Schaduwdoek overkapping

Veel huishoudens hebben een overkapping in de tuin staan. Dit is een vaste overkapping met een plat dak of een hellend dak. Het kan gaan om een geheel vrijstaande overkapping, maar vaak is een overkapping aan de gevel van de woning gemonteerd of maakt de overkapping deel uit van de schuur. Wil je je beschermen tegen de zon? dan kun je ook denken aan het plaatsen van een schaduwdoek.

Vele mogelijkheden dus met een overkapping. De belangrijkste reden om een overkapping te plaatsen, is om beschermt te zitten tegen de zon en tegen regen. Maar hiervoor hoef je net altijd een complete overkapping met vast dak te gebruiken. Je komt al een heel eind met een schaduwdoek overkapping.

Wat is een schaduwdoek overkapping?

Een schaduwdoek overkapping is een simpele én goedkope wijze van een overkapping plaatsen door middel van een schaduwdoek. Een schaduwdoek is een speciaal doek die je beschermt tegen de zon en regen. Het voordeel hiervan, is dat je geen volledige overkapping hoeft te maken, met staanders en een vast dak.

In principe is een overkapping met schaduwdoek gemakkelijk te creëren. Heb je bijvoorbeeld een prieel in de tuin staan, dan kun je hier onder zitten en een schaduwdoek aan de bovenzijde aanbrengen. Een simpele houten of metalen paal of boom is voldoende om het schaduwdoek aan te bevestigen en zo je eigen schaduwplek onder een schaduwdoek overkapping te creëren.

Waarom kiezen voor een overkapping met doek?

Je kiest voor een overkapping met schaduwdoek, omdat je op een flexibele wijze schaduw wilt creëren. Er zijn hier meer oplossingen voor zoals een parasol. Maar een parasol opzetten kan soms zwaar zijn en ook het verplaatsen van de parasol. Daarnaast zal een parasol een groot terras niet geheel dekken. Een schaduwdoek overkapping hoef je ook niet ieder avond weer opnieuw op te ruimen, zoals met een parasol wel het geval is.

Een schaduwdoek overkapping is ook één van de goedkoopste alternatieven. Je hoeft hiervoor niet in de benen te komen om een overkapping te bouwen van hout. Een schaduwdoek kan in principe overal aan bevestigd worden. Naast zonnestralen, houdt een schaduwdoek ook regen tegen. Dit overigens wel in beperkte mate. Je moet er niet vanuit gaan dat zware slagregens door een schaduwdoek worden tegengehouden.

Dit geldt ook voor hagel en sneeuw. Wel kun je een schaduwdoek iets schuin hangen, zodat het water niet op het doek blijft liggen. Een overkapping met schaduwdoek is in vele maten te verkrijgen. Hoe groot of klein je terras ook is, je vindt hier altijd een passende schaduwdoek op maat bij.

Een waterdoorlatend of waterdicht schaduwdoek?

Je kunt er grofweg vanuit gaan dat er twee soorten schaduwdoeken zijn, een waterdoorlatend schaduwdoek en een waterdicht schaduwdoek. Waarom kies je voor één van deze twee schaduwdoeken?

Waterdoorlatend doek

Een waterdoorlatend doek zal zoals de naam al zegt, vocht doorlaten. Dit houdt niet in dat een dergelijk schaduwdoek zo lek is als een mandje. Onder een kleine regenbui zit je hier nog steeds relatief droog onder. Maar tijdens een fikse regenbui zit je niet droog onder een overkapping met schaduwdoek dat waterdoorlatend is.

Dit doek bestaat uit en stevige stof met een open structuur. Water kan hier dus door ontsnappen. Daarnaast is het doek luchtdoorlatend. Hierdoor kan het doek een hogere windbelasting aan.

Voordelen waterdoorlatend doek

  • Vocht blijft niet langdurig op het doek liggen, maar wordt door het doek heen afgevoerd.
  • Een waterdoorlatend doek overkapping is beter bestand tegen harde wind.

Nadelen waterdoorlatend doek

  • Een waterdoorlatend doek zal minder bescherming bieden tegen uv-stralen.
  • De open structuur van het doek maakt het doek iets minder sterk.

Waterdicht doek

Zoals de naam al aangeeft, is een waterdicht schaduwdoek bestand tegen regen. De stof heeft een dichte structuur, zodat je ook bij een harde bui gewoon onder de overkapping met schaduwdoek kunt blijven zitten. Het is wel aan te raden om het schaduwdoek iets schuin te hangen, zodat het water er van één kant afstroomt en niet op het doek blijft liggen.

