Bouwtekening tuinhuis met overkapping

Een overkapping kun je op verschillende manieren bouwen. Een bekende overkapping is er één die aan de woning is gemonteerd. Dit is vaak het geval wanneer het terras direct aan de woning grenst. De overkapping zorgt ervoor dat je op het terras beschut zit tegen de zon en de regen, maar tevens vormt de overkapping een zonwering voor de woning. In dit artikel gaan we in op een ander soort overkapping namelijk, een bouwtekening tuinhuis overkapping.

Anderzijds is het mogelijk om een vrijstaande overkapping in de tuin te plaatsen. Dit is het geval als je terras verder in de tuin ligt. Daarnaast is het mogelijk om een tuinhuis met overkapping in de tuin te plaatsen. Het tuinhuisje is de basis en de overkapping is geïntegreerd. Bij de bouw kan het handig zijn om gebruik te maken van een bouwtekening tuinhuisje met overkapping.

Tuinhuis of schuur?

De termen tuinhuis en schuur worden nogal eens door elkaar gebruikt. In principe kunnen beide gebouwen voor hetzelfde doel worden gebruikt, namelijk het opslaan van materialen, gereedschap of fietsen. Het grootste verschil tussen een schuur en een tuinhuis, is dat een schuur groter is betreffende de afmetingen.

Voor een tuinhuis wordt vaak het verkleinwoord tuinhuisje gebruikt en dit is ook de oorspronkelijke bedoeling van een tuinhuis. Uiteraard kun je zelf bepalen hoe groot een tuinhuis moet zijn, maar wordt deze groot, dan kun je het net zo goed een schuur noemen. Een tuinhuisje ziet er meestal ook iets romantischer en gezelliger uit.

Het is een typisch huisje waar je naast het opslaan van spullen en gereedschappen, ook kunt zitten. Heb je een tuinhuis met overkapping, dan worden de mogelijkheden voor het creëren van geschikte zitruimte nog beter.

Waarom een bouwtekening tuinhuis met overkapping gebruiken?

Een losse overkapping bouwen is nog relatief gemakkelijk om te doen. Zelfs voor de minder ervaren klusser. De basis bestaat uit staanders, met hierop liggers, waarover een dak wordt gelegd. Een tuinhuis mét overkapping is wat lastiger te bouwen. Je moet immers een goede constructie voor je tuinhuisje hebben en dan kun je ervoor kiezen om de overkapping te integreren, dus het dak van de tuinhuis door te laten lopen als overkapping of een aparte overkapping maken aan het tuinhuisje.

Daarom is een tuinhuisje met overkapping bouwtekening zeer verstandig om te gebruiken. Je hebt dan een houvast hoe je het tuinhuis met overkapping moet bouwen. Er gelden in Nederland en België ruime regels rondom het bouwen van bijgebouwen in de tuin, dus in de meeste gevallen kun je deze gebouwen vergunningsvrij bouwen.

Wijkt je tuinhuisje af van de gestelde eisen, dan is moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. In dit geval zul je bij de vergunningsaanvraag een professionele bouwtekening tuinhuis met overkapping moeten inleveren.

Een bouwtekening tuinhuis met overkapping van een kant-en-klaar tuinhuis

Een tuinhuisje met overkapping hoef je niet zelf te bouwen. Dit is ideaal voor de minder handige klussers, waarvoor het zelf bouwen net iets te moeilijk is. In dit geval kun je ook een complete tuinhuis met overkapping kopen. De meeste grote bouwmarkten hebben een dergelijk tuinhuis in hun assortiment. Dit zijn bouwpakketten die je zelf in elkaar moet zetten.

Vergelijk het met een IKEA kast die je in elkaar moet zetten, alleen nu van een tuinhuis met overkapping. Het voordeel hiervan, is dat alle materialen zijn inbegrepen en in de fabriek op maat zijn gemaakt. Je hoeft je dus over het op maat zagen van balken en planken geen zorgen te maken. Bij het in elkaar zetten van het bouwpakket, krijg je begeleiding van een bouwtekening tuinhuisje met overkapping.

Hierop staan alle stappen afgebeeld die je moet volgen, met per stap een afbeelding van hoe de onderdelen in elkaar gezet moeten worden. Wat dat betreft wijkt dit tuinhuisje met overkapping bouwtekening iets af van een tekening van een zelfgebouwd tuinhuisje of een professionele bouwtekening die je bij je vergunningsaanvraag moet inleveren. Op deze tekeningen staat alleen hoe het tuinhuisje eruit moet komen te zien en is dus geen stap voor stap handleiding.

Wanneer is een bouwtekening tuinhuisje met overkapping verplicht?

Ga je zelf een tuinhuisje met overkapping maken, dan ben je in de regel niet verplicht om hiervoor een bouwtekening tuinhuisje met overkapping te maken. Ervaren klussen kunnen dit soms al uit de losse pols. ´Meten is weten´ is voor hen het motto en dit klopt ook. Wanneer je goed de maten meet, dan kom je een heel eind. Voor de minder ervaren klusser is een bouwtekening wel erg handig, vooral als hierop de afmetingen van de verschillende onderdelen op staan.

Het bouwen gaat zo een stuk sneller en de kans op fouten is kleiner. De enige reden wanneer er een verplichting tot voor een bouwtekening tuinhuis met overkapping is, is als je tuinhuis betreffende de afmetingen, het design of de locatie afwijkt van de door de gemeente gestelde normen. Je mag je tuinhuis met overkapping dan niet vergunningsvrij bouwen.

Een tuinhuisje met overkapping bouwtekening is dan één van de belangrijkste documenten die je moet overleggen. De bouwtekening tuinhuis met overkapping moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, dus het beste kun je hiervoor een architect inschakelen.

