Krabpaal materialen

Vormt een kat een onderdeel van jouw gezin en huishouden? Net zoals ieder gezinslid bepaalde behoeftes en noden heeft, zo heeft een kat dat ook. Je moet bij de aanschaf van een kat allerlei katten benodigdheden aanschaffen of misschien ben je wel zo handig dat je bepaalde benodigdheden zelf kunt maken? Een van de onderdelen die je zeker in huis moet halen, is een krabpaal. Als je geen krabpaal voor jouw kat in huis haalt, dan zul je dit binnen de kortste keren merken. Je meubilair en behang zal er al snel niet meer uitzien. Hier lees je alles over een krabpaal materialen, welke zijn er?

Waarom heb jij een krabpaal nodig?

Van oorsprong is een kat een wild dier. In de loop van de geschiedenis zijn mensen katten gaan houden en katten passen zich relatief gemakkelijk aan, aan een huissituatie. Maar een kat is nog niet van alle natuurlijke instincten kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een buitenkat die nog graag op jacht gaat.

Zo is het ook met het krabben. Dit is een natuurlijk instinct wat een kat nu eenmaal moet doen. Als jouw kat het meubilair inmiddels al heeft opengehaald, dan moet je niet boos zijn op jouw kat, maar op jezelf. Jij hebt verzuimd om een krabpaal te kopen of te maken. Onderschat nooit het belang van een krabpaal in huis.

Waarom heeft jouw kat een krabpaal nodig?

Krabben doen katten dus vanuit een natuurlijk instinct. Ten eerste doen zij dit om hun oude nagels te verwijderen. Onder de nagels groeien nieuwe nagels en dan moet deze bovenste laag nagel worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van krabben. Zo komen er weer nieuwe en scherpe nagels tevoorschijn.

Daarnaast krabt een kat ook om een territorium af te bakenen. Ook dit is natuurlijk gedrag, want bij jou thuis hoeft een kat normaliter niet te vrezen voor andere soortgenoten. Een andere reden om te krabben is om spanning kwijt te kunnen. Je zou dus kunnen zeggen dat krabben voor een kat ontspannend werkt.

Verschillende soorten krabpalen

Wanneer je op zoek gaat naar een krabpaal, dan kom je vele verschillende modellen tegen. Je kunt een krabpaal zoeken om te kopen, maar ook om inspiratie op te doen als je er één zelf wilt maken. Je vindt krabpalen in allerlei maten. Van een letterlijke paal met touw tot een groot bouwwerk met kattenhuisjes en plankjes om op te slapen.

Hiertussen zitten verbindingsstukken in een zachte stof of met touw om te krabben. Houd je kat van klimmen, dan is een dergelijke grote krabpaal een goede aanschaf. Anderzijds zijn er ook katten die enkel behoefte hebben aan een simpel krabpaaltje of krabbord.

Uit welke materialen bestaat een krabpaal?

Krabpalen kunnen uit verschillende soorten materialen bestaan. Soms ook een combinatie uit verschillende materialen. Doorgaans is het eenvoudig materiaal en daarom is zelf een krabpaal maken ook niet zo heel moeilijk. Je hoeft er ook geen dure materialen voor aan te schaffen.

Soms zijn zelfs gebruikte materialen goed genoeg voor een krabpaal. De kat zelf zal geen aandacht besteden aan hoe een krabpaal eruit ziet. Het zijn vooral de baasjes die bepaalde eisen stellen aan het design en aan de gebruikte materialen. Als jij materialen gebruik waarmee een kat goed uit de voeten (nagels) kan, dan is de kat al tevreden.

Een krabpaal hout

Als je zelf een krabpaal wilt maken, dan is een krabpaal hout uiteraard ideaal. Een voordeel is dat de kat hout ook erg prettig vindt. Als een kat in de vrije natuurlijk zijn nagels aan het krabben is, dan zal hij meestal voor een boom kiezen. Hout voelt voor een kat dus erg natuurlijk aan.

De vormgeving van een krabpaal hout kun je helemaal zelf bepalen. De basis moet natuurlijk een houten paal zijn. Wil je een krabpaal hout zoveel mogelijk op een gekochte krabpaal laten lijken, dan kies je voor een ronde paal. Maar in de bouwmarkten kun je gemakkelijk een vierkante paal kopen.

Het is wel belangrijk dat je de paal op een (houten) voet installeert. De krabpaal moet altijd stabiel staan, anders vindt een kat dit niet prettig in gebruik. De houten paal gebruik je als basis en hierop kun je desgewenst allerlei aanvullingen bouwen, zoals een kattenhuisje of ligplanken.

Er zijn diverse houtsoorten die je voor een krabpaal hout kunt gebruiken. In principe maakt de houtsoort niet zo heel veel uit, als het hout maar goed glad is en geen splinters bevat. Je kunt kaal hout gebruiken, maar ook delen van een houten paal omwikkelen met touw. Dit is dan een specifieke krabplek.

Houtsoorten die je kunt gebruiken zijn onder andere vurenhout, steigerhout, berkenhout of Douglas hout. Hiermee kun je zowel de krabpaal hout maken, maar ook een kattenhuis of kattenplank voor in de krabpaal.

