Vrijstaande overkapping goedkoop

Grofweg kun je bij een overkapping kiezen uit een overkapping die aan de woning of de schuur is vastgemaakt of een vrijstaande overkapping. Voor welke soort overkapping je ook kiest, met een overkapping geniet je altijd van optimale bescherming tegen felle zonnestralen en regen. De overkapping stelt je in staat om het gehele jaar buiten te zitten. Hoewel het misschien in de winter een beetje koud is, ook dan is het mogelijk om van de overkapping gebruik te maken en te genieten van een mooie wintertuin. Het beste geniet je volop van een vrijstaande overkapping. Wat zijn de mogelijkheden om een vrijstaande overkapping goedkoop te bouwen? 

Wat is een vrijstaande overkapping?

Een vrijstaande overkapping is zoals de naam al aangeeft, een overkapping die vrijstaand in de tuin en niet verbonden is met andere gebouwen. Dit houdt dan ook in, dat een vrijstaande overkapping van alle kant open is. In de meeste gevallen gaat het om een vierkante of rechthoekige vrijstaande overkapping en dat betekent dat er vier open zijdes zijn.

Enkel de staanders zijn aanwezig om het dak te dragen. De mogelijkheden van een vrijstaande overkapping zijn groot.  Je kunt ieder design ontwerpen, terwijl je voor een overkapping aan de woning toch rekening moet houden met het ontwerp en design van de woning.

Daarnaast is het mogelijk om de zijkanten dicht te maken, al dan niet op flexibele wijze. Zo zul je geen last hebben van de wind, wat vaak het belangrijkste nadeel is van een vrijstaande overkapping.

Waarom kiezen voor een vrijstaande overkapping?

Voor een vrijstaande overkapping wordt meestal gekozen als je voldoende ruimte in de tuin hebt. Een dergelijke overkapping heeft namelijk ruimte nodig. Als de tuin niet groot is, dan zul je namelijk eerder kiezen voor een overkapping die aan de woning is gebouwd. Een vrijstaande overkapping geeft meer het gevoel van vrijheid en vrij uitzicht.

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een vrijstaande overkapping te bouwen boven een zwembad of jacuzzi in de tuin. Eigenlijk heb je met een vrijstaande overkapping mogelijkheden genoeg.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een vrijstaande overkapping?

Heb je een enorme tuin, dan zal de keuze niet moeilijk zijn en kies je voor een vrijstaande overkapping. Heb je een kleine of middelgrote tuin, dan kun je aan het twijfelen komen of een vrijstaande overkapping een goede keuze is. Zet daarom altijd de voor- en nadelen van een vrijstaande overkapping op rijtje, maar ook die van andere soorten. Zo heb je altijd een goed overzicht van je keuzes.

Voordelen vrijstaande overkapping

 • Met een vrijstaande overkapping geniet je van volledige openheid en tegelijkertijd ook beschutting tegen de regen en felle zon.
 • Op het vlak van plaatsing heb je een grote keuze. Je kunt een vrijstaande overkapping voor of achter in de tuin plaatsten, in vierkante of rechthoekige vorm.
 • Voor het kiezen van je bouwmaterialen voor je vrijstaande overkapping, heb je keuze uit diverse materiaalsoorten. Hout en aluminium worden het vaakst gekozen.
 • Een vrijstaande overkapping is relatief gemakkelijk te maken. Plaats de staanders en liggers en je overkapping is al zo goed als klaar.

Nadelen vrijstaande overkapping

 • Je moet er rekening mee houden, dat de wind aan alle kanten  van de overkapping vrij spel heeft. Eventueel kun je één of meerdere zijkanten dichtmaken.
 • Plaats je de overkapping in een ruimte tuin, dan vormt deze wel een obstakel voor het vrije uitzicht. Hier heb je geen last van, als de overkapping aan een woning is gebouwd.
 • Je moet je bij het ontwerp van de overkapping aan de lokale welstandsregels houden om vergunningsvrij te bouwen. Anders moet je alsnog een vergunning aanvragen.
 • Als een overkapping in een open stuk van de tuin staat, staat het ook meer bloot aan de weersinvloeden. De kans is dat je vaker onderhoud moet plegen.

Kan een vrijstaande overkapping goedkoop gebouwd worden?

Uiteraard is het budget de belangrijkste factor bij het bouwen van een vrijstaande overkapping. Een vrijstaande overkapping goedkoop bouwen is voor iedereen belangrijk, ook als je een wat hoger budget hebt. Waarom zou je namelijk duur doen als het ook goedkoper kan en je budget overhoudt?

Het is inderdaad heel goed mogelijk om een vrijstaande overkapping goedkoop te bouwen. Wel moet je dan wat meer letten op je materiaalkeuze. Dit zal meestal hout zijn. Daarnaast zal het zelf bouwen vele malen goedkoper zijn, dat wanneer je een aannemer langs laat komen. In dit laatste geval gaat er wel 60 tot 80% van het budget naar arbeidskosten.

Welke materialen gebruik je bij een vrijstaande overkapping goedkoop bouwen?

