Home » Blog » Huis » Overkapping maken voor tuin of terras – lekker loungen voor weinig geld

Overkapping maken voor tuin of terras – lekker loungen voor weinig geld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Iedere klusser heeft als doel om geld te besparen maar toch een geweldig eindproduct af te leveren, zo ook bij een overkapping maken. Praktisch alle doe-het-zelvers maken gebruik van bouwtekeningen om hun projecten uit te voeren. Deze bouwtekeningen waren tot jaren geleden zeer lastig te vinden. Een overkapping zelf maken, was daardoor vaak niet mogelijk. Tegenwoordig is het gelukkig allemaal anders.

Als klusser wil je trots zijn op wat je maakt. Dat je ook veel geld bespaart is al helemaal leuk. Daarom is zelf een overkapping maken zo’n superklus.

Je maakt hem precies zoals jij wilt en het is een stuk goedkoper dan een overkapping laten bouwen.

Want toen ik eens rondkeek naar wat bedrijven vragen voor het maken van een overkapping, kwam ik offertes tegen van boven de tienduizend euro’s!

Ook al ben je maar een beetje handig, je hoeft geen geld te stoppen in een aannemer. Je kunt makkelijk zelf je eigen overkapping maken, met behulp van een bouwtekening (vertel ik je verderop meer over).

In dit project zit alles wat doe-het-zelven zo leuk maakt. Vooral omdat je het ontwerp van je dromen maakt, bijvoorbeeld een overkapping met buitenkeuken. Of een overkapping om lekker in te loungen met vrienden of te ontspannen met een lekker biertje.

Op deze pagina krijg je een bruikbare handleiding voor het bouwen van je eigen overkapping, zodat je eindelijk voluit geniet van je buitenruimte.

Wat voor hout gebruik je? Welke dakbedekking? En hoe kies je de constructie?

Ontdek alles wat je moet weten over een doe-het-zelf overkapping. We beginnen met basistips, daarna gaan we dieper de materie in. Ik leg precies uit waar je rekening mee moet houden en hoe je aan de overkapping bouwtekening komt. En ik geef je een overzichtje van de (materiaal)kosten. Met deze instructies bouw je voor een normale prijs “buiten een duurzaam dak boven je hoofd”.

Volg gewoon de stappen, dan is het maken van een tuin overkapping een gegarandeerd succes.

11 stappen om een houten overkapping zelf te maken

Inhoudsopgave

Waar moet je rekening mee houden bij een overkapping maken

Zoals ik je al vertelde was het maken van een overkapping een vrij lastige klus. Wat veel mensen niet beseffen is dat een overkapping echt stevig moet zijn. Bij Code Rood of Oranje moet een overkapping namelijk wel tegen een stootje kunnen. Ik heb daarom een constructie ontworpen waarmee de overkapping sterk genoeg zou moeten zijn om tegen een behoorlijke storm te kunnen.

Je hebt ontzettend veel keuze wat betreft de verschillende materialen die je zou kunnen gebruiken. Een afdak van hout, golfplaten, plexiglas etc. Dat je juist alle kanten op kunt gaan wil dit project nog wel eens lastiger maken dan dat het is. Want hoe ga je ooit een keuze maken met welke materiaalsoort jij het best kunt werken?

overkapping maken kapschuur bouwen
overkapping maken kapschuur bouwen

De palen, en dus het hout, dat ik gebruikte om mijn overkapping te maken was erg sterk hout. Een overkapping maken met goedkoop hout kan ik je echt niet aanraden. Kies voor hoogwaardig en sterk hout wat behoorlijk wat jaren mee gaat. Zo kan je veel langer van je overkapping genieten waardoor het over de jaren heen een erg goedkoop project blijkt te zijn.

Verderop ga ik dieper in op de gebruikte materialen. De term ‘sterk hout’ is natuurlijk veel te generiek om echt iets mee te kunnen doen. Voor een overkapping maken heb je vanzelfsprekend sterk hout nodig. Maar welke houtsoort precies? Wil je een goedkope overkapping of mag er net wat meer geld uitgegeven worden?

Het feit dat je de vrijheid hebt om een materiaalsoort te kiezen voor jouw afdak, geeft de ruimte om jouw terras of tuin vorm te geven zoals jij dat altijd al zou willen. Jouw eigen stijl verwerkt middenin je buitenruimte.

Bouwvergunning nodig?

Check ook gelijk even of je een bouwvergunning nodig hebt. In de meeste gevallen is dit voor een overkapping niet nodig maar het is zeker wel de moeite waard om dit filmpje vooraf te bekijken zodat je weet waar je op moet letten

Hoeveel vierkante meter van een aanbouw of bijgebouw mag je vergunningsvrij bouwen?

Het is handig om te weten dat het gebied (bebouwingsgebied) dat je mag bebouwen de grond van je achtererf is samen met het bebouwde oppervlakte min het hoofdgebouw. Je huis wordt ook wel het hoofdgebouw genoemd.

Bebouwde oppervlakte zijn de volgende bouwwerken:

 1. Schuur
 2. Overkapping
 3. Aanbouw
 4. Houthok

Vroeger mocht je maximaal 2,5 meter achter je huis bouwen tegenwoordig mag je 4 meter zonder vergunning bouwen. Je mag dit niet ook deels naast je huis doen want dan ben je verplicht om een vergunning aan te vragen. De regels zijn wat dat betreft versoepeld.

