Veranda overkapping

Niet iedere soort overkapping is hetzelfde. Ten eerste kan dit een verschil in design zijn. Daarnaast is er een verschil in type overkapping. Zo kun je de overkapping aan de woning of schuur bouwen, maar ook een vrijstaande overkapping wordt veel gebouwd. Ook de veranda is een vorm van overkapping. In dit artikel lees je meer over een bouwtekening veranda overkapping.

Eigenlijk worden de termen veranda en overkapping door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil. Het belangrijkste verschil, is dat een veranda altijd aan de woning vastzit. Een overkapping hoeft dit niet altijd te zijn. Bouw je dus een overkapping aan de woning, dan is er sprake van een veranda overkapping.

Wat zijn de kenmerken van een veranda overkapping?

Het belangrijkste kenmerk van een veranda, is dat deze aan de woning vastzit. Net zoals een overkapping, bestaat een veranda uit palen die als staanders dienen en liggers om het dak te dragen. Het verschil met een vrijstaande overkapping, is dat een veranda overkapping nooit vrijstaand is.

veranda overkapping
Veranda overkapping

De achterzijde bestaat altijd uit de gevel van de woning. Verder is het vaak gebruikelijk dat de veranda gesloten glazen wanden heeft. In dit geval wordt er ook wel eens van een serre gesproken. Het is dan niet meer alleen een overkapping aan de woning, maar de veranda wordt bij de woning aangetrokken. Met glazen wanden, kun ook in de winter gemakkelijk op de veranda zitten.

Een ander kenmerk, is dat de vloer van de veranda op gelijke hoogte is als de ingang van de woning. Ligt de ingang hoger, dan krijgt ook de veranda een hogere vloer. De vloer, ook op grondniveau, bestaat meestal uit houten planken of vlonders. Het dak, dus de eigenlijke veranda overkapping, kan bestaan uit verschillende materialen, zoals hout, glas of kunststof.

Waarom kiezen voor een veranda overkapping?

De meest belangrijke reden om voor een veranda te kiezen, is omdat je een stukje tuin bij je huis wilt aantrekken. Meestal bestaat de achteringang uit openslaande deuren, zodat je zomers altijd de deuren wijd open hebt. Mocht het regenen, dan hoef je de deuren niet te sluiten, want je hebt immers de overkapping.

Een veranda is vaak ook een mooi stukje overdekt terras, die goed aansluit bij de woning. Heb je de bedoeling om de wanden van de veranda overkapping met glas te sluiten? Dan creëer je extra ruimte bij de woning. Glas isoleert goed, dus je kunt de buitendeuren ´s winters openhouden zodat veranda onderdeel is van de woning. Een veranda overkapping is dus meer dan een ´gewone´ overkapping aan de woning, het kan volledig onderdeel zijn van de woning en hierdoor zelfs de waarde van de woning doen vermeerderen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een veranda overkapping?

Net zoals alle andere soorten overkappingen, heeft een veranda overkapping ook enkele voordelen en nadelen. Het is belangrijk om niet alleen de voordelen hiervan in te zien, maar ook de nadelen goed af te wegen. Een veranda is meer dan iedere andere soort overkapping met de woning verbonden, dus je wilt hier niet achteraf spijt van hebben.

Voordelen van een veranda overkapping

 • Met een gesloten veranda met glas, haal je ineens heel wat meer daglicht in huis. Dit is ideaal als je een donkere en benauwde woonkamer hebt.
 • Een veranda maakt de ruimte in de huis veel groter. Je hebt er als het ware een extra kamer bij.
 • Een veranda biedt de mogelijkheid om het gehele jaar droog buiten te zitten, zelfs in de koude winter. Je zult dus veel vaker buiten zitten.
 • Als de veranda goed wordt onderhouden, dan zal je dit kunnen verzilveren bij het verkopen van de woning. De waarde van de woning zal immers stijgen.

Nadelen van een veranda overkapping

 • Kies je voor een houten veranda overkapping, dan moet je er wel rekening mee houden dat je erg veel onderhoud hebt.
 • Als je de veranda afsluit met glas, dan kan het zomers erg warm worden. Het is raadzaam om dan ook zonwering in de veranda te plaatsen.
 • Omdat een veranda in zekere zin een uitbreiding van de woning is, moet je extra goed nakijken of je vergunningsplichtig bent.
  Iets lastigere constructie dan een vrijstaande overkapping. Je hebt een goede en waterdichte verbinding met de woning nodig.

Wat is een bouwtekening veranda overkapping?

Je wilt een veranda aan de woning bouwen? Dan is het niet verstandig om dit uit de losse pols te doen. Dit kan misschien als je een vrijstaande overkapping bouwt en zelf erg ervaren bent. Je betreft in principe wel de woning bij de veranda, dus je hebt een bouwtekening veranda overkapping nodig.

Op de bouwtekening staat het ontwerp en eventueel een plattegrond en doorsnede van de veranda overkapping. Ook afmetingen en andere technische gegevens kun je op een bouwtekening veranda overkapping kwijt. Een bouwtekening veranda overkapping kan een eenvoudige schets op papier zijn, maar ook een uitgebreide digitale 3D tekening.

Waarom kiezen voor en bouwtekening veranda overkapping?

Een overkapping maken kun je misschien wel, maar een veranda is toch iets anders. Het hoeft niet perse moeilijker te zijn, je moet rekening houden dat je overkapping goed aan de woning bevestigd, zodat een veranda overkapping hier ook daadwerkelijk onderdeel van uitmaakt.

