Kapschuur overkapping

Als je nog twijfelt of je een schuur of een overkapping wilt bouwen in de tuin, dan heb je diverse mogelijkheden. Je kunt kiezen voor of een schuur of een overkapping, maar ook voor een schuur met een overkapping hieraan vast. Een bijzondere tussenvorm is een kapschuur overkapping.

Er wordt gesproken van een kapschuur, dus je zou denken dat het een schuur is. Anderszijds is het toch geen schuur, maar een overkapping. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat een kapschuur met overkapping of zonder, altijd een bijzonder bouwwerk in je tuin zal zijn.

Wat is een overkapping kapschuur?

Van alle soorten schuren en overkappingen, is een overkapping kapschuur een buitenbeentje. Enerzijds is het een overkapping, anderzijds is het een schuur. Van oorsprong wordt een kapschuur echt als schuur gezien, maar dan niet de klassieke dichte schuur die in menig tuin staat.

Overkapping hout

Een kapschuur is een open schuur, je vaak tegenkomt in op boerenerven of in landelijke weides. Het is vooral erg handig om bijvoorbeeld landbouwapparatuur toch droog te kunnen stallen. Maar omdat dit soort apparatuur vaak groot en lastig te hanteren is, is een dichte schuur geen optie.

Een open overkapping kapschuur model geeft dan veel mogelijkheden voor het stallen van grote apparaten en tractoren. Een kapschuur is traditioneel ook zeer groot en hoog. Wanneer je nu kiest voor een kapschuur in de tuin, dan gebruik je hem niet echt meer als schuur, maar als een overkapping

Kenmerken van een overkapping kapschuur model

Kies je voor een schuur of overkapping, dan is één van de keuze die je moet maken, of je een plat dak of een hellend dak wilt. Die keuze hoef je bij een kapschuur niet te maken. Het belangrijkste kenmerk van een kapschuur, is de het hellende dak. Een traditionele kapschuur bestaat een achterwand en twee zijwanden.

De voorzijde is geheel open. Vanuit de achterwand loop vrij stijl omhoog het hellende dak. In de nok maakt het dak een knik om vervolgens richting de open voorzijde te gaan. Maar de voorzijde van het dak is niet zo hoog als de achterzijde. Zo blijf een hoge ingang houden met veel lichtinval.

Van een moderne overkapping kapschuur model zijn tegenwoordig veel variaties te koop of zelf te maken. Hoewel een kapschuur in principe een open schuur is, kun je hieronder ook een dichte schuur bouwen. Je hebt dan een kapschuur met overkapping. Ook hoekmodellen zijn tegenwoordig populair en dan is het vaak een kapschuur met overkapping, waarbij een gedeelte als dichte schuur functioneert.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een kapschuur met overkapping?

Heb je een leuke overkapping kapschuur model gezien? Dan moet je overwegen of deze in je tuin past. Een overkapping kapschuur is namelijk altijd vrij aanwezig in de tuin. Je moet daarom de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen of een kapschuur met overkapping iets is voor jouw tuin en of deze aan je smaak voldoet,

Voordelen kapschuur overkapping

 • Een kapschuur overkapping geeft door de volledig open voorzijde, een zeer ruimtelijke en open gevoel. Ook als je onder de kapschuur zit, blijft het ruimtelijke gevoel behouden door de hoge nok.
 • Je hebt met een kapschuur veel mogelijkheden. Je kunt de overkapping kapschuur gebruiken als een opslapplek voor al je gereedschappen, maar ook als zitruimte.
 • Het design van een kapschuur is stoer en landelijk. Dit heeft natuurlijk vooral met het typische dak en de grootte te maken van de kapschuur.
 • Je hoeft tegenwoordig niet meer te kiezen voor de klassieke overkapping kapschuur model. Er zijn vele stijlen uitgebracht, zoals met een gesloten schuur of in een hoekvorm.

Nadelen kapschuur overkapping

 • De hellingshoek van het dak van de kapschuur is hoog. Dit heeft ook nadelen. De wind kan gemakkelijk onder het dak door. Ook moet je een dakgoot aanbrengen aan de hoge voorzijde.
 • Net als het hoge dak, spaart ook  de open voorzijde je niet tegen de wind. Je moet hier rekening mee houden, als je kapschuur overkapping gaat gebruiken. Dit is minder van belang als je kapschuur enkel als opslagruimte gebruikt.
 • Doordat een overkapping kapschuur een relatief stijl dak heeft, kan het zijn dat je boven de gemeente bepalen uitkomt. Je zou eventueel een vergunning moeten aanvragen.
 • Een volwaardige grote kapsschuur, kan best kostbaar zijn. Een en ander is dan wel afhankelijk van diverse factoren.

Van welke materialen kun je een kapschuur met overkapping bouwen?

Hoewel er bij de doorsnee schuren en overkappingen vaak een keuze is uit verschillende soorten materialen, heb je bij een kapschuur vaak alleen de keuze uit hout. Laten we overigens wel voorop stellen, dat dit geen verplichting is. Maar wil je een originele klassieke kapschuur bouwen, dan is deze nu eenmaal van hout gebouwd. Ook als je een kapschuur kant-en-klaar koopt, zal deze altijd van hout zijn. Hout past nu eenmaal bij de landelijke stijl en het design van de kapschuur. Je kunt dan wel kiezen uit verschillende houtsoorten.

