Bouwtekening houten overkapping

Wanneer je zelf een overkapping wilt maken, dan ligt het gebruik van hout als materiaal voor de overkapping voor de hand. Met hout kun je het meest gemakkelijk werken en bovendien staat een houten overkapping altijd garant voor een mooie uitstraling. Maar dan komt de vraag of je een overkapping uit de losse hand gaat maken of dat je hiervoor een overkapping hout bouwtekening wilt gebruiken.

Of je een houten overkapping bouwtekening wilt gebruiken of niet, het is vooral afhankelijk van hoe ervaren je bent. Hierbij kun je kiezen tussen een bouwtekening houten overkapping zelf maken of een kant en klaar overkapping hout bouwtekening kopen.

Wat is een bouwtekening van een houten overkapping?

Een bouwtekening van een houten overkapping, is een tekening op papier van de overkapping die jij wilt maken. De bouwtekening overkapping hout, kan op verschillende manieren zijn samengesteld. Het kan zijn dat je zelf een eenvoudige schets op papier hebt gezet om je ideeën te visualiseren, maar het kan ook een bouwtekening zijn die iedere stap nauwkeurig uitlegt en die je moet volgen.

Deze laatste soort overkapping hout bouwtekening, is ook bekend van kant-en-klaar gekochte overkappingen. Dit is vaak een bouwpakket die je zelf in elkaar moet zetten en waarbij alle materialen al op maat zijn gemaakt. Daarnaast is er nog de professioneel getekende bouwtekening houten overkapping. Klussers zullen deze tekening nooit laten maken, maar is wel nodig als je een vergunningsaanvraag moet doen.

Waarom kiezen voor een overkapping hout bouwtekening?

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een bouwtekening houten overkapping te kiezen. Je wilt wat houvast hebben bijvoorbeeld. Als je tijdens de bouw van de overkapping toch nog aan het twijfelen komt of bepaalde onderdelen van de constructie wel kunnen, dan kun je altijd een blik op de bouwtekening werpen.

Er zijn ook klussers die perse een stap voor stap handleiding nodig hebben. Zij houden niet van improviseren en hebben de overkapping hout bouwtekening nodig om hun overkapping te bouwen. Zonder een dergelijke tekening zullen zij al snel in de problemen komen. Een andere reden om een bouwtekening van een houten overkappen te laten maken, is als je een vergunning moet aanvragen. De bouwtekening wordt als eis gesteld door de gemeente.

Waarom kiezen voor een houten overkapping?

Niet voor niets staan er in Nederland en België veel overkappingen die van hout zijn gemaakt. Hout is voor de doe-het-zelver het meeste gemakkelijke materiaal om mee te werken. Wanneer je op je bouwtekening overkapping hout de maten hebt genoteerd, dan weet je exact hoe lang de houten balken moeten zijn die je aanschaft.

Vaak zijn deze balken in standaardmaten te koop. Het is geen ramp als de balken langer zijn dan de afmetingen die jij nodig hebt. Daarom is het juist een voordeel dat je overkapping van hout is, want je zaagt zelf gemakkelijk de balken op maat. Een overkapping bouwen met hout is gemakkelijker dan alle andere soorten materialen die je hiervoor ook zou kunnen gebruiken.

Een andere reden om te kiezen voor een houten overkapping, is de uitstraling van hout. Het is natuurlijk materiaal en heeft dus ook een natuurlijke en tevens warme uitstraling. Hierdoor past een houten overkapping in vrijwel alle soorten tuinen.

Welk soort hout gebruiken?

Kies e voor een houten overkapping, dan moet je een keuze maken uit de houtsoort. Vele houtsoorten zijn geschikt, maar kies wel een houtsoort die in de duurzaamheidsklassen 1 t/m 3 vallen. Je weet dan zeker dat het hout duurzaam is en minimaal 15 tot 25 jaar mee kan gaan. Het meest duurzame hout is tropisch hardhout.

Dit is uitermate sterk hout en heeft nagenoeg geen onderhoud of behandeling nodig. Daar staat tegenover, dat het erg duur hout is en voor de meeste klussers geen optie. Een eiken overkapping is wel een optie. Eikenhout is in Nederland erg populair, vanwege de warme houtkleur en het stevige hout.

Momenteel ook erg populair, is Douglas hout. Dit hout is lichter van kleur en bestand tegen diverse weersomstandigheden. Een bouwtekening houten overkapping kun je in principe voor alle houtsoorten maken.

Welke soorten bouwtekeningen voor overkapping zijn er?

Wanneer je een bouwtekening houten overkapping onder ogen krijgt. Dan kun je hier verschillende dingen op aflezen. Maar de ene bouwtekening is de ander niet. Er zijn namelijk verschillende soorten bouwtekeningen. Al zul je de meeste soorten niet tegenkomen op een bouwtekening overkapping hout. Hiervoor is een overkapping een te gemakkelijke constructie.

Plattegrond

Een plattegrond is de meeste voorkomende bouwtekening voor allerlei soorten gebouwen en zelfs de tuin. Voor een houten overkapping bouwtekening zal een plattegrond niet altijd nodig zijn. Wel is een plattegrond nodig voor een officiële bouwtekening van een houten overkapping bij een vergunningsaanvraag. Bij een grote overkapping kan een plattegrond wel handig zijn. Zo kun je de exacte afmetingen hierop in tekenen en en stroom- en lichtpunten.

