Krabpaal boomstammen maken

Wanneer jij een kat in huis hebt, dan heb je diverse katten benodigdheden nodig om het jouw huisgenoot zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Een krabpaal boomstam is één van de benodigdheden die je nodig hebt.

Zonder een krabpaal houd jij niet veel meer over van je meubels en behang, omdat een kat sowieso zal krabben. Er zijn vele soorten krabpalen te koop en je kunt ook zelf een krabpaal maken, maar in welke stijl? Een krabpaal boomstammen is een mooie en natuurlijk uitziende krabpaal.

Waarom kiezen voor een boomstam krabpaal?

Een kat is van oorsprong een wild dier. In de vrije natuur is een kat een echt klimmer en klimt dus in de bomen. Het krabben is een natuurlijk instinct van de kat en moet gebeuren om de oude nagels te verwijderen, zodat de nieuwe en scherpe nagels tevoorschijn komen. Ook is krabben een methode om een territorium af te bakenen.

In de natuur krabt een kat aan de boomstam. Een boom is sterk en geeft niet mee en dat is juist wat een kat nodig heeft. Op een boomstam kan de kat heerlijk krabben en de boom zelf zal hier nauwelijks schade aan ondervinden. Kies je voor een krabpaal van boomstammen, dan kies je voor een natuurlijke krabpaal voor de kat.

Wat is een boomstam als krabpaal?

Een krabpaal boomstammen zegt al letterlijk wat het is. Het is een krabpaal van boomstammen gemaakt. Er wordt dus een boom omgezaagd en een gedeelte van de boomstam als krabpaal gebruikt. Een boomstam krabpaal kan verschillende gedaantes hebben. Dit is vooral afhankelijk hoe groot een krabpaal hout boomstam volgens jou moet zijn.

Boomstammen

Je kunt kiezen voor een klein boomstammetje waar je touw omheen doet, maar ook voor grote krabpaal boomstammen. De boomstam als krabpaal heeft dan meestal meerdere zijtakken, zodat de kat volop kan klimmen. De zijtakken van een krabpaal van boomstammen, kun je gebruiken om een ligplank in te monteren of zelfs een overdekt kattenhuisje.

Katten zullen dit heerlijk vinden om na het klimmen lekker te relaxen. Een krabpaal boomstam zal naast een krab locatie, ook een relax plek voor de kat worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van krabpaal boomstammen?

Je kunt zelf een krabpaal maken van boomstammen of een krabpaal boomstam kopen. Daarnaast zijn er nog tal van andere soorten krabpalen. Door een vergelijk te maken tussen de voordelen en nadelen van een boomstam krabpaal, kun je goed inschatten of jij ook een krabpaal boomstam in jouw woonkamer wilt.

Voordelen krabpaal boomstam

• Een boomstam als krabpaal voelt voor een kat heel natuurlijk aan. Ook voor een binnenkat, is een boomstam krabpaal ideaal om zich toch in een natuurlijke omgeving te voelen.

• Een krabpaal hout boomstam staat erg mooi in de woonkamer. Vooral als je al veel hout en natuurlijke materialen in de woonkamer hebt, dan past de krabpaal daar goed bij.

• Een krabpaal van boomstammen is duurzaam. Meestal gaat het om bomen die sowieso gekapt moeten worden. Met een krabpaal wordt de boomstal goed hergebruikt.

• Je kunt de kat gerust aan het hout laten krabben, zoals deze in de natuurlijk ook zou doen. Maar je kunt touw gebruiken, om te voorkomen dat het hout te snel beschadigt.

Nadelen krabpaal boomstam

• Een krabpaal hout boomstam zal wellicht niet in ieder interieur goed uitkomen. Heb je weinig hout in het interieur, dan komt een boomstam krabpaal minder goed uit.

• Zelf een krabpaal van boomstammen maken is moeilijker dan het lijkt. Bijvoorbeeld om deze goed aan de vloerplaat te bevestigen en om er een kattenplank in te bevestigen.

• Bij een krabpaal maken van boomstam heb je een boomstam nodig. Een goede boomstam vinden kan lastig zijn.

• Laat je de schors nog om de boom? Dan kun je flink last krijgen van vuil en rotzooi. Beter is het om de boomstam glad te schuren.

Hoe vind je een goede boomstam?

Wil jij een krabpaal maken van boomstam, dan is een goede boomstam vinden de meest lastige klus. Voor een houten krabpaal kun je terecht in de bouwmarkt en iedere houtzaak. Een boomstam verkopen wordt niet verkocht door de bouwmarkt. Je moet dus goed oriënteren waar je een boomstam haalt.

Misschien staat er bij jou achter in de tuin een boom die je wilt omkappen? Dan kun je hier een gedeelte van gebruiken voor een boomstam krabpaal. Let wel op dat je hoge bomen nooit zomaar even mag omzagen, ook al staan ze in jouw tuin. Dit kan per gemeente verschillen, dus vraag even bij jouw gemeente na of je hier een kapvergunning voor nodig hebt.

