Krabpaal touw

Heb jij een kat? Dan heb je ongetwijfeld ook een krabpaal touw of ben je van plan er een aan te schaffen of zelf te maken. Zonder een krabpaal kun je namelijk niet. Een kat volgt zijn natuurlijke instinct en moet krabben om bijvoorbeeld oude nageltjes te verwijderen, zodat de nieuwe nagels weer tevoorschijn komen. Daarnaast is het ook belangrijk om te lezen over krabpaal touw vervangen.

Ook wil een kat zijn territorium afbakenen. Heb je geen krabpaal, dan merk je dit zeker, want je meubels gaan er dan aan. Een krabpaal kan bestaan uit verschillende soorten materialen. Een van de belangrijke materialen, is touw.

Wat is touw voor krabpaal?

Het is niet zo lastig uit te leggen wat touw voor krabpaal is. Touw krabpaal is een speciaal touw dat gebruikt wordt op de plek waar de kat krabt. Door duurzaam touw te gebruiken, blijft de krabpaal lange tijd in goede staat en wordt niet het basismateriaal van de krabpaal aangetast. Uiteraard is het wel van belang, dat het touw voldoende veilig is voor de kat.

Een krabpaal touw wordt voor vrijwel alle soorten krabpalen gebruikt die je in de dierenwinkel kunt kopen. Ook als jij zelf een krabpaal maakt, dan moet je het soort touw voor krabpaal goed kiezen. De beste keuze maak je voor een natuurtouw, die dus enkel gemaakt is van natuurlijke materialen. Met een dergelijk touw hoef je niet bang te zijn dat er chemische stoffen in verwerkt zijn.

Is touw voor krabpaal altijd nodig?

Er zijn talloze verschillende soorten krabpalen. De één is groot, de ander klein en dan zijn er nog de verschillende soorten materialen, zoals hout, kunststof of een echte boomstam. Bij de meeste soorten krabpalen wordt krabpaal touw gebruikt. Dit kan voor de gehele krabpaal gebruikt worden, maar als je een klimboom hebt, dan worden op diverse plekken touw krabpaal gebruikt.

De kat heeft dan verschillende mogelijkheden op te krabben. Touw krabpaal maakt het voor de kat aantrekkelijk om aan te krabben, maar het is niet altijd zo dat dit noodzakelijk is. In de vrije natuur heeft een kat geen touw om aan te krabben.

Daarvoor wordt meestal een boomstam gebruikt. Als jouw krabpaal van hout is of als je hiervoor ook een boomstam gebruikt, dan is een touw krabpaal niet altijd nodig. Op dit basismateriaal kan een kat eventueel ook krabben, maar houd er rekening mee dat de ondergrond wel beschadigt en de krabpaal minder mooi wordt om te zien.

Voordelen en nadelen van krabpaal touw

Het gebruik van touw krabpaal heeft vooral veel voordelen, maar er zullen ongetwijfeld ook wel wat nadelen te bedenken zijn. Het is goed om deze voor- en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je weet of je touw voor krabpaal moet gebruiken en eventueel welk soort.

Voordelen krabpaal touw

• Kies voor een goed natuurtouw, dan is deze geheel veilig voor jouw kat.
• In krabpaal touw zitten geen chemische stoffen.
• Touw voor krabpaal is doorgaans zeer sterk en daarom onderdeel van een duurzame krabpaal.

Nadelen krabpaal touw

• Het zou kunnen zijn dat krabpaal touw in sommige gevallen een krabpaal minder mooi maakt.
• Gebruik je geen natuurtouw, dan is dit niet altijd even gezond voor je kat.
• Op tijd krabpaal touw vervangen is belangrijk om te voorkomen dat de kat vezels binnenkrijgt.

Touwen.1

Van welke materialen kan krabpaal touw gemaakt zijn?

Touw krabpaal is doorgaans gemaakt van natuurtouw. Natuurtouw is het beste materiaal voor een touw krabpaal. Het is veilig voor de kat en meestal zeer sterk en duurzaam. Zo weet je zeker dat je lang met je krabpaal doet. Wel kan natuurtouw uit verschillende soorten touw bestaan. Welk natuurtouw is het beste voor jouw krabpaal?

Sisal touw

Sisal touw is het meest gebruikt krabpaal touw. Het is een 100% natuurlijk touw dat bestaat ut een tropische vezel. De vezel is afkomstig van de bladeren van de Agave plant. Zodra de bladeren de lengte van 110 tot 150 centimeter hebben bereikt, worden ze van de plant afgesneden. Het sap wordt uit het blad geperst en wordt vervolgens gedroogd.

De gedroogde sisalvezels worden vervolgens tot weefgaren gespannen. Hier kunnen allerlei dingen van gemaakt worden, zoals vloerbedekking, matten, maar ook touw. Sisal touw heeft een zeer grove structuur en is hierdoor zeer sterk.

Daarom is sisal touw zo geschikt om te gebruiken als touw voor krabpaal. Aan het touw kan een kat zich goed krabben, waardoor de oude nageltjes eraf vallen.