 1. Waar je wel op moet letten dat je niet meer dan 50% bebouwd oppervlak hebt van je kavel. Deze 50% regel geld tot 100 vierkante meter.
 2. Daarboven geld de regel tot 300 vierkante meter: 50 vierkante meter + 20% van het aantal vierkante meters dat het bebouwingsgebied groter is. Dit geld dan tot een maximaal van 300 vierkante meter.
 3. Boven de 300 vierkante meter geld dat je maximaal 90 vierkante meter + 10% van het aantal vierkante meters bebouwingsgebied mag bebouwen. Er is daarbij nog een extra regel van toepassing de maximale oppervlakte voor het vergunningsvrij bouwen is 150 vierkante meters je hebt dan wel minimaal een bebouwingsgebied van 900 vierkante meter nodig of meer.

Hoe kun je het maximale oppervlak wat je mag bebouwen uitrekenen?

Dit laat ik zien aan de hand van 3 voorbeelden:

Voorbeeld 1 minder dan 100 vierkante meter

Wanneer je een bebouwingsgebied hebt van 80 vierkante meter dan mag je maximaal 50% bebouwen. In dit geval is dit dan 40 vierkante meter.

Voorbeeld 2 tussen de 100 en 300 vierkante meter

Stel je hebt een bebouwingsgebied van 250 vierkante meter. Dan mag je 50 vierkante meter + 20% van (250-100) 150 vierkante meter is 30 vierkante meter. Met elkaar opgeteld mag je dan 80 vierkante meter vergunningsvrij bouwen.

Voorbeeld 3 meer dan 300 vierkante meter

Een ander voorbeeld van iemand met een bebouwingsgebied van 480 vierkante meters. Dan mag je 90 vierkante meter + 10% van (480-300) 180 vierkante meter is 18 vierkante meter. Samen met elkaar opgeteld is dit dan 108 vierkante meter.

Dit is waarom een overkapping maken geen hoge kosten met zich meebrengt

In principe niet, zolang je niet al te veel constructiefouten maakt. Een overkapping maken hoeft niet duur te zijn als het grootste gedeelte van het bouwproces goed verloopt. Ik maakte zelf wat kleine foutjes maar was uiteindelijk toch voor een net bedrag klaar. Ik heb een paar extra planken moeten kopen, maar dat is het dan verder ook. De kosten kunnen nog verder oplopen als jij besluit glas in je overkapping te plaatsen in plaats van plexiglas. Toch kan je het best kiezen voor een overkapping van hout, aangezien het voor een prachtig resultaat zorgt. Zo kan jij een overkapping maken waar je nog tot het einde van dagen van kunt genieten.

Middels de tekeningen en het onderstaande stappenplan kan jij de overkapping bouwen die jouw tuin of terras nodig heeft. Een afdak waar je het hele jaar door van kunt genieten. Barbecuen als het regent of een boek lezen als de zon te fel is. Met een goede afdak kan jij pas echt gaan genieten van jouw buitenruimte.

En er zijn natuurlijk veel zaken waarmee de kosten verder gedrukt kunnen worden. De keuze om het project zelf uit te voeren is al gemaakt. Er hoeft geen aannemer aan te pas te komen. Maar je wilt wel dat er een bepaalde kwaliteit aanwezig is. En dat kan je doen door te investeren in goede materialen en het project volledig zelf uit te voeren.

Goede materialen kunnen op plekken worden gekocht waar je dat niet zou verwachten. Een van de voorbeelden wordt verderop deze pagina beschreven.

Belangrijkste voordelen van een afdak in je tuin

Je hebt een van de beste keuzes als woningbezitter met een tuin gemaakt: er komt een afdak in je tuin. Iedere potentiële huizenkoper zal extra geïnteresseerd zijn bij het zien van een huis waar een overkapping aanwezig is. Dat is niet alles, want een overkapping biedt nog meer voordelen;

 • Een eigen plek waar je nog meer privacy hebt dan in de rest van de buitenruimte. Geen zin in pottenkijkers? Verstop je dan veilig onder jouw afdak
 • Zon kan heerlijk zijn tot het moment dat je liever de zon ontsnapt. Een terrasoverkapping biedt dan voldoende beschutting van de zon. Geen rode huid wanneer dat voorkomen kan worden
 • Gaat het regenen terwijl je aan het barbecuen of kokkerellen bent? Rennen naar de woonkamer! Niet meer als jij een overkapping voor je tuin hebt. Je kunt snel de spullen naar onder het afdak verplaatsen om door te gaan waar je mee bezig was. Geen feestjes die in het water vallen als er een druppel valt
 • Voor het opbergen van spullen is zo’n afdak ideaal. Fietsen, grasmaaiers, schilderijen of andere bezittingen waar je van kunt genieten. Een nieuwe plek om al jouw spullen veilig te kunnen bewaren!

Benieuwd hoe jij je eigen overkapping kunt maken? Hieronder is mijn volledige uitleg te vinden met bijbehorend stappenplan en bouwtekening. Het perfecte project om de waarde van je huis te verhogen en nooit meer een tuinfeestje te hoeven skippen!