Hoe ziet een bouwtekening tuinhuis met overkapping eruit?

Wat er op een bouwtekening tuinhuisje met overkapping staat, hangt af van de soort tekening. Voor een eenvoudige tekening, kun je gaan voor een bouwtekening met zogenaamd ´gevelaanzicht´. Hierbij wordt het tuinhuisje met overkapping van alle zijkanten getekend. Hierbij valt goed het design op. Je doet er goed aan om hierbij de afmetingen neer te zetten, zodat je helemaal een goed beeld hebt en een goede basis om vanuit te bouwen.

Een plattegrond kan ook handig zijn. Dit is vooral het geval als je bijvoorbeeld een goed overzicht wilt van bijvoorbeeld alle stroompunten en lichtpunt die je in de tuinhuis en/of overkapping wilt aanleggen. Beide soorten tekeningen zijn wel vereisten op een officiële tekening voor een vergunningsaanvraag. Koop je een kant-en-klaar tuinhuisje met overkapping, dan bestaat de bouwtekening tuinhuis met overkapping meestal uit een stappenplan met per stap een (3D) tekening van het betreffende onderdeel.

houten overkapping zelf maken
houten overkapping zelf maken

Een tuinhuisje met overkapping bouwtekening zelf maken of kopen

Wil je zelf een tuinhuis met overkapping maken en hiervoor ook een bouwtekening tuinhuisje met overkapping gebruiken? Dan heb je de mogelijkheid om de bouwtekening zelf te tekening of te kopen. Wat is voor jou het meest geschikt en wat zijn de voordelen en nadelen van zelf maken of kopen?

Bouwtekening tuinhuis met overkapping zelf maken

Voordat je denkt dat je een bouwtekening tuinhuis met overkapping zelf kunt maken, het gaat hierbij om een relatief professionele bouwtekening en wanneer gewenst in 3D. Dit vergt wel enige kennis van zaken. Ben je in staat om een tuinhuisje met overkapping zonder tekening te bouwen, dan hoef je geen bouwtekening te gebruiken of als je dit toch wilt, dan is een globale schets in de praktijk voor velen voldoende.

Wil je wel een professionele 3D tekening en deze zelf maken, dan is niet niet eenvoudig. Tegenwoordig komt hier geen papier en potlood meer aan te pas, maar gebeurt dit met speciale software op digitale wijze. Er zijn soms al gratis softwareprogramma´s te krijgen, maar de voor de meeste software moet je betalen. Daarnaast moet je ook kennis hebben hoe het programma werk, dus sommige klussers die het serieus willen aanpakken willen misschien een cursus volgen.

Dit alles kan prijzig zijn, maar levert je ook veel op als je je bouwtekening klaar hebt. Het leuke van digitaal je bouwtekening maken, is dat dit veelal én in 3D én 2D kan. Je kunt hiermee dus gemakkelijk een 3D geveltekening maken en een 2D plattegrond.

Voordelen bouwtekening tuinhuisje met overkapping zelf maken

  • Het geeft veel voldoening als je je eigen bouwtekening kunt maken. Als je de smaak te pakken hebt, zijn de mogelijkheden onbeperkt.
  • Op software en eventueel een cursus na, kost het zelf tekenen je niets.

Nadelen bouwtekening tuinhuis met overkapping zelf maken

  • Het tekenen kost je wel vrij veel tijd.
  • Moet je voor een vergunningsaanvraag een tekening inleveren, dan kun je deze beter niet zelf maken.

Bouwtekening tuinhuis met overkapping kopen

Online zul je maar weinig gratis kant-en-klare bouwtekeningen van een tuinhuis met en zonder overkapping vinden. De reden is veel bedrijven geld willen verdienen aan een bouwtekening. Hiervoor heb je dan misschien wel een tekening op maat, maar wel tegen een hoge prijs. De beste website waar je bouwtekeningen kunt vinden is https://www.fredsbouwtekeningen.nl.

Tegen een zeer laag bedrag, krijg je toegang tot vele duizenden bouwtekeningen en ook van verschillende bouwtekeningen van een tuinhuis met overkapping. Tevens krijg je bij aanschaf nog vele extra´s, zoals software en documentatie. Een bouwtekening kopen oftewel laten maken, is wel nodig als je een vergunningsaanvraag moet indienen.

Voordelen bouwtekening tuinhuisje met overkapping kopen

  • Je hebt een kant-en-klaar tekening, zodat je hier zelf niets aan hoeft te doen.
  • Bij Fred´s Bouwtekeningen krijg je toegang tot mooie bouwtekeningen van een tuinhuis met overkapping.

Nadelen bouwtekening tuinhuisje met overkapping kopen

  • Op sommige websites ben je veel kwijt voor een bouwtekening en al helemaal als je een bouwtekening op maat laat maken.
  • Het is mogelijk dat je niet de gewenste bouwtekening vindt die aan jouw eisen voldoet.

Wat kost een tuinhuisje met overkapping bouwtekening?

Ben je zelf handig in het zelf maken van een bouwtekening, dan hoeft een bouwtekening je niets kosten, op de eventuele aanschaf van software na natuurlijk. Bij Freds Bouwtekeningen krijg je voor € 67,- een volledig pakket, niet alleen van een bouwtekening tuinhuis overkapping, maar ook nog eens de toegang tot 10.000 andere bouwtekeningen, zodat je alles zelf kunt maken wat je maar wilt.

Hier kan geen enkele aanbieder van bouwtekeningen tegenop. Zij vragen al snel een bedrag van meer dan € 100,- en dan heb je nog maar één bouwtekening. Je kunt ook een bouwtekening op maat door een architect laten maken, maar dan betaal je al snel meer dan € 1.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende bouwtekeningen voor je overkapping? Lees dan de pagina Bouwtekening overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…