisal touw. Op vrijwel alle krabpalen wordt sisal touw gebruikt voor het krabgedeelte. Ook sisal is een 100% natuurlijk materiaal en afkomstig van het blad van de Agave plant. Het zijn in feite de vezels van het blad waar sisal van gemaakt wordt.

Sisal touw is gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar op rollen. Dit touw kun jij op verschillende plekken om de krabpaal binden. Meestal is houtlijm voldoende om het hout stevig te bevestigen. Sisal touw is ongevaarlijk voor de kat en gaat erg lang mee. Daarnaast kan van sisal ook stof gemaakt worden. Dit is ook een stevige stof en te vergelijken met jute. Er bestaat ook vloerbedekking van sisal die je voor een krabpaal stof kunt gebruiken.

Voordelen sisal

• Zeer stevig. Sisal touw wordt altijd gebruikt voor een krabpaal.
• Ongevaarlijk materiaal voor de kat en milieuvriendelijk materiaal.

Nadelen sisal

• Bevestig sisal touw goed, anders laat het touw al snel los.
• Ook sisal heeft niet het zacht en knusse uiterlijk.

Vloerbedekking gebruikt als stof voor krabpaal?

Veel mensen zullen nog wel ergens een stuk vloerbedekking hebben liggen. Als je zelf een krabpaal gaat maken, dan spreekt het voor zich, dat jij je afvraagt of vloerbedekking voldoende is als krabpaal stof. Zo hoef je namelijk geen stof aan te schaffen en bespaar je op de kosten voor een krabpaal.

Vloerbedekking is inderdaad een goed alternatief om te gebruiken voor een krabpaal. Of dit voor ieder soort vloerbedekking geldt, moet jezelf proberen uit te maken. Een nadeel van vloerbedekking, is het zeer stuk materiaal kan zijn en lastig om in stukken te snijden of te knippen. Ook goed vastlijmen rondom een paal zorgt door de stugheid wel eens voor problemen. Een kat zal vloerbedekking wel waarderen als stof voor krabpaal. Het is zacht en tegelijkertijd voldoende sterk om de nagels aan te krabben.

Zelf een krabpaal stof maken of een krabpaal stof kopen?

Zelf een krabpaal stof maken is goed te doen. Maar je moet uiteraard wel enigszins handig zijn. Het gaat immers niet alleen om stof voor krabpaal, maar ook om de basis, dus hout of PVC. Je moet in staat zijn om technisch een krabpaal in elkaar te zetten.

Het bekleden met een gewenste soort stof is dan relatief gemakkelijk. Ben je niet in staat om zelf een krabpaal te maken? Dan kun je uiteraard een krabpaal kopen in de dierenwinkel of online.

Er zijn veel modellen te koop en vrijwel alle soorten zijn voorzien van een zachte Teddy stof en op de plekken waar gekrabd wordt met sisal touw. Doorgaans moet je er wel vanuit gaan, dat een gekochte krabpaal duurder is dan zelf maken.

Stoffen.4

Hoeveel kost een krabpaal stof?

Wanneer je een krabpaal wilt kopen, dan zul je ontdekken dat de prijzen enorm verschillen. Een kleine krabpaal is nog relatief goedkoop, zo tussen de € 25,- tot € 75,-. Wil je een grote krabpaal kopen waarin een kat flink wat te klimmen heeft er erop kan liggen, dan ga je al snel richting de € 150,- tot € 200,-. Voor nog meer luxe en luxere stof voor krabpaal ben je aanzienlijk meer kwijt.

Veel goedkoper is het daarom om een krabpaal zelf te maken en zelf op zoek te gaan naar stoffen die je hiervoor kunt gebruiken. Oude stoffen die nog ergens hebt liggen, kun je hier goed voor gebruiken. Een eigen krabpaal stof maken kan al voor onder de € 100,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende materialen voor een krabpaal? Lees dan de pagina Materialen krabpaal

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…