Krabpaal met huisje maken


Een krabpaal met huisje maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Katten zijn regelmatig op avontuur uit. Ze rennen trappen op, kruipen in kleine gaten en komen op plekken waarvan je het nooit verwacht. Dit kan voor hilarische situaties zorgen, maar het is ook fijn als je weet waar ze doorgaans slapen. 

Na een avontuur of een speelkwartiertje is het fijn als de kat naar eigen plekje kan terugkeren: een soort huis in het huis. Een krabpaal huisje is hier de ideale plek voor. 

Wat is een krabpaal met huisje?


Iedere katteneigenaar heeft vast wel van een krabpaal gehoord. Dit geeft de kat een lekker plekje om te slapen, spelen en krabben. Een krabpaal met huisje geeft je kat ook nog eens beschermde plek om lekker even alleen te zijn. Iedere kat heeft natuurlijk een sociale kant, maar ook het instinct om soms even alleen te zijn. 

Met een krabpaal huisje hebben ze een plek om zich even van de wereld te keren en veilig de oogjes te sluiten. Een privé plekje voor de kat is ook voor de eigenaar handig. Zo weet je precies waar die is en komt de kat weer opgeladen naar buiten. Op zoek naar plezier, een knuffel of, met een luide miauw, naar eten.

Waarom is een krabpaal huisje handig?


Naast een eigen plekje voor je kat om helemaal tot rust te komen, zijn er nog andere voordelen aan een krabpaal verbonden. Katachtigen zijn vaak bezig met het onderhouden van hun nagels en dit doen ze door veel te krabben. Als je kat dus vaak zijn klauwen in de meubels zet, is dit niet om vervelend te doen. Krabben is gezond voor de kat. Met een krabpaal met huisje geef je de kat een eigen plekje om te krabben, ver weg van de nieuwe bank.

Het krabben doet ook nog iets anders. Dit verspreidt namelijk een geur waarmee de kat een territorium maakt. Een krabpaal met huisje geeft jouw kat dus alle ruimte om lekker te krabben in een territorium die helemaal van zichzelf is.

Bovendien heb je door zelf een krabpaal huisje te maken alle ruimte om dit in te richten zoals je kat dat het liefst heeft. Zo kun je het compact houden, of juist heel ruim met allerlei speeltjes. Natuurlijk is er buiten het huisje ook nog genoeg te doen op de krabpaal voor als de kat even zin heeft om wat te klimmen. 

kattenhuisje

Verschillende soorten krabpalen met huisjes


Ieder hart zal smelten als de kop van een kat door de opening van een krabpaal huisje komt. Dit is compleet naar de smaak van jou én je kat in te richten. Je hebt keuze uit diverse stijlen en kunt er een persoonlijk tintje aan geven. Zo ziet het er mooi uit in je huis en woont je kat in stijl in het huisje. 

Stijlen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld natuurlijk, klassiek en modern. Het mooie aan het zelf maken van krabpaal huisje is dit je dit zo bijzonder kunt maken als je zelf wilt. Dit komt omdat er tal van bouwtekeningen zijn en je vrij bent om dit naar wens aan te passen.

Waar moet je op letten als je een krabpaal zelf maakt?


Het zelf maken van een krabpaal met huisje is natuurlijk niet zo gedaan. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moeten zowel het huisje als de krabpaal stabiel en stevig genoeg zijn om het gewicht van je kat of katten te ondersteunen. Ook moeten ze niet zomaar omvallen als de katten er aanhangen of erop spelen.

Daarnaast is ook het materiaal van belang. Niet elk materiaal is geschikt voor een kat en met chemicaliën in verf moet je soms ook oppassen. Als de krabpaal buiten komt te staan moet je ook rekening houden met invloeden van het weer. Een krabpaal kattenhuisje kan overigens in vele vormen en maten komen. 