Overkapping tekening
Overkapping tekening

Stappenplan overkapping maken voor tuin of terras

Een betaalbare/goedkope overkapping is pas mogelijk als jij handig te werk gaat. Wanneer je slordig bouwt zullen de kosten vanzelf door onkunde oplopen. Daarom is deze uitleg alleen niet voldoende. De bouwtekening, die te downloaden is aan het einde van deze pagina, is cruciaal voor dit project.

Dit stappenplan geeft overzichtelijk weer wat er moet gebeuren bij dit project. Deze stappen helpen je met een overkapping maken in de zin dat je inzicht krijgt in het proces. Ik raad je aan zorgvuldig iedere stap door te nemen en toe te passen wat je leest in combinatie met de overkapping tekening.

Stap 1: Waar ga je de overkapping plaatsen?

Tuin, terras, binnenplaats of patio: je kunt de houten overkapping voor iedere plek zelf maken. Je hoeft niet uit te wijken naar een alternatieve optie als de locatie wijzigt. De overkapping bouwtekeningen zijn voor diverse locaties uiterst geschikt.

Bij deze stap wordt aandacht vereist op het punt of de locatie geschikt is om op te bouwen. Ik gebruik een van onze overkappingen als voorbeeld voor dit stappenplan. Deze overkapping is los van iets of aan een schuur of huis te bouwen. Dit is hoofdzakelijk de reden dat dit model voor iedere plek geschikt is.

Om de perfecte plek voor de overkapping te vinden dienen we de grond te inspecteren. Is hier voldoende ruimte om te bouwen? Kunnen jouw ideeën hier tot werkelijkheid komen?

Indien je niet zeker weet of je jouw overkapping aan een schuur of object zou willen maken of juist niet, is het verstandig na te gaan waar je het afdakje voor gaat gebruiken. Indien je het liefst van alle kanten de overkapping zou kunnen gebruiken, is los bouwen een slimmer idee. Maakt dit niet uit? Dan kan het vaak handiger zijn om de overkapping vast te maken aan bijvoorbeeld een schuur.

Stap 2: Kies het hout voor de overkapping of afdak

Je wilt de overkapping van hout maken als je op Fred’s Bouwtekeningen uitgekomen bent. De modellen die ik bespreek zijn gebaseerd op ofwel hardhout en geïmpregneerd hout. Ook Douglas Larikshout is volgens velen een prima optie. Wat duurder maar wel robuuster dan vele andere houtsoorten.

Het hout dat je kiest zal niet bijzonder een invloed op de bouw hebben. Ik heb per houtsoort (en afmetingen) een speciale bouwtekening gemaakt waardoor je dus beide houtsoorten perfect kunt gebruiken.

Welke materialen er verder precies nodig zijn is per stuk uitgewerkt op de afdak bouwtekening. De overkapping heeft diverse soorten materialen nodig waarvan ieder onderdeel is weergegeven op onze materialenlijst. Bij alle grote bouwmarkten en doe-het-zelf zaken van ons land zijn deze materialen betaalbaar verkrijgbaar. Een goedkope overkapping blijft daarom binnen de mogelijkheden. De kosten van dit project hoeven niet hoger te worden dan dat jij zelf bepaalt.

Materialenlijst zo je die kunt vinden op de bouwtekeningen

Een kort voorbeeld van zo’n materialenlijst kan het volgende zijn;

 • 1 Grenen plank met een dikte van 70 mm, 240 mm breedte en 3500 mm breedte
 • 1 Grenen plank van 70 x 195 x 3500
 • 2 Grenen planken van 70 x 195 x 2005
 • 7 Grenen planken/palen 70 x 195 x 1910
 • 23 Mes groef (18 x 95 x 3500)
 • 1 PVC groot (3550) Regenwaterafvoer
 • Dakbedekking
 • 8 Kozijnpluggen
 • RVS schroeven

Makkelijk lijstje toch? Ga snel verder om echt met het bouwen van de overkapping te beginnen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stap 3: Meet de fundering uit en plaatst de betonpoeren

Als eerst gaan we de fundering uitmeten om hier later moeren te plaatsen. Op basis van de door jou gewenste grootte zal je de betonpoeren kunnen plaatsen. Let goed op dat dit overeenkomt met wat mogelijk is. Dit is namelijk niet meer op een later moment aan te passen. Je kunt niet zomaar een houten overkapping verplaatsen als de positie niet correspondeert met de verwachting.

Let bij het plaatsen er duidelijk op dat de betonpoeren in rechte lijnen van elkaar geplaatst zijn. Ook moeten de betonpoeren sterk en waterpas staan. Een grote haakse hoek is ideaal om er zeker van de zijn dat de lijnen kloppen.

Indien je van plan bent om beton te storten, kan je in dit stadium paalgaten maken en met snelbeton vaststorten. De betonvoet dient dan al wel goed nagekeken te zijn op de positie en waterpas te staan.

Betonfundering is niet het enige soort fundering dat mogelijk is voor dit project. Stoeptegels en zand behoren beide tot andere mogelijkheden om voor een sterke fundering te zorgen.

Stap 4: Staanders plaatsen, vastzetten en nakijken

Nu is het tijd om de staanders te plaatsen op de poeren. Deze staanders kan je voor nu even vastzetten met bijvoorbeeld schoorlatten of een andere ingenieuze constructie. Zolang de staanders rechtstaan (en waterpas) mag jij hier je eigen constructie voor gebruiken.

