Lessenaarsdak overkapping

Wil jij een overkapping maken? Heb je al een idee hoe je overkapping eruit moet komen te zien? De ene overkapping is de andere niet als het op het design aankomt. Het belangrijkste onderdeel dat het design van de overkapping bepaalt, is het dak. Met het soort dak kun je een klassieke ogende overkapping bouwen, maar ook een overkapping met een moderne uitstraling. heb je wel eens gedacht aan een bepaald type dak? Een van deze soort daken is een bouwtekening lessenaarsdak overkapping.

Maar wat is een lessenaarsdak overkapping, wat zijn voor- en nadelen hiervan en waarom is het verstandig om bij de bouw een bouwtekening overkapping lessenaarsdak te gebruiken?

Wat is een lessenaarsdak overkapping?

Een lessenaarsdak is een dak dat bestaat uit één dakvlak. Het meest voorkomende dak is een zadeldak en dit dak bestaat uit twee dakvlakken die elkaar in de nok raken. Een lessenaarsdak zitt tussen een zadeldak en een plat dak in. In feite is het een plat dak, maar ook een hellend dak. Het verschil met een plat dak, is dat het dakvlak niet horizontaal ligt, maar een hellingsgraad heeft van minimaal 15 graden.

Lessenaarsdak overkapping
Lessenaarsdak overkapping

Het gevolg van het gebruik van een lessenaarsdak, is één zijde hoger is dan de andere zijde. Afhankelijk van de hellingsgraad kan dit zelfs extreem hoog aan de ene kant zijn en extreem laag aan de andere zijde. Als je het lessenaarsdak erg schuin zet, dan heb je het idee van een kapschuur. Een lessenaarsdak overkapping kan een zeer moderne uitstraling hebben. Vooral als je een woning hebt met een lessenaarsdak of een zadeldak, dan past een lessenaarsdak overkapping goed bij.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een lessenaarsdak overkapping?

Voor ieder type dak die je overweegt moet je de voordelen en nadelen naast elkaar zetten. Dit geldt ook als je voor een lessenaarsdak overkapping kiest. Je kunt dan namelijk gemakkelijk bepalen of een lessenaarsdak overkapping geschikt is voor jou of dat je toch moet kiezen voor een ander type dak.

Voordelen lessenaarsdak overkapping

 • Een belangrijk voordeel van een lessenaarsdak overkapping, is dat je maar één dakgoot hoeft te installeren. De dakgoot zal zo veel minder in het oog springen.
 • Ondanks dat een lessenaarsdak veel minder complex is dan andere type daken, is het esthetisch wel een mooi dak en dit past goed bij een moderne overkapping.
 • Er kan meer lichtinval gecreëerd worden met een lessenaarsdak overkapping. Dit heeft alles te maken met de relatief hoge voorzijde.
 • In vergelijking met andere type daken is een lessenaarsdak overkapping relatief goedkoop. Immers het is gewoon een plat dak die al dan niet licht hellend is.

Nadelen lessenaarsdak overkapping

 • Op warme dagen kan het onder een lessenaarsdak overkapping behoorlijk warm worden. Dit is te vergelijken met een plat dak.
 • Vooral bij een lessenaarsdak met een lage hellingshoek, komt het voor dat vuil en bladeren op het laagste gedeelte blijven liggen. Regelmatig schoonhouden is dan van belang.
 • Hoe hoger de hellingshoek is, des lager wordt de ingang op het laagste punt. Daarom is de achterzijde vaak ook gesloten met een muur.
 • Je hebt geen volledig vrijstaande overkapping.
 • Onder het laagste gedeelte heb je minder ruimte. Is de hellinghoek erg hoog, dan is het vaak zelf nutteloze ruimte.

Wat is een bouwtekening overkapping lessenaarsdak?

Een bouwtekening overkapping lessenaarsdak is een tekening van de overkapping, zodat je een hulpmiddel hebt bij het bouwen. Op de tekening geef je niet alleen aan hoe je lessenaarsdak overkapping eruit moet komen te zien, ook de afmetingen en hoe je eventuele verbindingen maakt.

