Krabpaal doe het zelf

Katten zijn mysterieuze dieren. Het ene moment liggen ze lief te slapen, terwijl ze het andere moment plots het huis beschouwen als een persoonlijk klimparadijs. Ze duiken in plekjes waarvan je het nooit verwacht en vaak is het meubilair de dupe van kattenkwaad. Maar dit is ook waarom we zo van ze houden; katten zijn uniek eigenaardig. En ze verdienen een doe het zelf krabpaal om buitengewoon lekker katachtig te zijn.

Een krabpaal zelf maken is een uitstekende manier om ze dit plekje te geven. Hier kunnen ze heerlijk slapen, de wacht houden, spelen en krabben. Met een krabpaal doe het zelf project heb je helemaal zelf in de hand wat je voor de kat maakt. Zo kun je dit niet alleen helemaal maken zoals jij voor ogen hebt, maar ook zoals je kat dat wilt. 

Wat is een krabpaal doe het zelf?

Als katten eigenaar weet je vast al wel wat een krabpaal is: een constructie voor een kat om op te spelen, klimmen, krabben of juist te ontspannen. Deze komen in allerlei soorten, maten, materialen en kleuren. Meestal zijn er een aantal in de lokale dierenwinkel te vinden, maar het is ook geheel mogelijk om er een zelf te maken. Het aanbod is zelfs enorm groot. Het enige wat je nodig hebt is enige doe-het-zelf vaardigheden en wat tijd voor een leuk project.

Met een bouwtekening krabpaal kies je zelf welke je gaat maken en geef je er een persoonlijk tintje aan. Naast een plek om te klauteren en relaxen, hebben katten ook een territorium nodig waar ze lekker kunnen krabben. Iets waarvan ze kunnen zeggen: ‘Dit plekje is van mij en niemand anders.’ Daarnaast is het ook belangrijk dat je kat vaak krabt, hiermee onderhouden ze namelijk hun nagels. Hun grotere broers en zussen in de kattenfamilie doen dit in het wild tegen bomen. Niet gek dus dat een kat soms wat krassen achterlaat op de meubels – of de krullen van de trap krabt.

Waarom zelf een krabpaal maken?

Dus waarom is het aan te raden om een krabpaal doe het zelf project aan te gaan? Naast een veilig plekje, dat ook nog eens gezond is voor de kat, is het ook gewoon leuk om te doen. Vaak ben je gelimiteerd aan het aanbod van een (online) winkel en kunnen de prijzen al snel hoog oplopen; zeker als je moet betalen voor shipping. Door het zelf te doen heb je slechts twee dingen waar je op moet laten bij een krabpaal maken: tekening en uitvoering.

De bouwtekening krabpaal geeft je de nodige basis om het project te beginnen. Je bent vrij te bepalen of je een groot, klein of bijzonder ontwerp kiest. Daarnaast ben je meer flexibel als het op aspecten als kleur en vorm aankomt. Uiteraard is het belangrijk om eerst na te gaan of de materialen die je wilt gebruiken geschikt zijn voor een kat. 

Als je al doe-het-zelf ervaring en technische vaardigheden hebt, kun je grotere en complexere krabpalen maken. Zeker wanneer je een project zoekt, dat ook nog eens leuk is voor je kat, biedt een bouwtekening alles wat je nodig hebt. Deze is duidelijk te volgen en geeft je de mogelijkheid er zelf een te maken. Dit kan zelfs samen met iemand anders of als kleine ondernemer.

Krabpaal

Krabpaal doe het zelf – wat kun je allemaal maken?

Zelf een krabpaal maken, tekening en al, kan al snel geregeld worden. Vraag je eerst af wat voor soort krabpaal je wilt maken: klein of groot, hoog of laag, klassiek of modern. Het mooie aan een blauwdruk krabpaal is dat je er alle kanten mee op kan… letterlijk. 

Het eerste waar je aan denkt is natuurlijk de grote. Past het wel in huis? Of misschien wil je er wel een buiten neerzetten. Het kan allemaal. Een krabpaal maken met tekening geeft je de vrijheid dit zelf te bepalen. Zo kun je het eerst visualiseren, meten en een perfecte keuze maken. Voor grotere katten kun je gaan voor een stevige, extra-large krabpaal. Terwijl je voor een kleinere kat misschien een compacte, vierkante krabpaal maakt. Voor de avontuurlijke kat is er een klimboom of een krabpaal aan de muur, en voor de stijlvolle kat een moderne of luxe variant. 