Een kapschuur overkapping van Douglas hout

Als je een kant-en-klare kapschuur met overkapping koopt, zul je zien dat veel van deze kapschuur van Douglas hout zijn. Ook als je zelf een overkapping kapschuur model in elkaar wilt bouwen, dan kun je Douglas hout gemakkelijk bij de bouwmarkt kopen. Douglas hout is razend populair om te gebruiken in de tuin.

Soorten daken: Kapschuur dak
Hellend dak

Dit is eigenlijk vreemd, want Douglas hout is een naaldhout soort en deze soorten zijn doorgaan zwakker dan loofhout. Douglas hout behoort tot één van de meest sterke naaldhout soorten, met de eigenschappen van loofhout. Het hout is van nature al redelijk bestand tegen vocht, als zul je het wel goed moeten behandelen en onderhouden. Daarnaast spreekt ook de warme kleur van Douglas hout veel mensen aan. Tenslotte is Douglas hout een zeer betaalbare houtsoort met een prima prijs/kwaliteit verhouding.

Voordelen overkapping kapschuur van Douglas hout

 • Het hout heeft een mooie kleur en structuur.
 • Douglas hout is redelijk bestand tegen vocht, als is onderhoud wel nodig.

Nadelen overkapping kapschuur van Douglas hout

 • Onderhoud is absoluut nodig, om het hout in goede staat te houden en voor een lange levensduur van de kapschuur.
 • Douglas hout verkleurt snel naar een grijze kleur. Dit kun je verhelpen met een beits.

Een kapschuur met overkapping van eikenhout

Als er één houtsoort is dat goed past bij een kapschuur, dan is het eikenhout. Eikenhout heeft van nature een landelijk uitstraling. Juist het design van een kapschuur komt ook landelijke over. Daarom is eikenhout en een kapschuur een goede match. Dit geldt ook voor de robuustheid. Eikenhout is zeer robuust en zwaar hout.

Het hout kan tegen een stootje en heeft een lange levensduur. Tegen vocht is eikenhout minder goed bestand. Daarom moet je een kapschuur van eikenhout goed onderhouden, zodat vocht nooit invloed zal hebben op de kwaliteit van het hout. Bij langdurige blootstelling aan vocht, kunnen er zwarte vochtvlekken op het hout ontstaan. Dit moet je zien te voorkomen, want dit doet afbreuk aan je kapschuur.

Voordelen kapschuur met overkapping van eikenhout

 • Eikenhout is een zeer sterke houtsoort en staat garant voor een lang levensduur van de kapschuur.
 • Eikenhout is een zeer mooie houtsoort, met een mooie nerfstructuur en een warme kleur.

Nadelen kapschuur met overkapping van eikenhout

 • Eikenhout is erg zwaar hout. Balken van eikenhout zijn zwaar om te te tillen, dus je hebt bij het bouwen zeker hulp of hulpmiddelen nodig.
 • Een kapschuur van eikenhout is meestal duurder in aanschaf.

Zelf een overkapping kapschuur model bouwen of kant-en-klaar kopen?

Net zoals bij iedere schuur of overkapping het geval is, kun je ervoor kiezen om de kapschuur zelf te ontwerpen en te bouwen. Hiervoor is enige technische kennis wel nodig en werk het beste vanuit een bouwtekening. Het voordeel van een zelfgemaakte kapschuur, is dat deze meestal robuuster en authentieker is dan een gekocht model.

Een kant-en-klaar model wordt vaak verkocht als bouwpakket, die je dan enkel nog in elkaar moet zetten. Misschien dat daarom de robuustheid er wat vanaf is. Wel zijn de modellen die je kunt kopen, vaak meer geschikt voor de doorsnee tuinen. Ze zijn wat compacter en minder hoog.

Een ander optie is dan nog een overkapping kapschuur model op maat. Dit is voor diegenen die wel een mooi kapschuur in hun tuin willen, maar hier zelf niets aan willen doen. Er zijn bedrijven die voor jou een kapschuur ontwerpen en je wensen hierin verwerken. Je moet er alleen rekening mee houden dat er een behoorlijk prijskaart aanhangt.

Hoe kost een kapschuur overkapping?

De prijs van een kapschuur is vooral afhankelijk van de afmetingen, of je deze zelf maakt of koopt en welk houtsoort je gebruikt. Vooral de afmetingen zijn in de geval belangrijk, want een authentieke kapschuur heeft meestal een behoorlijke omvang. Hoe groter de kapsschuur, des te duurder deze wordt. Voor een zeer grote kapschuur moet je toch al rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 3.000,- en € 5.000,-. Gelukkig zijn de kleinere modellen goedkoper. Vanaf € 1.500,- tot € 2.500,- kun je een redelijk kapsschuur bouwen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over overkapping kapschuur?

Douglas overkapping kapschuur
Houten overkapping kapschuur

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…