Home » Blog » Gebouwen » Dierenverblijf kopen of maken?

Dierenverblijf kopen of maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een dierenverblijf kopen of zelf maken? Het kopen van een dierenverblijf is over het algemeen erg prijzig. Wil je een goedkoop dierenverblijf kopen dan laat de kwaliteit erg te wensen over. Een betere optie is het zelf maken van je dierenverblijf. Het maakt niet uit of je een kippenhok, konijnenhok, hamsterkooi of volière wil maken je kunt het makkelijk zelf doen. Het voordeel hiervan is dat je binnen korte tijd behoorlijk kunt besparen. Door met een dierenverblijf maken te beginnen, kan jij zelf vormgeven aan het verblijf waar de dieren veilig moeten kunnen verblijven. Hierdoor kan je zelf de indeling bepalen en meer invloed op het eindresultaat hebben dan wanneer je een dierenverblijf zou kopen.

Wat is een dierenverblijf? Een dierenverblijf is een veilig en comfortabel onderkomen voor jouw huisdier. Het maakt niet uit of het een hond, kat, vogel, hamster, kip of konijn is. Je huisdier moet een plaats hebben waar hij zonder stress kan leven. Hierdoor zal jouw huisdier ouder worden en is de kans op een jonge huisdieren ook groter. Een voorbeeld wanneer kippen veel stress en te weinig ruimte hebben dan leggen ze minder eieren en ze gaan elkaar pikken.

Verschillende dierenverblijven:

 1. Kippenhok
 2. Volière
 3. Konijnenhok
 4. Hamsterkooi
 5. Vogel hok of vogelkooi
 6. Hondenhok
 7. Katten hok
 8. Schapenhok
 9. Paardenstal

Welk dierenverblijf je ook wilt maken, het is belangrijk dat je altijd goed op de veiligheid van de dieren let. Door het hout intensief te schuren en goed te controleren op mogelijke punten die nog onveilig kunnen zijn, kan jij een veilig dierenverblijf maken. Zo krijg je niet te maken met een dier dat zich bezeert heeft aan jouw nieuwe dierenverblijf.

Dierenverblijf kopen?

Waar kun je dit het beste doen? Wat is een betrouwbaar bedrijf? Je kunt dit zowel in een winkel doen als online. De beste website vind je hier.

Je eigen dierenverblijf maken

Waar moet je op letten wanneer je jouw eigen dierenverblijf gaat maken? Elk diersoort heeft zijn eigen eisen. Maar er zijn wel enkele overeenkomende eisen.

 1. Locatie en leefruimte.
 2. Materiaal en indeling.
 3. Bouwtekeningen.

Om je wat meer te weten laten komen over deze drie onderwerpen, heb ik per activiteit uitgewerkt wat je precies moet doen om een veilige leefruimte voor je dieren te maken. Zo kan je een dierenverblijf maken waar je nog jarenlang met plezier gebruik van kan maken

Dierenverblijf maken: Locatie en leefruimte

Voor je een huisdier neemt is het handig om te kijken of je wel voldoende leefruimte hebt. Een huisdier dat te weinig beweegruimte heeft zal snel geïrriteerd en gestrest raken. Een hond die niet voldoende ruimte heeft zal sneller gaan blaffen. De locatie van je hok of ren in je tuin is niet altijd gemakkelijk. Wanneer je een kleine tuin hebt staat het dierenverblijf al snel in de weg. Let er bij het zoeken naar een locatie altijd op dat je huisdier zowel in de zon als in de schaduw kan zitten.

Een voordeel van een ruime leefruimte is dat de dieren ook een stuk gelukkiger zijn. Hierdoor leven ze niet alleen langer maar zullen ze ook minder snel naar elkaar uithalen.

Dierenverblijf maken: Materiaal en indeling

De materiaalkeuze van je dierenverblijf is afhankelijk waar je het zet. Komt je dierenverblijf in het open veld te staan en heeft het veel last van weersinvloeden dan is het handig om geïmpregneerd hout of hardhout te kiezen. Wanneer het onder een afdak komt te staan dan kun je al voldoen met een grenen dierenverblijf. Let er bij de indeling altijd op dat je voldoende ventilatie hebt en je het dierenverblijf goed kan schoonhouden.

Bouwtekeningen nodig?

Om je dierenverblijf zelf te maken is het handig om bouwtekeningen te hebben. Daarom hebben wij meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen verzameld. Met o.a. dierenverblijven maar ook met kasten, tafels, stoelen, banken, kliko ombouw, schuurtjes, tuinhuisjes en nog veel meer.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Dierenverblijf kopen of maken
Dierenverblijf kopen of maken

Een dierenverblijf zelf maken is gemakkelijk en goedkoop met goede bouwtekeningen.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.