Bij het vastdraaien van de staanders tijdens stap 3 moet je goed controleren of de staanders precies dezelfde hoogte hebben. Dit kan je eenvoudig nakijken door latjes op de staanders naar elkaar te leggen en deze waterpas te krijgen. Blijf draaien totdat alle staanders op elkaar waterpas staan. Je krijgt dan een overkapping met een gebalanceerd dak als resultaat.

Veder heb je de keuze uit verschillende soorten staanders. Je kunt ze zelf maken of direct in de juiste vorm kopen bij de bouwmarkt. De meeste staanders voor een overkapping maken zal je zelf kunnen maken om nog meer kosten te besparen. Goedkoper een afdak bouwen kan daarna bijna niet.

Het plaatsen van de palen/staanders is eenvoudig wanneer er poeren zijn waar de palen in geplaatst kunnen worden. Mocht dit niet zo zijn, raad ik het toch aan enige vorm van bevestiging in de grond toe te voegen. Je bent anders te afhankelijk van de ondergrond.

Stap 5: Afdak of overkapping aan schuur of huis plaatsen? Vergeet dan de beugels niet

Heb jij ervoor gekozen om de overkapping te maken aan een schuur? Dan is het plaatsen van sterke wandbeugels een vereiste. Direct in de schuur boren is uit den boze. We werken met sterke wandbeugels waar de balken rustig op kunnen rusten. Deze muurbeugels kunnen veel gewicht aan en zijn daarom geschikt voor de meest voorkomende soorten overkappingen.

In plaats van muurbeugels kan ook met regeldragers worden gewerkt. Deze dragers zijn iets minder handig dan de eerder genoemde beugels maar tevens geschikt.fundering

Stap 6: Verder met het geraamte van de overkapping maken

We zijn nog lang niet klaar met de hout overkapping. Zelf maken kost tijd en energie, en deze stap is dan ook zeer belangrijk. Net benadrukte ik nog maar eens hoe belangrijk het is dat je telkens nakijkt of alles waterpas staat. In de meeste van mijn bouwtekeningen adviseer ik echter wel een schuin dak. Dit heeft alles te maken met het feit dat regenwater eenvoudig van het dak naar het oppervlak moet kunnen stromen. Hier later meer over.

Tijdens het maken van het geraamte zie ik persoonlijk het liefst dat klussers met hout van kwaliteit werken. De overkapping moet tegen sterke windstoten kunnen. Deze stoten mogen met geen mogelijkheid de constructie beschadigen of instabiel maken.

De balken van het geraamte kunnen tevens aan de palen gemonteerd worden via simpele verbindingshoeken. Indien de breedtes niet meer dan drie meter zijn, hoeven er dan ook geen extra palen te worden toegevoegd om het geraamte te verstevigen.

Mocht de overkapping groter worden en de breedte de drie meter overstijgen? Dan adviseer ik om een extra paal in het middel toe te voegen. De kans is anders te groot dat na enkele jaren de overkapping instabiel wordt. Maken van een stabiele overkapping is dan alleen mogelijk met een extra versteviging in het midden van de constructie.

Een tweede manier om het geraamte van het afdak extra te verstevigen is door meer dwarsbalken toe te voegen. Deze balken helpen de afdak door weer en winter heen te komen.

Voordat we met het dak van de overkapping verder gaan moet je meerdere keren nakijken hoe stevig de huidige opstelling is. Ben je zeker van je zaak en is de geraamte stevig genoeg om het dak te gaan bouwen? Dan gaan we snel verder om een dak te maken bovenop de overkapping!

Stap 7: Een stevig dak dat raad weet met regenwater

Een plat vlak dak bovenop jouw overkapping is logischerwijs geen verstandig idee. Om het regenwater succesvol te kunnen verplaatsen dient het dak een hoek van tenminste 15 graden te hebben. Dat betekent dat er aan de bovenzijde een opening kan ontstaan. Op de overkapping bouwtekening is hier een eigen oplossing voor verzonnen. Ook kan je simpelweg het dak langer maken om een open deel te voorkomen.

Voor de creatievelingen onder ons is voor een dak op verschillende manieren op de overkapping te maken. Je kunt kiezen voor klassieke betonrasters waar je gras of andere planten op kunt laten groeien aangezien er grond op gestort kan worden. Deze optie is interessant als je groene vingers hebt en in staat bent om de planten nog eens te verzorgen. Je moet kortom wel met je handen bij de planten kunnen.

Veel overkappingen zullen hier niet geschikt voor zijn, aangezien het dak hier echt stevig genoeg voor moet zijn. Is je dak stevig genoeg? Dan kan je overwegen om begroeiing te verwerken op het dak. Een leuke optie voor de creatievelingen onder ons!

Dakconstructie

De dakdwarsbalken zullen bij diverse bouwtekeningen onmisbaar zijn. Deze balken verstevigen het dak en moeten zo worden geplaatst dat voor een optimaal draagvlak zorgen. Middels diverse verbindingshoeken kunnen de balken verstevigd op het dak worden.

Indien van toepassing, kunnen nu de groefdelen geplaatst worden. Deze delen kunnen direct het dak al van beschutting voorzien. Deze delen moeten niet té strak geplaatst worden. Hout kan namelijk uitzetten waardoor het de constructie zou kunnen beschadigen. Door het niet te strak op elkaar te plaatsen voorkom je dat dit kan gebeuren.