Een bouwtekening overkapping lessenaarsdak kan er verschillende uitzien. Sommigen hebben voldoende aan een eenvoudig ontwerp op papier, zodat ze een indruk hebben hoe de overkapping wordt. Anderen willen het liefste een 3D bouwtekening overkapping lessenaarsdak, zodat ze een gedetailleerde hulp hebben tijdens de bouw. Een bouwtekening overkapping lessenaarsdak kan dan ook op verschillende manieren getekend worden.

Waarom kiezen voor een bouwtekening overkapping lessenaarsdak?

De belangrijkste reden om te kiezen om een bouwtekening overkapping lessenaarsdak bij het bouwen te gebruiken, is dat je houvast hebt. Begin je zonder bouwtekening, dan heb je eigenlijk geen idee hoeveel materialen je moet in kopen en wat de afmetingen van je overkapping zijn. Dit zijn uitermate belangrijke gegevens die op een bouwtekening overkapping lessenaarsdak staan aangegeven. Zo voorkom je dat je of teveel of te weinig materiaal aankoopt.

Mede doordat een lessenaarsdak een meer lastige constructie is dan een plat dak, is het gebruik van een bouwtekening altijd aan te raden. Ga je voor een hoge hellingshoek voor je lessenaarsdak, dan loop je het risico dat je overkapping de toegestane hoogte overschrijdt en dat je een vergunning aan moet vragen.

Dit geldt ook het oppervlak van je overkapping groter wordt dan de lokale regelgeving. Bij een vergunningsaanvraag dien je een officiële bouwtekening aan te leveren, die voldoet aan alle bouwkundige eisen. Dit is dus een andere bouwtekening die je gebruikt voor het bouwen van je lessenaarsdak overkapping. Het tekenen van deze bouwtekening kun je het beste overlaten aan een expert.

Welk soort bouwtekening overkapping lessenaarsdak gebruiken?

Een bouwtekening van een overkapping met lessenaarsdak kan er heel verschillende uitzien. De meest gebruikte soort bouwtekening is een tekening die is bijgesloten bij een kant-en-klaar lessenaarsdak overkapping. Deze overkappingen worden als bouwpakket aangeboden en moet je zelf opbouwen volgens de tekening. Eenzelfde soort kant-en-klaar bouwtekening kun je ook aankopen en dan kun je zelf je overkapping bouwen.

Ben je een ervaren klusser, dan heb je misschien niet altijd een bouwtekening overkapping lessenaarsdak nodig. Toch kan het handig zijn om toch iets op papier te zetten, als is het maar een grove schets met de afmetingen erbij. Je kunt hier dan altijd op terugvallen als je het moeilijk krijgt tijdens het bouwproces. Hoe simpel deze bouwtekening ook is, het zal zeker helpen om je door het bouwproces te leiden.

De officiële bouwtekening die je moet aanleveren bij een vergunningsaanvraag is veel meer dan een handleiding die je kunt gebruiken bij het bouwen. Deze tekening moet op schaal gemaakt worden, waarbij een zijaanzicht van de overkapping moet worden getekend, maar ook een plattegrond en een dwarsdoorsnede. Tevens moeten er allerlei bouwtechnische informatie op de tekening worden vermeld. Deze bouwtekening zal voor de meeste klussers geen optie zijn en enkel gebruikt worden voor een eventuele vergunningsaanvraag.

Zelf een bouwtekening overkapping lessenaarsdak maken of kopen?

Een bouwtekening kun je hoe eenvoudig ook, zelf tekenen. Als een bouwtekening overkapping lessenaarsdak zelf tekenen geen optie voor jou is, dan kun je proberen een kant-en-klaar bouwtekening kopen. Welke optie het beste voor jou is, moet je zelf beoordelen door de voor- en nadelen naast elkaar te zetten.

