Bouwtekening plat dak overkapping

Overkappingen in de tuin zijn er vele maten en soorten. Het mooie aan een overkapping die je zelf bouwt, is dat je niet gebonden hoeft te zijn aan enig standaard ontwerp. Mits je uiteraard de regelgeving rondom vergunningsvrij bouwen respecteert. In principe kun je een overkapping dusdanig ontwerpen, dat deze volledig voldoet aan jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bouwtekening plat dak overkapping.

Een overkapping bestaat grofweg uit twee delen, namelijk het frame met de staanders en ligger en het dak. Het is meestal het dak dat de overkapping een bepaalde uitstraling geeft. Je kunt een overkapping bouwen met een hellende oftewel schuin dak, maar veel klussers kiezen voor een overkapping met plat dak. Een bouwtekening overkapping plat dak kan dan zinvol zijn.

Wat is een bouwtekening overkapping plat dak?

Een bouwtekening overkapping plat dak is een tekening is zoals de naam al aangeeft, een tekening van een overkapping met een plat dak. Wanneer je van plan bent om een overkapping met plat dak te bouwen, dan kun je hiervan zelf een tekening maken, een tekening laten maken of een bestaande tekening van bouwtekening plat dak overkapping gebruiken.

Een bouwtekening plat dak overkapping kun je maken om de overkapping die jij in je hooft hebt te visualiseren, maar ook om te gebruiken als hulpmiddel tijdens het bouwproces. De behoefte aan een bouwtekening overkapping plat dak zal per klusser verschillend zijn. De één maakt simpelweg een schets op een bierviltje, terwijl de ander juist heel nauwgezet een handleiding nodig heeft om de overkapping te bouwen.

Waarom kiezen voor een bouwtekening overkapping plat dak?

Een bouwtekening overkapping plat dak dient vooral als begeleiding bij het bouwen van je overkapping. Niet iedereen is zo handig, dat hij of zij uit de losse pols een overkapping kan bouwen. Sterker nog, de meeste klussers hebben graag een houvast tijdens het bouwen. Hoe eenvoudig de tekening ook is, het kan van wezenlijk belang zijn op het uiteindelijk eindresultaat.

Vooral de constructie van het platte dak kan belangrijk zijn om op papier te zetten, aanzien dit het meeste werk is. Als je zelf een overkapping bouwt, dan zul je voor de staanders en liggers in de regel houten balken gebruiken, maar het dak kan ook van ander materiaal zijn, zoals glas, kunststof en doek.

Douglas overkapping

Je kunt ook voor een bouwtekening overkapping plat dak kiezen als het ontwerp of de afmetingen van de overkapping buiten de gestelde regels vallen. In dit geval mag je de overkapping niet vergunningsvrij bouwen en moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze vergunningsaanvraag moet altijd vergezeld gaan met een officiële bouwtekening op schaal.

Waarom kiezen voor een plat dak op de overkapping?

Je hebt gekozen voor een overkapping met plat dak en daar kun je zo je redenen voor hebben. Er zijn namelijk diverse redenen om voor een overkapping met plat dak te kiezen. Ten eerste is een plat dak goedkoper. Een plat dak bouwen is minder complex en kost minder tijd. Hiermee bespaar je arbeidsuren en materiaal.

Is je overkapping aan een woning aangebouwd, dan kan het zijn dat je plannen hebt om op het platte dak nog een dakterras te maken. Dan is een plat dak uiteraard noodzakelijk. Tevens dient een plat dak gemakkelijk als basis voor bijvoorbeeld zonnepanelen en kun je de hellingsgraad van de zonnepanelen zelf bepalen.

Ook het isoleren van een plat dak gaat gemakkelijker. Een plat dak isoleert sowieso al beter dan een hellend dak en je kunt ervoor kiezen om isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde aan te brengen. Een voordeel is ook dat je geen enorme hoge en lege ruimte hebt, zoals bij een hellend dak wel het geval is.

Welk soort bouwtekening plat dak overkapping gebruiken?

Je kunt gebruikmaken van verschillende soorten bouwtekeningen voor een overkapping met plat dak. Heb je voldoende aan een simpele schets, dan zul je meestal een tekening maken van het aanzicht van de zijkant. Zo kun je gemakkelijk het ontwerp van je overkapping bepalen. Deze vorm van bouwtekening kun je ook professioneler maken, door de tekening digitaal te maken.

Het is dan mogelijk om hiervan een mooie 3D bouwtekening te maken. Dit vergt overigens wel speciale software en de nodige kennis over het ontwerpen. Koop je een kant-en-klaar overkapping met plat dak, dan wordt deze geleverd als bouwpakket. Het voordeel hiervan, is dat alle onderdelen al op maat zijn gemaakt. Je hoeft de overkapping alleen in elkaar te zetten.

Bij het bouwpakket is standaard een bouwtekening overkapping plat dak meegeleverd. Dit kan een heel boekwerk zijn, met ieder stap die je moet volgen een aparte tekening van de onderdelen waarmee je bezig bent. Het  is de meest gemakkelijke methode om een overkapping met plat dat te bouwen.

Tenslotte is er nog de officiële bouwtekening overkapping plat dak die gemaakt is door een architect. Deze tekening zal niet iedereen nodig hebben, maar is verplicht als je een vergunningsaanvraag indient. De tekening dient dan aan allerlei eisen te voldoen.