Dit doe je niet zomaar even op de gok. Je wilt ook geen foutief geplaatste veranda hebben, want het gaat niet alleen om de veranda, ook om het aanzien van je woning. Een bouwtekening met goede maten en waarop staat hoe je deze bouwt is misschien wel het belangrijkste wat je moet hebben voor het bouwen van een veranda overkapping.

Soms kun je een veranda niet vergunningsvrij bouwen. Je zult dan een officiële bouwtekening moeten aanleveren bij de vergunningsaanvraag. Een bouwtekening veranda overkapping is dan een verplichting. De verplichting geldt niet als je vergunningsvrij mag bouwen, maar het is wel aan te raden om een bouwtekening veranda overkapping te gebruiken.

Welke soort bouwtekening veranda overkapping gebruiken?

Je kunt een bouwtekening voor de veranda overkapping op verschillende manieren (laten) tekenen. Een tekening van de zijkanten is vrijwel op iedere bouwtekening aanwezig. Maar het kan ook zeer verstandig zijn om een plattegrond en een doorsnede tekening te maken. Dan heb je een beter inzicht hoe de overgang tussen de veranda en je woning is.

Een plattegrond is erg handig als je bijvoorbeeld elektriciteit wilt aanleggen voor zonwering of automatisch te openen ramen. Stroompunten en leidingwerk kun je gemakkelijk op de tekening tekenen, zodat je dit nooit vergeet of later per abuis een stroomdraad beschadigt tijdens reparatiewerken. Voor een officiële bouwtekening voor een vergunningsaanvraag heb je altijd alle soorten bouwtekeningen nodig en gemaakt door een architect of expert.

Een bouwtekening veranda overkapping zelf maken of kopen?

Besluit je om gebruik te maken van een bouwtekening veranda overkapping, dan kun je ervoor kiezen om de bouwtekening zelf te maken of om deze kant-en-klaar aan te kopen of op maat te laten maken. Welke optie voor jou het beste is, hangt af of je de voordelen vindt opwegen tegen de nadelen.

Een bouwtekening veranda overkapping zelf maken

Een bouwtekening van je veranda zelf maken is goed mogelijk. Je wilt uiteraard wel een goede aansluiting van de veranda overkapping met je woning, dus aan een schetsje heb je meestal niet voldoende. Als je glas in de overkapping én glazen wanden gebruikt, dan kan het verstandig zijn om ook deze onderdelen goed op een bouwtekening vast te leggen.

Probeer daarom een digitale 3D tekening op je pc of laptop te maken. Hiervoor moet je wel ontwerpsoftware hebben en uiteraard ook de kennis hoe dit werkt. Dit kan dus een nadeel zijn van zelf een bouwtekening van je veranda maken. Anderzijds, als je een prachtige 3D bouwtekening zelf kunt maken, dan zul je zeker trots op jezelf kunnen zijn.

Voordelen bouwtekening veranda overkapping zelf maken

 • Als je de software én kennis hebt, dan zal een bouwtekening je niets meer kosten dan alleen wat tijd.
 • Je hoeft je niet aan allerlei eisen te houden.

Nadelen bouwtekening veranda overkapping zelf maken

 • Als je weinig kennis hebt van ontwerpsoftware, dan kost het je erg veel tijd om een tekening te maken.
 • Software aanschaffen kan duur zijn.

Bouwtekening veranda overkapping kopen

Als zelf een bouwtekening maken voor jou geen optie is, dan kun je een kant-en-klaar tekening kopen. Dit kan meestal online, maar je betaalt hier wel voor, soms tientallen tot honderden euro´s per tekening. Er is een uitzondering en dat is Fred´s Bouwtekeningen. Meld je je hier aan voor een zeer gering bedrag, dan krijg je niet alleen een bouwtekening veranda overkapping, maar gaat er een wereld met duizenden bouwtekeningen voor je open.

Voordelen bouwtekening veranda overkapping kopen

 • Je hoeft geen tijd te besteden aan het zelf maken van een bouwtekening.
 • Meestal kwalitatief goede bouwtekening die je direct kunt gebruiken.

Nadelen bouwtekening veranda overkapping kopen

 • Bouwtekeningen kunnen erg duur zijn in aanschaf.
 • Als je een specifiek model veranda overkapping in gedachten hebt, dan kan het zijn da je niet de juiste bouwtekening vindt.

Wat kost een bouwtekening veranda overkapping?

De goedkoopste optie voor een bouwtekening veranda overkapping is zelf een tekening met potlood  op papier maken. Dit is nagenoeg gratis, maar niet de meest ideale manier als je een goede handleiding wenst. Zelf een professionele digitale bouwtekening maken kan, maar dan moet je software aanschaffen en eventueel een training volgen, Dit kan je ook al snel enkele honderden euro´s kosten.

Een tip is om gebruikt te maken van een gratis proefperiode die sommige ontwerpsoftware leveranciers aanbieden. Dan moet je de tekening natuurlijk wel binnen de proefperiode maken. Voor een bouwtekening kopen is online Fred´s Bouwtekeningen de beste en goedkoopste optie. Omdat je dan de beschikking krijgt tot ruim 10.000 bouwtekeningen, kost dit je omgerekend per bouwtekening nagenoeg niets.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende bouwtekeningen voor je overkapping? Lees dan de pagina Bouwtekening overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…