Overkapping met bar

Nodig je regelmatig vrienden of familie uit tijdens zomerse dagen? Dan is een overkapping in de tuin zeker een aanwinst. Tijdens de hitte zit iedereen beschut in de schaduw en mocht het toch gaan regenen dan biedt een overkapping bescherming tegen de regen. Kies je voor deze gezelligheid, denk dan aan een overkapping met bar.

Bij het regelmatig ontvangen van veel visite, kan het handig zijn om een alternatief te vinden voor je tuinset. Een tuinset biedt doorgaans niet veel zitplaatsen en dat is een probleem als je veel mensen op bezoek hebt. Maak een heerlijke bar in je tuin, waar mensen aan kunnen staan. En uiteraard kun je hiervoor een overkapping bar maken.

Waarom kiezen voor een bar onder overkapping?

Een buitenbar is weer eens wat anders dan een tuinset of loungeset in de tuin. Hoewel je met een tuinset ook een gezellige hoek kunt maken, staat een bar altijd garant voor gezelligheid en sfeer. Dit komt vooral omdat je niet formeel op een vast plek hoeft te zitten.

Een bar leent zich uitstekend om aan te hangen. Je kunt gewoon rondlopen in de tuin en ondertussen met iemand aan de praat zijn. Wil je toch zitplaatsen aan de bar creëren? Dan plaats je barkrukken voor de bar. Hoewel een bar misschien wel wat ruimte in beslag neemt, valt dit best mee ten opzichte van een tuinset. Helemaal als je een grote loungeset plaatst met brede stoelen en een bank.

In dit geval neemt een bar juist minder ruimte in. Een bar onder overkapping is eigenlijk wel noodzakelijk. Je bent niet in een zonnig land waar je zongarantie hebt. Mocht het regenen, dan blijft de bar gewoon open en hoef je niet je hele drankvoorraad naar binnen te verhuizen.

Tevens beschermt een overkapping met bar je gasten tegen de felle zon, zodat iedereen toch een plekje in de schaduw kan opzoeken.

Hoe moet een bar onder overkapping eruit zien?

Als het gaat om de buitenbar, dan heb je talloze opties. Een buitenbar kun je zelf maken, maar er zijn ook mooie modellen te koop. Zelf een bar maken hoeft niet veel geld te kosten. Er zijn online bouwtekeningen te vinden, waarbij je een bar van oude pallets maakt.

Hoe de bar eruit moet zien is geheel afhankelijk van wat jouw eisen en wensen zijn. Je kunt kiezen voor een kleine bar, eventueel verrijdbaar, maar ook voor een enorme grote bar die je gehele overkapping in beslag neemt. De grootte van de bar en je overkapping is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van je tuin.

In ieder geval liggen alle opties open en kun je een bar plaatsen die geheel in de stijl eruit ziet zoals jij wenst.

Een overkapping zelf maken of kopen?

Als je hebt besloten om een overkapping plus bar te plaatsen in de tuin, dan komt de vraag of je de overkapping bar zelf gaat maken of dat je een kant-en-klare bar overkapping gaat kopen. Een en ander is ten eerste afhankelijk van hoe handig jij bent. Ben jij een klusser, dan zal een bar overkapping gemakkelijk zelf te maken zijn.

In het andere geval heb je keuze voldoende om een overkapping bar in jouw stijl te kopen.

Een overkapping bar zelf maken

Zelf een overkapping voor de bar maken is vanzelfsprekend als jij een fanatieke klusser bent. Het s verstandig om hiervoor een tekening te maken, zodat je een uitgangspunt hebt. Op basis van je tekening koop je de bouwmaterialen. Je kunt zowel de overkapping als de bar zelf maken.

De overkapping kan in de stijl van bar en zowel met een plat dak als een hellend dak. Bij het zelf maken van een bar overkapping heb je maar één keuze betreffende het materiaal en dat is hout. Het is als doe-het-zelver meestal niet mogelijk om andere materialen, zoals aluminium of kunststof te bewerken. Hout daarentegen is juist zeer gemakkelijk te bewerken.

Voordelen overkapping bar zelf maken

Een overkapping zelf maken geeft je de vrijheid om zelf te bepalen hoe de overkapping bar eruit moet komen te zien.
Hoewel hout het enige materiaal is waar je de overkapping van kunt maken, heb je wel een keuze uit veel houtsoorten.

Nadelen overkapping bar zelf maken

Voor het zelf ontwerpen en maken van een overkapping met bar moet je wel enigszins handig zijn.
Houd er rekening mee dat je onderhoud hebt aan een bar onder overkapping. Dit onderhoud blijft terugkeren en is noodzakelijk om de overkapping duurzaam te houden.

Een bar overkapping kopen

Een bar overkapping kun je ook kopen. Je kunt een separate overkapping kopen, maar er zijn ook opties om de bar én de overkapping als een set te kopen. De stijl van de overkapping sluit dan aan bij de stijl van de bar. In de meeste gevallen, als je bijvoorbeeld de overkapping bij een bouwmarkt koopt, is de bar niet inbegrepen.