Vellingdelen

Vellingdelen zijn een makkelijke oplossing om je dak af te maken. Je hoeft dan niet een aparte laag te maken maar je kunt direct de delen plaatsen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een speciaal dak dat je speciaal hebt gemaakt voor jouw overkapping.

Simpel plaatmateriaal kan een nog eenvoudiger alternatief voor vellingdelen zijn. Het enige wat je dan hoeft te doen is het dak licht te isoleren en de plaat te plaatsen. Meestal zien deze platen er echter niet mooi uit. Vellingdelen zijn dan vele malen mooier. Een mooiere optie is dan het gebruik van vellingplaten.

Samengevat is de mooiste optie begroeiing. Dit helaas ook de meest ingewikkelde vorm van dakbedekking voor jouw overkapping. Maken van zo’n begroeiing kost namelijk extra veel tijd en geld.

Mocht je kiezen voor vellingdelen, is het raadzaam hier diverse luchtgaten aan de zijkanten tussen te laten. Dit kan je doen middels panlatten. Door zo’n luchtlaag te maken voorkom je dat de veilingdelen kunnen gaan schimmelen door vochtigheid of ander troep.

Dan nog de regen, want als je er niet op let kan het zomaar zo zijn dat regen niet eenvoudig weggeleid kan worden. De makkelijkste manier om dit te doen wanneer hier nog nauwelijks aandacht besteed is, is door schuine balken te plaatsen. Je maakt hierdoor alsnog een schuin dak door een tweede laag aan te brengen. Dit is een optie die wat meer tijd kost. Je krijgt er weliswaar een mooier resultaat van.

Door naar de bouwtekeningen! Hier vertel ik je er alles over…

Stap 8: De overkapping is nog niet klaar

Afhankelijk van het soort overkapping dat je aan het maken bent zijn er nog extra stappen nodig. Allereerst zal de dakbedekking op basis van jouw wensen al wel of niet geplaatst zijn. Omdat er bijzonder veel mogelijkheden zijn wat betreft dakbedekking is dit naar eigen wens in te richten.

De volledige overkapping zal straks op je eigen manier verder in te richten zijn. Nu we nog naar het dak kunnen kijken, is dit raadzaam met zorg te doen.

Heb je het dak goed geïsoleerd? Laat het geen water door? Heb je dit volledig getest?

Staat de constructie stevig? Kan het tegen een stootje?

Het zijn misschien niet de leukste taken. Maar toch moet de overkapping nauw worden gecheckt op deze punten. Je wilt niet eindigen met een project dat vol met gebreken zit.

Stap 9: Onderhoud van het nieuwe dak

Dan is daar de afdak, zo goed als klaar. Of toch niet? In de volgende stap gaan we beter kijken naar wat je allemaal kunt doen met de vloer van de nieuwe overkapping. Nu gaan we eerst dieper in op wat hout kan betekenen voor de overkapping.

Om verschillende redenen kan het eindresultaat er per persoon verschillend uitzien. Misschien omdat jij een andere houtsoort hebt gebruikt of zelfs een volledig ander dak hebt gekozen. Geen probleem natuurlijk. Ieder zijn eigen voorkeur en wens. Maar wat kan jij doen om de overkapping zolang mogelijk in optimale staat te behouden?

Een van de belangrijkste manieren om dit te doen is door de tuinoverkapping bij te houden. Zelf maken is leuk, maar het onderhouden is hier echt een onderdeel van. Het dak van de overkapping zal niet altijd even goed functioneren als je wilt. Mogelijk kan er eens een scheurtje verschijnen in het dak waardoor het gaat lekken. Op zulke momenten moet je direct actie ondernemen en de schade beperken. Je moet absoluut niet de problemen oplaten stapelen en de houten overkapping laten rotten.

Hout behandelen

Het behandelen van het hout dat gebruikt is voor de overkapping, ofwel de gehele afdak, kan tevens op verschillende manieren onderhouden worden. Coaten, beitsen en een laag verf kan de afdak een sterker leven geven.

Hier zijn diverse soorten coating voor beschikbaar. Nano coating is voor diverse houtsoorten geschikt aangezien het speciaal voor buitentoepassingen ontworpen is. Het regenwater druipt zo van het hout af als het hout een mooie nano coating heeft.

Wat de houten overkapping maken je niet heeft verteld, is dat slecht onderhoud voor houtrot kan zorgen. En houtrot heeft als gevolg dat het hout zwakker wordt. Bij een grote overkapping is dit een nachtmerrie die eenvoudig voorkomen kan worden door correct het geheel te onderhouden. Ook als je een goedkope overkapping gemaakt hebt hoeft dit geen problemen op te leveren.

Stap 10: Vloer van hout of steen? Veel mogelijkheden voor jouw nieuwe overkapping

Mogelijk heb je al vroeg besloten dat de overkapping een vloer van beton, steen of hout krijgt. Is dit nog niet het geval dan kan je nog alle kanten op. Want een vloer van beton of zand kan nog uitstekend een houten vloer toegewezen krijgen. De mooiste overkappingen als het aan mij ligt hebben een houten vloer zoals een traditionele vlonder. Mijn bouwtekeningen laten je vrij om hier je eigen keuze in te maken.

