Overkapping tuin goedkoop

Een overkapping in de tuin kan op vele manieren. Je kunt kiezen om een een vrijstaande overkapping te bouwen, maar ook een overkapping aan de woning of misschien vind je een leuke tuinhuis met overkapping aanbieding. Uiteraard kost een overkapping bouwen geld. Zijn er tuinoverkapping goedkoop te vinden?

De Prjis kan per overkapping flink verschillen. Je kunt gaan voor een luxe overkapping met alles erop en eraan en van de meest dure materialen, maar je kunt ook een sombere en goedkope overkapping tuin bouwen. Voor vrijwel iedereen die een overkapping wilt bouwen, is het budget leidend. Een overkapping tuin goedkoop bouwen zal voor veel mensen het doel zijn en ook dan is een mooie overkapping zeker mogelijk.

Waarom kiezen voor een goedkope overkapping tuin?

Er wordt wel eens gedacht, dat als je alleen maar voor de beste materialen voor je overkapping kiest, je ook de mooiste en meest duurzame overkapping hebt. Uiteraard is het zo, dat als jij kiest voor een overkapping van tropisch hardhout, de overkapping een langere levensduur heeft dan wanneer deze van Douglas hout is gemaakt. Maar je moet je afvragen wat redelijk is voor een overkapping.

Je kunt een onbeperkt budget hebben, maar de meest mensen stellen liever toch een budget en proberen zo een overkapping tuin goedkoop te bouwen. Met hout dat minder duurzaam is, of aluminium, heb je nog steeds een prachtige overkapping met een levensduur van 15 tot 20 jaar, maar dan tegen veel lagere kosten.


Het voordeel van een goedkope overkapping tuin, is dat je in de loop der jaren gemakkelijker veranderingen kunt aanbrengen. Je hoeft geen rekening te houden dat je kostbaar materiaal weghaalt of beschadigt.

Wat zijn de beste tips voor een goedkope overkapping tuin?

Er zijn vele manieren om ervoor te zorgen dat het budget van je overkapping niet overschreden wordt en dat je ook daadwerkelijk een prachtige overkapping bouwt tegen lage kosten. Er zijn enkele tips waar je zeker wat aan hebt als je een overkapping tuin goedkoop wilt bouwen. Als je deze tips volgt dan kun je het budget goed in de hand houden en soms flink besparen.

1. Kies voor een houten overkapping

De materiaalkeuze is erg belangrijk om een goedkope overkapping tuin te bouwen. De keuze voor bepaalde materiaalsoorten bepaalt in grote mate hoe duur de overkapping wordt. Er is keuze uit verschillende soorten materialen, maar met een houten overkapping ben je het goedkoopst uit.

Uiteraard is het wel van belang om een goede balans te vinden tussen een niet al te dure houtsoort en die toch enigszins duurzaam is. Een houten overkapping mag dan goedkoop zijn, betreffende de uitstraling zeker niet minder dan andere materialen. Sterker nog, hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling die het in vrijwel alle tuinen goed zal doen.

2. Kies voor een plat of een open dak

Een overkapping bestaat uit twee delen, namelijk de dragende constructie van staanders en liggers en het dak. Het dak vormt een onderdeel dat erg duur kan zijn en hierdoor vallen de totale kosten van de overkapping weer duurder uit. Om het goedkoop te houden, kies je het beste voor een plat dak of een open dak.

De constructie van een plat dak is gemakkelijker en goedkoper, al hangt dit wel af van de gebruikte materialen. Een platte houten dak met bitumen als dakbedekking is het meest goedkoop. Als je gaat beginnen met glasplaten, dan wordt het direct al duurder.
houten overkapping zelf makenEen andere optie voor het dak, is een open dak. Hierbij bedek je de overkapping dus niet met een vast dak, maar bedek je deze naar behoefte met bijvoorbeeld een schaduwdoek. Er zijn tegenwoordig mooie systemen, zoals een harmonicadoek, maar een dergelijk systeem moet natuurlijk in je budget passen. Een soort van pergola is ook mogelijk, waarbij je het dak enkel met liggers bedekt. Hierover laat je dan klimplanten groeien en zo ontstaat er een volledig natuurlijke dakbedekking van planten.

3. Vind je een tuinhuis met overkapping aanbieding? Doen!

Je kunt kiezen voor een vrijstaande overkapping, maar dan kies je ook voor de duurste variant van een overkapping. Een tuinhuis met overkapping aanbieding is dan iets wat je zeker moet overwegen. Het is namelijk zo dat als je de overkapping aan de woning of schuur maakt of in dit geval een tuinhuis met overkapping aanbieding aanschaft, je goedkoper uit bent.

Je hebt voor de overkapping dan minder materiaal nodig, immers één deel van de gevel van een schuur, tuinhuis of woning dient als ondersteuning. Hiervoor hoef je dus geen staanders meer te kopen of betonpoeren voor de fundering en ben je dus goedkoper uit.

4. Gebruik hergebruikte materialen

Je hoeft voor een overkapping lang niet altijd splinternieuwe materialen te gebruiken. Vooral zeer duurzame materialen, zoals terrastegels, kun je heel goed hergebruiken. Ook als je nog goed bruikbaar tweedehandse houten balken vindt, dan kunnen deze nog lang meegaan als jij ze voor jouw overkapping gebruikt. Met hergebruikte materialen kun je zeer veel geld besparen en maak jij een overkapping tuin goedkoop in aanschaf.