Je zou ook kunnen proberen bij een hovenier voor een boomstam. Een hovenier heeft vaak te maken met bomen die gekapt moeten worden. Deze bomen zullen doorgaans naar de gemeentelijke stort worden gebracht. Misschien is de hovenier bereid om een (gedeelte) boomstam voor jou apart te houden.

Als je zo gratis aan en boomstam kunt komen, dan maak je een krabpaal hout boomstal erg goedkoop. Verder zou je nog bij houthandels terecht kunnen, die houten boomstammen verwerken tot planken en palen. Zij zullen ongetwijfeld en misschien tegen een kleine vergoeding bereid zijn een boomstam aan jou te verkopen.

Welke houtsoorten gebruik je voor een krabpaal van boomstammen?

Op zich is het niet zo heel belangrijk van welke houtsoorten je een boomstam krabpaal maakt. Althans, voor een kat zal het niet zo belangrijk zijn. Een boomstam is een boomstam en aan iedere stam kan hij zijn nagels krabben. Er zullen houtsoorten zijn die zachter zijn en er zijn hardere boomstammen. Een kat kan zich krabben aan vrijwel alle boomstammen.

Hardhout

Voor jou kan het misschien wel van belang zijn om specifiek voor een bepaalde boomstam te kiezen, vanwege het esthetische gehalte. Een boomstam van een eik ziet er heel anders uit dan van een berk. Het hangt er dus af van wat jij mooier vindt.

Vind jij de klassieke houtkleur van de eik mooi of dat deze vaak een brede diameter heeft? Of kies je voor de berk met een lichte bast en en doorgaans een smal diameter? Welke houtsoort je kiest is vooral afhankelijk van jouw smaak, maar ook in welke mate een boomstam verkrijgbaar is.

Waar moet je aan denken bij een krabpaal maken van boomstam?

Koop of krijg je een ruwe boomstam als krabpaal? Dan heb je te maken met de bast. Dit is de buitenste laag van de boom, dat bij het dikker worden van de boom afsterft en boomschors wordt. Doorgaans is de bast van een boomstam als krabpaal dood en dus wordt het boomschors. Dit dood materiaal en kun je beter verwijderen.

Sommige bomen, zoals een berk hebben vaak nog wel een mooie bast. Het is aan te raden om de bast geheel weg te schuren, zodat je een gladde boomstam hebt. Dit is namelijk het meest hygiënisch. In schors kan ongedierte zitten en dat niet prettig voor jou en voor jouw kat. Bovendien wordt het een rotzooi als de boomschors loskomt.

Zorg ook voor een stevige vloerplaat die je verbindt met de boomstam. Zo zal de boomstam niet bewegen tijdens het krabben, want dat vindt een kat niet prettig. Op een stevige vloerplaat staat een krabpaal boomstammen altijd stabiel en valt deze niet zomaar om.

Moet je speciale krabplekken op een krabpaal hout boomstam maken?

Een vraag die naar voren komt bij een krabpaal maken van boomstam, is of je de kat kan laten krabben aan het hout of dat je hiervoor speciale krabplekken maakt? Een kat zal er geen moeite mee hebben om aan het hout te krabben. Een nadeel is alleen dat er na verloop van tijd schade te zien is aan het hout. Vooral als de kat dit voortdurend op dezelfde plek doet.

Een optie is dan, om afhankelijk van de omvang van de krabpaal hout boomstam, sisal touw aan te brengen. Sisal touw is zeer sterk touw en volledig gemaakt van natuurlijke materialen. Je kunt het touw om de boomstam wikkelen en met houtlijm vastlijmen. Je kat zal dan aan het touw krabben en er ontstaat geen schade aan de boomstam.

Zelf een krabpaal maken van boomstam of toch kopen?

Wil je zelf een krabpaal maken van boomstam of is het toch aantrekkelijker om een krabpaal boomstammen te kopen? Dit hangt geheel van jouw eigen situatie af.

Krabpaal

Als je verder geen kattenhuisjes of ligplanken in de boomstam bouwt, dan is zelf een krabpaal maken van boomstam relatief gemakkelijk. Je moet de boomstam dan enkel aan een stevige grondplaat bevestigen en kaal te schuren. Ben je echt niet handig, dan kun je een krabpaal boomstammen kopen. Je moet er dan wel rekening mee houden, dat deze erg prijzig kan zijn.

Hoeveel kost een krabpaal maken van boomstam?

De kosten van het zelf maken van krabpaal hout boomstam, zijn lastig aan te geven. Vooral ook omdat er geen vaste prijzen zijn voor een boomstam. Een boomstam kun je zelf omzagen, deze gratis krijgen of kopen.

Alles hangt dus af van hoe jij aan jouw boomstam komt en of en hoeveel je daarvoor hebt betaald. Een boomstam krabpaal kopen is doorgaan duurder dan een reguliere krabpaal die je in de dierenwinkel koopt. Ga uit bij het kopen van een gemiddelde prijs van meer dan € 200,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende materialen voor een krabpaal? Lees dan de pagina Materialen krabpaal

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…