Lounge overkapping

Loungen is een Engelse uitdrukking, wat in het Nederlands staat voor uitrusten of luieren. Loungen in de tuin is vanaf de jaren 90 enorm populair geworden, toen de eerste zogenaamde loungesets werden geïntroduceerd. Een loungeset bestaat meestal uit een hoekbank en/of meerdere losse stoelen en een salontafel. Je kunt een loungeset ook aanpassen, wil je droog zitten, kies dan voor een lounge overkapping.

Er zijn meerdere variaties mogelijk van een loungeset, maar een hoekbank waarop je met één of twee personen op kunt liggen is een standaard onderdeel. In de meeste gevallen dient een loungeset ook als reguliere tuinset. Wanneer je ook wilt loungen in de tuin, dan kan een lounge overkapping een welkome aanvulling zijn.

Waarom voor een lounge overkapping tuin kiezen?

Een lounge overkapping is een goed idee als je een loungeset hebt. Een loungeset is in de regel een luxere vorm van een tuinset en gemaakt van duurdere materialen. Het spreekt dan ook vanzelf dat je je loungeset goed wilt beschermen tegen de weersomstandigheden. In tegenstelling tot een tuinset, is een loungeset meestal niet inklapbaar en weg te zetten. Dus ook in de winter blijft de set buiten staan.

Een loungeset overkapping is dan noodzakelijk om je loungeset in goede conditie te houden. Verder is een overkapping tuin lounge ideaal als je gebruikmaakt van je loungeset. Tijdens het loungen ben je beschermd tegen de felle zonnestralen en ook tijdens regen is het mogelijk om toch te loungen. Ook de wind zal veel minder vat op je hebben als je onder een lounge overkapping ligt en hierdoor kun je optimaal genieten van het loungen.

Een loungeset overkapping zelf maken of kopen?

Een loungeset overkapping kun je zelf maken als je handig bent, maar ook als je minder handig bent is het mogelijk om een lounge overkapping tuin te plaatsen. Hiervoor kun je een overkapping kopen. Deze overkappingen zijn meestal in een bouwpakket te koop. Je hoeft dan alleen de bijgeleverde bouwtekening te volgen om je loungeset overkapping in elkaar te zetten.

Loungeset overkapping zelf maken

Ben jij een echte doe-het-zelver? Dan komt het waarschijnlijk niet bij je op om een lounge overkapping tuin te kopen, maar bouw je deze zelf. Misschien heb je al een leuk ontwerp in gedachten die jij wilt maken? Ook diegenen die minder handig zijn kunnen met een beetje doorzettingsvermogen best een overkapping tuin lounge zelf maken.

Als je het niet van een eigen ontwerp kunt, dan zijn er online wel bouwtekeningen te vinden, zodat het je alsnog gaat lukken om een mooie overkapping voor je loungeset te bouwen. Als je zelf een overkapping maakt, dan heb je eigenlijk maar keuze uit één materiaalsoort en dat is hout.

Aluminium en kunststof zijn geen optie, want dit materiaal kun je zelf niet bewerken. Hout leent zich juist prima voor bewerking en je kunt de overkapping altijd weer een transformatie laten ondergaan, door te kiezen voor een nieuwe kleur.

Voordelen loungeset overkapping zelf maken

 • Voor niet al teveel geld kun je al een mooie lounge overkapping tuin plaatsen.
 • Je kunt zelf het ontwerp kiezen en je bent niet gebonden aan standaard modellen.

Nadelen loungeset overkapping zelf maken

 • Als materiaal kun je alleen maar voor hout kiezen. Andere materiaalsoorten zijn niet bewerkbaar.
 • Een houten loungeset overkapping moet je om de paar jaar een grote onderhoudsbeurt geven.

Een lounge overkapping kopen

Je kunt ervoor kiezen om een lounge overkapping tuin te kopen. Dit is vooral het geval als je zelf niet handig bent of geen tijd wilt besteden aan het maken van een overkapping. Een overkapping tuin lounge kopen doe je in de meeste gevallen als een bouwpakket. Bij het bouwpakket zit een handleiding geleverd, zodat je de overkapping gemakkelijk in elkaar kunt zetten.

Materialen die gebruikt worden zijn allemaal op maat, dus hier hoef je niets meer aan te doen. De meest verkochte lounge overkappingen zullen van hout zijn, maar je hebt ook de keuze uit andere materiaalsoorten, zoals aluminium en kunststof. Ook al deze onderdelen zijn allemaal reeds op maakt gemaakt in de fabriek, dus je hoeft ze alleen maar met elkaar te verbinden om een mooie overkapping te verkrijgen.

Een lounge overkapping kopen kan bij één van de bouwmarkten, maar hier worden ze meestal niet specifiek als ´lounge overkapping´ verkocht. Deze overkappingen kunnen in principe overal voor dienen. Verder kun je terecht bij speciaalzaken, waarbij er zelfs bedrijven zijn die je overkapping lounge op maat kunnen maken. Ook op het internet vind je meer dan voldoende keuze en bij online bestellen hoef je niet eens de deur uit.

Voordelen lounge overkapping kopen

 • Je hebt een grote keuze uit verschillende modellen van verschillende soorten materialen.
 • Gemakkelijk om een gekochte loungeset overkapping in elkaar te zetten.