Naast hout als gebruikte materiaal, kun je ook kiezen voor een overkapping van andere materialen, zoals aluminium of kunststof. Er zijn speciaalzaken waar je een  bar onder overkapping op maat kunt laten maken. Dit is natuurlijk wel een stuk prijziger, maar wel erg mooi en je hebt een bar en overkapping die volledig aan jouw wensen voldoet.

Voordelen bar overkapping kopen

 • Keuze uit verschillende modellen overkappingen.
 • Je hebt keuze uit meer materialen. Hout blijft een populair materiaal voor een overkapping, maar andere materialen zijn ook een optie.

Nadelen bar overkapping kopen

 • Kies je een standaard model overkapping, dan heb je geen uniek model en geen eigen ontwerp.
 • Een afwijkende maat overkapping is lastig te verkrijgen en zelf op maat maken is bij een gekochte overkapping bar lastig.

Uit welke materialen bestaat een overkapping met bar?

De overkapping voor over een buitenbar kan uit verschillende materialen bestaan. Een houten overkapping is het meest populair en ook het enigste materiaal dat gebruikt kan worden als je zelf een overkapping bar gaat maken. Ga je een bar overkapping kopen, dan komen er ook andere materialen in aanmerking.

Bar overkapping van hout

Ga je zelf een bar onder overkapping maken of kopen, dan is hout nog het vaakst gekozen materiaal. Dit heeft alles te maken met het natuurlijke karakter van hout. Hout is altijd uniek, geen balk of plank is hetzelfde. Hout geeft warmte en gezelligheid en dit is voor een bar uiteraard noodzakelijk.

Hout is verder zeer gemakkelijk om op maat te maken met een (elektrische) zaag. Je kunt hout schilderen in de kleur die je wilt en ook weer van een nieuwe kleur voorzien als je de kleur zat bent. Door de vele voordelen van hout, is dit materiaal niet voor niets zo populair voor het gebruik van een overkapping.

Voordelen bar overkapping van hout

 • Hout is een ideaal materiaal als je de overkapping zelf wilt maken.
 • Vrijwel ieder model overkapping met bar is van hout te maken.

Nadelen bar overkapping van hout

 • Om de overkapping in een goede conditie te houden, is een goed onderhoud nodig.
 • Hout is gevoeliger voor de weersinvloeden dan andere materiaalsoorten.

Overkapping van aluminium

Met een metalen overkapping bar, weet je zeker dat je een zeer sterke overkapping hebt en die lang meegaat. Nu zijn er verschillende metaalsoorten die hiervoor gebruikt kunnen worden, waaronder aluminium. Aluminium heeft als grootste voordeel, dat het een zeer lichte metaalsoort is, zonder in te boeten op de sterkte.

Dit heeft als voordeel dat je een aluminium overkapping met bar gemakkelijk kunt opbouwen. Een aluminium overkapping is verkrijgbaar als bouwpakket, waarbij alle aluminium onderdelen reeds op maat zijn gemaakt.

Voordelen overkapping met bar van aluminium

 • Aluminium zorgt voor een zeer moderne en luxe uitstraling van de overkapping.
 • Het lichte gewicht van aluminium is een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld staal.

Nadelen overkapping met bar van aluminium

 • De kleur van aluminium moet je goed kiezen. Je kunt het materiaal niet zomaar opnieuw schilderen.
 • Aluminium kan een kille uitstraling hebben. Een aluminium overkapping past daarom minder goed bij een klassieke woning.

Overkapping bar van polycarbonaat of pvc

Polycarbonaat en pvc ontlopen elkaar eigenlijk niet zoveel als het om de eigenschappen gaat. Het zijn beiden een kunststofsoort. Polycarbonaat is wat sterker en esthetische mooier om te zien dan pvc. Deze twee materialen dienen voor het dak van de overkapping en kunnen niet gebruikt worden voor het geraamte.

Het voordeel van polycarbonaat en pvc, is dat het dak ook doorzichtig gemaakt kan worden, zonder glas te gebruiken. Zo geniet je aan de bar toch nog van de zon, maar zit je niet in de felle zon.

Voordelen overkapping bar van polycarbonaat of pvc

 • Beide materialen zijn een sterke kunststofsoort met een lange levensduur.
 • Een zeer goed en goedkoper alternatief voor echt glas.

Nadelen overkapping bar met polycarbonaat of pvc

 • Kunststof is meestal gevoelig voor uv-licht. Het materiaal kan verkleuren of beschadigen.
 • Esthetisch wat minder mooi en natuurlijk dan hout.

Wat zijn de kosten voor een overkapping met bar?

De kosten voor een bar onder overkapping zijn afhankelijk van de grootte van de overkapping en het gebruikte materiaal. Afhankelijk van je keuze voor een bepaalde houtsoort, zal het zelf maken van een overkapping je tussen de € 500,- en € 1.200,- kosten. Een houten bar overkapping kopen kost je gemiddeld tussen de € 800,- en € 1.800,-.

Kies je voor een aluminium overkapping bar, dan ben je duurder uit. Gemiddeld zul je uitkomen tussen de € 1.200,- en € 2.500,-. Een kunststof bar overkapping is dan weer goedkoper. Al vanaf € 200,- heb je een goedkope pvc of polycarbonaat afdak. Voor een volledig zelfstandige kunststof overkapping moet je rekening houten met een gemiddelde richtprijs van tussen de € 400,- en € 1.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…