Want je kunt ook de vloer van je overkapping betegelen. Dit is een snelle en doeltreffende manier om een mooie strakke vloer te krijgen. Een vloer van tegels is vooral aan te raden wanneer je de overkapping tevens wilt gebruiken om spullen om te bergen. Op een vloer van zand of hout rol je toch wat minder makkelijk dan op steen.

Heb je een grote ruime binnenplaats en voldoende plek voor een overkapping waar een deel zand in kan worden gestort? Dan is een combinatie van beide een leuke optie. Je hebt namelijk in de zomer dan een klein ministrandje waar je in de winter een plankenlaag overheen kunt leggen. Met een vloer van zand is het dan op beide momenten genieten.

Nu zijn er duidelijk wat nadelen van hebben van een zandvloer. Toch is het bij velen een leuk eindresultaat geworden en mag het zeker overwogen worden!

Constructie schuur met schoren
Constructie schuur met schoren

Stap 11: Overkapping bouwtekeningen – diverse soorten mogelijk

Een belangrijk voordeel van de bouwtekeningen is dat je ongelofelijk veel keus hebt. Natuurlijk geven de afdak bouwtekeningen jou een idee waar je met de terrasoverkapping heen moet gaan. Zo zal er een duidelijke indicatie van de grootte en omvang zijn. Je kunt echter zelf bepalen hoeveel groter het project moet worden door diverse afmetingen aan te passen.

De makkelijkste manier om een complete overkapping groter (of kleiner) te maken is door verhoudingsgewijs met de afmetingen te spelen. Als jij een 80 procent grotere tuin overkapping wilt maken, pak je alle afmetingen en vermenigvuldig jij deze met 1.80, oftewel + 80%. De overkapping een procent of 30 kleiner maken? Dan kiezen we voor een vermenigvuldiger van 0.70.

Dit kan je doen bij de ruim 20 bouwtekeningen die ik getekend heb voor overkappingen ofwel afdakjes. Iedere tekening is net wat anders. De tekeningen verschillen namelijk per houtsoort en afmeting. Ook zal niet iedere tekening ontworpen zijn om gecombineerd te worden met een schuur.

Zoals eerder vermeld, zijn in het algemeen voor vier houtsoorten bouwtekeningen gemaakt. Je kunt daardoor de overkapping maken van;

 • Geïmpregneerd hout
 • Hardhout
 • Vuren
 • Grenen

Nu is er niet een van deze houtsoorten per se het best. Echter is de ene houtsoort goedkoper en de ander weer duurzamer. Voor dit deel raden wij je aan om het artikel over houtsoorten nog eens na te lezen. Hier leg ik je uit welke houtsoorten wanneer het best zijn. Dit scheelt jou weer nadenken als je een lastige keuze moet maken.

Om nog terug te komen op de bouwtekeningen: er zijn behalve houtsoorten tientallen maten mogelijk. Er zijn ontwerpen met een breedte van dik boven de 2 meter tot daaronder. Er is een ruime keus wat betreft de bouwtekeningen voor het maken van een tuin of terras overkapping.

Beginnen met de overkapping bouwtekeningen? Op deze pagina vind je overkapping bouwtekeningen en nog veel meer!

Overkapping aan schuur inspiratie

Diverse belangrijke tips voor bij of onder jouw afdak die ik je niet wil onthouden

Heb je een terrasoverkapping of tuin afdak gemaakt? Dan heb ik nog een aantal ongelofelijk handige tips waarmee jij dit project tien stappen verder dan de rest zet. Een aannemer zou het kortom nooit zo slim kunnen doen als jij met deze tips!

Deze tips hoeven niet voor iedereen even relevant te zijn. Dus kort browsen door deze doe-het-zelf overkapping tips is genoeg om het maken van dit project leuker en makkelijker te maken. Ook helpt het je inzicht te bieden in hoe ik zelf mijn bouwprojecten combineer. En het is ideaal om inspiratie uit te halen!

7 tips bij het maken van je overkapping

Tip 1: Plaats je eigen houten tuinmeubels onder het afdak

Sommige overkappingen zijn groot genoeg om voor diverse doeleinden te gebruiken. Zo zijn er veel toepassingen om het te combineren met tuinmeubels. Mijn persoonlijke favoriet zijn de steigerhouten loungesets die nu zelfs bij grote winkels te koop zijn.

Behalve een overkapping maken kan jij vast meer op het gebied van doe-het-zelven. Zo zal je met grote eenvoud een steigerhouten meubelen set voor onder de overkapping bij kunnen maken. Jouw tuin ziet er met deze stukken hout dan weer net een paar stappen mooier uit dan zonder.

Het maken van een meubelset kost relatief weinig tijd en is goed te combineren met dit project. Als je handig genoeg bent kan je de eerste delen binnen enkele dagen maken.

Ook kan je gebruik maken van materialen waarmee delen van het werk al voor jou zijn gedaan. Denk hierbij aan pallets waarmee je in een klap complete delen van banken kunt maken. Ook stelt dit je in staat om tegen een spotprijs en lage kosten tuinmeubels voor de overkapping te maken. Onder je eigen afdak genieten in jouw zelfgemaakte tuinmeubels. Kicken natuurlijk.

Tip 2: Goedkoper de overkapping maken? Bespaar niet op materialen!

Bij vrijwel alle doe-het-zelf projecten die ik op mijn blog bespreek geef ik advies hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden. In veel gevallen kunnen er met gemak honderden euro’s aan materiaalkosten af als je besluit net wat slimmer te zoeken. Zo kan je in veel zaken oud en gebruikt hout opkopen. Of bijvoorbeeld hout met verf- en vuilplekken.

