Lamellen overkapping goedkoop

Wanneer je kiest voor het bouwen van een overkapping, dan moet je ook een keuze maken voor het soort dak. Nu zijn er vele verschillende soorten daken verkrijgbaar, heel grofweg kun je stellen dat je de keuze hebt uit een open dak of een gesloten dak. Kies je ervoor een lamellen overkapping goedkoop te bouwen, dan kies je voor geen van beide opties.

Een lamellen overkapping heeft namelijk geen open dak, maar ook zeker niet een gesloten dak.  Met een overkapping van lamellen, kies je namelijk heel gemakkelijk voor beide opties. Je kunt het dak in een mum van tijd openen en sluiten als dit nodig is.

Wat is een lamellen overkapping?

Iedereen kent de raambekledingen jaloezieën en verticale lamellen wel. Kenmerk is, dat met een draai aan een stang alle lamellen tegelijkertijd opengedraaid of gesloten worden. Je kunt hiermee de stand bepalen, zodat je het gewenste licht en schaduw krijgt. Ditzelfde systeem is ook van toepassing op een lamellen overkapping, alleen is de overkapping horizontaal en het formaat van de lamellen is natuurlijk groter dan raamdecoratie.

Lamellen overkapping


In principe bouw je een open overkapping en plaats je hier een systeem van lamellen in. Dit lamellensysteem kun je meestal niet zelf maken. Juist omdat alle lamellen met elkaar verbonden zijn, komt de aansluiting heel nauw. Een lamellen overkapping kan zowel handmatig als elektrisch worden bediend.

Handmatig is minder populair, omdat dit soms omslachtig is. Met een lamellen overkapping kun je ieder jaargetijde buiten zitten en op ieder moment de lichtinval en schaduw zelf aanpassen. Meestal kunnen de lamellen 160° om hun eigen as draaien.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een lamellen overkapping?

Overweeg jij een lamellen overkapping? Er zitten hier voordelen aan, maar ook nadelen. Misschien dat een dichte overkapping of een open overkapping voor jou toch beter is? Zet daarom de voordelen en nadelen van een overkapping met lamellen naast elkaar, om een goede beoordeling te maken.

Voordelen lamellen overkapping

 • Het binnenvallende licht of de zon, zijn met lamellen erg gemakkelijk te regelen. Met één handeling open of sluit je alle lamellen tegelijkertijd.
 • De overkapping is geschikt voor ieder weertype. Schijnt de zon, dan open je de lamellen en heb je uitkijk op de heldere lucht. Bij regen sluit je de lamellen om droog te zitten.
 • Koop je een kant-en-klaar lamellensysteem, dan mag je er vanuit gaan dat de waterafvoer goed is geregeld en je dus geen lekkages krijgt.
 • De lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Hout en aluminium wordt het vaakst gekozen, maar lamellen van polycarbonaat worden ook populairder.

Nadelen lamellen overkapping

 • Een volledig open dak zit er niet in, ondanks dat je de lamellen open hebt staan. De lamellen zijn simpelweg aanwezig en dit zorgt toch voor enig lichtverlies.
 • Een lamellen overkapping goedkoop aanschaffen zit er niet echt in. Lamellen zijn een kostbaar systeem en vaak duurder dan andere overkappingssoorten.
 • Handmatige bediening komt nauwelijks meer voor. Vooral bij een mooi kant-en-klaar systeem is alles elektrisch, maar dit houdt ook een hogere prijs in.
 • Kies je voor een lamellen overkapping goedkoop van hout, dan moet je rekening houden met veel onderhoud.

Wat zijn de afmetingen en mogelijkheden van lamellen systemen?

Lamellen zijn altijd kant-en-klare systemen. Dit houdt ook in, dat je te maken hebt met vaak standaard afmetingen. Meestal een een compleet element een standaard afmeting van 7 x 3,5 meter. Heb je een groter oppervlak? Dan kun is er meestal de optie aanwezig om systemen in de zowel de lengte als de breedte met elkaar te koppelen.

De afmetingen van de lamellen zelf, variëren van 16 tot 21 centimeter. Het kan soms dus gaan om vrij brede lamellen, maar ze moeten natuurlijk in dichte toestand een geheel dak bedekken. Luxe lamellen systemen hebben geïntegreerde regengoten, die uiteraard alleen optimaal werken als de lamellen geheel in gesloten toestand zijn.

Met de nieuwste lamellen systemen is het mogelijk om 100% lichtinval te krijgen, doordat er een schuifsysteem wordt toegevoegd. Hierdoor zijn de lamellen niet alleen draaibaar om open en dicht te kunnen, ze kunnen ook verschoven worden.  Uiteraard wordt een klein gedeelte van het dak geheel bedekt door alle samengevouwen lamellen, de rest van de overkapping is geheel vrij van de lamellen. Dit stelt je in staat om volledig van het vrij uitzicht te genieten.

Voor welke materialen kun je kiezen bij een lamellen overkapping goedkoop?

Wil je een lamellen overkapping goedkoop plaatsen, dan moet je kiezen voor het materiaal van de lamellen. Dit is erg belangrijk, want dit bepaalt in welke mate jij een lamellen overkapping goedkoop kunt aanschaffen. Er zijn een drietal materialen die vaak gekozen worden, namelijk hout, aluminium en polycarobnaat.

