Garage overkapping hout

Een overkapping kunt u om diverse redenen bouwen. Meestal zal dit zijn om hieronder een terras te creëren, zodat je beschut zit tegen de zon en de regen. Ook wordt een overkapping vaak gebruikt om spullen en gereedschappen onder op te slaan.

Een bekende vorm van een overkapping, is een specifieke overkapping voor de auto. Deze overkapping wordt doorgaans een carport genoemd. Wil jij ook een carport bouwen, dan is een carport overkapping hout een goede keuze.

Waarom kiezen voor een overkapping garage hout?

Er kunnen diverse redenen zijn om te kiezen voor een carport. De belangrijkste reden is natuurlijk om de auto te beschermen tegen de weersomstandigheden. Een auto die langdurig in weer en wind staat, moet veel vaker onderhouden worden. Je kunt ook een houten garage met overkapping hebben.

Deze overkapping aan de garage is dan de carport. In dit geval wordt vaak gekozen om de garage als een schuur of opslagruimte te gebruiken en de overkapping als bescherming voor de auto.

Carport tegen bestaande woning
Carport tegen bestaande woning

Je kunt ook voor een carport kiezen, om de waarde van jouw woning te vermeerderen. Een woning met een carport of zelfs met een houten garage met overkapping, is veel meer waard dan een woning zonder een dergelijke parkeergelegenheid.

Waarom kiezen voor een carport overkapping hout?

Wanneer je een carport wilt bouwen, dan zul je zien dat veel carports van hout zijn gemaakt. Dit is niet zo vreemd. Een carport is relatief gemakkelijk om zelf te bouwen, tenzij je natuurlijk met een ingewikkelde constructie komt. Hout is dan een perfect materiaal om zelf jouw carport te bouwen. Je kunt houten balken en planken relatief goedkoop in de bouwmarkt kopen en zelf op maat maken.

Hout is een materiaal dat bij vrijwel iedere woning past. Of je nu een moderne of klassieke woning hebt, een houten carport kan altijd en desnoods in de stijl van de woning. Hout is ook gemakkelijk materiaal om te schilderen. Een overkapping garage hout kan in iedere gewenste kleur worden geschilderd.

Voordelen en nadelen van een overkapping garage hout

Naast een houten garage met overkapping, zijn er ook nog andere materialen waar je een carport mee kunt bouwen. Ook aluminium is een geliefd materiaal voor een carport. Wanneer je nog twijfelt of je een houten carport moet bouwen of een ander materiaal, zet dan de voordelen en nadelen op een rij. Zo kun je gemakkelijk zien of de voordelen van hout opwegen tegen de nadelen.

Voordelen overkapping garage hout

 • Een houten carport is relatief gemakkelijk zelf te bouwen. Ben je niet zo handig? Dan kun je bij de meeste bouwmarkten een kant-en-klaar zelfbouwpakket aanschaffen.
 • Met een houten garage met overkapping ben je meestal goedkoper uit dan een ander materiaal. Uiteraard kun je het met hout ook nog zo duur maken als jij wilt.
 • Er zijn diverse houtsoorten waar je uit kunt kiezen. Sommige houtsoorten zijn duurzamer dan andere soorten of hebben een specifieke uitstraling.
 • Je kunt de carport de kleur geven die jij wilt. Hout is altijd overschilderbaar en tevens zorgt een verflaag voor bescherming van het hout.

Nadelen overkapping garage hout

 • Ondanks dat hout een sterk materiaal is, is het niet duurzaam tot in lengte van dagen. Enkel tropisch hardhout heeft een zeer lange levensduur.
 • Hout moet onderhouden worden, als je de maximale levensduur wilt halen. Dit is erg tijdrovend werk, waarbij je de carport moet schuren en schilderen of lakken.
 • Omdat een carport in veel gevallen aan de voorzijde of aan de zijkant van de woning is gesitueerd, kan het nodig zijn om dit te melden of om een vergunning aan te vragen.
 • Hout is wat zwakker en gevoeliger dan andere materialen, wanneer het gaat om de weersomstandigheden. Hout raak gemakkelijker aangetast.

Van welke houtsoorten een houten garage met overkapping maken?

Een carport van hout kan van verschillende houtsoorten gemaakt worden. Welke houtsoort jij gebruikt voor jouw carport, is van verschillende factoren afhankelijk. Wil jij een zeer duurzame houtsoort, een houtsoort met een aansprekend uiterlijk of ga je voor de meest goedkope houtsoort?

Meestal wordt er gekozen voor een houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Dit houdt in dat de prijs niet te hoog is en de kwaliteit redelijk goed, maar je moet geen tropisch hardhout kwaliteit verwachten. Een overzicht van de meest gekozen houtsoorten.

Eikenhouten carport

In Nederland is eiken een erg populaire houtsoort. Je vindt het vooral terug in meubels, zoals kasten, tafel, fauteuils en banken. De reden hiervoor, is de uitstraling van eikenhout. Eiken heeft een prachtige veelal donkere kleur dat warm aandoet en voor een gezellige sfeer zorgt. Vooral in klassieke en landelijke interieurs vind je erg veel eikenhout terug.