In dit geval wil ik je bij het terrasoverkapping project niet adviseren te bezuinigen op het gebied van materialen. Mocht je kiezen om op materialen te bezuinigen, dan zal je dit gegarandeerd terug gaan zien in het eindresultaat. Je bouwt dan een afdak dat minder lang meegaat en je kortom minder van zult genieten. Een overkapping moet gebouwd worden van kwalitatief hout. Hout waar je met gemak jaren mee door kunt gaan.

Bespaar dus niet op de materialen voor de overkapping. Geef net wat meer uit dan dat je bij doe-het-zelf projecten gewend ben. Hier profiteer je later de vruchten van als jouw overkapping nog perfect functioneert.

Tip 3: Buitenkeuken met barbecue maken

Diverse klussers hebben de afgelopen jaren de keuze gemaakt om een ander populair Fred’s Bouwtekeningen project te combineren met de overkapping. Dit project is de buitenkeuken met barbecue van hout. Net als dat je de overkapping zelf kunt maken, kan je dit project ook zelf uitvoeren. De tuin overkapping staat prachtig in combinatie met deze buitenkeuken waar veel soorten barbecue’s in geplaatst kunnen worden.

Omdat je wilt voorkomen dat de barbecue nat wordt, is het alleen maar slim om de buitenkeuken op zijn minst deels onder de overkapping te plaatsen. Je zal dan diverse jaren langer van een kwalitatieve buitenkeuken gebruik kunnen maken.

Bouwtekeningen voor het zelf maken van deze buitenkeuken zijn natuurlijk in hetzelfde pakket als de afdak bouwtekeningen verkrijgbaar. Ideaal!

Tip 4: Carport overkapping voor jouw auto, motor of fietsen

Je hoeft niet alleen een terras of tuin overkapping te maken. Dit kan je ook doen voor in de voor- of achtertuin met een carport als functie. Altijd een droge auto, motor of fiets wanneer je de beschikking hebt over een eigen carport. Een luxe waar de huizenprijzen automatisch een boost van krijgen. Een simpele keuze voor de rasklusser onder ons. Waarom zou je niet door bouwen en een carport toevoegen aan jouw perceel?

Hout is net als bij de overkapping het hoofdingrediënt van dit project. Een carport is goedkoper dan een tuin afdak doordat je wat minder hout nodig hebt. Ook kan het dak op een andere manier gemaakt worden wat jou meer ruimte geeft om kosten te besparen.

Als je dan dus toch al de ervaring hebt opgedaan om een overkapping in de tuin te maken, kan je dus net zo goed door bouwen aan een kloon in de voortuin (zijkant van je woning maar voor je garage), ook wel een carport genoemd. Kan jij op de zaak vertellen dat je een overkapping én carport hebt gefikst.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Tip 5: Afdak combineren met een houthok of schuur

Eerder sprak ik al over dat je een afdak/overkapping kunt bevestigen aan een schuur. Veel klussers zijn jou al voorgegaan bij het bouwen van een schuur met een eigen afdak.

Een schuur bouwen kost meer tijd (en geld) dan een afdak en is daarom een uitdagender project. Je kunt daarom beter beide projecten opdelen en met het een beginnen voordat je naar het volgende project kijkt. Door een schuur eerst te bouwen weet je precies hoeveel ruimte er later overblijft voor de overkapping.

Dat is niet het enige voordeel. De fundering die jij voor de schuur maakt kan direct worden doorgetrokken voor de mogelijke overkapping. De schuur en tuin overkapping is daardoor aanzienlijk sneller te bouwen dan wanneer dit niet gecombineerd zou worden.

Wat je ook zelf kunt maken naast de overkapping is een houthok. Mocht je echt extra tijd hebben, dan zal een dergelijk houthok een prachtplek zijn om al het hout in op te slaan. Een ware eye-catcher voor tijdens de zomermaanden en ontzettend praktisch tijdens de koude dagen.

Tip 6: Een eigen veranda bouwen aan je huis in plaats van een losse overkapping

De meeste klussers die op dit artikel uitkomen hebben gekozen om specifiek een overkapping te maken in hun tuin en niet een veranda. Het kan zijn dat je na het lezen van dit overkapping stappenplan op andere ideeën bent gekomen. Een veranda is toch dat wat je het liefst wilt maken. Geen probleem! Dan switchen we gewoon even over naar het stappenplan voor een veranda maken. Daar lees je precies wat je moet doen voor het bouwen van een veranda.

Voor een klusser is het daarom een keuze tussen een overkapping voor in de tuin of terras, of een veranda aan het huis. Kies je voor de veranda, dan kunnen de kosten hoger zijn en ben je meer tijd aan het project kwijt. De respectievelijke bouwtekeningen helpen je behoorlijk ver opweg. Maar je zal alweer een aantal jaar in de handen moeten hebben om dit project soepel te kunnen uitvoeren.

Tip 7: Een dak in je tuin, levert dat nog wat op?

Als je uiteindelijk gekozen hebt voor een dak in je tuin, heb jij zelf een plek gecreëerd waar je op ieder moment van het jaar kunt vertoeven. Geen weer soort kan jou weerhouden van jouw favoriete plek in de tuin. Dit heeft als logisch gevolg dat als jij jouw huis nog een keer zou willen verkopen, de waarde evenredig mee stijgt.