Houten lamellen

Er kan nog steeds voor houten lamellen gekozen worden, maar veel mensen kiezen toch voor lamellen of polycarbonaat. Dit is niet zo vreemd, want hout moet namelijk onderhouden worden. Als het tijd is om de lamellen te schuren en te schilderen of te lakken, dan is dit zeer arbeidsintensief, want je moet iedere lamel van alle kanten behandelen. Dit is het belangrijkste nadeel van houten lamellen.

Daarentegen heb je met houten lamellen wel een authentiek dak. Je kunt ook kiezen uit verschillende houtsoorten, van zeer duurzame en dus dure houtsoorten tot goedkopere maar minder duurzaam hout. Een houten lamellen dak is zeer stijlvol om te zien en geeft ook de nodige warmte en gezelligheid. Tevens zorgt een houten dak voor regulering van de temperatuur onder de overkapping.

Voordelen houten lamellen

 • Stijlvol uiterlijk en een warme en natuurlijke uistralig van het dak.
 • Afhankelijk van de houtsoort, kan een lamellen overkapping goedkoop gebouwd worden.

Nadelen houten lamellen

 • Kies je voor het meest duurzame hout, dan de overkapping erg duur worden.
 • Het onderhoud van de houten lamellen is erg arbeidsintensief.

Aluminium lamellen

Aluminium is een metaalsoort met een enorme sterkte. Aluminium kan in sterkte vergeleken worden met staal. Alleen aluminium heeft diverse voordelen ten opzichte van staal. Zo is het materiaal erg licht in gewicht en zeer geschikt om te gebruiken voor lamellen. Daarnaast is aluminium beschermd tegen corrosie en zal dus nooit roesten.

Dit heeft ook tot gevolg dat aluminium geheel onderhoudsvrij is. Je hoeft niet zoals met hout, regelmatig de lamellen te onderhouden. Hooguit een schoonmaken is het enige onderhoud wat je met aluminium moet uitvoeren. Je moet wel een goed keuze maken betreffende de kleur, dus een kleur kiezen waarvan je denkt dat je hier jarenlang tegenaan kunt kijken. Aluminium laat zich namelijk niet beschilderen, wat met hout wel heel gemakkelijk is.

Voordelen aluminium lamellen

 • Aluminium lamellen zijn licht in gewicht en zeer gebruiksvriendelijk om te gebruiken.
 • De lamellen hebben een hypermoderne uitstraling en zeer geschikt bij een moderne woning.

Nadelen aluminium lamellen

 • Heb je een klassiek aangeklede overkapping, dan zijn aluminium lamellen minder geschikt.
 • Je kunt aluminium niet schilderen, dus je moet direct de goede kleur kiezen.

Polycarbonaat lamellen

Polycarbonaat is een hard soort kunststof. Polycarbonaat is zelfs 200x sterker dan glas. Je kunt je voorstellen dat polycarbonaat bij uitstek geschikt is als dak en voor lamellen. Polycarbonaat is zeer licht in gewicht en daarom net als aluminium, zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt kiezen voor polycarbonaat lamellen in een bepaalde kleur, maar ook om deze transparant te houden.

Bij gesloten lamellen, heb je dus een volledig transparant dak, waarbij je een lichtinval van ongeveer 80% hebt. Ook in gesloten toestand, hoef je dus nooit het vrije uitzicht te missen. Pas met polycarbonaat lamellen wel op met vallende takken, het materiaal is enigszins gevoelig voor krassen.

Voordelen polycarbonaat lamellen

 • Polycarbonaat is gemakkelijk en licht in gebruik en toch zeer sterk.
 • Je kunt polycarbonaat in transparante kleur krijgen, je blijft het open uitzicht houden.

Nadelen polycarbonaat lamellen

 • Polycarbonaat is wat gevoelig voor krassen, pas op met een overkapping onder bomen.
 • De lamellen kunnen door temperatuurverschillen uitzetten. Dit kan het systeem op bepaalde momenten lastig te bedienen maken.

Zelf lamellen overkapping goedkoop maken of juist niet?

Als je denkt dat een lamellen overkapping goedkoop wordt door deze zelf te bouwen, dan heb je het mis. Goedkoop is in dit geval duurkoop. Denk aan alle arbeidsuren die erin gaan om een gesloten lamellensysteem te maken. Dit is nagenoeg niet te doen. Voor een lamellen overkapping ben je daarom genoodzaakt om een kant-en-klaar lamellensysteem aan te schaffen.

Het spreekt voor zich dat een lamellen overkapping goedkoop bouwen er dan niet inzit, helemaal niet als je een systeem op maat nodig hebt.

Hoeveel kost een lamellen overkapping goedkoop?

Een lamellen overkapping goedkoop bouwen kan eigenlijk niet, omdat je een lamellensysteem moet aanschaffen. Ook al maak je het dragende gedeelte van de staanders en liggers heel goedkoop, het lamellensysteem maakt de overkapping weer duur. Een systeem met houten lamellen zal het goedkoopste zijn, gemiddeld tussen de € 1.800,- tot € 2.800,-.

Kies je voor aluminium lamellen, betaal je al snel een gemiddelde prijs van tussen de € 4.500,- tot € 5.500,-. Een lamellen overkapping van polycarbonaat kost gemiddeld tussen de € 3.000,- tot 3.500,-.Een lamellen overkapping goedkoop bouwen? Nee helaas zijn er dan andere mogelijkheden.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over goedkope overkappingen?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…