Voor het bouwen van een vrijstaande overkapping, kun je diverse materialen gebruiken. De materiaalkeuze is van grote invloed of je een vrijstaande overkapping goedkoop of duur bouwt. Wanneer het budget erg belangrijk is en je goedkoop een vrijstaande overkapping wilt bouwen, dan kun je het beste voor hout kiezen en eventueel voor aluminium.

Houten vrijstaande overkapping

Als je een vrijstaande overkapping goedkoop wilt bouwen, dan is hout een goede keuze. Niet alleen omdat je met hout relatief goedkoop kunt bouwen, ook omdat hout een materiaal is dat prima in de tuin past door de natuurlijke en warme uitstraling. Welk soort hout je gebruikt is natuurlijk wel belangrijk.

De ene houtsoort is namelijk duurder dan de andere. Zeer duurzame houtsoorten, zoals tropisch hardhout, zijn zeer prijzig. Een vrijstaande overkapping goedkoop bouwen zit er dan zeker niet in. Er wordt doorgaans voor een houtsoort gekozen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. De houtsoort kan gemiddeld 15 jaar mee en is niet al te duur in aanschaf. Dit gaat bijvoorbeeld om houtsoorten als Douglas hout en eikenhout.

Eiken overkapping

Voordelen houten vrijstaande overkapping

 • Een houten overkapping is niet alleen goedkoop, hout geeft de tuin een mooie en warme uitstraling.
 • Hout is erg gemakkelijk in gebruik. Je kunt het hout bewerken zoals jij wilt en snel in de juiste maat zagen.

Nadelen houten vrijstaande overkapping

 • Wil je een zeer duurzame houtsoort, houdt er dan rekening mee dat de prijs flink stijgt.
 • Het belangrijkste nadeel aan een houten vrijstaande overkapping, is het onderhoud.

Aluminium vrijstaande overkapping

Een vrijstaande overkapping van aluminium is steeds meer in opkomst. Dit is ook niet vreemd, want aluminium heeft diverse positieve eigenschappen. Aluminium is een ijzersoort en in sterkte te vergelijken met staal. Maar staal is uitermate zwaar in gewicht en dit is niet het geval met aluminium.

Bouwtekening overkapping voorbeeld
Aluminium is uitermate licht, zodat het plaatsen je relatief gemakkelijk af zal gaan. Verder is aluminium beschermd tegen corrosie, dus het materiaal roest niet. Aluminium is volledig onderhoudsvrij, je kunt het materiaal alleen niet even gemakkelijk overschilderen als je behoefte hebt aan een ander kleurtje.

In de regel zal aluminium iets duurder zijn dan hout, maar nog steeds kun je met aluminium een vrijstaande overkapping goedkoop bouwen.

Voordelen aluminium vrijstaande overkapping

 • De overkapping is uitermate sterk en heeft een minimale levensduur van 30 jaar.
 • Je hoeft aluminium niet te onderhouden. Af en toe schoonmaken met een doekje is voldoende om de het materiaal in goede staat en mooi te houden.

Nadelen aluminium vrijstaande overkapping

 • Aluminium kan door sommigen als kil worden ervaren, vooral ook omdat het materiaal vooral in zwart en grijs te verkrijgen is.
 • Aluminium heeft een moderne uitstraling. Als je de tuin klassiek wilt houden, kies dan beter voor hout.

Een vrijstaande overkapping goedkoop door zelf te bouwen?

De vrijstaande overkapping goedkoop bouwen doe je het beste, als je deze zelf bouwt. Bij het zelf bouwen kun je namelijk zelf de materialen zo goedkoop mogelijk aanschaffen. Is het hout bij de ene winkel goedkoper? Dan ga je daar naartoe.

De belangrijkste kosten waar je op bespaart zijn uiteraard de arbeidskosten. Dit is een grote kostenpost als je de overkapping laat bouwen. Natuurlijk is niet iedereen even handig, zorg dan in ieder geval dat je diverse offertes opvraagt, zodat je overkapping niet al te duur wordt door het inschakelen van een expert.

Een andere mogelijkheid, is het kopen van een kant-en-klaar vrijstaande overkapping in de bouwmarkt of andere winkel die hier in gespecialiseerd is. In de meeste gevallen koop je dan een bouwpakket.

Ook al ben je niet handig, een bouwpakket van een overkapping kun ook jij in elkaar zetten. Alle onderdelen zijn namelijk al op maat gemaakt, je hoeft zelf helemaal niets op maat te maken. Je volgt eenvoudig de bouwtekening en dan heb jij ook je vrijstaande overkapping goedkoop gebouwd.

Hoe goedkoop is een vrijstaande overkapping goedkoop?

En dan nu de prijzen. Hoe goedkoop ben je met een vrijstaande overkapping? Kies je voor een houten vrijstaande overkapping, of je deze nu zelf maakt of als bouwpakket koopt, gemiddeld betaal je dan tussen de € 750,- € 2.000,-. Een aluminium vrijstaande overkapping is iets duurder, maar nog steeds betaalbaar.

Voor een aluminium vrijstaande overkapping zit je tussen de € 1.500,- en € 3000,-. Uiteraard kun je door middel van bepaalde keuzes, je overkapping duurder of goedkoper maken. Een dak van doek zal je overkapping goedkoper maken, dan wanneer je kiest voor een glazen overkapping.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over goedkope overkappingen?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…