Krabpaal boomstam

Een krabpaal boomstam is ook een krabpaal hout, maar dan nog in de originele staat en dan als een halve boomstam of een dikke boomtak. Soms bevat een dergelijke krabpaal boomstam diverse vertakkingen, zodat hierop nog ruimte is voor een kattenplank of een huisje. Een krabpaal boomstam is de meest natuurlijke vorm van een krabpaal, zoals de kat in de vrije natuurlijk ook krabt. Je hoeft de krabpaal boomstam ook niet te omwikkelen met touw, want het hout is voldoende om te krabben.

In principe kunt je een krabpaal boomstam zelf maken, mits je een goede boomstam hebt. Dit blijkt in de praktijk lastig te zijn. De boomstam moet niet te dik zijn en je moet wel zorgen voor een schone en gladde boomstam. Vervolgens zet je deze goed vast op een houten plaat, zodat deze stabiel staat.

Als je geen boomstam vindt, dan kun je een kant-en-klare krabpaal boomstam kopen. Deze krabpalen zijn ook gemaakt van een boomstam en al mooi glad geschuurd en schoon. Een krabpaal boomstam kun je overigens niet in iedere dierenwinkel vinden. Soms moet je hiervoor naar een gespecialiseerde zaak.

Krabpaal riet

Een krabpaal riet is een krabpaal die is gemaakt van gevlochten riet. Het is een typisch materiaal die je niet zelf kunt maken. Het gaat bij een krabpaal riet vooral om een rieten kattenhuisje of een rieten ligplank voor dekat. Riet is op zich ook niet geschikt voor een kat om langdurig op te krabben, doordat riet dan snel stuk gaat.

Daarom is een krabpaal riet meestal een combinatie van andere materialen, zoals een krabpaal hout of van PVC buizen met touw eromheen als werkelijke krabpaal. Rieten ligmandjes of rieten kattenhuisjes zijn hiermee verbonden.

Een voordeel van een krabpaal riet, is dat de kat een rieten mandje wel prettig vindt en dat jij hiermee een gezellige woonaccessoire in huis haalt. Een krabpaal riet geeft namelijk een huiselijke en gezellige sfeer.

Krabpaal touw

Ook bij een krabpaal touw gaat het niet letterlijk om een krabpaal die van touw is gemaakt. De basis vormt wederom hout of PVC. Maar krabpaal touw is wel een zeer belangrijk materiaal voor alle soorten krabpalen. Touw is namelijk ideaal om te krabben.

Nu zijn er verschillende soorten touwen in omloop, maar lang niet alle touwsoorten zijn geschikt als krabpaal touw. Hiervoor gebruik je specifiek sisal touw. Sisal is een vezel dat afkomstig zijn van bladeren van de Agave planten. Sisal touw is sterk en er zitten geen chemische stoffen in verwerkt.

Ook bij krabpalen die je in de dierenwinkel koopt is vaak sisal touw verwerkt. Ga je zelf een krabpaal maken en je hebt hiervoor krabpaal touw nodig, kies dan voor sisal touw. Is de basis van jouw krabpaal een houten paal? Dan kun je deze gewoon insmeren met houtlijm. Hier omheen wikkel je dan het sisal touw. Goed laten drogen en je hebt op eenvoudige wijze een heuse krabpaal gemaakt.

Krabpaal stof

Je kunt natuurlijk een krabpaal hout maken en onbedekt laten, maar katten houden ook van zachte stoffen. Je moet dus een krabpaal stof gebruiken. Dit hoeft natuurlijk niet als je enkel een korte krabpaal maakt met touw. Maar de meeste mensen willen toch een grotere krabpaal met verbindingen naar ligplanken en kattenhuisjes.

Deze verbindingen kun je bekleden met stof. Maar welke krabpaal stof is het meest geschikt? Als je specifiek een krabpaal stof zoek waarop katten ook kunnen krabben, kies dan voor vloerbedekking. Je kunt hier zelfs nog oude vloerbedekking voor gebruiken en om de palen van een krabpaal lijmen.

Koop je een krabpaal, dan zie je vaak dat een krabpaal is omwikkeld met een zachte pluizige teddybeer stof. Misschien verrassend, maar deze stof is best goed bestand tegen kattennagels, maar niet geschikt als krabgedeelte te gebruiken. Deze krabpaal stof gebruik je enkel om de krabpaal mooi aan te kleden. Wissel deze stof af met sisal touw, dan kan deze zachte stof veel langer mee.

Materialen voor het zelf maken van een krabpaal

Wanneer je de wens hebt om zelf een krabpaal te maken, dan zie je dat je maar weinig materialen nodig hebt. In ieder geval heb je geen kostbare materialen nodig, zodat een krabpaal zelf maken helemaal niet duur is. Ben je niet handig in het zelf bouwen van een krabpaal? Dan kun je in fysieke en online dierenwinkels vele modellen krabpalen in groot of klein vinden. Plagiarism Check

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Meer informatie over benodigdheden voor katten?

Steigerhouten krabpaal maken
Houten krabpaal maken
Stoffen krabpaal maken
Natuurlijke krabpaal maken
Krabpaal boom maken
Krabpaal boomstammen maken
Krabpaal klimbomen maken
Krabpaal touw maken

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…