Hoe mooier jouw tuindak is, hoe meer je dit kunt verrekenen met de prijs van je huis. Eigenlijk kan jij dus, als je het slim doet, de overkapping gratis bouwen! Je moet alleen nog wel wat jaren wachten totdat je de winsten eruit kan halen ;-).

De staat van de overkapping is hier ongelofelijk belangrijk. Je kunt wel een afdak in je tuin hebben, maar zolang de kwaliteit niet voldoende is, zal niemand de waarde meenemen. Een afdak van slechte kwaliteit zal zelfs voor waardevermindering zorgen. Het is dus belangrijk dat je de overkapping zo kunt maken dat hij ook te onderhouden is.

Hoe kan Fred mij helpen bij het maken van een overkapping?

Zoals ik je al vertelde heb ik zelf ook een overkapping gemaakt. Ik heb uiteindelijk besloten om mijn ervaringen in dit artikel te verwerken en alle praktische aspecten van een overkapping maken ook met jou te delen. Want als jij een overkapping op maat wilt maken, kan jij van mij meer informatie krijgen over welke stappen jij moet nemen om dit te doen. Als ervaren timmerman heb ik de beschikking over bouwtekeningen en andere hulpmiddelen om het bouwen van een overkapping probleemloos te laten verlopen. Een bouwtekening op maat nodig van je overkapping? Ga dan naar het contactformulier en vraag een offerte aan.

Nog een stuk interessanter dan de bouwtekening op maat, is wat ik voor je kan betekenen met bouwtekeningen. Als maker van Fred’s Bouwtekeningenpakket zijn daar namelijk de tekeningen in te vinden waarmee een overkapping maken tegen pas echt scherpe kosten mogelijk is. Geen hoge prijzen voor een offerte van een te dure aannemer. Je kunt zelf aan de slag met deze tekeningen.

Maak gebruik van Fred’s Bouwtekeningen om dit project te laten slagen!

Ben jij een serieuze klusser die zeker wil zijn dat dit project gaat slagen? Dan is het gebruik van Fred’s Bouwtekeningen een vereiste. In mijn bouwtekeningenpakket zijn duizenden tekeningen te vinden die voor een gigantisch aantal projecten te gebruiken is. Als jij het kan bedenken, kan je het waarschijnlijk maken met een van deze tekeningen.

De benodigde bouwtekeningen voor het maken van de overkappingen voor tuin en terras zijn in dit pakket te vinden.

Ik motiveer je om het pakket uit te proberen. Ik hanteer een niet goed, geld terug regel hiervoor. Ben je niet tevreden met de kwaliteit of inhoud, dan heb je recht om je geld terug te vragen. Ik maak echter zelden iemand mee die dit doet. Dus ik ben er wel zeker van dat jij gaat profiteren van de inhoud van Fred’s Bouwtekeningenpakket.

Wil je weten welke bouwtekeningen er allemaal in dit pakket te vinden zijn? Klik dan hier. Op deze pagina vind je meer informatie!

Hier onder nog enkele voorbeelden van overkapping bouwtekeningen die jij straks kunt gebruiken

Overkapping tekening
Overkapping tekening

Een eigen overkapping maken doe je met goede bouwtekeningen.

Hoe vind je dit artikel? Wil je meer van dit soort berichten ontvangen? Zet het hier onder in de reacties

Meer van dit soort artikelen

12 reacties

 1. Hoi Fred,

  Super bedankt voor de uitgebreide uitleg ik heb al aardig wat overkapping bouwtekeningen gezien van je in het ledengedeelte nu alleen nog goed kijken welke ik echt wil gaan bouwen.

  Volgens de bouwvergunningscheck mag ik het vergunningsvrij bouwen. Nu alleen nog de goedkeuring van mijn vrouw 🙂 maar dat zal ook vast wel goed komen

  Zelf heb ik er inmiddels al enorm veel zin in om de overkapping te gaan bouwen je ziet de foto’s nog wel verschijnen

  Groeten
  Leander

  1. Hoi Leander,

   Ik ben benieuwd welke overkapping je uiteindelijk gaat bouwen
   Veel succes met de bouw en ook om goedkeuring te krijgen van je vrouw 🙂

   Wat super gaaf dat je ook foto’s wil opsturen straks

   Groeten Fred

 2. Dag Fred,

  Heb jij een voorbeeld van een overkapping aan zijkant garage.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob Maarleveld

 3. Goedemiddag Fred,
  echt super al die voorbeelden, enkelt ik heb iets in mijn hoofd 🙂

  een l-vormige overkapping van 8 meter lang met een houthok.

  Heb je toevallig een voorbeeld of een tekening hiervan.

  bedankt alvast

 4. Hoi Fred,
  Mijn wens is een overkapping achter het stenen schuurtje te maken, van 3,40 m bij 3 m op de erfscheiding.
  Schuurtje is enkel steens en 1,5 m diep. Hierop wil ik een balk bevestigen die nog 1,5 m uitsteekt.
  Mijn vraag is of het mogelijk is om op deze hoek geen staander te plaatsen?
  En kan je een staander meer naar de hoek plaatsen zodat je een grote doorgang hebt?
  Alvast dank voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Edith

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.