Goedkope blokhut met overkapping

Een schuur met overkapping komt in Nederlandse tuinen met enige regelmaat voor. Het voordeel hiervan, is dat je de schuur gebruikt om je gereedschappen en materialen in op te bergen en de overkapping heb je als een overdekt terras. Uiteraard kun je ook de overkapping als opbergplaats gebruiken voor je gereedschappen en fietsen. In dat geval is het handig om te kiezen voor een goedkope blokhut met overkapping

Tevens zijn er mogelijkheden om de schuur functioneel te gebruiken als bijvoorbeeld een werkruimte, ontspanningsruimte of sportruimte. Een andere vorm van een schuur met overkapping, is de blokhut met overkapping. Deze twee vormen kunnen erg op elkaar lijken, maar er zijn verschillen. Waar moet je op letten bij het bouwen van een goedkope blokhut met overkapping?

Wat is een blokhut met overkapping?

Een blokhut met overkapping is in principe hetzelfde als een schuur met overkapping, op enkele kleine technische verschillen na. Een blokhut in de tuin is tegenwoordig best wel trendy, vooral vanwege robuuste karakter van een blokhut. Bij een blokhut met overkapping is de overkapping dus aan de blokhut gemaakt of zelfs volledig geïntegreerd in de blokhut.

Het meest bekende voorbeeld van een blokhut, vind je vaak in Amerikaanse speelfilms. Daar komt met enige regelmaat een blokhut voorbij met een typische veranda. Dit zijn de echte blokhutten die met een trapje zijn te bereiken en waarbij de veranda is voorzien van een hek.

Kenmerken van een blokhut t.o.v. schuur

Een blokhut, schuur of tuinhuis? Het zijn termen die tegenwoordig veelvuldig door elkaar worden gebruikt. Dit komt omdat producenten van kant-en-klaar bijgebouwen voor alle types dezelfde bouwtechnieken gebruiken. Ga je een blokhut met overkapping zelf bouwen, dan kun je de originele bouwtechnieken gebruiken.

Hoewel een schuur vaak van hout is gemaakt, kunnen er ook andere materialen worden gebruikt, zoals steen of aluminium. Dit is bij een blokhut niet het geval. Een belangrijk kenmerk van een blokhut is dat deze van hout is gemaakt. En dan komt direct het volgende kenmerk.

Het hout bestaat vooral uit hele of halve boomstammen die in de hoeken met elkaar worden vastgezet door middel van inkepingen. Dit is een typische blokhut bouwstijl. Je hebt zelfs geen spijkers en schroeven nodig. Een schuur daarentegen, bestaat uit een geraamte van houten balken en hier tegenaan worden houten planken aangebracht.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een goedkope blokhut met overkapping?

Kies je voor een schuur of enen blokhut? Niet altijd is dit meer een duidelijk verschil. Ga je voor de klassieke blokhut, dan is het verstandig om de voordelen en nadelen hiervan naast elkaar te zetten. Als je dit doet voordat je een blokhut met overkapping aanbieding vindt, dan kun je ook nog de keuze voor een schuur maken.

Voordelen blokhut met overkapping

 • Een blokhut met overkapping is een uiterst robuust gebouw dat zeer sterk is in gebruik. De overkapping geeft een blokhut nog meer waarde.
 • Keuze uit diverse houtsoorten om een goedkope blokhut met overkapping te bouwen, waarbij ook relatief duurzame houtsoorten.
  De uitstraling van een klassieke blokhut is mooier dan van een schuur. Dit is helemaal het geval als je kiest voor de blokhut met veranda.
 • Ingenieus bouwsysteem, wanneer je de originele blokhut bouwmethode aanhoudt. Je hebt geen spijkers en schroeven nodig.

Nadelen blokhut met overkapping

 • Wil je zelf een blokhut met overkapping bouwen, dan is dit lastiger dan het bouwen van een schuur. Een blokhut vereist nu eenmaal een iets andere bouwmethode.
 • Het dak van een blokhut is origineel schuin aflopend. Dit is wat meer werk om te bouwen. Overigens kan een plat dak tegenwoordig ook voor een blokhut.
 • Hele boomstammen zoals Amerikaanse blokhutten worden gebouwd, kan wel, maar is niet eenvoudig. Een blokhut kan tegenwoordig ook van planken.
 • Omdat een blokhut met overkapping van hout is, zul je toch regelmatig onderhoud moeten plegen om het in goede conditie te houden.

Van welke houtsoorten een blokhut met overkapping maken?

Een echt originele blokhut met overkapping is altijd van hout. Gebruik je andere materialen, dan verdwijnt de originele blokhut uitstraling. Hout is namelijk kenmerkend aan een blokhut en helemaal als dit enigszins duurzaam hout is.

In Nederland kies je bij een blokhut met overkapping aanbieding voor een blokhut met planken. Klassieke blokhutten met boomstammen zie je hier niet veel. De blokhut met planken is aangepast een bouwtechnieken hier. Welke houtsoorten kun je het beste kiezen?

Douglas hout

Als je een blokhut met overkapping aanbieding vind van Douglas hout, dan maak je een goede keuze. Hoewel Douglas hout geen hardhout is, maar naaldhout, vertoont het hout opmerkelijke overeenkomsten met hardhout. Hierdoor is Douglas hout een houtsoort met en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Met duurzaamheidsklasse 3, gaat Douglas hout zo´n 10 tot 15 jaar mee, mits goed onderhouden natuurlijk. Douglas hout is tegenwoordig erg populair voor allerlei soorten buitentoepassingen, van schuttingen, tuinmeubels tot vlonders.