Situatietekening

Ook een situatietekening kan nodig zijn als je een officiële bouwtekening bij een vergunningsaanvraag moet inleveren. Hierop staat alleen de overkapping, maar een complete situatieschets van het perceel, dus je gehele tuin. Voor jezelf kan een situatieschets erg handig zijn, als je van te voren wilt zien hoe de houten overkapping in je tuin uitkomt ten opzichte van het terras, je huis, parkeerplaats of speeltoestellen.

Geveltekening

De geveltekening zal het vaakst voorkomen bij een houten overkapping bouwtekening. Op een geveltekening worden alle zijkanten van de overkapping weergegeven. Hierop valt het beste af te zien hoe het design van je overkapping is. Omdat alle kanten erop staan, kun je hierop zien hoe de overkapping er van iedere hoek in de tuin eruit komt te zien.

Doorsnedetekening

Een doorsnedetekening is eigenlijk hetzelfde als een plattegrond, maar een plattegrond een horizontaal overzicht. Een doorsnedetekening is een verticaal plattegrond. Hierop zijn alle zaken onder de overkapping af te lezen. Nu zal dit in een overkapping niet zo van belang zijn, omdat de meeste overkappingen een open ruimte zijn zonder trappen of kamers. Een doorsnedetekening is vooral van toepassing op woningen.

Een overkapping hout bouwtekening zelf maken

Een overkapping hout bouwtekening zelf maken is in principe zelf te doen. Al hangt dit wel af hoe handig je hierin bent. Voor een duidelijke tekening wil je natuurlijk een 3D houten overkapping bouwtekening hebben. Dit wordt voornamelijk digitaal gemaakt met speciale software. Je moet hier dus wel enige kennis van hebben.

Een 3D bouwtekening van een houten overkapping zelf tekenen kan ook, maar dan moet je wel wat tekentalent hebben. Voor klussers die zelf een houten overkapping maken, hoeft een dergelijke tekening niet heel professioneel te zijn. Soms is een ruwe schets al voldoende. Moet je een bouwtekening voor de aanvraag van een vergunning inleveren, dan moet een expert de tekening maken.

Voordelen overkapping hout bouwtekening zelf maken

  • Zelf een bouwtekening overkapping hout maken kost je alleen tijd, maar kan gratis zijn als je hiervoor geen dure software gebruikt.
  • Het is erg leerzaam om zelf een houten overkapping bouwtekening te maken.

Nadelen overkapping hout bouwtekening zelf maken

  • Je hebt enige kennis van zaken nodig, zowel van hoe een bouwtekening eruit moet zien, als hoe je zelf een bouwtekening moet maken.
  • Als je niet ervaren bent, dan gaat er erg veel tijd zitten om een bouwtekening van een houten overkapping zelf te maken.

Bouwtekening overkapping hout kopen

Een bouwtekening overkapping hout kopen, doe je als je niet heel ervaren bent met het zelf bouwen van een houten overkapping. De bouwtekening geeft je dan wat handvatten. Bij een uitgebreide bouwtekening zul je zelfs stap voor stap begeleid worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bouwtekening van een houten overkapping van https://www.fredsbouwtekeningen.nl.

Voor een zeer gering bedrag krijg je toegang tot 10.000 verschillende soorten bouwtekeningen. Hieronder ook verschillende modellen voor een houten overkapping. Je hebt dus zelfs de keuze uit een bepaalt design. De bouwtekeningen zijn in 3D en je krijgt stap voor stap begeleiding tijdens het bouwproces. Er zijn ook andere websites waar je een bouwtekening houten overkapping kunt kopen, maar veelal kosten deze vele honderden euro´s. Helemaal duur zal het worden als je een bouwtekening van de houten overkapping op maat wilt laten maken.

Voordelen bouwtekening overkapping hout kopen

  • Je hoeft geen tijd te besteden aan het zelf tekenen van de bouwtekening.
  • De bouwtekeningen die je kunt kopen zijn vaak professioneel, waarmee je goed uit de voeten kunt.

Nadelen bouwtekening overkapping hout kopen

  • Een bouwtekening kopen kan erg duur zijn, je moet goed opletten waar je een bouwtekening aanschaft.
  • Er is een kans dat je geen geschikte bouwtekening vindt die aan jouw wensen voldoet. Ga daarom naar: https://www.fredsbouwtekeningen.nl.
houten overkapping met zijwanden
houten overkapping met zijwanden

Hoeveel kost een bouwtekening van een houten overkapping?

In principe maakt het voor je bouwtekening niet uit voor welk soort hout je kiest. Alle soorten onderdelen van hout komen ongeveer overeen, ongeacht houtsoort. Zelf een bouwtekening tekenen op papier, kost je in principe niets. Wil je zelf een professionele tekening maken op je computer, dan moet je rekening houden met aanschaf van software en eventueel training.

Een kant en klare bouwtekening kopen kan heel verschillend zijn in prijs. Maar de meeste tekeningen kunnen enkele honderden euro´s kosten, tenzij je het pakket van Fred´s Bouwtekeningen aanschaft. Hier krijg je zelfs meer voor je geld, namelijk toegang tot 10.000 overige bouwtekeningen. Een bouwtekening overkapping hout op maat laten maken kan je zelfs meer dan € 1.000,- kosten.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende bouwtekeningen voor je overkapping? Lees dan de pagina Bouwtekening overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…