Eiken hout
Eiken hout

Een houten garage met overkapping van eikenhout heeft daarom altijd een landelijke uitstraling. Eikenhout staat er verder om bekend dat het zeer sterkt hout is. Het hout heeft een vrij dichte structuur, waardoor je wel rekening moet houden met zware balken.

Voordelen eikenhouten carport

 • Een eikenhouten carport is betreffende de uitstraling een aanwinst voor jouw woning.
 • Eiken is een sterke houtsoort met een gemiddelde duurzaamheid van minimaal 15 jaar.

Nadelen eikenhouten carport

 • Heb je een erg moderne woning? Een eiken carport kan hier minder goed bij passen.
 • Eikenhout is niet de duurste houtsoort, maar je bent ook zeker niet erg goedkoop uit.

Carport van Douglas hout

Momenteel is Douglas hout één van de meest populaire houtsoorten voor buitengebruik. Terrasmeubels, vlonders, schuttingen en overkappingen, alles kun je maken met Douglas hout. Het opvallende aan Douglas hout, is dat het naaldhout is. Naaldhout is normaliter maar weinig duurzaam.

Douglas hout is hier een uitzondering op. Ook betreffende de sterkte van het hout zijn er veel overeenkomsten met hardhout. Maar omdat het naaldhout is, ligt de prijs weer wat lager dan andere houtsoorten. Douglas hout is daarom een goed voorbeeld van de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Ook de kleur van Douglas valt bij de meeste mensen in de smaak en wordt net als eikenhout gezien als warm, maar wel modern.

Voordelen carport van Douglas hout

 • Met Douglas hout voor de carport, kies je voor een relatief goedkope houtsoort van goede kwaliteit.
 • Met een Douglas carport geniet je toch al snel van een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Nadelen carport van Douglas hout

 • Douglas hout is kwetsbaar voor vocht, zorg daarom dat je het hout niet in direct contact brengt met de grond.
 • Met handgereedschap is Douglas hout wat lastiger te bewerken.

Vurenhouten carport

Van alle houtsoorten, mag je vurenhout als de goedkoopste houtsoort zien. Vurenhout is naaldhout en is vooral populair door de erg lage prijs. De kwaliteit van vuren is wat minder. Het is geen duurzaam hout. Enkel met zeer goed onderhoud, mag je hopen dat jouw overkapping het 10 jaar volhoudt. Vuren is zeer licht hout, soms wat gelig en soms bijna wit.

Als je sfeer wilt bereiken de houtsoort voor de overkapping, dan is vurenhout ongeschikt. Wel zal het hout na verloop van tijd verkleuren naar meer donkerbruin. Het beste is om te kiezen voor Scandinavisch vurenhout. In deze gebieden groeit de boom die vurenhout voorbrengt trager en krijgt het hout een dichtere structuur.

Hierdoor zal de kwaliteit ook beter zijn. Het is ook een optie om te kiezen voor geïmpregneerd vurenhout. Het hout is hiermee duurzamer gemaakt.

Voordelen vurenhouten carport

 • Door vurenhout te gebruiken, heb je een zeer goedkope carport.
 • Zelf een carport maken met vurenhout is erg gemakkelijk. Vurenhout laat zich zowel machinaal als handmatig uitstekend bewerken.

Nadelen vurenhouten carport

 • Vurenhout is helaas geen duurzame houtsoort, het beste kies je voor geïmpregneerd vuren.
 • De zeer lichte tot witte kleur wordt niet altijd mooi gevonden voor een carport overkapping hout.

Een houten garage met overkapping zelf bouwen of kopen?

Het gebruik van hout maakt het veel gemakkelijker om te kiezen voor het zelf bouwen van de carport. Ook als jij geen tot weinig kluservaring hebt, dan is een goede bouwtekening voldoende om  toch je eigen carport te bouwen. Heb je toch geen vertrouwen in jouw eigen bouwkunsten? Dat is geen ramp, want er zijn meer dan voldoende carports kant-en-klaar te koop.

Dit kan al bij een bouwmarkt, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat dit doorgaans een bouwpakket is. Hier is meestal wel een goede bouwtekening bijgeleverd, die je stap voor stap moet volgen. Uiteraard kun je ook naar een houtbewerker of timmerfabriek die soms standaard overkappingen en carports in hun assortiment hebben. Dit is uiteraard wel iets duurder dan een carport van de bouwmarkt.

Hoeveel kost een carport overkapping hout?

De prijs van een carport overkapping hout is meestal goedkoper dan andere materialen, maar dit gaat niet altijd op. Bijvoorbeeld als je kiest voor een zeer dure houtsoort. Verder speelt ook de grootte van de carport een rol, hoe groter, des te meer hout moet je gebruiken. Het meest simpele model carport kun je al aanschaffen vanaf € 500,-. Een gemiddelde carport zal tussen de € 1.500,- en € 2.500,- kosten. Je kunt het uiteraard nog duurder maken, maar dan zit je wel in het luxere segment.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een Garage overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!


Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…