Naast bescherming tegen de regen, biedt een waterdicht schaduwdoek ook een veel hogere bescherming tegen uv-stralen. Dit is het ideale doek voor mensen die snel verbranden. Door het dichte karakter van de stof, is een waterdicht doek minder bestand tegen windvlagen.

Voordelen waterdicht doek

  • Een schaduwdoek houdt flinke regenbuien tegen, zodat je ook dan nog droog kunt buiten zitten.
  • Je bent onder een waterdicht schaduwdoek veel beter beschermd tegen schadelijke uv-straling.

Nadelen waterdicht doek

  • De regen wordt dan wel tegengehouden, de hitte blijft ook langer onder een schaduwdoek hangen.
  • Bij het niet schuin hangen van een schaduwdoek, blijft de regen en sneeuw hier op liggen, met beschadigingen tot gevolg.

Vorm van een schaduwdoek

De meest bekende vorm van een schaduwdoek is een driehoek. Het doek heeft drie punt. Twee punten kunnen dan bijvoorbeeld aan de gevel worden opgehangen, zodat je nog maar één punt nodig hebt om te verbinden met een paal, balk of een boom. Het is zo ook gemakkelijk om het doek schuin op te hangen, zodat je betere bescherming tegen de zon hebt. Dit zijn overigens de wat kleinere schaduwdoeken.

Er zijn ook schaduwdoeken in vierkante en rechthoekige vormen. Dit zijn typische schaduwdoeken voor grotere oppervlaktes. Wanneer je twee punten aan een gevel verbindt, dan heb je nog nog twee punten nodig waar je het doek aan vastmaakt. Deze doeken zijn ideaal voor gebruik aan een bestaande overkapping, zoals een prieel.

Van welk materiaal is een schaduwdoek gemaakt?

In de meeste gevallen is een schaduwdoek gemaakt van HDPE. Dit staat voor Hoge Dichtheid Polyethyleen. Dit is een vorm van kunststof die veel wordt gebruikt voor allerlei soorten doeken. Een waterdicht schaduwdoek is meestal nog afgewerkt met een bepaalde coating.

Wel zijn er diverse soorten kwaliteiten schaduwdoek te verkrijgen. Dit heeft te maken met de dikte van het doek. Hoe dikker het doek, des te beter is de kwaliteit. De dikte van het schaduwdoek wordt aangegeven per gram per vierkante meter (gr./m²).

Voor een schaduwdoek overkapping van hoge kwaliteit moet dit cijfer zo hoog mogelijk zijn. Het doek biedt dan de beste bescherming tegen uv-licht, water en is bestand tegen veel wind.

Bevestiging van het doek

Als het gaat om een overkapping met schaduwdoek maken, dan ben je snel klaar. Een schaduwdoek heeft namelijk geen constructie nodig om aan te hangen. Heb je veel bomen in de tuin staan, dan kun je de bomen gebruiken voor bevestiging van het doek.

Ook de gevel dient vaak als een punt van bevestiging. Desnoods kun je een houten of aluminium staander gebruiken om het doek aan een punt vast te maken. Het doek kan door middel van haken worden bevestigd. Zorg dan wel voor bevestigingsmaterialen van RVS. Dit voorkomt roestvorming en het is mooier om te zien.

Schaduwdoek als harmonicadoek

Het is mogelijk om een schaduwdoek te kopen in de vorm van een harmonicadoek. Dit is ideaal voor een bestaande constructie zonder dak, zoals een open prieel. Een harmonicadoek is een inklapbaar schaduwdoek. Hierdoor kunt je zelf bepalen hoeveel zon of schaduw je onder de overkapping wilt. Een goede constructie is hiervoor wel nodig, zoals staanders met liggers. Via een katrolsysteem kan het doek met behulp van een koord worden in- of uitgeschoven.

Wat kost een overkapping met schaduwdoek?

Een schaduwdoek moet je kopen. Sommige doe-het-zelfzaken hebben een schaduwdoek te koop. Dit gaat vooral op voor de wat kleinere driehoekige schaduwdoek. Je kunt ook naar een speciaalzaak gaan voor zonwering. Zij hebben altijd keuze uit verschillende soorten schaduwdoeken.

Ook op het internet vind je voldoende soorten schaduwdoeken die je veelal met flinke korting kunt kopen. De prijs van een schaduwdoek hangt vooral af van de vorm, de kwaliteit en het oppervlakte van het doek. Eventueel moet je ook nog één of twee fixatiepalen kopen om het doek vast te zetten.

Een houten balk kan natuurlijk ook. De prijzen kunnen zeer uiteenlopen. Een kleiner exemplaar is al te koop vanaf € 50,- en de prijs kan oplopen tot € 300,- voor een grote rechthoekig doek. Uiteraard kan het afhankelijk van de kwaliteit nog duurder worden.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…