Krabpaal zelf samenstellen


Een krabpaal zelf samenstellen is een goede manier om de perfecte plek voor je kat te creëren. Katten zijn bijzondere dieren. Of ze nu verlegen, sociaal, of een combinatie van de twee zijn, iedere kat heeft een unieke persoonlijkheid. Maar er zijn een aantal dingen die alle katten gemeen hebben: ze krabben, klimmen en slapen. 

Een krabpaal samenstellen geeft de kat een plekje om dit te doen, weg van de nieuwe bank en kast met dure spullen. Er is niets fijners dan je kat een relaxed en leuk plekje te geven dat je zelf in elkaar hebt gezet. Bovendien is het zelfs mogelijk om met bouwtekening de krabpalen door te verkopen aan anderen. Zo combineer je je liefde voor katten met een manier om wat extra te verdienen. Hoe je dit kunt doen, leggen we aan je uit.

kattenbank

Zelf krabpaal samenstellen – waarom?


Een doe het zelf krabpaal samenstellen, begint met een simpele bouwtekening. Maar waarom precies een krabpaal en niet iets simpeler? Krabpalen zorgen ervoor dat een kat gezond blijft, zowel fysiek als mentaal. 

Katten, hoe lief ze ook mogen zijn, hebben altijd wel iets wilds in hun. Dit uit zich door te klimmen en vooral door te krabben. Dit doen ze om hun nagels te onderhouden en een territorium af te bakenen. Vervolgens gaan ze het liefst op een hoog plekje zitten om hun gebied in de gaten te houden. 

Een krabpaal zelfs samenstellen heeft ook een ander voordeel voor de kat. Het kan stressvol en vervelend zijn voor een kat om de hele dag binnen te zitten. Met een krabpaal zorg je ervoor dat de kat gelukkig blijft met een eigen plekje om te luieren, krabben en spelen. En sinds de prijs voor een krabpaal al snel hoog op kan lopen, is het aan te raden om er een samen te stellen.

Bovendien is het ook leuk voor de eigenaar om je kat gelukkig te zien spelen in zijn of haar eigen plekje. Een doe het zelf krabpaal maken geeft je hierin tal van opties.

Krabpaal zelf samenstellen – welke opties zijn er?


Een doe het zelf krabpaal samenstellen geeft je tal van opties voor het ontwerp. Het resultaat zal van een aantal dingen afhankelijk zijn. Zo is het materiaal dat je tot je beschikking hebt van invloed op wat er mogelijk is. Een natuurlijke krabpaal zelf samenstellen zal eenvoudig gaan, aangezien je overal wel aan hout kunt komen. Het is zelfs mogelijk een tak of boomstam in een krabpaal te verwerken. Als je creatief bent, is een mooie krabpaal samenstellen dus uitermate handig.

Daarnaast zijn er nog meerdere vormen en versieringen mogelijk. Zo kun je kiezen voor een comfortabele krabpaal met veel kussens, of zelfs een hangmat. Een krabpaal zelf samenstellen geeft je de mogelijkheid om een ideale krabpaal te maken voor jou, je interieur en, natuurlijk het belangrijkste, je kat.

Zelf krabpaal samenstellen – waar moet je op letten?


Zeker als je nieuw bent met een doe het zelf krabpaal samenstellen, is het verstandig goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt voor de materialen en dat alles veilig gebeurt. Het belangrijkste is dat de krabpaal veilig en stabiel is voor de kat.

Dit geldt ook voor de materialen en verf waar je mee werkt. Als je er niet zeker van bent of deze schadelijk zijn voor de kat, is het verstandig dit altijd eerst even vooraf op te zoeken. Zo bespaar je ongewenste situaties in de toekomst en houd je je kat gezond. Voor krabpalen die buiten worden geplaatst, moet je rekening houden met het de invloed van het weer op het materiaal.

