Bouwtekening puntdak overkapping

In de regel worden voor een overkapping twee soorten daken gebruikt, namelijk een plat dak en een schuin dak, ook wel hellend dak genoemd of een zadeldak. Het dak vormt een erg belangrijk onderdeel van de overkapping. Het dak zorgt ervoor dat je beschermt bent tegen de felle zonnestralen en kunt ook tijdens regen buien zitten. In dit artikel vertellen we je meer over het soort bouwtekening puntdak overkapping.

Daarnaast speelt het dak de belangrijkste rol in de uitstraling die je met je overkapping wilt bereiken. Maar je bent bij het bouwen van je overkapping niet verplicht om voor een plat dak of schuin dak te kiezen. Er zijn andere mogelijkheden, zoals een puntdak. Met een bouwtekening overkapping puntdak, zorg je voor een succesvol eindresultaat van je overkapping met puntdak.

Wat is een overkapping met puntdak?

Een puntdak is ook een vorm van een hellende dak. Alleen bij het traditionele schuine dak, zijn er twee dakvlakken die naar elkaar toelopen tot in de nok. Een puntdak daarentegen, heeft vier driehoekige vlakken die naar elkaar toelopen in een punt. Soms wordt ook wel eens tentdak als benaming genoemd, omdat veel (party)tenten een dergelijke vorm van dak hebben.

Carport puntdak

Een puntdak hoeft niet perse uit vier vlakken te bestaan, er zijn ook meerdere dakvlakken mogelijk, die allen in een punt toelopen. Het is zelfs mogelijk dat er helemaal geen recht vlakken worden gebruikt, maar dat je kiest voor een rond overkapping met met een puntdak, het puntdak wordt dan een kegeldak genoemd.

Wat is een bouwtekening overkapping puntdak?

In tegenstelling tot het bouwen van een overkapping met een plat dak of schuin dak, is de constructie van een puntdak nog lastiger. Zelfs voor de meer ervaren klussers, kan een puntdak lastig zijn en niet zomaar uit de losse pols te bouwen zijn. Er zijn te veel hoeken met bepaalde afmetingen waar je rekening mee moet houden.

Kies je voor een puntdak op je overkapping, dan is het aan te raden om hiervoor een bouwtekening bij de hand te hebben. Op een bouwtekening staat logischerwijs een afbeelding van de overkapping, maar dit kan wel op verschillende manieren worden weergegeven. Je kunt een algemene tekening maken, zodat je de overkapping als geheel ziet, maar ook bepaalde onderdelen en constructies apart weergeven. Dit is maar waar je als bouwer zelf behoefte aan hebt.

Een bouwtekening overkapping puntdak houdt meer in dan alleen de afbeelding van de overkapping. Op de tekening staan meestal ook de afmetingen of het gebruikte materiaal. Zo kun je met behulp van de bouwtekening puntdak overkapping een goede inschatting maken hoeveel materiaal je nodig hebt.

Waarom kiezen voor een bouwtekening overkapping puntdak?

Ook al ben je ervaren in het bouwen van overkappingen en schuren, een overkapping met een puntdak komt niet zo veel voor. Een bouwtekening overkapping puntdak is dan een goede handleiding om te zien waar je mee bezig bent. Hiervoor hoef je niet eens een uitgebreide tekening te maken.

Sommige klussers hebben voldoende aan een simpele schets op papier. Als je van de verschillende onderdelen de maten erbij zet, dan heb je een goed overzicht en voorkom je dat je teveel of te weinig materiaal aanschaft. Koop je een kant-en-klaar overkapping met puntdak, dan is er altijd een bouwtekening overkapping puntdak meegeleverd. Dit zijn meestal duidelijke tekeningen, die je stap voor stap helpen om je overkapping op te bouwen.

Een overkapping met puntdak kan hoger worden dan volgens de gemeentelijke regels is vastgesteld. In dit geval mag je de overkapping niet vergunningsvrij bouwen, maar dien je eerst een vergunning aan te vragen. De gemeente verlangt bij de vergunningsaanvraag een professionele bouwtekening met alles erop en eraan. In dit geval ben je dus verplicht om een bouwtekening puntdak overkapping te maken. Aangezien het om een professionele bouwtekening gaat, kun je deze tekening het beste door een expert laten maken.

Hoe ziet een bouwtekening puntdak overkapping eruit?

Bouwtekeningen kunnen er heel verschillende uitzien. Waar de één voldoende heeft aan een kladje, heeft de ander juist behoefte aan een zeer gedetailleerde tekening. Alle soorten tekeningen zijn mogelijk. Een tekening van het aanzicht komt op vrijwel alle bouwtekeningen voor. Dit kan in 2D, maar ook in 3D.

In 3D is het overzicht nog gedetailleerder. Een 3D bouwtekening van een zij-aanzicht van de overkapping komt het meest voor. Op officiële bouwtekeningen staan meestal ook een plattegrond en doorsnede van het gebouw. Dit is voor de meeste klussers niet nodig, zij hebben in de regel voldoende aan een tekening van het aanzicht.

Uiteraard staan er ook technische gegevens op de bouwtekening. Dit maakt het gebruik van een bouwtekening nog gemakkelijker. Is de tekening op schaal gemaakt, dan staat dit erbij. Daarnaast staan ook de afmetingen van de overkapping als geheel en eventueel van de verschillende onderdelen op de bouwtekening vermeld.