Waar moet je aan denken bij het zelf maken van een bouwtekening plat dak overkapping?

Als je een bouwtekening plat dak overkapping wilt maken, dan is de eerste vraag of je wel of niet vergunningsvrij mag bouwen. Is dit het geval, dan heb je eigenlijk alle vrijheid om je bouwtekening zelf te maken en hoeft de tekening niet aan allerlei regelgeving te voldoen. Dit is niet het geval als je wel een vergunning moet aanvragen.

Dan wordt er een bouwtekening gevraagd die aan alle bouwkundige eisen moet voldoen. Het is niet aan te raden om deze tekening zelf te maken. De kans is groot dat deze dan afgewezen wordt en dit maakt het termijn voor een vergunningsaanvraag alleen maar langer. Je kunt een tekening op papier maken met een potlood, maar veel beter is het om tegenwoordig software te gebruiken.

Je bent dan zelf in staat om een mooie 3D tekening te maken. Softwarepakketten kunnen erg duur zijn. Als je eenmalig een tekening maakt, dan is het aan te raden om bij een officieel softwareprogramma gebruik te maken van een gratis proefperiode. Softwarepakketten, zoals AutoCAD, SketchUp en Floorplanner bieden een gratis proefperiode aan toe 30 dagen.

Bouwtekening plat dak overkapping zelf maken of kopen?

Het is dus mogelijk om een overkapping met plat bouwtekening zelf te maken of te kopen. Op welke manier je ook een bouwtekening plat dak overkapping wilt gebruiken, aan beide methodes zitten zowel voordelen als nadelen.

Bouwtekening plat dak overkapping zelf maken

Misschien heb je thuis nog een schrift liggen met blokjespapier, dan kan dit al een eerste start zijn om een bouwtekening plat dak overkapping te maken. Mede door het blokjespapier, kan dit zelfs al redelijk nauwkeurig op schaal. Voor veel doe-het-zelvers is een dergelijke tekening al voldoende om enige houvast te hebben tijdens het bouwen van de overkapping.

Je kunt een stapje verder en een mooie 3D tekening op digitale wijze maken. Je kunt dan vol trots je visualisering tonen aan familie, vrienden en kennissen en tevens is het een goed hulpmiddel tijdens de bouw. Dit gaat uiteraard gemakkelijker als je al enige kennis van ontwerpsoftware hebt en in het bezit bent van de software. Heb je geen software en niet de kennis in huis, dan wordt een moderne tekening maken wat lastiger én duurder.

Voordelen bouwtekening plat dak overkapping zelf maken

  • Vrijwel ieder ontwerp is mogelijk als je zelf je bouwtekening maakt. Je kunt gewoon je fantasie de vrije loop laten.
  • Teken je de tekening met potlood op papier, dan kost het maken van een bouwtekening je vrijwel niets.

Nadelen bouwtekening plat dak overkapping zelf maken

  • Wil je een professionele bouwtekening die ook in de bouw wordt gebruikt, dan kun je deze niet zelf maken.
  • Als je een bouwtekening digitaal moet maken, moet je én de juiste software hebben én kennis over hoe je de software moet gebruiken.

Bouwtekening overkapping plat dak kopen

Er zijn diverse websites waar je terecht kunt voor een een bouwtekening overkapping plat dak. Maar voor één enkele tekening kun je al tientallen tot honderden euro´s kwijt zijn. Op een Nederlandse website kun je goedkoop een bouwtekening kopen eigenlijk alleen bij Fred´s bouwtekeningen.

Je krijgt dan niet alleen een bouwtekening overkapping plat dak, maar ook nog eens toegang tot ruim 10.000 bouwtekeningen van bouwwerken, meubels en andere gebruiksvoorwerpen. Een tekening op maat laten maken kan ook. Je krijgt dan wel een mooie en professionele tekening die aan jouw wensen voldoet, maar dit is erg prijzig.

Voordelen bouwtekening overkapping plat dak kopen

  • Je hoeft zelf geen tijd en geld te besteden om je eigen bouwtekening overkapping plat dak te tekenen.
  • De meeste kant-en-klare bouwtekeningen die je kunt kopen zijn van goede kwaliteit.

Nadelen bouwtekening overkapping plat dak kopen

  • Een bouwtekening kopen kan behoorlijk prijzig zijn.
  • Je moet overwegen of hogere kosten voor een bouwtekening plat dak overkapping de moeite waard zijn.

Hoeveel kost een bouwtekening overkapping plat dak?

De kosten voor een bouwtekening voor een overkapping met plat dan zijn afhankelijk van of je de tekening zelf maakt, op maat laat maken of kant-en-klaar koopt. In principe hoeft een bouwtekening zelf maken niets te kosten, als je dit op eenvoudige wijze doet. Dit is wel het geval als je hiervoor dure software moet aanschaffen of nog een training moet volgen.

Een bouwtekening op maat laten maken is zeker erg duur. Dit gaat je meer dan € 1.000,- kosten en is alleen de moeite waard voor een vergunningsaanvraag.

Voor het kopen van een bouwtekening overkapping plat dak ben je het goedkoopste uit bij Fred´s Bouwtekeningen. Voor € 67,- ontvang je een compleet pakket met zelfbouwdocumentatie, software en toegang tot 10.000 verschillende bouwtekeningen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende bouwtekeningen voor je overkapping? Lees dan de pagina Bouwtekening overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…