Een krabpaal zelf samenstellen met diverse materialen


Hout is al eeuwen lang de koning van de DIY, en ook bij krabpalen is dit niet anders. Zoals eerder genoemd, is het mogelijk natuurlijke takken te verwerken tot prachtige krabpalen, maar ook ander hout, mits het goed is voor katten, kan worden gebruikt voor krabpalen. Daarnaast kunnen ook houten mandjes prima plekken zijn om te slapen. Zeker met een zacht kussen van pluche.

Een ander materiaal dat veelvuldig gebruikt worden zijn PVC buizen. Hiermee kun je als snel een stevige en grote constructie maken. Hierbij is het wel belangrijk om de buizen goed te bedekken met tapijt of touw. Dit kan tegelijk functioneren als een krabpaal voor de kat. Sisal touw is bijvoorbeeld een duurzaam en sterk materiaal waar katten graag aan krabben. 

Een krabpaal samenstellen kan dus op diverse manieren. Zeker als je handig bent met gereedschap kun je al snel een mooi resultaat neerzetten in een stijl naar keuze. Zo is een krabpaal zelf samenstellen een goede manier om iets te maken dat bij de rest van het huis past.

Voordelen zelf samenstellen krabpaal


Een krabpaal zelf samenstellen heeft een aantal voordelen ten opzichte van er een kopen in een winkel. Naast een leuk DIY project, een die bovendien lucratief kan zijn voor kleine ondernemer, volgen hier nog een aantal voordelen.

  • Meer vrijheid om de krabpaal in te richten zoals jij wilt
  • Kies een stijl die bij je woning past
  • Meer mogelijk dan in de winkel
  • Pas het aan op de behoeften van je kat
  • Je bent voordeliger uit dan in de winkel

Nadelen zelfs samenstellen krabpaal


Natuurlijk is een krabpaal zelf samenstellen niet zomaar gedaan. Als je nog niet veel DIY ervaring hebt, is het aan te raden jezelf goed voor te bereiden. Dit is op het gebied van gereedschap, materiaal en tijd. Let op de volgende dingen als je aan het project gaat beginnen.

  • Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid
  • Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijk
  • Gebruik katvriendelijk materiaal

Een krabpaal zelf samenstellen of kopen in de winkel


Een doe het zelf krabpaal samenstellen heeft een aantal voordelen ten opzicht van een die je in de winkel koopt. Ten eerste heb je meer vrijheid als het aankomt op keuze en inrichting. Een winkel heeft vaak een gering aanbod en, zeker als je iets bijzonders wilt, weinig variatie in stijlen. Als je een krabpaal van hout wilt, kom je al snel uit bij een zelfgemaakte krabpaal.

Omdat de bouwtekening je de vrijheid geven om een eigen stijl na te gaan, kun je een krabpaal samenstellen die beter bij het interieur van je woning past. Bovendien kun je hier dingen aan toevoegen die aan de behoeften van je kat voldoen. Zo creëer je iets moois voor zowel kat als eigenaar.

Ook is het mogelijk om een krabpaal te maken voor de helft van de prijs van een krabpaal in de winkel. Als je het materiaal al hebt, is dit al helemaal voordelig. Bouwtekeningen maken het daarnaast mogelijk om de krabpalen door te verkopen en kan leiden tot een aantal lucratieve projecten.

Conclusie


Zelf krabpaal samenstellen is een leuke manier om iets met liefde voor je kat te maken. Dit kun je doen op een eigen manier en in een compleet eigen stijl. Zo creëer je niet alleen een krabpaal die prachtig in het interieur van een woning past, het is ook nog eens gezond voor je kat. Het geeft de kat namelijk een plek om te ontspannen en heerlijk te klimmen, spelen en krabben.

Een krabpaal zelf samenstellen is bovendien ook een manier om twee passies te combineren: een leuk doe-het-zelf project waar ook je kat iets aan heeft. Voor kleine ondernemers is er een ruim aanbod aan bouwtekening om zelf aan de slag te gaan en het eindproduct te verkopen. Het geeft ongelooflijk veel voldoening als een kat geniet van iets dat je met zweet en liefde hebt gemaakt.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende doe het zelf projecten voor je krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal doe het zelf

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…