Zadeldak overkapping

Je kunt een overkapping overwegen te bouwen in je tuin om diverse redenen. Heb je veel zon in de tuin en wil je die op het heetst van de dag vermijden? Dan is een overkapping de ideale oplossing. Een overkapping biedt ook bescherming tegen de regen en zelfs in de winter is het mogelijk om nog onder de overkapping te zitten. Verder is een overkapping een ideale opbergplaats voor de elektrische grasmaaier of ander tuingereedschap die je niet in de schuur kwijt kunt. De bouw van een overkapping begint uiteraard met een ontwerp en dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bouwtekening zadeldak overkapping.

Wat is een overkapping met zadeldak?

Als het om overkappingen en schuren gaat, dan zul je in Nederland en België voornamelijk platte daken tegenkomen. Een plat dak op een overkapping is de meest simpele constructie die gemakkelijk te realiseren is. Echter, een plat dak is ook een relatief saai dak. Het dak kan juist een zeer belangrijk rol spelen in de uitstraling van de overkapping.

Een zadeldak overkapping ziet er direct al heel anders uit dan een overkapping met een plat dak. Een zadeldak is het meest gebruikte dak voor woningen. Het is namelijk het klassieke schuine dak met twee dakvlakken die elkaar raken in de nok. Een zadeldak heeft de vorm van een omgekeerde V. Uiteraard zijn er wel diverse variaties op een zadeldak, zoals een wolfsdak. Ook voor een overkapping kan heel goed een zadeldak gebruikt worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping met zadeldak?

Dat een zadel vaak gekozen wordt in de woningbouw, is niet voor niets. Dit houdt in dat een zadeldak vele voordelen heeft. Maar gelden deze voordelen ook voor een zadeldak overkapping? En welke eventuele nadelen staan hier tegenover?

Voordelen van een overkapping met zadeldak

 • Een zadeldak is het meest effectieve dak als het gaat om een snelle waterafvoer. Wel is er aan beide dakvlakken een goede afvoergoot nodig.
 • Het is bekend dat een zadeldak overkapping zeer goed windbestendig is. Ook bij harde wind, zal het dak van je overkapping voldoende stevig zijn.
 • Een zadeldak biedt mogelijkheden. Je creëert er namelijk extra ruimte mee, zodat je de ruimte onder het dak kunt gebruiken als opslagruimte.
 • Een plat dak kan nogal eens benauwd aanvoelen. Een zadeldak zorgt voor mer verkoeling, doordat het dak hoger is.

Nadelen van een overkapping met zadeldak

 • De prijs van een overkapping kun je zo duur maken als je wilt, maar een overkapping met zadeldak is in de regel duurder dan een overkapping met plat dak.
 • Een zadeldak maakt je overkapping hoger. Dit kan de reden zijn dat het uitzicht wordt verstoord.
 • Een zadeldak heeft meer ruimte onder het dak. Wanneer je hier niets mee doet, dan heb je een grote loze ruimte onder de overkapping.
 • Je moet aan beide kanten van het dakvlak een goot maken, dit kan ontsierend zijn voor de overkapping.

Wat is een bouwtekening overkapping zadeldak?

Een bouwtekening is van oorsprong een technisch bouwkundig gemaakte tekening. Niet alleen staat hier grafisch op aangegeven hoe het bouwwerk eruit komt te zien, ook allerlei technische informatie staat hierop. Een dergelijke bouwtekening overkapping zadeldak is voor doe-het-zelvers meestal niet nodig. Tenzij je een vergunning moet aanvragen, dan verlangt de gemeente wel een officiële bouwtekening.

Aangezien je in de meeste gevallen vergunningsvrij mag bouwen, is een eenvoudige bouwtekening overkapping zadeldak voor de meeste klussers voldoende. Dit mag een schetsje zijn op papier van het model overkapping die jij in de gedachten hebt, tot een kant-en-klaar bouwtekening die je gekocht hebt of of op maat hebt laten tekenen.

Een overkapping met zadeldak kan op de bouwtekening op verschillende manieren wordt getekend, zoals van de zijkant, plattegrond of een doodsnedetekening. De bouwtekening bevat ook diverse technische informatie zoals afmetingen van de totale overkapping en de diverse onderdelen. Daarom is een bouwtekening overkapping zadeldak een goed hulpmiddel tijdens het bouwproces.

Waarom kiezen om een bouwtekening overkapping zadeldak te gebruiken?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een bouwtekening overkapping zadeldak, is om inzicht te krijgen hoe je de overkapping bouwt. Een zadeldak op je overkapping is weer een heel andere constructie dan een plat dak. Een bouwtekening, of je er nu zelf één tekent of een kant-en-klaar bouwtekening koopt, geeft toch enige houvast.

In het geval dat je een vergunning voor je overkapping moet aanvragen, dan kies je voor een bouwtekening overkapping zadeldak omdat dit verplicht is. Dit is namelijk niet het geval als je vergunningsvrij mag bouwen. Een verplichte bouwtekening is technisch zeer gedetailleerd en op schaal en moet aan strenge eisen voldoen. Dit is dan ook een typische bouwtekening die je aan de expert moet overlaten. In alle andere gevallen is het mogelijk om zelf je bouwtekening, al dan niet naar eigen inzicht te tekenen.

Welke soorten bouwtekeningen zijn er?