Zelfs voor verschillende kleuren kun je bij ons de nodige informatie vinden. Een krabpaal zelf maken kan hierdoor op een veilige manier. We raden aan kataardige stoffen te gebruiken en op te passen met verf. Iedere kat is uniek, en dit begrijpen we als geen ander. Daarom is het fijn veel variatie te hebben. Voor inspiratie is het altijd mogelijk een kijkje te nemen in onze uitgebreide selectie aan bouwtekeningen voor krabpalen.

Materialen om mee te werken

Zoals al eerder genoemd, is het belangrijk op te letten welke materialen je precies gebruikt bij het zelf maken van een krabpaal. Voor grote, stevige constructies kom je al snel uit op hout. Hierbij is het belangrijk dat de basis stevig is zodat deze niet omvalt. Wanneer de krabpaal buiten staat, moet het materiaal tegen invloeden van het weer kunnen. Hout kan tevens gebruikt worden voor kleinere designs en bedekt worden met een zachter materiaal, waardoor het in veel designs centraal staat.

Een krabpaal zelf maken kan ook met kunststof. Hoewel dit een lichter materiaal is dan hout, kunnen PVC buizen ook bijzondere resultaten opleveren. Ook hier kan een dikke laag van een zachter materiaal overheen, zodat het ook prettig wordt voor de kat. Voor de stoffering heb je vervolgens ook weer tal van opties.

Vaak staat bij de individuele blauwdrukken beschreven van welk materiaal je gebruik kunt maken. Als je zelf al ervaring hebt, weet je natuurlijk al wat er allemaal nodig zal zijn. Voor beginners is het aan te raden je goed voor te bereiden. Maar als je het eenmaal klaar hebt, merk je dat er eindeloos veel voordelen aan verbonden zijn.

kattenenhout

Wat zijn de voor- en nadelen van een krabpaal zelf maken?

Een krabpaal is een manier om je kat een eigen plekje te geven. En met een krabpaal doe het zelf project ben je hier helemaal zelf verantwoordelijk voor. Je hebt alle vrijheid om te kiezen en er een te selecteren die perfect is. Maar pas wel op dat als je nog geen ervaring hebt, enige verstand van zaken wel handig is. Al legt de bouwtekening krabpaal het overigens wel stap voor stap uit.

Voordelen krabpaal maken

  • Een doe het zelf project is een leuke uitdaging
  • Meer variatie en doorgaans voordeliger dan een winkel
  • Creëer zelf het ideale plekje voor je kat
  • Laat de krabpaal helemaal bij het interieur of exterieur van de woning passen

Nadelen krabpaal maken

  • Een krabpaal maken met tekening kost tijd en moeite, zeker voor beginners
  • Het kopen van goed materiaal kan duur zijn

Wat is het verschil tussen een krabpaal zelf maken en kopen?

Wanneer je een doe het zelf project start, merk je dat er veel meer keuze en vrijheid is. Het aanbod van de winkel is nu eenmaal een stuk kleiner. Ook liggen in de winkel de kosten vaak wat hoger, zeker als je verzendkosten moet betalen. Een krabpaal maken met tekening geeft je de optie het te doen zoals jij voor ogen hebt. Dit is niet alleen leuk voor ervaren doe-het-zelvers en kleine ondernemers, maar ook voor mensen die wat klus vaardigheden willen leren.

Wat kost een krabpaal zelf maken?

Een doe het zelf krabpaal zal minder duur zijn dan wanneer je er een in de winkel koopt. Natuurlijk hang dit ook af van welke bouwtekening krabpaal je wilt maken en wat de materialen zijn. Kleinere krabpalen kunnen al goedkoop zelf gemaakt worden, terwijl grotere designs meer materiaal kosten. Als je het materiaal al hebt, wordt het natuurlijk alsmaar voordeliger. Krabpalen in de winkel, zeker de luxere varianten, kunnen verrassend duur zijn. Een algemene regel is dat een krabpaal zelf maken ongeveer de helft goedkoper is dan in een winkel.

Een krabpaal? Doe het zelf!

Een goede krabpaal is een plekje dat gekoesterd zal worden door je kat, al helemaal wanneer je deze zelf met liefde bouwt. Een plekje om alles te doen wat een kat zo bijzonder maakt. Een krabpaal doe het zelf project is een goede manier om hier een ruime keuze in te hebben en het uniek te maken. En natuurlijk is het een leuke, voordelige manier om bezig te zijn. Bekijk wat er allemaal mogelijk is en begin met bouwen aan de perfecte krabpaal.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Meer informatie over het zelf maken van benodigdheden (krabpaal) voor katten?

Zelf krabpaal maken
Maine Coon krabpaal maken
Krabpaal zware katten maken
Krabpaal met huisje maken
Krabpaal 90cm maken
Goede krabpaal maken
Krabpaal zelf samenstellen
Krabpaal onderdelen
Krabpaal bouwtekening

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…