Zelf krabpaal maken

Als je handig bent met gereedschap en een kat hebt, kun je deze twee passies combineren en zelf een krabpaal maken. Katten kunnen heel sociaal zijn, maar hebben vaak ook een eigen plekje nodig. Een plek waar ze kunnen slapen, krabben of juist heerlijk kunnen spelen.

Een doe-het-zelf krabpaal maken voor een kat of meerdere katten? Geef ze dit plekje. Bovendien heb je ruime keuze uit verschillende bouwtekeningen: dit geeft je alle vrijheid om de ideale krabpaal te maken, voor jou en je kat. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn en hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Dan vind je hier alles wat je moet weten over zelf een krabpaal maken.

Wat is een zelfgemaakte krabpaal?

Katten, hoe lief ze ook mogen zijn, hebben altijd nog een beetje wild in hun persoonlijkheid. In de natuur zijn de grotere katsoorten constant aan het klimmen, jagen en vooral lekker aan het luieren. Ze gebruiken bomen om hun nagels te onderhouden en een territorium te markeren.

Dit doet je kat, op kleinere schaal, ook. Maar helaas hebben ze niet altijd een boom tot hun beschikking en kan het gebeuren dat er wat klauwen in een sofa worden gezet. Het is daarom belangrijk dat de kat zijn wilde kant ergens kwijt kan – dit maken katten ook zo leuk. Het ene moment zijn ze lekker aan het slapen, het andere moment zijn ze op avontuur uit.

designkrabpaal

Een katten krabpaal zelf maken, waarom?

Een katten krabpaal zelf maken zorgt ervoor dat katten hun eigen plekje in het huis krijgen en het andere meubilair wordt bespaard. En de katten krabpaal is de ideale manier om dit plekje te voorzien van alles wat je kat nodig heeft. Zo kun je meerdere plateaus plaatsen als de kat graag klimt, of het juist extra zacht maken als de kat vooral slaapt.

Een krabpaal ontwerpen kan niet als je deze in de winkel koopt. Veelal ben je afhankelijk van het aanbod van de winkel en de shipping details van online shops. Jij kent je kat het best en weet precies wat deze allemaal nodig heeft op zijn eigen speciale plek. En ook als je voor anderen een zelfgemaakte krabpaal maakt, kun je gebruik maken van diverse krabpaal ontwerpen. Dit kun je doen als ondernemer of als je een leuk DIY project zoekt.

Zelf krabpaal maken voor kat – wat is er allemaal mogelijk?

Het mooie aan zelf een krabpaal maken voor een kat is dat je tal van opties hebt. Heb je een grote kat? Dan is moet deze stevig zijn. Zijn je katten ook vaak buiten? Dan kun je een zelfgemaakte gebruiken voor in de tuin. Dit geeft je alle vrijheid om de ideale keuze te maken uit verschillende krabpaal ontwerpen.

Wil je een houten krabpaal maken met een look alsof hij regelrecht uit de natuur komt? Dan is ook dit mogelijk. Een natuurlijke krabpaal maken is niet alleen leuk voor je kat, het staat ook mooi in het interieur van een woning. Het materiaal dat in deze ontwerpen veelal voorkomt is logischerwijs hout.

Een houten krabpaal maken heeft meer weg van een klassieke DIY project en, zeker als je handig bent met gereedschap, is hier al snel iets moois van te maken. Maar dit betekent niet dat je altijd hout moet gebruiken. Zelf een krabpaal maken voor een kat komt in verschillende soorten, maten en vooral materialen.

Katten krabpaal maken – materialen

Een natuurlijke krabpaal maken kan dus door een hout te gebruiken. Dit kun je zelfs al doen met een paar dikke takken en een zaag. Voor de basis kun je multiplex gebruiken. Natuurlijk zijn er verschillende soorten hout mogelijk in het geval van een krabpaal zelf maken. Als je hier ervaring mee hebt, kun je iets kiezen waar je vaker mee werkt.

Als je nog redelijk nieuw bent in het doe-het-zelf wereldje, is het verstandig de bouwtekeningen nauwkeurig te bestuderen en goed voorbereid te zijn. Dit houdt ook in dat je moet weten welke materialen geschikt zijn voor de kat.

Een katten krabpaal zelf maken hoeft overigens niet altijd met hout, dit kan ook met andere restmaterialen als PVC buizen, touw en vloerbedekking. Zelf een krabpaal bouwen kan door de constructie met PVC buizen te bouwen. Dit kun je vervolgens met vloerbedekking bedekken om het zachter te maken en de basis te beschermen.