Kant-en-klare bouwtekeningen tonen meestal niet alleen één tekening, maar meerdere tekeningen per onderdeel. Zo verkrijg je een stap voor stap handleiding, waarbij je telkens de stappen volt zoals de tekening aangeeft.

Zelf een bouwtekening puntdak overkapping maken of kopen?

Als je een overkapping met puntdak wilt bouwen en besluit dat je hiervoor een bouwtekening nodig hebt, dan krijg je de keuze of de tekening zelf te maken of te kopen. De keuze is vooral afhankelijk van in hoeverre jij in staat bent om een bouwtekening te maken en hoe professioneel je dit wilt aanpakken.

Weet je van jezelf al dat dit je niet gaat lukken, dan kun je beter op zoek gaan naar een kant-en-klaar bouwtekening. Anderzijds dan het ook heel interessant en leerzaam zijn om zelf te proberen een bouwtekening overkapping puntdak te maken.

Een bouwtekening overkapping puntdak zelf tekenen

Heb je potlood en papier bij de hand? Dan lukt het in ieder geval al om een grove schets op papier te zetten van hoe jouw overkapping met puntdak eruit moet komen te zien. Niet iedereen is even goed in tekenen, dus de één zal dit gedetailleerd doen, terwijl een ander voldoende heeft alleen alleen de omtrek.

Mooier is het natuurlijk als je jouw ontwerp dusdanig kunt vastleggen, alsof je er al haast onder staat. Dit kan met een 3D bouwtekening puntdak overkapping. Hiervoor heb je wel specialistische software nodig, die dit kan. Het bekendste voorbeeld hiervan is AutoCAD. Dit is een behoorlijk professioneel programma, die in de bouwwereld wordt gebruikt voor het maken van bouwtekeningen.

Als je hier al kennis van hebt, dan maak je hier zeker een geslaagde bouwtekening mee. Nadeel is wel, dat als je het programma moet aanschaffen, je erg veel tijd nodig hebt. Als je geen kennis van AutoCAD hebt, dan is deze lastig te bedienen. Zoek dan een ander softwareprogramma, die gemakkelijker te bedienen is. Met software lukt het jou ook om een behoorlijk professionele bouwtekening overkapping puntdak te maken.

Voordelen bouwtekening overkapping puntdak zelf tekenen

  • Het is leuk, leerzaam en het geeft veel voldoening, als jij een zelf een prachtige bouwtekening puntdak overkapping kunt maken.
  • Afhankelijk of je dure software moet aanschaffen, is het zelf maken van een bouwtekening goedkoop.

Nadelen bouwtekening overkapping puntdak zelf tekenen

  • Wil je een professionele digitale bouwtekening maken, dan heb je zeker kennis nodig of moet je een cursus hiervoor volgen.
  • Nog voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het daadwerkelijk bouwen van je overkapping, ben je veel tijd kwijt aan de bouwtekening.

Bouwtekening puntdak overkapping kopen

Je weet bij voorbaat al dat je zelf geen bouwtekening puntdak overkapping kunt tekenen? Dan heb je de keuze om een reeds bestaande bouwtekening te vinden of een bouwtekening op maat te laten maken. Dit laatste geval zal sowieso moeten als je een vergunning moet aanvragen.

Is je overkapping vergunningsvrij, dan is dit meestal geen optie en kun je beter op zoek naar een kant-en-klaar bouwtekening overkapping puntdak. Je moet er rekening mee houden dat bouwtekeningen nauwelijks worden aangeboden. Er gaat namelijk veel tijd inzitten, dus de meeste aanbieders vragen je voor één bouwtekening enkele tientjes tot honderden euro´s.

Bij Fred´s Bouwtekeningen krijg je voor een laag bedrag ook nog eens toegang tot duizenden andere bouwtekeningen van allerlei soorten bouwsels. Dit is de goedkoopste manier op toch van een goede bouwtekening gebruik te maken.

Voordelen bouwtekening puntdak overkapping kopen

  • Met de bouwtekening in de hand kun je direct aan de slag. Je hoeft niet eerst tijd te besteden aan het maken van een bouwtekening.
  • Grote keuze uit verschillende soorten overkappingen.

Nadelen bouwtekening puntdak overkapping kopen

  • Sommige kant-en-klaar tekeningen zijn zeer duur in aanschaf.
  • Heb je een specifiek model overkapping in gedachten, dan kan het zijn dat je hiervan geen bouwtekening vindt.

Wat kost een bouwtekening puntdak overkapping?

Het zelf tekenen van een bouwtekening, hoeft je niets tot weinig te kosten. Moet je nog software aanschaffen, dan kan het wat duurder worden. Bij het kopen van een bouwtekening kun je wel direct beginnen, maar je betaalt er ook voor en dit kan in sommige gevallen honderden euro´s zijn.

Beter is het om het pakket van Fred´s Bouwtekeningen aan te schaffen. Met toegang tot 10.000 bouwtekening, krijg je hier mee dan waar voor je geld.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende bouwtekeningen voor je overkapping? Lees dan de pagina Bouwtekening overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…