5. Doe zoveel mogelijk zelf

Als je een doorgewinterde klusser bent, dan zal het je geen moeite kosten om zelf een overkapping in elkaar te zetten. Ben je minder handig en geen klusser, dan zul je niet direct kiezen voor het zelf bouwen van een overkapping. Toch moet je goed overdenken of je zelf niet bepaalde dingen kunt doen of dat je familie, vrienden of kennissen hebt die wel handig zijn.

 Het inhuren van officiële krachten kost behoorlijk veel geld. Van de totale kosten van je overkapping die je laat bouwen, bestaat voor 60 tot 80% uit arbeidskosten. Kun je dus nagaan hoeveel je kunt besparen, als je zelf al heel veel kunt doen.

Welke houtsoorten gebruiken voor een goedkope overkapping tuin?

Hout is de goedkoopste optie om te gebruiken voor een overkapping tuin goedkoop. Maar er zijn natuurlijk nogal wat houtsoorten en niet iedere houtsoort staat garant voor een goedkope overkapping tuin. Er zijn twee houtsoorten die in aanmerking komen als het meest goedkope én enigszins duurzame houtsoort, dit zijn Douglas hout en vurenhout.

Douglas hout

Douglas hout is afkomstig van de Douglas spar en hierdoor een naaldhout. Naaldhout is doorgaans een houtsoort met een lage duurzaamheid. Douglas hout heeft als naaldhout verrassend veel eigenschappen die overeenkomen met hardhout.

Zo is Douglas van nature redelijk bestand tegen vocht, al zul je het hout wel moeten blijven onderhouden. Douglas is het beste hout tegen de laagste prijs, dus een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast is het hout mooi om te zien en zeer geschikt voor gebruik in een overkapping.

Voordelen Douglas hout

  • Douglas hout is sterk en stabiel hout met een mooie warme kleur.
  • Van nature is Douglas redelijk bestand tegen vocht, maar je moet het wel onderhouden.

Nadelen Douglas hout

  • Onbehandeld Douglas hout gaat helaas maar 10 jaar mee en 15 jaar bij geïmpregneerd Douglas hout.
  • Douglas hout laat zich minder gemakkelijk bewerken met handgereedschap.

Vurenhout

Vurenhout behoort tot één van de goedkoopste houtsoorten. Ook vurenhout is een naaldhout, maar met minder duurzame eigenschappen dan Douglas hout. Het hout mag dan wel spotgoedkoop zijn, de levensduur van vurenhout ligt tussen de 5 en 10 jaar. Dit is niet lang. Normaliter zou dit hout dan ook niet geschikt zijn voor een goedkope overkapping tuin. Kies daarom altijd voor geïmpregneerd vurenhout.
Door te impregneren, wordt het hout duurzamer en gaat deze zo een duurzaamheidsklasse omhoog. Van zichzelf heeft vurenhout en zeer lichte kleur en is het erg gemakkelijk te bewerken. Uiteraard moet je vurenhout altijd grondig onderhouden, om een langere levensduur van je overkapping te garanderen.

Voordelen vurenhout

  • Gebruik je vurenhout, dan weet je zeker dat je een goedkope overkapping bouwt.
  • Meestal als je een kant-en-klaar tuinhuis met overkapping aanbieding tegenkomt, is deze van vurenhout gemaakt.

Nadelen vurenhout

  • Het hout is niet zo duurzaam, kies daarom altijd voor geïmpregneerd vurenhout.
  • Laat je de originele houtkleur, dan zal het hout na verloop van tijd bruinachtig verkleuren. Een verf of beits voorkomt dit.

Een kant-en-klare overkapping tuin goedkoop aanschaffen

Het zelf bouwen van een overkapping is vele malen goedkoper dan een overkapping laten bouwen. Als je niet zo handig bent, dan is er nog een tussenweg, namelijk een kant-en-klare overkapping tuin goedkoop aanschaffen. Een losse overkapping of een tuinhuis met overkapping aanbieding kan goedkoop aangeschaft worden in bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Je krijgt je overkapping dan als bouwpakket. Alle onderdelen zijn reeds op maat gemaakt, je kunt de overkapping direct op basis van de meegeleverde bouwtekening in elkaar zetten. Zelfs als je niet zo handig bent, dan zal het je nog lukken om een kant-en-klaar overkapping in elkaar te zetten. Je krijgt hiervoor een degelijke overkapping die tevens goedkoop is.

Hoeveel kosten een goedkope overkapping tuin?

Of je een overkapping tuin goedkoop kunt plaatsen, is natuurlijk afhankelijk van de diverse factoren die in dit artikel genoemd worden. Er zijn daarnaast verschillende meningen over wat goedkoop is. Ga er vanuit dat de prijs van een goedkope overkapping start bij € 750,- tot € 1.000,-. Om het goedkoop te houden kan dit uiteindelijk gaan naar € 1.500,- tot € 2.000,-. Alles hierboven wordt als duurder beschouwd.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over goedkope overkappingen?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!