Voordelen sisal touw voor krabpaal

• Sisal touw is het meest geschikte touw om te gebruiken als touw voor krabpaal.
• Uitermate sterk touw met een lange levensduur en gemaakt van 100% natuurlijk materiaal.

Nadelen sisal touw voor krabpaal

• Sisal touw wordt steeds duurder, doordat China grote hoeveelheden opkoopt voor diverse toepassingen.
• Het touw geeft door de ruwheid weinig mee.

Manilla touw

Manilla touw lijkt erg op sisal touw en is afkomstig uit de Filipijnen. Ook manilla is een vezel dat afkomstig is van in dit geval bladstengels van de Abaca. Deze plant behoort tot de familie van de bananenplanten.

Ook manilla heeft een zeer grove structuur, te vergelijken met sisal. Als een krabpaal touw wordt manilla touw minder gebruikt. Dit komt voornamelijk doordat de prijs hoger is dan sisal touw. Toch kun je met manilla touw een zeer duurzame krabpaal maken die lang meegaat.

Voordelen manilla touw voor krabpaal

• Zeer sterk en duurzaam touw en kan dus ook lang mee.
• Manilla touw is doorgaans van wat dikkere kwaliteit.

Nadelen manilla touw voor krabpaal

• Manilla touw is een zwaarder touw en is hierdoor lastiger aan te brengen.
• Het touw is minder verkrijgbaar dan sisal touw en hierdoor kostbaarder.

Kokostouw

Hoewel kokostouw nog maar weinig gebruikt wordt, is het zeker wel een touw om eens te onthouden, voor het geval je hier tegenaan loopt. Kokostouw is afkomstig van de vezels van een kokosnoot dop.

Van alle natuurlijke touw soorten, is kokostouw het zwakste en dit is één van de redenen dat dit touw soort niet veel meer wordt gebruikt en is ingehaald door sisal en manilla. Kokostouw heeft een grote rek en is wat draderiger dan andere natuurlijke touw soorten.

Voordelen kokostouw voor krabpaal

• Sterk touw, dat tevens ook tegen een bepaalde mate van vocht kan.
• Dikke kwaliteit, voldoende voor katten nageltjes.

Nadelen kokostouw voor krabpaal

• kokostouw is nauwelijks nog te verkrijgen. Het beste is om online te kijken.
• Wat duurdere touw soort.

Hoe touw voor krabpaal bevestigen?

Maak jij zelf een eigen krabpaal? Dan moet je ook zelf het touw voor krabpaal bevestigen. Als je denkt dat dit alleen maar mogelijk is bij een gekochte krabpaal, dan heb je het mis, het bevestigen van een touw voor krabpaal is gemakkelijker dan je denkt. Dit is afhankelijk van de ondergrond.

Als jij een houten ondergrond hebt of een touw om een boomstam wilt wikkelen, dan gebruik je hier eenvoudig houtlijm voor. Smeer het gedeelte in met houtlijm en wikkel heel strak het touw om de paal heen. Als de houtlijm droog is, dan zit het touw stevig. Gebruik je pvc buizen als ondergrond voor een krabpaal? Gebruik da pvc lijm om het touw te bevestigen.

Wanneer moet je krabpaal touw vervangen?

Of het nu van een gekochte krabpaal of een zelf gemaakte krabpaal is, moet vervangen worden als deze versleten is. Maar hoe weet je wanneer het krabpaal touw vervangen moet worden? Dit kun je aan de slijtage van het touw zien. De vezels van het touw zullen na verloop van tijd loslaten, het touw wordt rafelig of gaat zelfs loslaten.

Als je dit ziet gebeuren dan is vervangen verstandig. Doe dit dan ook op tijd, want anders kunnen katten de vezels van het touw binnenkrijgen of ze blijven met hun nageltjes in het touw hangen. Versleten touw is daarom zeer onprettig én slecht voor de gezondheid van katten.

Waar kun je touw voor krabpaal kopen?

Natuurlijk kun je een complete krabpaal kopen en dan zit het touw automatisch al om de krabpaal gewikkeld. Wat veel mensen doen als dit touw versleten is, de gehele krabpaal weggooien. Dat is jammer, want de basis is vaak nog goed.

Enkel het krabpaal touw vervangen is voldoende en je hebt weer een krabpaal als nieuw. Touw voor krabpaal kun je op diverse plekken kopen. Kijk bijvoorbeeld bij de bouwmarkten en online heb een enorme keuze. Uiteraard moet je er wel op letten dat het natuurtouw is, zoals in de meeste gevallen sisal touw.

Hoeveel kost touw voor krabpaal?

Het meest gebruikte touw voor een krabpaal is sisal touw. Dit touw kun je in de bouwmarkt of online kopen en is relatief goedkoop. Sisal touw is de meest goedkope natuurtouw die er te verkrijgen is.

De prijs is afhankelijk van de afmetingen en eventueel de dikte van het touw. Voor 250 meter sisal touw, betaal je gemiddeld rond de € 30,-. Kies je voor manilla touw, dan ga je voor dezelfde afmetingen al snel richting de € 100,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende materialen voor een krabpaal? Lees dan de pagina Materialen krabpaal

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…