Harmonica doek

Een overkapping in de tuin kan dienen als een overdekt terras, maar je kunt er ook spullen onder opslaan, zoals gereedschappen of fietsen. Gebruik je de overkapping alleen als terras, dan zit je zomers altijd beschermt tegen de felle zon. Maar stel dat je wel van de zon wilt genieten, dan moet je je stoel verplaatsen en onder de overkapping weg.

Dit is niet altijd praktisch, vooral niet als je gezellig met visite onder de overkapping zit. Dit kun je oplossen met een overkapping zonder dak. Je kunt dan een overkapping met harmonicadoek in de tuin plaatsen.

Wat is een harmonica doek overkapping?

Een overkapping met harmonicadoek is iets anders dan wanneer je een schaduwdoek of tentdoek gebruikt voor de overkapping. De stof van het doek kan wel overeenkomen met andere soorten doeken, maar een harmonica doek overkapping betreft vooral de bediening van het doek.

Er zijn eenvoudige zelf te maken systemen, zoals een railsysteem met een draad of staaldraad en waarmee het doek is verbonden. Er zijn ook luxe systemen met een soort van katrolsysteem. Met een koord hieraan kun je het doek openen en sluiten.

Een harmonicadoek overkapping dankt zijn naam aan het feit dat je tijdens het openen van het doek, het doek als een harmonica in elkaar klapt, vergelijkbaar met een plissé gordijn.

Waarom kiezen voor een overkapping met harmonicadoek?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een harmonica doek overkapping, is de gemakkelijk methode om van een dicht dak op je overkapping een open dak te maken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een gedeelte van het dak te bedekken met doek en een gedeelte open te laten.

Je bepaalt op een erg gemakkelijk wijze hoeveel schaduw jij onder je overkapping wilt hebben. Ten opzichte van een los doek, is een harmonicadoek minder gevoelig voor de wind. Het doek is namelijk verbonden met een draad die het harmonica doek overkapping strak houdt. Met een harmonicadoek overkapping kies je dus voor het gemak van een overkapping met doek.

Waaruit bestaat een overkapping met harmonicadoek?

Een overkapping met harmonicadoek bestaat grofweg uit twee onderdelen, namelijk het geraamte en het doek met het harmonicasysteem. De constructie van het geraamte bestaat voor een zelfstandige overkapping met harmonicadoek uit vier staanders, met hiertussen de liggers.

Hierop is het systeem aangebracht dat meestal bestaat uit staaldraad. Het doek zelf heeft meestal standaard afmetingen en bestaat uit de breedte en de uitval. Met uitval wordt de lengte bedoeld. Het doek kan bij niet al te brede overkappingen aan de zijkanten met staaldraad verbonden zitten.

Bij grote overkappingen, is het totale doek ingedeeld in banen van meestal 50 centimeter. Iedere baan is verbonden met staaldraad, zodat het doek goed op zijn plaats blijft zitten. Door middel van een koord kan het harmonicadoek open en dicht geschoven worden.

Harmonica doek overkapping zelf maken

In principe is het zelf mogelijk om zelf een eenvoudig systeem te bedenken voor je harmonicadoek Dan is een harmonicadoek overkapping zelf goed te maken. Maar dit is wel werk, in de stof moeten banen gemaakt worden met gaten en deze gaten moeten geringd worden.

Hierdoor komt het staaldraad. Verder moet je een techniek zien te vinden om het harmonicadoek te open en te sluiten. Ga je voor een kant-en-klaar harmonicadoek overkapping, dan zit er meestal een katrolsysteem bij en je hoeft het doek niet te bewerken.

De constructie van de overkapping is wel gemakkelijk zelf te maken, althans, als je voor een houten constructie kiest. Wil je een aluminium constructie dan ben je genoodzaakt om een harmonicadoek overkapping te kopen.

Voordelen harmonica doek overkapping zelf maken

 • De constructie zelf maken is relatief eenvoudig als je gebruikmaakt van hout.
 • Je hebt wel een unieke harmonicadoek overkapping die je niet veel zult tegenkomen.

Nadelen harmonica doek overkapping zelf maken

 • Het maken van het doek en het bevestigingssysteem kan best lastig zijn en veel werk.
 • Het harmonicadoek zelf maken weegt niet op tegen een compleet harmonicasysteem kopen.

Harmonica doek overkapping kopen

Hout voor het geraamte van de overkapping kun je relatief gemakkelijk kopen bij bouwmarkten. Een harmonicadoek is niet overal verkrijgbaar. Wil je een kwalitatief goed harmonicadoek van hoge kwaliteit,dan kun je het beste terecht bij een zonwering specialist.

Deze specialisten zijn online al te vinden en maar al te vaak kun je ook online bestellen. Je kunt dan ook een compleet systeem vinden inclusief het geraamte en katrolsysteem. Dit zal iets duurder zijn, maar je weet dan zeker dat het katrolsysteem gemakkelijk werkt en van hogere kwaliteit dan het zelf maken van een katrolsysteem.