Bouwtekeningen zijn er in vele maten en soorten. De bekende soort is de officiële bouwtechnische tekening. Voor een zadeldak overkapping zal dit meestal teveel gevraagd zijn. Een overkapping is een relatief eenvoudige constructie, als je dit met een woning vergelijkt. Enkel als je een vergunning moet aanvragen, moet je een dergelijke tekening aanleveren. Vanwege de complexiteit van een dergelijke tekening, kun je deze niet zelf tekenen.

De zelf getekende bouwtekening is een optie. Veel klussers zullen dit simpel houden en enkel nodig hebben om hun ideeën te visualiseren. Wil je het professioneler aanpakken, dan kun je digitaal een tekening maken. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De software die je hiervoor gebruikt kan erg complex zijn. Behoorlijke kennis heb je dus wel nodig of je moet kiezen voor een simpel tekenpakket met meestal minder mogelijkheden.

De kant-en-klaar bouwtekening die je bij bouwpakketten van een overkapping treft, is voor veel klussers een uitkomst. Deze bouwtekening kan uit een heel boekwerk bestaan met meerdere tekeningen. Iedere stap die in het bouwproces wordt gezet is uitgetekend en een zeer dankbare handleiding. Vaak worden onderdelen hier zeer gedetailleerd in 3D weergegeven. Een soortgelijke bouwtekening kun je ook kopen of op maat laten maken.

Bouwtekening overkapping zadeldak zelf maken of kopen?

Heb jij besloten om een overkapping met zadeldak te maken, dan doe je er verstandig aan om een bouwtekening overkapping zadeldak te gebruiken. Vooral als het om de complexiteit aankomt van een zadeldak, is een leidraad in de vorm van een bouwtekening voor veel klussers erg welkom. Je komt alleen voor de vraag te staan of je een bouwtekening zelf wilt maken of gaat kopen?

Bouwtekening overkapping zadeldak zelf tekenen

Het maakt nogal een verschil of je een woning bouwt of een overkapping. Een overkapping is relatief gemakkelijk en behoeft niet direct een bouwtekening. Ook al ben je erg ervaren in het bouwen van constructies, een simpele bouwtekening kan al voldoende zijn. Mede ook omdat je hierop de afmetingen en overige technische gegevens kunt schrijven.

Het werkt veel ontspannender als je weet dat je op een bouwtekening kunt terugvallen. Ben je veeleisend en wil je een goede 3D bouwtekening zelf maken? Dan moet je achter de computer schuiven en met speciale tekensoftware je bouwtekening maken. Dit kan niet iedereen, je moet wel bedreven zijn in de werking van de software.

Daarnaast kan de aanschaf van software een kostbare zaak zijn. Je moet voor jezelf overwegen of dit het waard is. Dit zou wel het geval kunnen zijn als je vaker overkappingen of andere constructies maakt.

Voordelen bouwtekening overkapping zadeldak zelf tekenen

 • Als klusser heb je in principe geen regels voor een bouwtekening waar je je aan moet houden.
 • Zelf een bouwtekening maken kost je alleen tijd, een eenvoudige tekening hoeft niets te kosten.

Nadelen bouwtekening overkapping zadeldak zelf tekenen

 • Wil je de bouwtekening professioneel tekenen, dan heb je dure software of zelfs een traning nodig. Dit is duur.
 • Wil je zo snel mogelijk met het bouwen beginnen, dan duur het zelf tekenen misschien te lang voor je.

Bouwtekening overkapping zadeldak kopen

Naast een plat dak, is ook een zadeldak overkapping populair. Er zijn dan ook kant-en-klaar bouwtekeningen van een dergelijke overkapping te verkrijgen. Het grote voordeel van een bouwtekening zadeldak overkapping kopen, is dat je direct aan de slag kunt.

Tevens geeft de tekening doorgaans aan hoeveel materiaal je nodig hebt en de afmetingen van de onderdelen. Het is dus ook gemakkelijker inkopen. Maar het kopen van een bouwtekening kan je veel geld kosten. Voor sommige bouwtekeningen betaal je enkele tientjes, tot honderden euro´s.

Wil je een goede partij die een bouwtekening van een zadeldak overkapping voor je heeft? Ga naar Fred´s Bouwtekeningen. Je krijgt veel meer dan een bouwtekening overkapping zadeldak, je krijgt toegang tot duizenden verschillende bouwtekeningen.

Voordelen bouwtekening overkapping zadeldak kopen

 • Doorgaans een professionele en duidelijke bouwtekening.
 • Er gaat geen tijd verloren met het zelf proberen te maken van een bouwtekening.

Nadelen bouwtekening overkapping zadeldak kopen

 • Sommige bouwtekeningen kunnen erg duur in aanschaf zijn.
 • Het kan zijn dat een gekochte bouwtekening niet aan bepaalde wensen voldoet.

Wat kost een bouwtekening overkapping zadeldak?

Het zelf maken van een bouwtekening is uiteraard het goedkoopste. Een potlood met papier is voor veel klussers voldoende. Als je een professionele digitale bouwtekening wilt maken, dan moet je rekening houden met aanschaf van software. Een bouwtekening kopen kan ook in de papieren lopen. Er is een uitzondering en dit is de website van Fred´s Bouwtekeningen. Hier krijg je voor een zeer gering bedrag toegang tot 10.000 bouwtekeningen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende bouwtekeningen voor je overkapping? Lees dan de pagina Bouwtekening overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…