Nadelen lounge overkapping kopen

 • Veel modellen zijn heel standaard en weinig tot geen mogelijkheden voor eigen inbreng.
 • Er kunnen grote kwaliteitsverschillen zijn tussen de verschillende modellen.

Van welk materiaal kun je lounge overkapping tuin maken of kopen?

Een lounge overkapping tuin kun je kopen van verschillende soorten materialen. Voor het zelf maken heb je eigenlijk maar de keuze uit één materiaalsoort en dat is hout. Een overzicht van de verschillende soorten materialen.

Lounge overkapping van hout

De meeste mensen zullen kiezen voor een overkapping lounge van hout. Dit heeft vooral te maken met de uitstraling van hout. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en straalt ook warmte en gezelligheid uit. Iets wat je bij uitstek nodig hebt bij het loungen op je loungeset.

Voor hout kies je standaard als je de overkapping zelf maakt, want hout is een materiaal wat gemakkelijk is te bewerken. Wel kun je kiezen uit talloze verschillende houtsoorten, van hardhout tot zachthout. Sommige hardhout soorten zijn zeer prijzig, maar dan heb je het voordeel dat ze zeer duurzaam zijn en nauwelijks onderhoud vergen.

Met een houten lounge overkapping tuin heb je altijd een mooi overkapping en een goed materiaal dat past bij ontspanning en gezelligheid.

Voordeel lounge overkapping van hout

 • Omdat hout een gemakkelijk te bewerken materiaal is, is een houten overkapping gemakkelijk zelf te maken.
 • De esthetische uitstraling van hout wint het vaak van andere materiaalsoorten.

Nadelen lounge overkapping van hout

 • Een houten overkapping lounge tuin, moet om de paar jaar opnieuw geschilderd of gelakt worden.
 • Een houten overkapping is minder duurzaam dan sommige andere materialen.

Lounge overkapping van aluminium

Aluminium is een metaalsoort dat er erg veel gebruikt wordt voor meubels en kozijnen. Er zijn meerdere metaalsoorten, maar aluminium heeft enkele voordelen ten opzichte van andere soorten metaal. Aluminium is een zeer lichte metaalsoort en hierbij boet je niet in op de sterkte van het materiaal.

Bovendien is aluminium esthetisch gezien de mooiste metaalsoort. Aluminium heeft een zeer stijlvolle en zeer moderne uitstraling. Heb je een moderne woning, eventueel ook met aluminium kozijnen, dan past een aluminium lounge overkapping tuin hier erg goed bij.

Een aluminium overkapping voor je loungeset moet je kopen en kun je uiteraard niet zelf maken. Omdat het metaal zeer licht is, is het in elkaar zetten goed te doen. Een aluminium overkapping heeft een zeer lange levensduur van minimaal 30 jaar.

Voordelen overkapping lounge van aluminium

 • Aluminium is een mooi en tijdloos materiaal, dat zeer sterk is en licht in gewicht.
 • Aluminium is het meeste duurzame soort metaal, want aluminium kan na gebruik gerecycled worden.

Nadelen overkapping lounge van aluminium

 • Een aluminium overkapping voor je loungeset is vrij prijzig.
 • Meestal worden de overkapping geleverd in een grijze of zwarte kleur. Dit is modern en trendy, maar wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Lounge overkapping van kunststof

Als het over een kunststof overkapping voor je loungeset gaat, dan heb je keuze uit de kunststoffen pvc en polycarbonaat. Let er wel op, dat de overkapping niet geheel uit kunststof kan bestaan, want dit maakt de gehele constructie te zwak. Het gaat dus alleen om het dak van kunststof en het geraamte van een ander materiaal, zoals hout, staal of aluminium.

Het dak van een kunststof (pvc of polycarbonaat) is meestal doorzichtig. Zo zit je wel beschermt tegen de zon, maar geniet je ook van de zon. Een kunststof overkapping, is in vergelijking met andere materialen relatief goedkoop en daarbij is een pvc dak goedkoper dan polycarbonaat.

Net zoals bij een aluminium overkapping het geval is, kun je de overkapping kopen als een kant-en-klaar dak of als bouwpakket.

Voordelen overkapping lounge van kunststof

 • Zowel een pvc als polycarbonaat doorzichtig dak zijn veel sterker dan glas.
 • De huidige kunststof overkappingen zijn bestand tegen langdurige uv-straling, maar er zit veel verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken.

Nadelen overkapping lounge van kunststof

 • Algen en mossen hechten zich gemakkelijk op kunststof, dus regelmatig onderhoud is nodig.
 • Als er een tak op het dak valt, kunnen er gemakkelijk krassen ontstaan.

Wat kost een loungeset overkapping?

Zelf een loungeset overkapping maken van hout hoeft niet heel duur te zijn. Met de goedkoopste houtsoorten, kun je gemiddeld met € 500,- al een eenvoudige overkapping lounge maken. Ga je een houten overkapping lounge kopen, reken dan op een gemiddelde prijs van tussen de € 500,- en € 1.000,-.

Een aluminium loungeset overkapping is prijziger. De prijzen starten voor een goede kwaliteit overkapping bij € 1.200,- en kunnen oplopen tot wel € 2.500,-. Een kunststof loungeset overkapping is het goedkoopste. Een pvc overkapping kun je al vanaf € 200,- kopen. Dit is niet de beste kwaliteit. Maar je hebt al een luxe model voor tussen de € 400,- en € 800,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…