Dit komt omdat Douglas tot op zekere hoogte goed bestand is tegen vocht. Ook de kleur van Douglas hout wordt als aantrekkelijk gezien. Een blokhut met overkapping van Douglas hout, zal menig tuin niet misstaan.

Hout Douglas

Voordelen Douglas hout

 • Douglas hout heeft als naaldhout zijnde, een opvallend lange levensduur.
 • De kleur van het hout is mooi om te zien en geeft een warme sfeer.

Nadelen Douglas hout

 • Douglas hout blijft een naaldhout soort en is meestal iets gevoeliger dan hardhout.
 • De houtsoort is minder gemakkelijk te bewerken met handgereedschap.

Eikenhout

Eikenhout behoort tot één van de meest populaire houtsoorten in Nederland. Dit geldt in mindere mate voor schuren en blokhutten. Toch kan eikenhout ook hiervoor goed worden gebruikt. Eikenhout heeft een klassieke uitstraling. Huisinrichtingen waar veel eikenhout wordt gebruikt, zijn vooral klassiek en landelijk. Ook als je de tuin klassieker wilt houden, dan doe je er goed aan om voor eikenhout te kiezen.

Van nature heeft eikenhout een dichte structuur. Dit maakt het hout zeer sterk, maar je moet er ook rekening mee houden dat houten balken erg zwaar in gewicht zijn. De meestal donkerbruine kleur van eikenhout wordt er gewaardeerd en geeft een blokhut een warme uitstraling.

Eiken hout

Voordelen eikenhout

 • Eikenhout is zeer sterk materiaal en gaat 15 tot 20 jaar mee.
 • De kleur van eikenhout past goed voor een blokhut met overkapping in een klassieke tuin.

Nadelen eikenhout

 • Eikenhout is erg zwaar hout. Dit maakt het bouwen van een blokhut met overkapping wat lastiger.
 • De prijs van eikenhout ligt wat hoger dan andere vergelijkbare houtsoorten.

Vurenhout

Vurenhout is een zeer goedkope houtsoort, maar daar staat ook tegenover dat Vurenhout niet heel duurzaam is. Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4 en dat is een levensduur van 5 tot 10 jaar. Eigenlijk is het aan te raden om geen vurenhout te gebruiken voor een blokhut met overkapping.

Uiteraard staat dit je vrij om te doen, zorg dan in ieder geval voor geïmpregneerd vurenhout en dat je de blokhut met overkapping goed onderhoudt. Vurenhout is verder wel een zeer populair houtsoort, met een witte tot geelachtige kleur. Verder is vurenhout erg gemakkelijk kom zelf te bewerken.

Voordelen vurenhout

 • Vurenhout is licht in gewicht en daarnaast zeer gemakkelijk om op maat te zagen om te bewerken.
 • Vurenhout behoort tot één van de meest goedkope houtsoorten.

Nadelen vurenhout

 • Vurenhout is geen duurzaam hout, het hout gaat maar maximaal tot 10 jaar mee.
 • De lichte kleur van vurenhout wordt niet altijd als mooi en warm gezien.

Zelf een goedkope blokhut met overkapping bouwen

Als je geen blokhut met overkapping aanbieding tegenkomt bij de bouwmarkt en je bent zelf handig, dan maak je zelf een goedkope blokhut met overkapping. Het grote voordeel, is dat je zelf je ontwerp kunt kiezen. Als je een goedkope blokhut met overkapping koopt, dan zul je zien dat veel van de oorspronkelijke blokhut kenmerken verdwenen.

Bij het zelf bouwen van een blokhut, kun je alle originele kenmerken laten behouden. Zelf bouwen kan wel iets lastiger zijn, omdat de planken bij een originele blokhut aan de uiteinden door middel van inkepingen met elkaar zijn verbonden.

Een blokhut met overkapping aanbieding kopen in de winkel

Ben je niet zo handig als klusser? Je kunt ook bij de bouwmarkt de nodige blokhutten met overkapping vinden. Een nadeel van een gekochte blokhut, is dat de bouwwijze vaak dezelfde is als een schuur. Grote verschillen tussen een schuur en blokhut zijn er bij het kant-en-klaar kopen niet meer.

Vindt je toch een leuke blokhut met overkapping aanbieding, dan krijg je meestal een bouwpakket mee. Je moet de blokhut met overkapping dan nog wel zelf in elkaar zetten, maar met de meegeleverde bouwtekening is dit een fluitje van een cent. Daarnaast zijn alle materialen al geheel voor je op maat gemaakt.

Hoeveel kost een goedkope blokhut met overkapping?

Hoeveel een goedkope blokhut met overkapping kost, is van enkele factoren afhankelijk, zoals de grootte, het gebruikte hout en of je een blokhut met overkapping zelf bouwt of koopt. Ga je zelf een blokhut met overkapping bouwen, dan kan dit voor een gemiddelde prijs van tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Voor een blokhut met overkapping aanbieding in de winkel betaal je tot ongeveer € 3.000,- voor een eenvoudig model blokhut met overkapping.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over goedkope overkappingen?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…