Naast een houten constructie voor de overkapping met harmonicadoek, heb je ook keuze uit bijvoorbeeld aluminium.

Voordelen harmonica doek overkapping kopen

 • Je bent weinig tijd kwijt om zelf een harmonicadoek overkapping te maken.
 • Keuze uit verschillende modellen overkappingen.

Nadelen harmonica doek overkapping kopen

 • De meeste modellen zijn standaard modellen overkappingen.
 • Meestal ben je iets duurder uit dan wanneer je een harmonicadoek overkapping zelf maakt.

Welke soorten harmonicadoeken zijn er?

Als het over de stof van een harmonicadoek overkapping gaat, dan heb je grofweg de keuze uit twee soorten doeken, namelijk een waterdoorlatend harmonicadoek en een waterdicht of waterafstotend harmonicadoek. Beide doeken hebben zo hun voor- en nadelen.

Waterdoorlatende harmonicadoek

Een waterdoorlatende harmonicadoek overkapping, zal het water dus doorlaten. De stof bestaat uit minuscule gaatjes waardoor het water doorgelaten wordt. Een voordeel hiervan, is dat er geen water op het doek blijft liggen en waardoor het doek beschadigt kan raken.

Enkel veel sneeuw en hagelbuien kunnen een groot gevaar vormen voor een waterdoorlatend harmonicadoek. De stof bestaat meestal uit polyethyleen. Deze stof neemt geen vocht op is dus tevens waterafstotend. Dit heeft tot gevolg dat het doek niet kan rotten of dat schimmel een kans krijgt.

Uiteraard kan het doek wel bevuild worden door andere invloeden, zoals vogelpoep of vallende bladeren. Vanaf de onderzijde kun je met een tuinslang of hogedrukspuit het doek schoonspuiten. Een nadeel van een waterdoorlatend harmonica doek overkapping, is dat je tijdens regen hier niet onder kunt zitten.

Voordelen waterdoorlatend harmonicadoek

 • Vocht blijft niet op het harmonicadoek liggen, maar zal door het doek heen worden afgevoerd.
 • Zeer sterke stof dat bovendien waterafstotend is en zeer gemakkelijk te reinigen.

Nadelen waterdoorlatend harmonicadoek

 • Tijdens hevige regenbuien kun je niet onder je overkapping met harmonicadoek blijven zitten.
 • Onderhoud blijft nodig, zoals bladeren en vogelpoep die je van het doek moet verwijderen.

Waterdichte harmonicadoek

Toen de eerste harmonicadoeken op de markt kwamen, waren dit nagenoeg alleen maar waterdoorlatende harmonicadoeken. Tegenwoordig kun je ook een waterdichte harmonicadoeken kopen. De stof van het doek is een heel andere stof dan een waterdoorlatend harmonicadoek.

Het is een polyester doek en waarover een coating is aangebracht. Meestal is dit teflon, maar er zijn ook andere soorten waterdichte coatings. Een groot voordeel van een waterdichte harmonicadoek, is dat ook tijdens zwaardere regenbuien gewoon onder je overkapping met harmonicadoek kunt blijven zitten.

Al moet je er wel rekening mee houden dat regen nooit loodrecht naar beneden komt en dat je dus nog wel vanaf de open zijkanten nat kunt worden. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat regen op het doek kan blijven liggen. Als het gewicht te zwaar wordt, zakt het doek door en in het ergste geval kan het doek scheuren.

Voordelen waterdichte harmonicadoek

 • Blijf met een waterdichte harmonicadoek overkapping gewoon onder het doek zitten zonder nat te worden.
 • Een duurzame stofsoort die erg lang mee kan.

Nadelen waterdichte harmonicadoek

 • De warmte blijft onder het doek hangen. Dit kan een voordeel zijn, maar wordt vaak ook als nadeel ervaren.
 • Het is lastiger om het doek schoon te maken. Je kunt niet zoals een waterdoorlatend doek van onderen reinigen.

Wat kost een overkapping met harmonicadoek?

De kosten van een overkapping met harmonicadoek hangen een beetje af van wat je zelf gaat maken, wat je gaat kopen en de afmetingen van de overkapping. Een geraamte van de overkapping kun je zelf gemakkelijk maken, terwijl je het doek zelf moet kopen, eventueel met een katrolsysteem.

Je kunt ook een complete overkapping kopen, inclusief de staanders, het harmonicadoek en het katrolsysteem. Dit is dan meer een bouwpakket die je zelf gemakkelijk in elkaar zet. Voor onder de € 400,- heb je eigenlijk al het houtwerk al bij elkaar als je zelf de constructie van de overkapping gaat maken.

Koop hier een kwalitatief goede stof bij met katrolsysteem en je betaalt dan nog € 500,- extra. Je kunt ook een complete overkapping met harmonicadoek kopen. Voor een houten overkapping zal de gemiddelde prijs tussen de € 700,- en € 1.200,- bedragen.

Voor aluminium is het wat duurder. Gemiddeld kost een complete overkapping met harmonicadoek dan tussen de € 1.000,- en € 2.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…