Bouwtekening overkapping lessenaarsdak zelf maken

Kies je ervoor om een bouwtekening overkapping lessenaarsdak zelf te maken, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je kladblok met papier en een potlood erbij pakken om zelf een ontwerp te maken. De ervaren klussers zullen hier misschien wel ervaring mee hebben. Op deze manier kun je wat je in gedachten hebt daadwerkelijk op papier visualiseren.

De bouwtekening is dan een soort van leidraad waar je tijdens het bouwen even op kunt kijken of alles nog naar wens is. Wil je een uitgebreide bouwtekening maken die je ook vol trots aan familie en vrienden kunt laten zien? Dan kun je gaan voor de digitaal gemaakte bouwtekening. Hiervoor moet je wel speciale software hebben. Het is dan mogelijk om je ontwerp in 3D te maken.

Een bouwtekening op papier tekenen kost je nagenoeg niets, de aanschaf van de software kan soms wel duur zijn. Helemaal als je kiest voor gerenommeerde software als AutoCAD. Daarnaast moet je kennis hebben hoe de software werkt.

Voordelen bouwtekening overkapping lessenaarsdak zelf maken

 • Het zelf tekenen van je bouwtekening is de meest goedkope optie, tenzij je dure software wilt aanschaffen.
 • Geen beperkingen in het ontwerp die je op papier wilt zetten. Je kunt je eigen fantasie de vrije loop laten.

Nadelen bouwtekening overkapping lessenaarsdak zelf maken

 • Moet je software aanschaffen of eventueel een cursus volgen om te werken met ontwerpsoftware? Dan wordt zelf een tekening maken duurder.
 • Je loopt een risico dat je fouten maakt in de tekening en dit werkt dan door in het eindresultaat van de overkapping.

Een bouwtekening overkapping lessenaarsdak kopen

Ga er niet vanuit dat je wel even een gratis bouwtekening van een lessenaarsdak overkapping kunt downloaden. Het online aanbod is er nagenoeg niet. Er zijn websites te vinden waar je een bouwtekening kunt kopen om te gebruiken voor de bouw. De prijzen kunnen oplopen tot honderden euro´s voor één tekening.

De goedkoopste optie is Fred´s Bouwtekeningen. Je krijgt niet één bouwtekening, maar duizenden verschillende soorten bouwtekeningen, zodat je meer kunt maken dan een lessenaarsdak overkapping. Koop je een bouwpakket overkapping, dan zit een bouwtekening hier standaard bij.

Voordelen bouwtekening overkapping lessenaarsdak kopen

 • Je hoeft zelf niet aan de slag en dit kan je veel tijd besparen.
 • De meeste bouwtekeningen die je kunt kopen zijn professioneel en duidelijk opgezet.

Nadelen bouwtekening overkapping lessenaarsdak kopen

 • Afhankelijk waar je een bouwtekening koopt, kun je duur uit zijn.
 • Er is een mogelijkheid dat je niet de gewenste bouwtekening van het ontwerp vindt die jij in gedachten hebt.

Hoeveel kost een bouwtekening overkapping lessenaarsdak?

Het goedkoopste ben je uit als je zelf de potlood en papier ter hand neemt. Een bouwtekening maken kost je dan niets. Anders wordt het als je je bouwtekening met software wilt maken. Sommige softwarepakketten zijn erg duur. Gelukkig kun je bij de meeste pakketten wel gebruikmaken van een gratis proefperiode, dus dit is een optie om toch gratis digitaal een bouwtekening te maken.

Het kopen van een bouwtekening kan erg duur zijn, tenzij je het zeer complete pakket bestelt bij Fred´s Bouwtekeningen voor € 67,-. Het pakket bevat onder meer veel documentatie en een gratis softwarepakket. Tevens krijg je toegang tot 10.000 bouwtekeningen. Met toegang tot zoveel bouwtekeningen, houdt dit wel in dat je geïnspireerd blijft je ook na de voltooiing van je overkapping blijft bouwen.

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…