Een houten krabpaal maken kan overigens zonder vloerbedekking, maar houdt er rekening mee dat katten aan het hout kunnen krabben. Daarnaast kunnen er touwen van sisal geplaatst worden waar de kat lekker aan kan krabben of mee kan spelen.

Boomstammen

Zelf krabpaal bouwen – waar moet je op letten?

Zoals je ziet heb je veel opties door zelf een krabpaal te bouwen. Deze kun je volstoppen met knusse plekjes of juist avontuurlijk maken door er een klimparadijs van te maken. Een katten krabpaal maken kan worden aangepast op het soort kat dat je hebt en aan de inrichting van je woning of tuin. Een natuurlijke krabpaal maken kan bijvoorbeeld al snel een pronkstuk van het huis worden.

Waar je op moet letten bij een zelfgemaakte krabpaal is vooral of je de benodigde materialen en gereedschap hebt. Dit vergt dus voorbereiding en ervaring. Zeker een katten krabpaal maken die wat luxer is, zal enige vakmanschap en ervaring eisen.

Maar vrees niet, een doe-het-zelf krabpaal maken kan al door klein te beginnen en is voor iedereen een leuk project. Let er wel op, dat als je nog weinig ervaring hebt, je een katten krabpaal zelf maken op een veilige manier doet.

Voordelen van een krabpaal zelf maken

Zelf een krabpaal bouwen heeft een aantal voor- en nadelen. Weet goed waar je aan begint voordat je besluit de katten krabpaal zelf te maken. Maar als je al goed op de hoogte bent, zijn er veel voordelen aan verbonden.

·         Je kunt duurzaam materiaal gebruiken en een natuurlijke krabpaal maken

·         Veel keuze uit bouwtekeningen zodat je altijd wel iets leuks kunt vinden

·         De krabpaal ontwerpen geven duidelijk aan wat je moet doen

·         Je bent niet afhankelijk van het aanbod van winkels

·         Zelf een natuurlijke krabpaal maken kan precies aansluiten op de behoeften van je kat of katten

Nadelen katten krabpaal maken

Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om zelf een krabpaal te maken. Zeker als je nog weinig ervaring is het slim om op de volgende dingen te letten.

·         Een houten krabpaal maken vergt handigheid met gereedschap

·         Er kunnen veel materialen en gereedschap aan te pas komen

·         Zelf krabpaal maken voor katten kan veel tijd kosten

Wat is het verschil tussen een katten krabpaal maken en kopen?

Het voornaamste verschil tussen zelf een krabpaal maken voor katten en er een kopen zijn de kosten en de keuze. In de winkel zit je vast aan het aanbod en zeker als het om grotere krabpalen gaat, zijn ze soms lastig te vervoeren. Bovendien passen ze niet altijd bij de andere meubels of, nog belangrijker, bij de persoonlijkheid van je kat. Ook voor kleine ondernemers kan het lucratief zijn om een zelfgemaakte krabpaal te verkopen.

Zelf krabpaal maken voor katten – wat kost het?

Een krabpaal ontwerpen is niet voor iedereen weggelegd. Daarom kun je hier bouwtekening kopen die je precies uitleggen hoe je een krabpaal zelf kunt maken. Het kan zijn dat je nog materiaal hebt liggen, of deze moet gaan halen. Vervolgens is het enige wat je nodig hebt vakmanschap en tijd.

Dit is, zeker bij grotere krabpalen, veelal goedkoper dan in de winkel. Natuurlijk heb je helemaal zelf in de hand hoeveel geld je investeert. Zo kun je het simpel en elegant houden, of een waar kattenparadijs maken met alle toeters en bellen.

Een lekker kattenplekje

Een zelfgemaakte krabpaal zorgt ervoor dat je met liefde een eigen plekje aan je kat kunt geven. Een waar ze kunnen spelen, klimmen, krabben en vooral heerlijk kunnen slapen. Neem een kijkje naar wat er allemaal mogelijk is met de krabpaal ontwerpen en kies er een die perfect aansluit bij jou en je kat.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van benodigdheden voor dieren vind je hier
Wil je meer lezen over de verschillende doe het zelf projecten voor je krabpaal? Lees dan de pagina Krabpaal doe het zelf

Zelf een dierenverblijf bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een verblijf te bouwen voor jouw dieren? Lees dan dit artikel: Dierenverblijf

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…