Het materiaal van een krabpaal met huisje


Een krabpaal kan met veel materialen worden gemaakt. Hout is een populaire keuze omdat het een natuurlijk en stevig materiaal is. Het is zelf mogelijk zelf wat flinke takken te vinden en dit te implementeren in een prachtige krabpaal met huisje. De basis moet stevig zijn en kan van hout of zelfs steen zijn.

Met PVC buizen kun je overigens ook een prima krabpaal maken. De buizen zijn af te dekken met tapijt of een ander zacht materiaal. Vaak wordt ook sisal touw gebruikt: dit is een natuurlijk en sterk materiaal waar katten graag aan krabben.

Het krabpaal huisje zelf kan ook van allerlei soorten materiaal worden gemaakt, dit hangt helemaal van jou af. Wel is het belangrijk om een zacht materiaal in het huisje te leggen of een plekje te maken waar de kat kan krabben. Een zacht kussentje of pluche kan zorgen dat je kat een comfortabel bedje heeft.

Wat zijn de voordelen van een krabpaal met huisje maken?


Zelf een krabpaal met huisje maken kan vele voordelen hebben. Met een bouwtekening weet je al precies hoe je er een in elkaar zet. Hier staan een paar voordelen op een rij.

  • Meer keuze uit krabpalen dan in een winkel
  • Je bent vrij om er een persoonlijk tintje aan te geven
  • Maak iets dat niet alleen comfortabel is, maar er ook mooi uitziet
  • Een leuk project waar jij en je kat iets aan hebben
  • Maak het zo groot en bijzonder als jij wil
  • Goedkoper dan in de winkel

Wat zijn de nadelen van een krabpaal met huisje maken?


Natuurlijk moet je niet verwachten dat je direct aan de slag kunt met een DIY project zonder enige ervaring. Het is slim goed voorbereid te zijn en precies te weten welke materialen en gereedschap je nodig hebt. Hier volgen wat nadelen waar je op moet letten.

  • Zorg dat alles veilig is voor een kat
  • Het bouwen van een krabpaal kost tijd en materiaal

Waarom een krabpaal zelf maken en niet kopen?


In een winkel ben je vaak gelimiteerd door het aanbod dat ze hebben. Als je een bepaalde stijl of grootte in je hoofd hebt, ben je dus afhankelijk van wat er is. Je hebt meer keuze met bouwtekening en ook de afwerking heb je compleet zelf in de hand.

Dit geeft je de mogelijkheid iets te maken dat perfect past bij je kat en de inrichting van je huis of tuin. Bovendien kun je met goed meetwerk een perfect plekje voor je kat uitzoeken. Als kleine ondernemer kun je bouwtekeningen zelfs gebruiken om het voor anderen te bouwen. Zo heb je tal van opties als het aankomt op het zelf maken van een krabpaal met huisje.

Wat kost een krabpaal met huisje?


De kosten van een project zijn helemaal van jou afhankelijk. Wil je een compact krabpaal huisje maken met een gering budget? Dan kun je al vooruit met een budget van 50 tot 150 euro. Als je het materiaal al hebt is dit zelfs nog goedkoper.

Wil je liever een grote en luxe krabpaal met huisje? Dan kan ook dit met een bouwtekening geregeld worden. Na het kopen van een bouwtekening heb je enkel nog het materiaal en een goed staaltje vakmanschap nodig. 

Het bouwen van een krabpaal is overigens niet alleen voor professionals weggelegd. Het is ook leuk om als DIY project te doen, alleen of met een ander. Bovendien is het een goede manier om jouw visie van de perfecte krabpaal met huisje te verwezenlijken: goedkoper en mooier dan dat je ze in de winkel ziet.

Een huisje in een huis


Gun ook je kat een eigen huis met een krabpaal huisje. Een plek om te krabben, spelen, maar vooral om even tot rust te komen in hun eigen territorium. Met een bouwtekening maak je de perfecte krabpaal en kan je kat in stijl zijn of haar eigen katachtige ding doen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende doe het zelf projecten voor je krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal doe het zelf

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…