Home » Blog » Paardenstal » Een schuilstal paard bouwen hoe doe je dat?

Een schuilstal paard bouwen hoe doe je dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Waarom zou je een schuilstal voor je paard willen bouwen? Een schuilstal biedt jouw paard de mogelijkheid om uit de wind en uit de regen te staan. Het is helaas in Nederland niet verplicht om een schuilstal te hebben voor je paard of eventueel andere dieren (koeien, schots hooglanders of kleinvee zoals schapen, Alpaca’s en geiten). In België is een schuilstal wel verplicht.

Gelukkig zijn er in Nederland genoeg die er wel voor zorgen dat hun paard wel een goede schuilstal heeft.

Direct toegang tot deze bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Vergunning voor je schuilstal nodig?

Voor je een schuilstal gaat plaatsen moet je er op letten dat je deze niet zomaar neer mag zetten. Het kan nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen. Check dit in de eerste instantie via de website van het omgevingsloket om zo te zien wat per locatie de mogelijkheden zijn. Een andere handige website is die van de rijksoverheid hier kun je snel zien wat wel en niet mag om vergunningsvrij te bouwen.

Zoek altijd contact bij de lokale afgevaardigde voor dergelijke zaken, zodat je zeker weet of een vergunningsaanvraag nodig is.

Meestal zal de lokale instantie die hier over gaat wel een bouwvergunning geven. Al kan het in sommige gevallen wel zo zijn dat je helaas geen vergunning krijgt. Een en ander is geheel afhankelijk van de locatie waar je de schuilstal wil bouwen. Wanneer je geen bouwvergunning krijgt dan is het handig om te kijken naar alternatieven zoals een container al is dit niet helemaal ideaal.

Hoe bouw je een schuilstal voor je paard?

Voorbereidingen

Hou rekening met de meest voorkomende regen en windrichting. De west kant is de wind en regenkant. Zorg er voor dat de dichte kant van de schuilstal naar de regenkant staat hierdoor kan je paard altijd schuilen.

Vloer van de schuilstal

In je schuilstal wil je een modderpoel voorkomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om deze van verharding te voorzien. Hier kun je kiezen voor de meest duurzame oplossing dat is een betonvloer met de beton poeren mee te storten.

In deze betonvloer en beton poer voorzie je voldoende betonstaal zodat het geheel voldoende sterk is. In de beton poer komt ook een draadeind van M16 deze is nodig om later de palen op te zetten.

De andere optie is om na het plaatsten van de beton poeren alles te bestraten met betonklinkers of betontegels.

De duurste optie is natuurlijk de betonvloer ten opzichte van de klinker vloer.

Voor je kunt beginnen met de betonvloer of bestrating is het belangrijk om alles uit te graven en een stevig zandbed aan te brengen. Met behulp van een trilplaat kun je dit zand dan stevig vast trillen.

Mocht je niet in bezit zijn van een trilplaat of je hebt niet de mogelijkheid om deze in de buurt te huren kun je het ook op een andere manier oplossen. Je zet het zandbed helemaal onder water. Nadat het water er in is getrokken doe je dat weer een keer net zolang tot het zand niet meer inklinkt. Vergeet ook niet om zand aan te vullen waar nodig.

Het houten geraamte van je schuilstal plaatsen

Schuilstal paard bouwen
Schuilstal paard bouwen

Nadat de beton poeren en eventueel de betonvloer is uitgehard. Kun je met het opbouwen beginnen. Eerst plaatst je de palen op de beton poeren. Deze palen voorzie je vooraf van een vierkante roestvrijstalen plaat ter grote van de paal.

In deze rvs plaat boor je vooraf meerdere gaten ø5,5mm en in het midden een gat van ø18mm. Boven dit grote gat las je een M16 moer. Deze moer rondom lassen zodat deze stevig vast zit.

RVS plaat maken voor schuilstal
RVS plaat maken voor schuilstal

Daarna draai je de paal op het draadeind die uit de beton poer steekt. Het geheel dient goed waterpas te staan. Gebruik wat tijdelijke schoren om de palen waterpas te houden

Plaats daar de balken die de palen aan elkaar verbinden en plaats de schoren. Hierdoor ontstaat er een stevig geraamte. Dan worden de dakspanten geplaatst.

Water en winddicht maken van je schuilstal

Nu het geraamte staat kun je het beste beginnen om het dak dicht te leggen. Dit kan met watervaste plaat of met Douglas dak planken of dakbeschot. Hiervoor gebruik je mes-en-groef planken. Daarna voorzie je de buitenkant van dakbedekking. Dit kunnen dakpannen zijn of bitumen.

Voor de achterkant en zijkanten voorzie je van rabat planken.

Hang er eventueel nog goten aan dan ben je helemaal klaar.

Bouwtekening van een schuilstal voor je paard

Je denkt nu misschien oké leuk maar hoe bouw ik dan zo’n schuilstal stap voor stap op? Met behulp van onze bouwtekeningen zijn de bovenstaande stappen heel makkelijk te volgen. Je hebt bovendien nog een groter voordeel want je hoeft alleen de stappen maar te volgen en met behulp van de handige materiaallijst op elke bouwtekening kun je zo je inkopen doen en de schuilstal maken. Wil je direct toegang tot deze bouwtekeningen?

Wil je gebruik maken van deze bouwtekening? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

4 reacties

 1. Hoi Fred,

  Wat een helder artikel over het bouwen van een schuilstal. Ook zeker de moeite waard om het toe te passen

  Zelf hebben we 4 paarden lopen aan een binnendijk. Het koste ons wel wat moeite om de vergunning rond te krijgen maar uiteindelijk is het wel gelukt. We hadden de moed al bijna opgegeven. De gemeente is niet heel makkelijk hier.

  Groetjes
  Teunie

 2. Hi Fred,

  Zelf rij ik al jaren paard en ben het er helemaal mee eens dat een schuilstal heel belangrijk ik voor je paard.
  Je artikel heb ik ook even doorgestuurd naar wat andere paardenlief hebbers

  Ga zo door Fred
  Groetjes Annet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.